CHINEES ETEN.

Standaard

CHINEES ETEN.

Over Chinees eten en Chinese restaurants in Nederland. Hoe komen die eigenlijk hier ?

Toen ik vroeger nog als juffie voor groep 3  stond, vond ik het geweldig om  kinderen onder andere te leren lezen en schrijven. Dus had ik ooit eens kartonnen bordjes gekocht, om  de kinders hun favoriete eten te laten uitbeelden . Door middel van  kleien/tekenen/plakken of wat ze maar leuk vonden.

En daarna moesten ze er iets over schrijven.  Die tekst werd er dan onder gehangen, en alles ging  naar de tentoonstelling. In de grote hal..  Het was een andere tijd als nu.

Ik had er veel boerenkinderen tussen zitten. Opgevoed met aardappelen en boontjes en een gehaktbal. Als traktatie een keer kip met friet en appelmoes. Zo ging dat 25 jaren geleden.

Iedereen ging ijverig aan het werk,.. De zoon van het plaatselijke chinese restaurant zat naast de zoon van het grootste boerenbedrijf in de omgeving.  Een hechte vriendschap in kattekwaad. Siu Hong en Gertienus. Gert had veel tijd nodig om te bedenken wat hij het ALLERLEKKERSTE vond wat hij maar kon bedenken.

“….DÛ MIE MOAR ‘N CHINEESJE….”   riep hij op zijn plat Groningens , na een lange nadenksessie. Waarop Siu Hong met een enorme sprong gillend onder mijn buro ging zitten rillen.     “… nee..nee..nee  ” .. We hebben zo enorm gelachen..

DE EERSTE CHINESE RESTAURANTS.

Er waren niet zoveel soorten restaurants als nu, en het “chineesje halen” , of   “chinezen” was populair… ”  .. WE GAAN CHINEZEN..”..   Dat  was bij mijn ouders ook een andere term voor “UIT ETEN GAAN”.

Het was totaal ander eten als we gewend waren. Ook de combinaties waren bijzonder.

Eigenlijk had het niet zoveel met de chinese keuken te maken. Meer met de indonesische. Er waren veel chinese mensen in Indonesië. En na de oorlog zijn er velen meegekomen naar Nederland, om wat voor reden dan ook. Omdat het hier moeilijk was om werk te vinden, en ze toch ergens van moesten leven,  gingen ze de deuren langs met een bord om de nek. Met daarop een oosterse  delicatesse.. PINDA’S….. Om te verkopen. “Pinda-pinda-lekka-lekka..”.

DE GESCHIEDENIS VAN CHINESE RESTAURANTS IN NEDERLAND.

Veel van deze indonesische chinezen waren zelfstandige ondernemers. Het zit in hun aard. Terwijl wij liedjes zongen  zoals:

“..Als je maar 5 centjes biedt,..

van je tjing,tjing,tjing,…

van je tjang,tjang,tjang,

van je pierewierewiet…

SHANGHAI  !!!!…

Begonnen de eerste toko’s te openen. Met zeer bijzondere dingen als loempia’s-met-pindasaus , en rijst gerechten.. We vonden het heerlijk..

En vooral “de jongens uit het leger”, die er hadden gevochten, hadden hun weg naar de toko’s gevonden. Nu praat ik over het einde van de jaren 40. Aarzelend openden de eerste Chinese restaurants hun deuren. Voor de traditionele  Nederlander was het “uit eten gaan”  geschikt voor de rijke mensen. Niet voor jan-met-de-pet. Die aten thuis.  Toch hadden de  Chinese restaurants een goed concept, wat de Nederlander wel aansprak.

1. Je kon het AFHALEN. En meenemen naar huis.

2. Het was erg goedkoop, en als je alles niet in een keer  op kon eten, nou dan pakten ze het discreet voor je in. “..voor de hond..” . in speciaal papier met plastic aan de binnenkant.

3. En het was erg goedkoop eten  in die tijd, je kon er wel 3 dagen van eten. En langzamerhand begonnen wij aan de haaievinnesoep te ruiken. Waren we enthousiast over Bami Goreng en Foe Yong Hai.  Vooral de Sate met Pindasaus was een runner. Vogelnestjessoep en Babi Pangang.

En eten met STOKJES !!!

BIJZONDERE VOEDSELCOMBINATIES IN OOSTERSE GERECHTEN.

Zo vonden de chinese immigranten ook hun weg in Nederland. En het waren niet alleen de bijzondere, exotische smaken die het vreemde eten zo aantrekkelijk maakten. Ook de combinaties waren heel anders als die we gewend waren. De oosterse keuken houdt de combinatie van koolhydraten en eiwitten liever gescheiden.

Aardappelen met vlees kan dus beter niet. Je at daar rijst met groente. of vlees/vis met groente. Maar geen rijst en vlees en groente. Ons enorme overgewicht wordt onder andere veroorzaakt door deze voedselgewoonte. Als we een scheiding in onze voedselcombinaties zouden kunnen aanbrengen, zouden we met elkaar langzaam gaan smelten. Wij gaan regelmatig eens op vakantie naar Thailand. Je ziet geen, tot bijna geen, echt dikke Thaise mensen.

En dat je lichaam, als je ziek bent, vaak wel aanvoelt wat goed of slecht voor je is, hebben we een paar weken geleden meegemaakt. Bij het bezoeken van het ziekenhuis, troffen we de eigenaar van het plaatselijke Griekse restaurant. Hij beklaagde zich uitgebreid over het ziekenhuis-eten. ..”…En dat hij elke dag eten liet bezorgen, want deze smakeloze rommel at hij niet..” zei hij.. Mijn man zei:.. “Da’s dan wel handig , het komt vast en zeker van de Griek..”  En zijn antwoord was;… ” Ben je mal , nee hoor,.. het komt lekker van de chinees..”

SLECHTE VOEDSEL COMBINATIES.

Wil je afvallen?? Gezond blijven? Vermijd de volgende  slechte voedselcombinaties…….

EIWIT EN ZETMEEL ( geen aardappelen en vlees, geen eieren en brood, geen hamburger                                           en friet, geen kaas en brood).  Eet eiwitten zoals vlees, vis eieren en                                            kaas gescheiden van brood, rijst of aardappelen. Doe dit bij salade                                              of veel groente.

EIWIT EN EIWIT.  Verschillende soorten eiwitten verteren anders. (Geen vlees en eieren                                      geen vlees en melk of melkprodukten, geen vis/vlees en kaas)

ZETMEEL EN ZUUR.  (geen vruchtensap en eieren, geen azijn en macaroni’s of  afgeleiden                                            daarvan)

EIWIT EN VET.  (geen vlees en eieren, geen kaas en vlees, geen vlees en veel jus, geen                                        melk of yoghurtdrank bij de maaltijd. Eet veel rauwe groente en salade                                     om de belastende werking van eiwit en vet te neutraliseren).

EIWIT EN SUIKER. ( geen toetjes of gebak na een vlees of eiwitrijk gerecht, ook geen vers                                      fruit!! Eet vers fruit tussen de maaltijden in!)

EIWIT zit in sojabonen, vis, kaas, yoghurt, melk, noten, eieren en vlees/vis.

ZETMEEL zit in aardappelen, brood, bonen, linzen, pasta’s, pompoen, granen, spliterwten.

VET en OLIE zit in avocado, margarine, olie, boter, melk en room.

GOEDE COMBINATIES zijn zetmeel en vet/olie, vet/olie met groente, eiwit met groente, zetmeel en groente,..

CHINEES ETEN.

 

DE GESCHIEDENIS VAN CHINESE RESTAURANTS IN NEDERLAND.

 

 

Groetjes, Fijn Weekend en  tot de volgende BLOG,..

Tieneke..  🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond. Ook interesseer ik me voor kennis uit de oude ayurveda. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.