DE HUISAPOTHEEK.

Standaard

DE  HUISAPOTHEEK.

IEDER  LAND, IEDERE STREEK OF PROVINCIE HEEFT KENT ZIJN EIGEN HUISMIDDELTJES BIJ KWALEN EN LAST EN SOMS ZELFS ZIEKTE. HET IS LEUK OM JE DAAR EENS IN TE VERDIEPEN. BIJVOORBEELD DE ZOUTE HARING MET UITJES EN DE WOLLEN SOK BIJ KEELPIJN ZIJN EEN TYPISCH NEDERLANDSE OPLOSSING. VELE EEUWEN LANG HEBBEN MENSEN ZICH OP DEZE MANIER MOETEN REDDEN, DE VOLKSGENEESKUNDE HET IS SOMS ERG OUD, BEPROEFD EN BIJ KLEINE KWAALTJES GOED WERKZAAM.

DE HUISAPOTHEEK.

OUDE KLOOSTERS.

OUDE KLOOSTERS.

Zoals al vaker gezegd, er is ons geleerd om overal een pilletje/drankje tegen te slikken. Vaak chemisch van samenstelling. In oude tijden kende men alleen maar natuurlijke oplossingen. En niet meer of minder, maar anders  werkzaam. Kruiden en specerijen waren de peilers van de oosterse natuurgeneeskunde. Zie bijvoorbeeld de  Ayurvedische regels, maar ook deze komen weer voort uit nog veel oudere geschriften.

De vorige week heb ik in mijn BLOG geschreven over heet water met  gember en kurkuma erin..  Een van de nu meest gevolgde gezondheids trends. Een reiniging van je  lichaam.

Om de werking zo optimaal mogelijk te benutten moeten de gember en de kurkuma gewoon vers zijn.

In de klassieke Ayurveda zijn de genezende kwaliteiten van vele specerijen, voedings combinaties en kruiden uitgebreid beschreven. Vele daarvan zijn bij ons totaal onbekend. Omdat de specerijen uit het Oosten vroeger niet veel werden gebruikt. Of ze  waren te duur. Ik heb wel eens gedacht,… ” stel je voor dat ik mijn oma NU mee zou kunnen nemen naar de supermarkt,.. Zou ze het eten ook als eten herkennen..??? “.. Ik denk het niet.

DE HUISAPOTHEEK.

Alleen al op de afdeling ‘voorbewerkt eten’ zou haar  niet veel bekend voorkomen. Deze tijden zijn veranderd.  Nu kun je  veel specerijen gewoon in zakjes vinden. Of zelfs soms vers. . Je koopt verse gember gewoon bij je supermarkt, daar kijkt nu niemand meer vreemd van op. En met die specerijen is eigenlijk geen kennis van de uitwerking meegekomen.

DE HUISAPOTHEEK.

Bovendien hebben veel van die oosterse specerijen ook hun westerse tegenhanger. De uitwerking van koriander is bijna dezelfde als die van peterselie. Nu zijn in de klassieke Ayurveda veel van de uitwerking van specerijen, voeding enz uitvoerig beschreven. Maar deze vinden weer hun oorsprong in de oeroude overgeleverde Indiase volksgeneeskunde. Veel van deze oude kennis is verboden tijdens de Engelse bezetting van India. En derhalve ook verdwenen, hetzij verbrand ( hele bibliotheken zijn verbrand) of gewoon vergeten. Het beroep van ayurvedisch arts was indertijd  ook verboden.

 DE HUISAPOTHEEK EN AYURVEDA.

Om dit verder te stoppen  is in Bangalore de “FOUNDATION for REVITALISATION of LOCAL HEALTH  TRADITIONS” aktief. Er zijn door de Indiase auto industrie vele miljoenen euro’s gedoneerd, die worden gebruikt voor verder onderzoek en opslag van data over de Indiase Natuurgeneeskunde. In de laatste jaren zijn er over de 20.000 planten, specerijen en planten gerubriceerd, gecatalogiseerd en gedocumenteerd.

En dat in hun eigen vegetatie-zones en uitwerkingen daarvan. Dit is een mijlpaal voor onze toekomstige gezondheids zorg ! Vroeger werd een arts betaald naar het aantal gezonde patiënten in zijn praktijk. Nu is dat ONVOORSTELBAAR.

Bovendien kende iedere moeder/oma vroeger wel de huismiddeltjes voor lichamelijke ongemakken. Deze middeltjes heeft de chemische industrie bijna volledig overgenomen. de ayurveda heeft veel van deze goed werkende huismiddeltjes. Bijv. bij verkoudheid: ” een eetlepel verse gember met een theelepel verse kruidnagel (of als alternatief voor de kruidnagel zoethout 1/2 theelepel). Als thee bereiden. 2x per dag een beker.

Bij Keelontsteking, huidproblemen of darm onzuiverheden; 1/2 theelepel Kurkuma in een beker warm water oplossen,  en opdrinken. 1x per dag.

Gekookte rijst , verse yoghurt en een beetje nootmuskaat stopt diarree snel. Zo zijn er honderden goed werkende en natuurvriendelijke huismiddeltjes. Zonder chemicaliën en bijwerkingen.

DE HUISAPOTHEEK: VARIANTEN MET INHEEMSE KRUIDEN.

Een paar weken geleden las ik dat ..” .. alles in het Universum kan als geneesmiddel gebruikt worden..”.. Dus voor ieder Ayurvedisch ingrediënt is er een europese tegenhanger. Ik ben gewend aan gemberthee als reinigingsthee. Maar als je dat niet lekker vind kun je net zo goed brandnetelthee drinken. Maar dan GEEN GEDROOGDE.  Vers gaan plukken, en dan bij voorkeur alleen de toppen. Hou je niet van de smaak van koriander? Dan werkt peterselie net zo koelend. De  eigenschappen van kurkuma, zijn bijzonder te noemen.

Heb je veel last van vastzittende hoest? Kaneel werkt slijmoplossend. En gember ook. Gewoon thee van zetten. En als je enorm moet hoesten is een thee van  2 a 4 kruidnagels,klein  stukje gember en 1/3 kaneelstokje goed werkend. Samen in een grote beker heet water. Even laten trekken….Je hebt  een goedkoop en zeer goed werkend huismiddeltje.

DE GEZONDE KEUKEN IS JE HUISAPOTHEEK.

Ikzelf kan het me niet voorstellen om geen lekkere specerijen te gebruiken in ons dagelijkse eten. Het geeft smaak en kleur aan de gerechten. En tegelijkertijd voorkom je veel ziekte en ongemakken.  En het is gewoon lekker..

Kruidnagel hoort gewoon in een rode bieten gerecht, of in een pompoen gerecht. Omdat het op een delicate manier het gerecht af maakt… En kruidnagelthee is het beste medicijn tegen hoofdpijn en/of verkoudheid.

Kurkuma en komijn zijn ook heel erg lekker in tomaten- en of paprika sausen. Bijvoorbeeld okra-groente even wassen. Kopje en kontje eraf snijden. Dan in schijven van 1 cm snijden . Ja, dat slijmerige hoort erbij. Gember in mini dobbeltjes in de olie aanbraden. Okra erbij.
Blikje tomatenpuree. Komijn, kurkuma en eventeel een 1/4 theelepel mango-poeder. Of een 1/2 harde groene mango. Mini blikje kokosmelk. Laat maar een half uurtje zachtjes sudderen. Af en toe een beetje water er extra bij doen… Peper/zout.. Jammie. Heerlijk met een dahl van linzen of gewoon met rijst..

Afgelopen vrijdagmiddag moest ik met de trein van Nijmegen naar Appingedam. Ik ben tussen vele studenten beland. Eigenlijk had ik een boek om te lezen, maar ik heb grotendeels naar de gesprekken geluisterd, die om me heen gevoerd werden. Ik deed net of ik aan het lezen was, en heb me nergens mee bemoeid. Maar van eten en eten koken heeft men echt geen kaas gegeten.

Die leven van kant-en-klaar maaltijden en koude pizza, volgens mij. Een jongen, student geneeskunde in Groningen, had een heel verhaal dat ze zo lekker spinazie, zalm en pasta hadden gegeten bij hem op de kamer. Het hele gezelschap was stomverbaasd dat hij zoiets kon koken.. Vol bewondering werd erop gereageerd.. Bleek het uit een voorbewerkt pakje uit de diepvries te komen. Niemand heeft hun ooit geleerd hoe men een aardappel moet schillen of koken.

Geen mens heeft ze uitgelegd hoe je boontjes moet klaarmaken, of hoe je een lekker gerecht met  wortels bereidt…. En dan hadden ze het erover dat eten zo vreselijk duur was. Vooral de voorbewerkte maaltijden en de diepvries maaltijden. Een andere student tandheelkunde was helemaal gek op stamppot boerenkool. Maar het was veel te duur bij de voorbewerkte stamppotten. Een ander kwam nog op het idee om het zelf te maken. Maar hij had geen idee waar je boerenkool kon kopen en wat je dan verder moest doen,…Ik ben stomverbaasd in Appingedam  uitgestapt.

DE HUISAPOTHEEK.

            Verder vind je heel veel informatie op de volgende link AYURVEDA-AKADEMIE  . (Bij de ‘news letter” vind je heerlijke recepten). En Mevr. Kerstin Rosenberg is een bekend Ayurveda specialist. Ze is erg bekend in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland.  Veel van haar kennis is voor iedereen toegankelijk, en erg waardevol.

Ik bedankt iedereen voor het lezen van deze BLOG, wens jullie een goede week toe, en tot de volgende keer. DE HUISAPOTHEEK.

Groeten van Tieneke
Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s