Vleesvervangers

Standaard

Alles goed met jullie? Hier alles best. Vandaag heeft de overbuurman geholpen met verschillende klus karweitjes. Twee lampen
opgehangen en een buiten lamp enz. enz… Het ziet er weer patent uit. We zijn er blij mee. Nu heb ik rustig de tijd om een nieuweBLOG te schrijven.

Deze keer over vlees, vegetarisch eten en vleesvervangers. Met veel leuke links erin.  Tja, vlees,.. Als mijn man zegt dat hij al 39 jaar vegetariër is, dan krijgt hij meestal twee reacties. 1…” Ik eet ook heel weinig vlees …” of 2.. “Zou ik nooit kunnen, ik lust graag een stuk vlees..”

VLEESVERVANGERS en VEGETARISCH ETEN.

Daarbij moet ik zeggen dat mij ook vanaf mijn kindertijd al is verteld dat vlees gezond is, en dat je het MOET eten, anders word je ziek.  En na verloop van tijd kon je je eigenlijk ook geen maaltijd zonder vlees meer voorstellen..”.. Geen vlees vandaag “.., was ongehoord ! Het was het lekkerste van de maaltijd, vroeger. En een echte Hollandse stamppot zonder worst.. Dat ging niet.  En bij een gewone maaltijd nam je de aardappelen en de groente maar op de koop toe.

Mijn grootouders hadden vroeger een slagerij met huis-slachterij op het Groninger platteland. De keuken en de slachterij waren gescheiden door een groot raam. Dus vanuit de keuken keek je in de slachterij. En het net geslachte varken of koe kon direct verder verwerkt worden. De tijden waren anders.

Mijn neefjes en nichtjes en buurmeisjes, inclusief ikzelf werden als ca 5-jarigen op onze knieën op de grote keukentafel gezet. Gebroederlijk naast elkaar om vervolgens toe te kijken hoe Opa een koe ging slachten. Het schouwspel bevond zich aan de andere kant van het raam. Ongehoord in deze dagen. Toen was dat geheel normaal.

Nu ben ik blij dat ik al bijna 20 jaren vegetarisch eet, maar toch blijft er soms bij mij het idee “..dat je wat mist..” . Nu ben ik een expert op het gebied van het bereiden van vleesvervangers.

VLEES EN HET MILIEU.

Het vleesvraagstuk is erg complex. Wat minder slecht is voor jezelf (biologisch vlees) is slecht voor het milieu. En wat minder slecht is voor het milieu ( vlees uit de vlees-industrie) is slecht voor jezelf. ( Alleen al vanwege de antibiotica). Daarom wordt terecht aangeraden om zowel het milieu , als het dierenwelzijn in de oog te houden door middel van vleesbeperking.

Als je bijvoorbeeld 2 x per week een vleesvervanger eet, lever je al een enorme bijdrage aan beiden.   Bovendien is de kwaliteit van vleesvervangers enorm verbeterd. Hier komt eens wat info over vleesvervangers. Wat is nu wat ??

1. TAHOE OF TOFU.

Dit is een soort geperste koek van sojabonen. Het is vet-arm, cholesterol vrij en rijk aan B-vitaminen. Tahoe is de Chinese naam en Tofu de Indonesische, want dit is afkomstig uit Azië. Dit werd een kleine 2000 jaren geleden al door mensen gegeten. Een lekker recept is bijv. om een pak tofu in 4-en te snijden. Te marineren in ketjap marinade (ca 2 uren) en daarna in de oven af te bakken. Of in de koekenpan. Het is gemakkelijk te bereiden. Ik frituur het graag en geef er een pittige saus bij. Pindasaus bijvoorbeeld.

2. QUORN.

Dit is een plantaardig product. Er zit een bijzonder soort schimmeleiwit in. Het bevat weinig caloriën, weinig vet en veel essentiële aminozuren. Het is in Engeland ontdekt. Daarna ontwikkelden de  onderzoekers uit dit eiwit deze myco-proteïne. Het is sinds 1985 een goedgekeurd product. Ik bereid het graag. Gisteren was mijn moeder weer hier, om gezellig bij ons te eten. Dan nemen we quorn reepjes, naturel. Beetje wokolie in de pan en wat ketjap marinade. Even heel heet bakken en aan sate stokjes prikken. De pan was al bijna leeg voor de maaltijd begonnen was. Meer info op www.quorn.com .

3.  SEITAN.

Seitan is een zeer eiwitrijk product. Ik noem het ook wel tarwevlees. Het wordt gemaakt van tarwegluten, en vaak aangevuld met laurier. Het is calorie-arm, vet arm en rijk aan eiwitten. Seitan heeft een oude geschiedenis. Je koopt het in natuurvoedings zaken. Sommige hebben zelfs al gemarineerde seitan. Het is een zeer veelzijdig product. Eigenlijk is het vrij eenvoudig zelf te maken. Maar wel een beetje een knoeierij. Je bereidt het eigenlijk net als vlees, je kunt het dus bakken en aanbraden. Erg lekker vind ik seitan, even aangebraden ( eventueel met ui en wat knoflook) . Daarna een flinke scheut bier in de pan erbij.. en lekker laten sudderen met verschillende herfst kruiden ( bv rozemarijn) . Het lekkerste is een bijzonder biertje.. Op de site over seitan  vind je meer recepten.

4. FALAFEL.

Een delicatesse uit het Midden-oosten. Het zijn balletjes van kikkererwtenmeel of van tuinbonen. Het is erg lekker en rijk aan mineralen. Vroeger was het een heel werk om te maken, maar tegenwoordig kun je het gewoon bij de Albert Heyn kopen. Ik vind het lekker met een wat zuurdere yoghurt saus. Of met baba-ganoush (aubergine dip) of met hoummous (sesam dip). Meestal zit er veel knoflook in, dus maak ik het zelf. Maar in delicatesse zaken of gewoon in Groningen op de markt vind je dit alles in soorten en smaken..

5. KANT EN KLAAR.

Dit is gewoon lekker en makkelijk. In de meeste supermarkten vind je kant en klare vleesvervangers. Bijvoorbeeld groenteburgers of kaassouffle’s . Qua smaak en textuur zijn de meeste prima. Zeker de moeite van het proberen waard. Bij sommige grote supermarkten, bijv JUMBO, hebben ze ook kant en klare vega-kroketten en vega-bitterballen en wat er zo allemaal meer is. Die zijn echt lekker en niet van “echt”  te onderscheiden. Ook een sterk merk is Valess of Tivall. Je vind veel info op hun eigen site. Bijvoorbeeld www.valess.nl  of www. tivall.nl . Er staan veell lekkere recepten en producten op. Kijk maar eens. Er is veel variatie.

Bovendien is er een site met veel informatie over vlees, milieu en gezondheid. Het is www.vleeswijzer.nl . Ik persoonlijk denk dat de tijd van onbeperkt vlees eten allang voorbij is. Het is veel meer volgens deze tijd om een over meer als alleen je eigen bord eten na te denken.

Natuurlijk moet iedereen de keuzes zelf maken,.. Ik ben ook geen heilige boon, eens per jaar eet ik een dikke nieuwe zoute haring, en kan daar vreselijk van genieten.

Het is wel jammer dat veel koks in een “gewoon” restaurant geen idee hebben van LEKKER vegetarisch eten. De keuken uit het Middenoosten leent zich uitstekend voor vegetarisch eten en koken. Daar haal je de lekkerste recepten en ideeën vandaan. En het is snel klaar en bijzonder smakelijk !.

Want de gevulde paprika met rijst komen alle vegetariërs zolangzamerhand de oren uit. En is nooit ECHT lekker. In Nijmegen is een echtpaar van Chinese afkomst die een  “winkel”  hebben in vlees vervangers. Van nep-gamba’s tot nep-kip. Van nep-gerookte paling tot nep-vis. Van nep-tonijn tot nep-konijn. En het is erg bijzonder.

De smaak is prima . In Lelystad is er een Chinees restaurant die hierin gespecialiseerd is. Een poos geleden hebben we er gegeten. UITSTEKEND !.

Zo, mensen, hier wil ik het deze keer bij laten.

 

Ik wens iedereen een Fijn weekend, bedankt voor het lezen en tot de volgende BLOG.

GROETEN VAN TIEN.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

    • Hallo, VEGARULES,.. Natuurlijk is vlees ( biologisch of niet,..) slecht voor het milieu. De hoeveelheid voedsel , die het vee nodig heeft om te eten en te groeien, heeft niets met biologisch vlees te maken. Maar wel met het feit dat er meer landbouwgrond nodig is , om het vee te laten eten. Dat had je ook voor groente verbouwing kunnen gebruiken. Oftewel vega-voedsel. Landbouwgrond is schaars, ( dat heet de “green footprint” , of, in t nederlands “de groene voetafdruk” met andere woorden: ) deze is extreem veel groter door vee te voederen van de grond, die mensen ook had kunnen voeden. Nou, dat is gewoon slecht voor het milieu. Biologisch , of niet, vlees pleegt roofbouw op onze aarde. GRTJS, DANK VOOR JE MAIL,.. FIJNE WEEKEND GEWENST en tot mails. Enneh,.. zeker dank voor jouw compliment over mijn BLOG. Lfs van TIEN 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.