Thai food

Standaard

Thai’s eten is bijzonder. De bereidingswijze is geheel anders, anders als we hier, met onze Nederlandse pot, gewend zijn. 

THAIS VOEDSEL.

Maar wat we ook erg graag lusten is Thai food. We gaan graag naar Thailand op vakantie. Daar is alles, wat we leuk vinden. Kleine restaurantjes uitproberen, bijvoorbeeld. Een paar jaren geleden hebben we een restaurantje aan zee gevonden waar we heerlijk vers, en lekker gegeten hebben voor 3 € per persoon. En een 1e klas locatie.  Leuke voedselmarkten met allemaal bijzondere dingen. En eten bereiden doen we soms gewoon in ons eigen huurhuisje op het strand.  Superleuk! Ik hou van de Thaise keuken. Thais voedsel heeft een combinatie van stevige aroma’s, heldere kleuren, zuur, zoet en zout samen met scherpe smaken. En dat samen in een gerecht. Bovendien is Thai eten niet echt vet. Hun combinaties zijn goed.

THAI BEREIDEN HET MET AANDACHT.

Thaise mensen besteden ook veel aandacht aan goed voedsel. Als je er voor de eerste keer komt, valt het op dat er overal brommertjes met een zijkarretje rondrijden. Dat zijn eetstalletjes. De kippen bungelen achter het raampje, vaak met de kop en poten er nog aan. Reeds gebakken in hun vel. Op de plek van bestemming wordt er een grote wok uitgeladen, je kunt je ingrediënten aanwijzen en ter plekke wordt je een verse maaltijd klaargemaakt. Er wordt niet overdreven veel vlees/vis gegeten in Thailand.

Wel door de touristen, maar niet door de thai zelf. En echt mooi om te gaan bekijken zijn de verse markten met groente en fruit. De kleuren en hoe het aanvoelt ! Puur genieten.

Thailand is een vruchtbaar land, de moesson zorgt voor genoeg water en het land is vruchtbaar en groen. Als je er een stok in de grond prikt, komen er binnen de kortste keren blaadjes en wortels aan, zegt men. En de overvloedige rijstvelden geven veel lekkere rijstsoorten.  Eigenlijk is het Thaise voedsel erg gezond. Alles met mate en in goede combinaties.

THAI FOOD IS GEZOND.

En de Thaise keuken gebruikt veel , voor ons onbekende , groenten en fruit. Als je over de markt loopt herken je niet veel groenten/fruit. Maar in die onbekende soorten zit een verrassend veelzijdige keur aan voedingstoffen.  Bijvoorbeeld limoenen,. een grote bron van vitamine C. Of papaya,..veel vitamine C en betacaroteen  ,calcium en ijzer. Pitahaya,.. met zijn bloedvat beschermende eigenschappen. En zo zijn er erg veel van die bijzondere dingen. Zoals sapodillas met hun kaneelsmaak en appelstructuur.

GEZONDHEID EN THAI’s ETEN.

De laatste jaren is er veel belangstelling voor gezond eten en nieuwsgierigheid voor de “buitenlandse keuken” . De Indiase keuken heeft een goede naam, wat gezond eten betreft. Thai’s eten is wat minder bekend.  Toch is de Thai-keuken op de 4e plaats geëindigd. Wat smaak en populariteit betreft. Nr. 1 was Frankrijk, nr.2 Italië en nr. 3 Hong-Kong.

Dus een wereldkeuken is de Thaise keuken toch zeer zeker! En dat kun je merken/zien in de vele Oriëntaalse toko’s. Zelf gewone supermarkten hebben zulke “hoekjes” met oriëntaals voedsel. En verkopen veel origineel Thaise ingrediënten. Er is een merk genaamd “BLEU ELEPHANT” , met een ‘echt thai’ -smaak. Ik heb er veel potjes van in mijn kast staan. Als ik de ingrediënten vers kan kopen, dan neem ik het niet van “BLEU ELEPHANT”.

Verder moet ik zeggen dat Thai eten echt heel erg scherp kan zijn. . Want de chilli-pepers zijn essentieel in de Thai keuken. In de 16e eeuw zijn de chilli pepers pas in Thailand voor het eerst gebruikt. (…Eigenlijk zochten ze een specerij die iets pittiger was , als de tot nu toe gebruikte zwarte peper. En zoals het wel bekend is van chilli,. hoe kleiner.. hoe heter. En de zaadjes binnenin de chilli peper, zijn helemaal vurig heet. Nou kun je ze eruit halen, natuurlijk !…)  .

CHILI’S

Ooit eens hebben we een vakantie met zus-en-zwager doorgebracht in Frankrijk. Vele jaren geleden. Zwager lustte graag Oosters en chillies. Zingen op het toilet , de volgende dag. Bovendien had hij in de “trek ” van het eten koken gezeten, terwijl we kookten voor de tent op de camping. Ogen tranen en pijnlijk. Maar het eten was lekker !. Veel mensen zijn echt “verslaafd” aan hot-spicy voedsel. Het is verstandig om kinderen er niet aan te “wennen” . Want je wilt steeds meer en heter, dat is niet goed voor de ingewanden.

VERDER IS DE THAISE KEUKEN…..

Erg eenvoudig wat de uitrusting betreft. Zeker in vergelijking met onze Westerse keukens. Een wok is het belangrijkste. En dan eentje met een houten handvat, want wokken doe je HEET ! Het heetste van de wok is het midden van de wokpan. De bedoeling is om het eten wat bijna klaar is, naar de zijkant van de wok te schuiven en daarna iets anders in het midden te bereiden. In een goede wok kun je alles. Het is diep genoeg om veel vocht vast te houden, dus geschikt voor curry’s, voor bakken en voor frituren. Een goede schuimspaan, en je bent al een heel eind.

Want de Thaise keuken is een een van snelle bereidingen. Eerst snij je de juiste ingrediënten in kleine stukjes, daarna wordt het snel bereid in een goed hete wok. Het is de bedoeling dat het voedsel nog een beetje knapperig is als je het eet. Ik vind het altijd een hele kunst om een echte thaise kok aan het werk te zien. Hij/zij gooit het eten snel in het rond in de wok, even flink schudden… Eerst bereid je de wat steviger groenten, zoals wortels, bonen en broccoli steel. En als het bijna klaar is, de wat delicatere groenten voor ca een minuut.

De rijst wordt bijna altijd gestoomd en niet gekookt. Is ook veel lekkerder. En dan verse koriander erdoor, vlak voordat je het opdient. Vers gemaakte curries zijn een feest! Sommige koks geven de voorkeur aan een vijzel, maar ik heb een kleine miniblender en dat gaat uitstekend.

THAISE MENSEN HOUDEN VAN ZOETE DINGEN en ETEN NIET MET STOKJES.  

Nixon eet met stokjes.

Maar het vreemde is dat er weinig desserts worden gegeten. Meestal bereidt men het zoete gerecht om als snack te eten. En er zijn zoveel lekkere zoete gerechten te krijgen. Banaan gekookt in kokosmelk, of gegrilde gerechten in lange bladeren. Jammie. Verder eet men gewoon met bestek. Meestal lepel en vork. Behalve bij noedels of noedelsoep. Daarbij gebruikt men stokjes of een lepel.

Hieraan herken  je de Chinese invloeden, Thailand heeft vele verschillende stammen gekend. Het is een samengesteld volk uit de buurlanden Cambodja, Laos, Birma en China. Nu heb ik het over ca de 1e eeuw. Vroeger heette het Siam, maar sinds 1949 is de naam officieel ‘ Thailand’. Genoemd naar een van de eerste stammen T’ai .

Smakelijk eten en een hartelijke groet van Tieneke.

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma, als de kurkuma specialist. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.