Over Meditatie, Yoga en Ayurveda

Standaard

Op 1 januari 2012 zijn we terug gereden vanuit het Zwarte Woud. Daar hebben we onze jaarlijkse Art-of-Living meditatie en yoga- cursus  gevolgd. Het was weer een zeer goede en waardevolle ervaring. Vele mensen vragen mij “..wat doe je daar dan eigenlijk, en waarom moet dat dan ‘leuk’ zijn..” Een bijzonder goede zaak. Waar veel mensen bij gebaat zijn. Kinderen , volwassen, vrouwenprojecten etc. Het is een non-profit organisatie die bijna alleen met vrijwilligers werkt. Daarmee laat de ART OF LIVING alle betaalde organisaties achter zich. Niet dat die niet goed zijn of zo. maar betaald is anders. Anders als uit liefde voor je medemens ! Hier een informatief artikel over onze eigen belevenissen

Yoga en pijnlijke gewrichten 

Yoga-oefeningen

Yoga geeft een geweldig resultaat !

Ik ben erheen gegaan met een nogal pijnlijke heup. Omdat mijn ene been 2 cm korter is als de andere, is mij altijd gezegd dat ik daar ooit eens last van zou krijgen. Ik dacht ..  “Tja.. zover is het dus nu..”  Versleten heup etc.  Man, ik kon niet eens mijn schoenen meer aantrekken.

Zo’n pijn. Er was een Ayurvedisch arts/Yoga lerares  die me een paar specifieke YOGA oefeningen gaf.

Binnen 4 dagen was het probleem verholpen. Hier in Nederland zouden ze een scan gemaakt hebben met alles wat er dan verder van komt. Zo is het beter. Ik vind YOGA niet zo leuk om te doen, want ik ben niet zo lenig. Eigenlijk ben ik zo stijf als een plank. Dat wil niet zeggen dat ik dat niet doe,  want ben verliefd op het resultaat !

 

 

Meditatie all around the world, at the same time

En zonet was ik eens aan het rondkijken voor een nieuwe BLOG. En daarbij had ik zelf het idee om iets te schrijven over de lezing van onze leraar over 2012. We hebben een erg bijzondere oudjaarsavond gehad met elkaar. Daar in Bad Antogast. Feest, hoor ! Natuurlijk zonder chips, cola en alcohol. Maar dat heb je ook niet nodig om feest te hebben. Dat heb je juist nodig, want dan is feest des te leuker en gezelliger en relaxter !

Om 17.00 uur ’s middags op 31-12-’11 was er een wereldmeditatie. Dat betekent dat alle mensen die dezelfde interesse in de ART OF LIVING hebben als wij, en dat zijn er vele miljoenen, hebben afgesproken om op hetzelfde tijdstip een meditatie voor een betere wereld te organiseren. Bij ons was dat om 17.00 uur. Ergens anders op een ander tijdstip. Dat was een unieke ervaring. Omdat er vele miljoenen mensen intunen op dezelfde golflengte. Dat kan ik je niet uitleggen, hoe dat is. Zeer bijzonder. Je voelt de aanwezigheid van alle mensen. Overal in de wereld.

meditatie-en-yoga

… Maar meditatie geeft ook een geweldig resultaat !

Er zijn veel mensen die best wel interesse hebben voor meditatie, maar geen idee wat ze kunnen verwachten. En wat een meditatie voor je doet. Er dus eigenlijk het nut niet van kunnen inzien. Veel mensen denken dat je moet kunnen concentreren. Helemaal niet concentreren is de bedoeling. En dat kan iedereen wel goed,..   Hier een beetje informatie:

“….Er zijn veel gegevens beschikbaar over de aantoonbare effecten en resultaten van meditatie. Een paar jaren gelden was de gangbare mening over meditatie er een van “zweverig gedoe” en meer. Nu zie je de meeste mensen hun mening bijstellen. Er is zo langzamerhand veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.

En ook zonder deze onderzoeken en cijfers is men er wel van overtuigd dat meditatie een goede zaak is. Maar waarom dit eigenlijk is , en wat de lichamelijke voordelen er van zijn is niet algemeen bekend. Dit artikel gaat in eerste instantie over de lichamelijke voordelen.Het allereerste voordeel is, omdat je lichaam en geest niet kunt scheiden, dat je meer rust in je geest zult creëren. Je lichaam zal dan automatisch volgen en  ook een versnelling langzamer gaan draaien.

Eigenlijk zijn we wel geneigd om lichaam en geest als twee verschillende wezens te beschouwen. Toch vind je in onze taal veel spreekwoorden die het tegendeel bewijzen.  Bijv ‘wit van schrik” of “rood van woede” enzovoort. Dus; onze geest zien we eigenlijk als een soort van “aanstuwer” van ons lichaam.

Westerse geneeskunst en Meditatie : Geest en Lichaam zijn één. 

Onze conventionele westerse geneeskunst gaat ook uit van deze absolute scheiding. De meeste symptomen worden geïsoleerd behandeld, zonder aandacht voor het totaalbeeld. Ongetwijfeld is de hoge druk in de zorgverlening, met name in de openbare gezondheidszorg, deels de reden dat onze artsen niet veel tijd hebben voor de patiënt.

Ze bekijken en behandelen de waarneembare klachten en/of symptomen, schrijven een recept voor en daarna moet de patiënt zo snel mogelijk de behandelkamer verlaten, omdat er nog meer patiënten wachten op een consult… Daarmee wil ik niets ten nadele zeggen over de westerse geneeskust. Het is gewoon een geheel andere benadering.

De meeste oosterse medische tradities zien de patient als een geheel. Een holistische benadering.  Zeker de oude medische tradities.  Een geheel van lichaam en geest dat in balans gehouden moet worden. Neem bijvoorbeeld de eeuwenoude Ayurveda. Een medische wetenschap die zijn oorsprong in het oude India vindt. De wortels van de Ayurvedische traditie zijn over de 5000 jaren oud. Wijzelf hebben veel Ayurvedische behandelingen gezien en zelf ondergaan. Bijvoorbeeld een Pancha-Karma kuur. Het is een reinigingskuur voor lichaam EN geest. Het is een totaal andere benadering van het menselijk lichaam.

Een groot deel van het consult wordt niet besteed aan symptoombestrijding, maar aan vragen over de levensstijl van de patiënt en hoe hij/zij zich voelt. De nadruk ligt meer op het geheel en het preventieve. Als je niet goed in je vel zit zul je eerder het advies krijgen om eens tijd te besteden aan meditatie , dan een recept voor een anti-depressiva…..” 

Dit geldt op alle fronten. Yoga is een eigenlijk een soort bewegings oefeningen voor je lichaam. Meditatie voor het geheel, lichaam EN geest. En de Ayurveda brengt het in balans als je niet 100 % bent. Of 100% wilt blijven.

Onze leraar heeft in zijn Oudjaarsgesprek gezegd dat al die verhalen over “het vergaan van de wereld” etc onzin is. Toen hem de vraag werd gesteld over hoe 2012 eruit zou zien, zei hij ” .. business,  as usual..”

Hij zei dat:

2010 het jaar was van  “vervorming, chaos en instabiliteit”

2011 het jaar van ” stabiliteit ”

2012 het jaar van “spiritualiteit”

Niet dat er nooit meer iets ergs gebeurt, maar mensen zullen de menselijke waarden gaan inzien, en een omslag maken naar interesses en een andere wereld. Mensen zullen elkaar weer meer gaan vinden.

Met een hartelijke en liefdevolle groet van Tieneke.

Meer lezen ?

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.