SPIRITUELE VOEDING. (deel 3).

Standaard

SPIRITUELE VOEDING.  (deel 3). Sattvisch, Rajas en Tamas voedsel. 

Genieten jullie ook zo van het ijs en de sneeuw? Hier is het schaatsfeest. Erg mooi . Ik heb vreselijk veel zin om het ijs op te gaan. Maar heb ook veel angst om te vallen. Daarom heb ik 2 jaren geleden mijn schaatsen aan mijn nicht gegeven. Zal ik nieuwe kopen ? Of zal ik dat maar niet doen ?

Sattvisch, Rajas en Tamas voedsel. 

RODE KOOL, mooi om te zien en zeer gezond.

Terwijl ik hierover nadenk , heb ik veel gelezen over de 3 guna’s en heb besloten hier een BLOG aan te wijden. Goed voedsel is voedsel dat U lang en gezond laat leven! Dat U energie, gezondheid en geluk brengt. Wijze mensen eten graag zo. Voedsel waarvan U in de gaten heeft dat het goed voor U is.

Maar wie had ons dat moeten uitleggen? De reclame?  of de juf op school die het al druk genoeg heeft ? De ouders, die zelf nauwelijks meer koken,.. of de kinderen die niks meer lusten. Gisteren was premier Rutte op de radio, hij zei..” …. dat hij wel 10 gymnastieklessen per week kon geven, maar als de kinderen ’s avonds alleen maar patat en een hamburger krijgen had het weinig zin…”  . Liever smullen dan brullen, denken veel mensen met kleine kinderen.

SPIRITUELE VOEDING.  (deel 3). Sattvisch, Rajas en Tamas voedsel. 

In een Duits Yoga tijdschrift las ik een interview met een verlicht man, Jaggi Vasudev. Hij stelde de vraag hoe je aan dit lichaam bent gekomen.. toen je geboren werd was je niet zo groot , maar door wat je allemaal gegeten hebt ben je zo geworden. Hij geeft dan een voorbeeld hoe een worteltje in een stukje mens verandert.. En zo weten we eigenlijk wel dat alles wat je eet, een uitwerking op je heeft.   Nou kun je je voedsel eigenlijk in 3 uitwerkingen verdelen..

Het is hier absoluut niet de bedoeling om een indeling in goed of slecht  voedsel te maken.   Ik ga  uit  leggen dat er wel  verschillen zijn  in de uitwerking van het voedsel dat je eet. Bijvoorbeeld van een enorm bord stamppot boerenkool wordt je wat trager en lomer. Van een pittige indische rijstschotel word  je aangezet tot actie. Van veel vers fruit zul je rustiger en

SNEL, LEKKER EN GEZOND.

gebalanceerder worden in je handelingen.. Van een flink stuk gebak, met veel suiker, krijg een shot energie, die vrij snel weer terugzakt.. En als je elke dag friet met kroketten en een frikandel eet en een flinke klodder mayo, heb je op het laatst geen zin meer om van de bank af te komen.

Binnen de oude Indiase leer (ayurveda) noemen ze dat de 3 guna’s. Daarmee bedoelt men het effect wat je voedsel heeft op jezelf. De namen zijn SATTVISCH , RAJAS, en TAMAS . Met deze kennis kun je veel “sturen” , met andere woorden “je denkt zoals je eet”. …(…En je “eet zoals je denkt” !..). Voeding wordt op cellulair niveau omgezet in bewustzijn.

SPIRITUALITEIT IN VOEDING:

SATTVISCH:

Onder een persoon met een SATTVISCH bewustzijn verstaan we iemand die rust uitstraalt en harmonisch is. Mensen die  handelen vanuit een stil evenwicht, ze zijn positief ingesteld en hebben liefde voor universele waarheden. Willen daarin ook groeien, ze handelen, spreken, denken en voelen juist. Beoordelen situaties ook goed.  Zijn positief ingesteld en stralen vanuit zichzelf. En zijn snel van begrip. Zijn zuiver in hun handelen met een prettige harmonieuze uitstraling. Ze zijn gericht op spirituele groei en hebben zorg voor hun medemens. Het is de schepper van de dingen, de bedenker. In de AYURVEDA is SATTVISCH de balans die genezing mogelijk maakt. Over het algemeen wordt deze guna gezien als de hoogste van de 3.

Onder SATTVISCH voedsel verstaan we vers fruit, verse groente, honing en noten. Melkproducten en bonen. Het liefst alles van biologische kwaliteit.   Melk, verse yoghurt, verse kaas, paneer. GEEN enkel soort voedsel dat is voorbewerkt. Voedsel dat vrij is van gisting. (SATTVISCHE STAMPPOT WITTE KOOL)

RAJAS:

Rajas is de guna van “het westen”. Rajas staat voor actie en energie. Een RAJASISCH bewustzijn heeft iemand die dynamisch is, en daardoor vaak wat rusteloos.  En energiek. Een persoon met ondernemingszin, die zichzelf opzweept om nieuwe uitdagingen op te zoeken. Ook zijn  daardoor hebzucht, begeerte en lust geactiveerd. Ze zijn bewegingsvol en actief, ze zijn “doenerig” en willen graag werken. Deze persoon in strijdvaardig en liefde wordt emotioneel beleefd. Vaak zijn deze personen extravert, naar buiten gericht. Zijn/haar handelen komt vaak voort uit onrust, prestige en macht. Het is de uitvoerder van de dingen, de doener en de maker. Nerveus, streberig en over-kritisch horen bij rajas. Veel praten en concentratie problemen, onevenwichtig leefritme zijn uitingen van rajas. Of sterk emotioneel zijn.

RAJASISCH  voedsel      is bijvoorbeeld vis, ui, knoflook, pepers, koffie, thee, chocola, koolzuurhoudende dranken, granen, zure vruchten (sinaasappel, guave, appels) , sterke smaken, zure room , eigenlijk alles wat sterke smaken heeft, zout, zuur bitter, scherp etc. (Rajas stamppot zuurkool) .

TAMAS:

Als derde is er het TAMASISCHE bewustzijn, de meest inerte van de 3. Een tamasisch bewustzijn is inert. Een mens die gedomineerd wordt door tamas is volledig “de weg kwijt”.  Hij zal wat slecht is, of ziekmakend,  beoordelen als zijnde “goed” . Maken hierdoor vaak slechte keuzes. Duisternis en slaap. Deze mensen zijn vaak lui, traag en willen niets veranderen. Negativiteit hoort bij tamas, futloos en depressie. Ze hebben geen inspiratie en zijn vaak jaloers, agressief en ruzie zoekend. Beoordelen situaties verkeerd. Hebben geen inzicht,   en zijn energie loos. Geen creativiteit. Geen zelfvertrouwen. Drugs, veel alcohol en/of alle mogelijke gedrag dat slecht is voor het welzijn. Op zijn best heeft een tamasisch bewustzijn volharding en standvastigheid in zich.

tamasisch voedsel:   is in aller eerste instanties alles wat NIET VERS is ( !!) . Vlees, vis en eieren. (omdat dit snel bederft) En oude voedingsmiddelen ( bv oude kaas/zure room etc.). Alle  kliekjes.  Schimmels (champignons en andere paddenstoelen).   Voeding wat ouder is als 2 uren.   Alle voeding met chemische toevoegingen in zich (!!).  Eigenlijk veel wat we elke dag bij de reclame en op de radio horen, en aangeprezen wordt als zijnde  “gezond” …  Alle voeding wat langer als 3 uren heeft gekookt.  Alle koolzuurhoudende dranken. Alcohol. Roken. (TAMAS BRUINE BONENSOEP) . Het tamas voedsel is zwaar verteerbaar.

Slachten is zo wie zo beneden alle menselijke peil ! (maar dit is mijn persoonlijke mening) . Proteïnen zijn er genoeg.

Maar als je eens naar een praktisch voorbeeld kijkt : wie rookt of koffie drinkt, krijgt daar altijd een soort “kick” van, of je je dat nu bewust bent of niet .  Nou, vlees heeft precies diezelfde kick ! Daarom kan vlees ook verslavend werken en wordt menig vleeseter boos of geïrriteerd wanneer hij geen vlees kan eten. Een roker kan daarom heel moeilijk van vlees eten afkomen. Maar andersom is het net zo.

Vlees eten en koffie drinken werkt roken weer in de hand. Het aanraden van sattvisch voedsel voor mensen die dus niet zonder die “kicks” kunnen is dan ook meestal vergeefse moeite. Ik stel het vaak anders, je hebt de mensen die “vegetarier ZIJN”  en de mensen die
“vegetarisch ETEN” . Ik zelf eet vegetarisch, mijn man IS vegetariër.

Als je dit kunt inzien en je kijkt nu eens naar onze samenleving, is eigenlijk de hele zaak compleet de weg kwijt. De meest voork0mende klachten zijn moeheid, overgewicht, hart- en vaatklachten.

Men zou er eigenlijk eens bij stil kunnen staan hoeveel energie een lichaam moet verbruiken om het vlees alleen maar te kunnen verteren. En hoeveel rommel je via alle pakjes-en-zakjes-en-potjes binnen krijgt. waar je lijf ziek van wordt. En als je dan ziek bent, neem je tabletten om de boel te onderdrukken..

VB. iemand heeft flink pittig gegeten en krijgt een behoorlijke aanval van “brandend maagzuur” . Dan wordt ons op de tv alleen maar de keuze voorgehouden om tabletten te slikken. Er is steeds minder aandacht voor onze basis-levensenergie : VOEDSEL . Fast food, conserven, ingemaakt ‘voedsel’ ,diepvries, pakjes , bakjes, zakjes en de diepvries. We zien er weinig kwaad in. En slecht ?? … De magnetron (magnetron) is doodnormaal.  En  E-nrs, kleurstoffen- en geurstoffen en synthetische conserveringsmiddelenin ons voedsel. Waarvan het eten soms ZEER kwalijke gevolgen kan hebben.

 

ONZE KENNIS OVER VOEDSEL IS NIHIL. !

De ziekenhuizen liggen vol, we weten ons geen raad met onze problemen. De gezondheidszorg barst uit zijn voegen en het antwoord ligt direct voor ons, op ons bord ! ………….. EEN GEZONDE ETER VOELT ZICH BETER,.. wat denkt U hier nou van ??

Ik bedank jullie voor het lezen van mijn BLOG, wens jullie alvast een fijn weekend !

GRTJS van TIENEKE

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.