CHOCOLADE.

Standaard
CHOCOLADE.

CHOCOLADE, 

Hier een nieuw BLOG bericht van mij. Deze keer over chocola. Vraag een kind: …” wil je een stukje chocola  ?..” En zie een paar verheugde ogen,
die je aankijken.  Chocola is een lekker kadootje. Met Sinterklaas, met Pasen, met St. Maarten of welk ander feest dan ook.   Mmmmmm CHOCOLA.  Gewoon, we hebben dan trek in iets heel lekkers ! Chocolademelk, chocoladeletter, chocoladetruffels, chocolade bonbons,  chocolade ijs en chocolade fondue. We kunnen er zo van genieten. Nou heb ik er geen moeite mee om een Belgische Praline-winkel voorbij te lopen. Maar mijn probleem is ..” als je er EENTJE hebt gegeten. Tja.. dan eet ik het liefst de rest van het doosje ook leeg..”   En ik denk dat ik de enige met dit probleem niet ben… Ik kan geen ‘stukje chocola ” eten. De hele reep of gewoon NIX.

BEETJE GESCHIEDENIS VAN CHOCOLADE.

Het is absoluut geen nieuwerwetse vinding. De geschiedenis van chocola gaat ca 3000 jaren terug. Het eerste en alleroudste woord is ..”KAKAWA..”.. Dit woord stamt uit de tijd van ca 1000 jaren V.Chr.  In “KAKAWA” is nu nog steeds  een echo van het woord CACAO in te beluisteren. Hiermee bedoelde men de cacaoboom en zijn vruchten. De Maya’s hebben deze boom tot grote plantages gemaakt, dit vanwege de handel in cacao bonen. Nu is de geschiedenis van ons geld “ZOUT’ , sal of salaris is daarvan afgeleid. Vroeger werd men betaald in CACAO BONEN. Niet hier in Eurpa, maar in de golf van Mexico. Vooral de oude Maya’s hadden bewondering voor deze schepping van de natuur.  Ze verhieven de mooie, diepgekleurde bonen niet alleen tot betaalmiddel, maar verklaarden de hele cacao boom tot heiligdom.     

Montezuma, de laatste leider van de Azteken, hief zijn belastingen van de Maya’s ook in cacaobonen. Want Montezuma en zijn naasten schepten dagelijks ca 40 bekertjes van dit krachtige ” XOCOATL” ( xococ=suiker  atl=water) uit gouden schalen. De Europeanen konde XOCOATL niet goed uitspreken en maakten er het woord CHOCOLADE van.  Het moet een onaangebame en zeer bittere drank geweest zijn, waaraan de Azteken peper, chili of maïs toevoegden, om de smaak nog een beetje te verfijnen. En met een houten spatel werd de drank geroerd tot hij schuimde.

Toen wij ooit eens in Venezuela waren, hebben we een rondtocht gemaakt. Onderweg in de jungle, lagen op de weg grote vruchten te drogen. Cacao. We mochten wat van de ruwe cacao vrucht proeven. Het was vies en erg bitter. Het leek totaal niet op “onze chocola” . Nu wordt het ook veel in Afrika verbouwd.

CHOCOLADE, een geschenk van de goden.

Toen de eerste Europeanen “de nieuwe wereld” ontdekt hadden, namen ze niet alleen de cacao mee, maar ook de aardappel, bonen, tomaten, paprika en maïs. En vervolgens waren het vooral de nonnen en monniken in de Spaanse kloosterkeukens die met steeds nieuwe recepten experimenteerden.

Roosteren, malen, koken en wat ze maar bedachten. In de zogenaamde Chocolaterias kon vervolgens iedereen van vers bereide cacao genieten. Er is een mooi verhaal over :  “…de Spaanse vrouwen waren zo verrukt van de drank, dat zij die door hun bedienden zelf naar de kerk lieten brengen. Ooit waagde een plaatselijke geestelijke hier wat van te zeggen. Hij verbood vanaf de kansel de (in zijn ogen slechte) gewoonte van het drinken van chocolade tijdens de kerkdiensten. Met het gevolg dat daarna de vrouwen gewoon weg bleven. De geestelijke kon niet anders als op zijn schreden terug keren en de dames lieten zich de chocoladedrank weer goed smaken.

Toen er vervolgens iemand op het idee kwam om er suiker aan toe te voegen, was het hek van de dam. De Zonnekoning, Lodewijk de XIV, was degene die als trendsetter de Chocola naar Europa bracht. Waarna de industriële revolutie, met zijn machines CACAO tot een gewoon verkrijgbaar middel heeft gemaakt.

WEERGALOZE CHOCOLADE VARIATIES.

Wij kennen chocolade eigenlijk niet als bijzondere smaakmaker. Ik kan mij herinneren dat ik een een espresso kopje chocola heb besteld, in een Frans restaurant in de Oriënt. Na een mini slokje sprongen me de tranen in de ogen ZO VRESELIJK LEKKER. Ik reageer erg sterk op smaken. Soms krijg in kippevel als iets er lekker is. Dit was magic. De man had een oud recept uit 1790 gemaakt.. CHOCOLA espresso.

Maar ook de combinaties van:

* Chocola en vanille.    *Chocola  en kaneel. Kaneel was in het oude China een genezende specerij.   *Chocola en koriander. Chocola en kardamom. Deze beide gaan perfect samen met chocola. In de Duitse Lebkuchen of de Kerststollen vind je deze combinaties vaak weer terug. Als je chocola smelt, en van deze specerijen wat in het kopje toevoegt krijg je zeer bijzondere smaak combinaties. ( Zie chocola espresso)   * Chocola en gember. Doop geconfijte stukjes gember eens in een chocolade fondue. Jammie!    *Chocola en anijs. Maak een kopje chocola espresso, en doe er een paar theelepels Sambucca of Pastis in.  Zeer bijzonder!         *Chocola en munt.    *Chocola en gember.   *Chocola en peper.    *Chocola en lavendel. Er is een webwinkel die veel van deze chocolade soorten verkoopt..

CHOCOLADE EN VRUCHTEN.

Hier een recept van chocolade fondue.. Deze kun je eventueel combineren met bovenstaande combinaties.

CHOCOLADE EN GEZONDHEID.

Toen we in maart op de Onkruidbeurs waren, heb ik lange tijd met een dame staan praten over chocola. Chocola heeft geen “gezond” imago. Je wordt er dik van . Offeh.. je raakt er verslaafd aan. Onzin. Het ligt aan de hoeveelheid die je naar binnen werkt. Maar wetenschappelijk gezien is dit niet houdbaar. Een grote bioloog ( A. von Humboldt) schreef..” geen tweede keer heeft de natuur zoveel waardevolle voedingsstoffen in zo’n kleine ruimte weten samen te persen als in de cacaoboon..”.  En nu, 250 jaren later valt de wetenschappelijke analyse niet anders uit.  Dat verklaart ook waarom chocolade een onderdeel vormt van astronauten voeding., en waarom chocola als energieleverancier in de rugzakken van soldaten zit. En in de sporttassen van atleten. Aan het begin van de 19e eeuw verkochten apothekers het “bruine goud” zelfs als middel om aan te sterken.                                                                                                                                                                                                        

Het wordt nu zelfs gebruikt bij massages. Goed voor het algeheel lichamelijk welzijn, en voor de huid. Bovendien bevat cacao de meeste anti oxidanten ter wereld ! En het is een van de weinige natuurlijke anti-depressiva. Op de beurs heb ik veel info gevonden over zuivere cacao. Suiker arm etc. En in chocolade maskers.

Ten slotte:

Chocolade gezichtsmasker recept

Ik heb een BLOG over chocolade gevonden,.. met alleen maar leuke en interessante dingen. Met zeer verrassende recepten en andere weetjes over CHOCOLADE.   Klik maar eens op CHOCOWEBLOG .

GRTJS EN EEN FIJN WEEKEND GEWENST !

🙂   TIENEKE.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s