Koken met een römertopf (met 8 heerlijke recepten)

Standaard

Koken met een römertopf is uniek, gezond en erg lekker. Het is een ca 2000 jaren oude kookwijze. Oud en weer helemaal actueel. U hebt alle aroma’s en gezonde voedingsstoffen het beste in het voedsel bewaard.  Koken met een römertopf is lekker en gemakkelijk. Heb je ergens achterin een kast nog een oude römertopf staan ? Haal deze eens te voorschijn, stof hem goed af en leg het een uur of twee in koud water.  Het is een moderne en veelzijdige “alleskunner”.  Hier vind je een stap-voor-stap uitleg hoe je met een römertopf om kunt gaan. Met recepten en uitleg. Je zocht een goed artikel over een römertopf ? Die hebt je nu op mijn foodlog gevonden. Veel lees en kookplezier met jouw römertopf gewenst. 

De oude römertopf, hij stond in de kast te verstoffen

Een römertopf is een oeroude manier van koken.

Hier vind je  een foodlog-artikel  over een geweldige en gezonde “romeinse pan”.  Mijn moeder had er een. Ze kookte er de lekkerste dingen mee. Als we “uit de römertopf” aten was het altijd feest. Totdat de tijd van de macaroni’s enz. aanbrak. Van de patat en de kroketten. Toen wilden we “dat stomme ding” niet langer.

En heeft “dat stomme ding”  vele jaren lang in de kast staan verstoffen, totdat iemand er zijn planten ingezet heeft. Die deden het er prima in, achteraf gezien was dat omdat de schaal prima vocht vast hield.

De römertopf heeft een beetje een “jaren 60” idee. Maar nu slow cooking weer helemaal “in” is. En gezond koken en de lijn even belangrijk is, is het koken uit een römertopf een goed idee.

Je gerechten kunnen haast niet mislukken. En als je er even de tijd voor neemt heb je hier een geweldige ontdekking gedaan.

 

Geschiedenis van de römertopf

De Wikipedia zegt het volgende over de RÖMERTOPF:

…”…….De römertopf, of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerk schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma’s van de gerechten in de schaal, wat voor een nog meer verdiepte smaak zorgt. Heel vroeger rolde men de jachtbuit door de klei, en zo werd het in het vuur gelegd. Een zeer oude wijze van het bereiden van vlees. Later ontwikkelde men een schaal van klei. Deze manier van koken werd veel gedaan in het oude Rome, vandaar Römer Topf. Een Romeinse pot. De vrouwen kregen zo een aardewerken kleipot bij hun huwelijk. Dan wisten hun mannen zeker dat ze lekker en gezond gingen eten. Er zijn vele oude en traditionele gerechten  te vinden uit deze tijd. …”…

Hoe begin je met een römertopf

Stap voor Stap :

 1. Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met
  Hoe-kook-je-met-een-römertopf

  Supergemakkelijk, supergezond en superlekker.

  deksel erop in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Vergeet niet om ook het deksel in het water te zetten.

 2. De römertopf vullen: Alle ingrediënten in de römertopf leggen. Let er even op de je de harde ingrediënten ( bijvoorbeeld aardappelen) in kleinere stukjes snijdt. En de zachtere groente soorten in grotere stukken laten.
 3. Het deksel erop leggen. ( Deze moet ook gedrenkt zijn.)
 4. De gevulde en koude römertopf in een koude oven plaatsen.
 5. De oven aanzetten, en het gerecht naar het recept klaarstomen. Soms is het mogelijk om tijdens de laatste minuten het deksel eraf te halen. Dan bruint het iets na.
 6. Als het gerecht klaar is haal je de römertopf uit de oven. Zet deze NOOIT op een koude ondergrond. Een dubbele handdoek op het aanrecht leggen, en daar plaats je de hete römertopf het beste op.
 7. Schoonmaken doe je het beste met een beetje zachte zeep en een afwasborstel.
 8. Opbergen : Voor een römertopf is het het beste om de deksel  op in de schaal  te plaatsen

NOOT : Ook is aanbakken bijna onmogelijk. Tenzij het vocht compleet verdampt is. En de oven veel te heet staat. De schaal is erg gevoelig voor temperatuur schommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen.

De römertopf is in allerlei vormen verkrijgbaar voor onder andere vlees, vis,  aardappelen, knoflook en zelfs voor appels en was een traditioneel huwelijksgeschenk. Omdat de schaal poreus is, blijft de smaak van het gemaakte gerecht in de römertopf hangen. Het is daarom lekkerder zoete en hartige gerechten in verschillende römertopf’s te bereiden. ” Ook de geur van vis is haast niet uit een römertopf te verwijderen. Gebruik hier eventueel een aparte römertopf voor. Alles smaakt lange tijd naar vis.

En hoe gaat het nu verder met het koken uit je römertopf 

Het allereerste wat je gaat doen, zo gauw je je römertopf hebt, is deze een nacht in het water plaatsen. Het liefst voor ca 12 uren. Dat maakt de wanden sterker. En laat deze vervolgens een paar uren gewoon “nat’ staan. dat is voor de eerste keer voldoende. Als je ze later weer gebruikt volstaat het om ze even een half uurtje in koud water te zetten.

Elke keer, voordat je gaat koken met je römertopf gaat gebruiken, moet je deze even in koud water leggen gedurende ca 20 a 30 minuten. Je gaat namelijk braadstomen. Dat betekent dat je niet veel vet nodig hebt, maar dat je gerechten toch een krokant randje krijgen. Het is niet de bedoeling om er als een “gewone pan” mee om te gaan. Dus geen klonten boter of vet gebruiken

Na het gebruik van de romertopf kun je deze het beste schoonmaken met een afwasborstel en een heel klein beetje afwasmiddel. Dit lost het achtergebleven vet beter op. Nooit een schuurmiddel gebruiken, vanwege de ademende  poriën van de schaal. Die mogen niet verstopt raken. En na ca 3 maanden gebruik, doe ik de römertopf gewoon een keer in de afwasmachine, op een 1/2 uur programma ( zonder zeepblokje). Vanwege de “grote onderhouds beurt”. Even met heet water uitkoken kan natuurlijk ook.

Hoe kook je met een römertopf ?

Start altijd vanuit een koude oven. Zet je römertopf nooit in een voorverwarmde oven. Zij zal onmiddellijk barsten. En de rommel in je hete oven wil je echt niet opruimen.

Op het internet zijn er vele gerechten te vinden, als je vlees of vis eet. Ik kook er anders mee. Vaak doe ik asperges of groentegerechten in de römertopf. En wat je altijd moet doen, is ruim vocht erbij. Groentebouillon tabletje oplossen in water en dan een koffiebeker vol. Een lekker specerijenmengsel erbij en wat olijfolie. Zet zo maar in de oven. Een paar laurierblaadjes geven een volledig en  diep smaakaroma. De kracht van de römertopf ligt erin dat je eten haast nooit kan mislukken. Het verbrandt er niet in en zwart blakeren kan ook niet. (Tenzij je er geen water aan hebt toegevoegd  natuurlijk).

Hooguit is het nog niet gaar, omdat het niet lang genoeg gesudderd heeft. Ik laat het minimaal anderhalf tot 2 uur in de oven staan. Op ca 200 a 220  grdn. Het ruikt dan heerlijk in huis!!  Zuurkool of knolgroenten erin. Lekker.

Ik kook graag vegetarische tali’s, dus 10 kleine gerechtjes per maaltijd. Daarom heb ik ook een serie “appelrömertopf-jes” aangeschaft. Die vul ik met lekkere groentegerechten, er zet er dan 4 tegelijkertijd in de oven.

Ideetjes voor je römertopf

De volgende recepten zijn uniek ! Zelfs als je helemaal niet kunt koken, zullen je gasten versteld staan van deze lekkere exquise smaak ! Mijn zus vraagt de specerijenpasta al voor haar verjaardag. Dan maak ik er een stuk of 25,.. die vriest ze in. Dan gooi je een serie “wat je maar wilt eten” groente in de römertopf.. VEGETARISCHE COUSCOUS UIT DE RÖMERTOPF. (een zeer bijzonder recept !)

Verder zou ik nog graag willen zeggen, dat er verschillende soorten en maten römertopf’s zijn. Vis-vorm . Kleine en hele grote kleipotten enz enz. En maak je eigen lasagna eens uit een römertopf.. Veel lekkerder !

Gisteren hebben wij  asperges uit de römertopf gegeten. Was heel erg lekker. Koken kan haast niet mislukken.

Ook lekker : eerst een dun laagje Ingelegde citroenen .. laagje aardappelschijfjes, paar stukjes geitekaas, beetje verse basilicum, paar laurierblaadjes ertussen. Laagje op laagje (ca 3x) Geklutst ei erover en een beker groentebouillon. In de oven voor anderhalf uur. 200 grdn. Hmmm,.. lekker.

Waar koop ik een römertopf ?

Je kunt een römertopf vaak het beste gewoon bestellen via een kookwinkel. Er zijn niet veel winkels die hem hebben staan, omdat er te weinig vraag naar is. Hier een goed adres: http://www.kookwinkel.nl/merk/romertopf.asp.

Een goede römertopf heeft zowel ribbels als ook een glazuur laagje  op de bodem. Daar moet je even op letten.

Heerlijke vegetarische gerechten uit de römertopf                            

een-klei-pot-uit-de-oudheid

Dit is een klei-pot uit de verre oudheid. Men deed hier het eten in, en begroef het geheel daarna in hete as. En zo kookte het gerecht gáár. Het is duizenden jaren oud. Het is in zee gevonden. Nu noemen we het een ‘Römertopf’ .

                            

1.     MEXICAANSE GROENTESCHOTEL VOOR DE RÖMERTOPF

2.     GESMOORDE KRUIDIGE AARDAPPELEN UIT DE RÖMERTOPF.

3.     GEVULDE TOMATEN UIT DE RÖMERTOPF.

4.     KIKKERERWTEN OP SPAANSE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

5.    GROENTESCHOTEL OP PROVENCAALSE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

6.    SEITAN OP CHINESE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

7.     VEGETARISCHE COUSCOUS UIT DE RÖMERTOPF. ( zo lekker !)

8.    CHINESE KIP UIT DE ROMERTOPF  

Met een hartelijke groet van Tieneke.

En geniet van je geweldige römertopf.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS : YOUTUBE EN EEN RÖMERTOPF:  Hier nog een sliert NIET uitgezochte ideetjes,..

PS :  EEN ENTHOUSIASTELING HEEFT EEN SITE MET RÖMERTOPF RECEPTEN. HELAAS NIET VEGA,..  ALS U WILT KIJKEN,..  KLIK HIER .

.

Volgende »

 1. Vraagje, is een romertopf die ongeglazuurd is niet beter voor de smaak? Je kunt ze zonder en met glazuur kopen, wat is van beide het voor/nadeel?

  • Goedemorgen, dank voor Uw vraag.

   De ‘OER ORIGINELE ” Römertopf was een pot van klei. Ruw en Ongeglazuurd. Door de open structuur werden de gerechten wat ‘knapperiger’, en kon er zuurstof bij. Bovendien werden de gerechten niet zo nat en ‘soep-achtig’. Het geheel bleef droger, en gebruikte de eigen sappen van de groente ( of vlees, zoals iemand zelf kiest) . Alleen de binnen bodem was van oudsher wel geglazuurd. De oude naam van Römertopf was ook “klei pot” .

   De zogenaamde TAJINE, een Marokkaanse pot om te koken was meestal wel geglazuurd. (Alhoewel er ook ruwe en ongeglazuurde zijn.) . De manier van koken is anders.

   En : Waar de oude ‘kleipot’ ingegraven werd, in een heet gestookte kuil, en afgedekt. Werd er met de ‘tajine’ meestal op een open vuurtje gekookt.

   Het is niet welke is ‘beter’ , maar ‘hoe wil je er mee koken’. In de oven of op het vuur.

   Dank voor Uw belangstelling, en met Vriendelijke Groeten uit Groningen van Tieneke 🙂

 2. Pingback: VEGETARISCHE RECEPTEN VOOR DE RÖMERTOPF | tienekescholtens

 3. Hallo,
  Ik heb pas geleden een kleine romertopf gekocht, tweedehands. Vraag mij af of de romertopf ook in een hete lucht oven kan of is ie alleen geschikt voor een conventionele oven.
  Ik ben zeer benieuwd naar de asperges uit de romertopf, helaas is het seizoen al een tijdje geleden voorbij.
  Groeten,
  Joys

  • Hallo, Joys,.. Een römertopf kan ook in een hetelucht oven. MAAR,….je moet dan niet vergeten dat je een römertopf eerst een poos in water moet drenken. En de römertopf moet KOUD in een KOUDE oven gezet worden. Niet voorverwarmen. Het eten smaakt heerlijk uit een römertopf, eet smakelijk,. 🙂 Grtjs van Tien.

   • Hallo,
    Ik heb em gister voor t eerst gebruikt, in de gewone oven. De topf eerst een poos in het water gezet, koude oven. Rolade (fricandeau) erin, groenten erbij, bouillon toegevoegd, 90 min. op 220 graden gezet. Het was heerlijk maar het vlees was droog. Zou ik het te lang in de oven hebben gezet?
    Heb vroeger wel eens een kip uit topf gegeten en kan mij herinneren dat die zo lekker sappig was.
    Volgende keer maar iets anders proberen. O en de deksel zat vast, moest er voorzichtig met een mes tussen om t los te krijgen.
    gr.
    Joys

    • Hallo, JOYS,.. Ik denk inderdaad ook dat het te lang in de oven heeft gestaan. Vandaar ook het ‘aanplakken’ van het deksel. En omdat het water/bouillon was verdampt, is het vlees te droog geworden. Nou is varkensvlees wel anders , qua bereiding, als kip. Varkensvlees moet langer en dieper gaar worden, en heeft zo-wie-zo de neiging wat droger te zijn. Maar ook kan het zijn dat de temperatuur te hoog was. Een gunstig feit is dat de römertopf tegen de hoge hitte kan, en dus is gaan ‘inbranden’. Prima.
     Je leert je römertopf vanzelf kennen, als je deze langer gebruikt. Ik heb er 3, die alle 3 anders reageren op hetzelfde recept. De ruimte tussen deksel en pot,.. de dikte van de pot zelf, de hoogte van de ribbels onderin etc. Dat speelt allemaal mee. En, JOYS,.. Ik vond het leuk dat je de moeite hebt genomen om het aan mij te mailen, andere mensen, die experimenteren met een römertopf zullen blij zijn met de reacties. Dank je. Fijne avond gewenst, en vriendelijke Groninger Groeten van TIEN,.. 🙂 Tot mails,..

 4. Leuk, de römertopf. Ik ben even de schuur ingedoken en ja hoor: daar heeft hij gewoon minstens 20 jaar staan wachten op hergebruik. Wij eten vegetarisch dus recepten zijn welkom. Ik zie alleen het recept van de couscous, heerlijk lijkt me maar meteen zo bewerkelijk….

  • Goedemorgen,.. Dank voor Uw reactie. Ja, ik heb er maar EEN geweldig recept volledig vega bij staan. Eigenlijk was ik van plan er meerdere te schrijven. Daar is het bij gebleven, komt nog. Gaarne geef ik U een paar tips. Neem een wat steviger soort groente, bijv VENKEL, of iets dergelijks. In 4-en snijden. En voeg een handvol kappertjes toe, met een beetje peterselie. Peper en zout natuurlijk, en 1/4 liter groentebouillon. In de RÖMERTOPF, klaar. Aardappelen met wat olijven en geraspte citroenschil, + groentebouillon. De RÖMERTOPF is eigenlijke een supermakkelijk en handig ding. Zeker voor vegetariërs. Experimenteer er maar eens mee. Is leuk . Mijn vega-recepten voor de RÖMERTOPF zal ik binnenkort eens plaatsen. Een Fijne Dag gewenst, en Vriendelijke Groninger Groetjes van TIEN 🙂 .

  • Thaise groenten stoofrecepten kunnen ook heel goed in de romertopf alleen ietsie minder vocht gebruiken.
   Alle stoofgerechten gaan goed het hoeft niet perse voor de romertopf te zijn.

 5. Pingback: Römertopf - Choucroûte Alsacienne - Geur van Maillard

 6. hallo kookliefhebbers van Romertopf
  Ik heb er ook een klein en een groter in de kast staan en ga er weer eens lekker mee aan de slag
  bedankt voor de groentetips
  jannie lezereres van Jamie recepten en alles wat er aan lekkers te vinden is
  bedankt

 7. Pingback: KOKEN IN OVENPANNETJES. | tienekescholtens

 8. Hoi Tieneke,
  Heb je voor mij een lekker gerecht ( stoofschotel) met rundvlees voor de Römertopf
  moet je bekennen dat ik ‘m al heel lang geleden gekregen heb voor m’n verjaardag evenals het “appeltje” maar nog nooit gebuikt!! Schandalig zeker!! Nu krijg ik as.zondag m’n schoonouders op bezoek en wil er eens lekker mee aan de gang!!
  Graag hoor ik van je! Gerecht is voor 5 personen, misschien ui, champignons, wortel…..
  groet
  Ellen

 9. Wat een leuk artikel. Ik ken de wonderpan ook nog uit mijn jeugd. Ik overweeg ernstig om ook zo’n gezellige Bourgondische pot aan te schaffen. Dank je wel voor het enthousiaste artikel.
  Loekie

  • Hoi, Dame,.. Ja , dat zou ik zeker doen. Zo een ovenpan is voor van alles en nog wat te gebruiken. Of je nu asperges wilt klaarmaken of een stamppot boerenkool.. handig en makkelijk en gezond! Verder zou ik je graag willen bedanken voor je enthousiaste en liefdevolle reactie. Mag ik je FIJNE FEESTDAGEN en een GOED, GEZELLIG en vooral GEZOND 2013 wensen ?? GRTJS en tot BLOG’s ! van TIENEKE 🙂 XXX

 10. Ben benieuwd naar het saus recept met sinasappel!

  Wij gebruiken al een hele tijd de spargel schäler van Lurch ca. 28,00 eur. Bevalt prima echter mesjes worden door overmatiggebruik nu bot.

  Welk merk hand mesjes gebruikt u, of waar gekocht?
  Is er een machinaal alternatief, de aligator lijkt in theorie wel wat maar is duur.

  Leuke informatie hier verder!

  • Hoi Tieneke,
   Heb je voor mij een lekker recept van Runderlappen in de Römertopf,,,,,, moet je bekennen dat
   ik ‘m al maanden geleden voor m’n verjaardag heb gekregen….maar nog nooit gebruikt!!
   Schande hé, evenals het “appeltje”. Krijg dit weekend bezoek (schoonouders!) en wil er dan nu
   eindelijk eens mee aan de gang! Gaat om een recept voor 5 personen. Graag hoor ik van je!
   Dus ik wil eigenlijk een stoofschotel maken met ui, misschien champignons, wortel?
   Groet,
   Ellen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.