Koken met een römertopf

Standaard

KOKEN MET EEN RÖMERTOPF.

KOKEN MET EEN RÖMERTOPF. EEN 2000 JAREN OUDE KOOKWIJZE. ALLE AROMA’S EN GEZONDE VOEDINGSSTOFFEN HET BESTE BEWAARD. LEKKER EN GEMAKKELIJK  KOKEN. HEBT U ACHTER IN DE KAST NOG EEN OUDE RÖMERTOPF STAAN ? HAAL DEZE EENS TE VOORSCHIJN. HET IS EEN MODERNE EN VEELZIJDIGE “ALLESKUNNER” . HIER STAP VOOR STAP UITLEG HOE MET EEN RÖMERTOPF OM TE GAAN. 

Hier vindt U  een BLOG-artikel  over een geweldige en gezonde “pan” . KOKEN MET EEN  RÖMERTOPF.  Mijn moeder had er een. Ze kookte er de lekkerste dingen mee. Als we “uit de römertopf” aten was het altijd feest. Totdat de tijd van de macaroni’s enz. aanbrak. Van de patat en de kroketten. Toen wilden we “dat stomme ding” niet langer. En heeft “dat stomme ding”  vele jaren lang in de kast staan verstoffen, totdat iemand er zijn planten ingezet heeft. Die deden het er prima in, achteraf gezien omdat de schaal vocht vast hield.

De römertopf heeft een beetje een “jaren 60” idee. Maar nu slow cooking weer helemaal “in” is. En gezond koken en de lijn even belangrijk , is het koken uit een römertopf een goed idee. Je gerechten kunnen haast niet mislukken. En als je er even de tijd voor neemt heb je hier een geweldige ontdekking gedaan.

GESCHIEDENIS VAN DE RÖMERTOPF.

De Wikipedia zegt het volgende over de RÖMERTOPF:

“…….De römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerk schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma’s van de gerechten in de schaal, wat voor een nog meer verdiepte smaak zorgt.

HOE BEGIN JE MET EEN RÖMERTOPF ?

STAP-VOOR-STAP :

1. Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Vergeet niet om ook het deksel in het water te zetten.

2. De römertopf vullen: Alle ingrediënten in de römertopf leggen. Let er even op de je de harde ingrediënten ( bijvoorbeeld aardappelen) in kleinere stukjes snijdt. En de zachtere groente soorten in grotere stukken laten.

3. Het deksel erop leggen. ( Deze moet ook gedrenkt zijn.)

4. De gevulde en koude römertopf in een koude oven plaatsen.

5. De oven aanzetten, en het gerecht naar het recept klaarstomen. Soms is het mogelijk om tijdens de laatste minuten het deksel eraf te halen. Dan bruint het iets na.

6. Als het gerecht klaar is haal je de römertopf uit de oven. Zet deze NOOIT op een koude ondergrond. Een dubbele handdoek op het aanrecht leggen, en daar plaats je de hete römertopf het beste op.

7. Schoonmaken doe je het beste met een beetje zachte zeep en een afwasborstel.

8. Opbergen : Voor een römertopf is het het beste om de deksel  op in de schaal  te plaatsen

NOOT : Ook is aanbakken onmogelijk. De schaal is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen. Koken met een römertopf. 

De römertopf is in allerlei vormen verkrijgbaar voor onder andere vlees, vis,  aardappelen, knoflook en zelfs voor appels en was een traditioneel huwelijksgeschenk. Omdat de schaal poreus is, blijft de smaak van het gemaakte gerecht in de römertopf hangen. Het is daarom lekkerder zoete en hartige gerechten in verschillende römertopfs te bereiden…. ” Ook de geur van vis is haast niet uit een römertopf te verwijderen. Gebruik hier eventueel een aparte römertopf voor.

WAAR VIND IK EEN ROMERTOPF ?

Je kunt een RÖMERTOPF vaak het beste gewoon bestellen via een kookwinkel. Er zijn niet veel winkels die hem hebben staan, omdat er te weinig vraag naar is. Hier een goed adres: http://www.kookwinkel.nl/merk/romertopf.asp  .

Een goede RÖMERTOPF heeft zowel ribbels als ook een glazuur laagje  op de bodem.

Heel vroeger rolde men de jachtbuit door de klei, en zo werd het in het vuur gelegd. Een zeer oude wijze van het bereiden van vlees. Later ontwikkelde men een schaal van klei. Deze manier van koken werd veel gedaan in het oude Rome, vandaar RÖMER TOPF. Een romeinse pot.

De vrouwen kregen zo een aardewerken kleipot bij hun huwelijk. Dan wisten hun mannen zeker dat ze lekker en gezond gingen eten. Er zijn vele oude en traditionele gerechten  te vinden uit deze tijd.

EN HOE NU VERDER : koken uit je römertopf?

Het allereerste wat je gaat doen, zo gauw je je römertopf hebt, is deze een nacht in het water plaatsen. Het liefst voor ca 12 uren. Dat maakt de wanden sterker. En laat deze vervolgens een paar uren gewoon “nat’ staan. Ik kook graag vegetarische tali’s, dus 10 kleine gerechtjes per maaltijd. Daarom heb ik ook een serie “appelrömertopf-jes” aangeschaft. Die vul ik met lekkere             groentegerechten , er zet er dan 4 tegelijkertijd in de oven.

Elke keer, voordat je gaat KOKEN MET EEN  RÖMERTOPF gaat gebruiken, moet je deze even in koud water leggen gedurende ca 10 minuten. Je gaat namelijk  braadstomen. Dat betekent dat je niet veel vet nodig hebt, maar dat je gerechten toch een krokant randje krijgen. Het is niet de bedoeling om er als een “gewone pan” mee om te gaan. Dus geen klonten boter of vet gebruiken

. Na het gebruik van de RÖMERTOPF kun je deze het beste schoonmaken met een afwasborstel en een beetje afwasmiddel. Dit lost het achtergebleven vet beter op. NOOIT een schuurmiddel gebruiken, vanwege de ademende  porieën van de schaal. Die mogen niet verstopt raken. En na ca 3 maanden gebruik doe ik de RÖMERTOPF gewoon een keer in de afwasmachine, op een 1/2 uur programma ( zonder zeepblokje) . Vanwege de “grote onderhouds beurt”. Even met heet water uitkoken kan natuurlijk ook.

HOE KOOK JE MET EEN RÖMERTOPF  ?

START ALTIJD VANUIT EEN KOUDE OVEN !!  ZET JE RÖMERTOPF NOOIT IN EEN WARME OVEN. HIJ ZAL ONMIDDELLIJK BARSTEN.

Op het internet zijn er vele gerechten te vinden, als je vlees of vis eet. Ik kook er anders mee. Vaak doe ik asperges of groentegerechten in de RÖMERTOPF. En wat je altijd moet doen, is ruim vocht erbij. Groentebouillon tabletje oplossen in water en dan een koffiebeker vol. Een lekker specerijenmengsel erbij en wat olijfolie. Zet zo maar in de oven. Een paar laurierblaadjes geven een volledig en  diep smaakaroma. De kracht van de RÖMERTOPF ligt erin dat je eten haast nooit kan mislukken. Het verbrandt er niet in en zwartblakeren kan ook niet. ( Tenzij je er geen water aan hebt toegevoegd , natuurlijk) . Hooguit is het nog niet gaar, omdat het niet lang genoeg gesudderd heeft. Ik laat het minimaal anderhalf tot 2 uur in de oven staan. Op ca 200 a 220  grdn. Het ruikt dan heerlijk in huis!!  Zuurkool of knolgroenten erin. Jammie !

Of eerst een laagje INGELEGDE CITROENEN,.. laagje aardappelschijfjes,.. paar stukjes geitekaas,.. beetje verse basilicum,.. paar laurierblaadjes ertussen. Laagje op laagje (ca 3x) Geklutst ei erover en een beker groentebouillon. In de oven voor 1    1/2  uur. 200 grdn. Jammie!

Verder zijn er veel recepten voor de RÖMERTOPF te vinden. Typ maar gewoon in bij google “RÖMERTOPF” . Maar lekkere vegetarische römertopf gerechten zijn er niet veel

De volgende recepten zijn uniek ! Zelfs als je helemaal niet kunt koken, zullen je gasten versteld staan van deze lekkere exquise smaak ! Mijn zus vraagt de specerijenpasta al voor haar verjaardag. Dan maak ik er een stuk of 25,.. die vriest ze in. Dan gooi je een serie “wat je maar wilt eten” in de RÖMERTOPF.. VEGETARISCHE COUSCOUS UIT DE RÖMERTOPF. ( een zeer bijzonder recept !)

Verder zou ik nog graag willen zeggen, dat er verschillende soorten en maten RÖMERTOPF’s zijn. Vis-vorm . Kleine en hele grote kleipotten enz enz. En maak je eigen LASAGNA eens uit een RÖMERTOPF.. Veel lekkerder ! Koken uit een römertopf

Ik wens je veel plezier van je RÖMERTOPF. Gisteren hebben wij  asperges uit de RÖMERTOPF gegeten. Was heel erg lekker. Koken kan niet mislukken ! KOKEN MET EEN RÖMERTOPF .

HEERLIJKE VEGETARISCHE GERECHTEN UIT DE RÖMERTOPF : 

1.     MEXICAANSE GROENTESCHOTEL VOOR DE RÖMERTOPF

2.     GESMOORDE KRUIDIGE AARDAPPELEN UIT DE RÖMERTOPF.

3.     GEVULDE TOMATEN UIT DE RÖMERTOPF.

4.     KIKKERERWTEN OP SPAANSE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

5.    GROENTESCHOTEL OP PROVENCAALSE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

6.    SEITAN OP CHINESE WIJZE UIT DE RÖMERTOPF.

 

 

IK WENS IEDEREEN EEN FIJN WEEKEND,

GROETEN VAN TIEN,

GRTJS van TIEN. :)

 

 

 

 

 

 

 

PS : YOUTUBE EN EEN RÖMERTOPF:  Hier nog een sliert NIET uitgezochte ideetjes,..

PS :  EEN ENTHOUSIASTELING HEEFT EEN SITE MET RÖMERTOPF RECEPTEN. HELAAS NIET VEGA,..  ALS U WILT KIJKEN,..  KLIK HIER .

.

»

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.