Eten door de huid

Standaard

Er zijn honderden dure creme’s te koop.  Flink gepromoot door reclames op de televisie, in bladen en kranten. We worden overspoeld met creme’s. Het ene belooft nog een beter resultaat als het andere. Echter werd vroeger gezegd “.. wat men niet kan eten, kan men beter ook niet op de huid smeren..” . Hier vindt U een artikel over huidverzorging op een natuurlijke manier, gebruikmakend van natuurlijke ingrediënten. 

rozenblad prachtigZou je het volgende doen? Neem een pot gezichtscreme en een theelepeltje. Draai de dop van de pot creme af, en eet een paar lepeltjes op.  Zo’n experiment eindigt waarschijnlijk in het ziekenhuis. En iedereen verklaart je voor gek. En als je het langzaam doet, elke dag een beetje, vindt men het gek als je dat NIET doet…  Je huid bestaat uit duizenden en duizenden kleine mondjes, die gehoorzaam opeten wat je ze voorschotelt. Dat er in de creme’s ook ongezonde chemische  stoffen zitten, zien veel mensen niet.

“..Smeer niet op je huid, wat je niet kunt eten..” was de raad van een verlicht man.    Hij waarschuwde ook specifiek voor bodylotion, beter niet gebruiken vanwege de vele chemische toevoegingen. Bodylotion droogt bovendien je huid uit. Het stimuleert de aanmaak van huidvet, en op een bepaald moment zijn de “voorraadzakjes in de huid” leeg. En heb je de neiging nog meer te smeren. Zo komt men in een cirkel terecht. 

Een dier ruikt wat je eet.

Mijn man houdt  van dieren. Niet in een kooi of als huisdier, maar waar ze ook zijn. Of dat een mus, een konijn, een hond een paard of koeien zijn.  Hij groet ze ook soms. En ze groeten hem terug. Soms wandelt hij ergens zomaar een wei in, dan komen de koeien naar hem toe. En ze hebben een ontmoeting. Hetzelfde met paarden of welk beest dan ook.   “..Ze ruiken eerst aan me, en dan ben ik OK voor ze..” , zegt hij , als ik vraag of hij niet bang is als er een hele kudde runderen om hem heen staat te duwen. “..Als je je hele leven al vegetariër bent, ruiken de dieren dat je niet naar vlees ruikt… en zijn ze niet bang, maar nieuwsgierig… ” was zijn antwoord.  Ik ruik een slagerij ook van afstand , moet ik zeggen.

Hoe verzorg ik mijn huid het beste.

In mijn boekenkast staan vele boeken met Ayurvedische  verzorgingstips voor de huid. Eigenlijk heb je die dure creme’s  uit de winkel helemaal niet nodig. En het is ook niet goed voor je huid.

Besanmeel ( kikkererwtenmeel), “LUVOS”  pakkingen . Te  koop bij de REFORM ZAAK ” LUVOS” is gezuiverd zand. En kost haast niks . Hooguit een Euro of 4. , Rozenwater of avocado.  Melk, yoghurt, amandelmeel, room, thee, kersen etc. zijn een weldaad voor de huid. Volledig eetbaar.

Bijvoorbeeld is rozenwater  een aanrader als oogcompress. Of  gekookte saliewater. Op het internet is er veel over te vinden.  Verzachtend en diep zuiverend. Kamille doet goede dingen voor de ogen. En , inderdaad, 2 gewone theezakjes geven de ogen een helder wit.

Droge huid door zeep gebruik.

Om eens te genieten van een heerlijk warm bad heb je zeker geen badzeep nodig, voor je huid is dat zelfs  slecht. Het droogt erg nogal van uit. Neem gewoon een handvol grove korrels zeezout, vermeng het met rozenblaadjes en doe het in een zakje, en in het warme water. Of vermeng het zout met een handjevol lavendel. Neem twee a drie theezakjes en bind ze samen. Of koop een paar organzazakjes ( bij de Action) . Prima geschikt. En niet duur.

rozenblad komkommerVroeger deden wij natte theezakjes een kwartier op onze ogen, voordat we naar een feestje gingen. Je ogen zien er dan weer stralend uit. Het oogwit werd helder en mooi. Alles simpel, goed, zuiver en gezond.

Geraspte komkommer is echt beter voor de huid, dan welke creme dan ook .

Of Honing. Dit wordt zelfs gebruikt bij ernstige verbrandingen. Smeer je handen maar eens in met honing. Doe er een handschoen overheen, gedurende een half  uur. Of neem 2 eetlepels kwark, vermeng het met 1 eetlepel bijenhoning en 1 theelepel olijfolie. Gebruik het maar eens als masker op je gezicht, hals en decollete.  Dan afwassen met water en verbaas je over het resultaat !

Room, yoghurt en melk voor de huid.

En wat de Ayurveda erg aanraadt is een  behandeling van je huid met melk en room en yoghurt. Dit is zeer goed.  ! Verder is het een goed middel om kurkuma te gebruiken bij huidproblemen. Meng het met een beetje honing. Tegen wondjes en verbrandingen.

Ook is het een weldaad voor je huid om deze gewoon met eetbare olie te behandelen. De Ayurveda gebruikt veel sesamolie. Ikzelf smeer vaak een

Huidverzorgende creme.

Huidverzorgende creme.

druppeltje sesamolie onder mijn ogen als ik naar bed ga. Deze sesamolie moet koudgeperst zijn, en goudkleurig. Kijk maar eens in een goede reformzaak.  Creme’s koop ik eigenlijk nooit, ik krijg er pukkels van .

Hier het artikel wat de aanleiding gaf tot deze BLOG:   ETEN DOOR JE HUID   (GURUJI over de huid...).   Hier vindt U het artikel. 

Bedankt voor het lezen, en voor iedereen een fijn weekend gewenst.

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

»

    • Hoi, thanks voor je leuke en enthousiaste reactie. Ja, daar heb je even HELEMAAL gelijk. De natuur zorgt beter voor ons, als welke reclame voor voorbewerkte producten dan ook. Fijn weekend, GRTJS van TIEN.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.