HOGE BLOEDDRUK EN VOEDING..( een ayurvedisch gezichtspunt).

Standaard

HOGE BLOEDDRUK EN VOEDING,

Alles OK ? Hier alles best. We zijn deze week in veel Nederlandse stadjes geweest. En we hebben veel leuke dingen mee gemaakt, en veel gezellige mensen gezien. HOGE BLOEDDRUK EN VOEDING.Vandaag waren we in SNEEK. Een van de uitgenodigde dames schrok van het feit, dat ik zei dat het slikken van medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk ook zijn “sporen naliet” , en dat dit “bijwerkingen” heet. Ze vroeg mij wat ze zelf kon doen. Ik heb als antwoord gegeven ” geen flauw idee”, maar dat ik wel eens voor haar kon kijken op het internet. Dat heb ik gedaan. DAAR  ben ik er weinig wijzer van geworden. MAAR…. :

Mijn “AYURVEDISCHE BOEKENKAST” gaf me meer informatie. Helder en duidelijk.

“DE AYURVEDISCHE HUISAPOTHEEK”  van Dr VASANT LAD heeft een paar duidelijke richtlijnen. DE EERSTE IS: Hypertensie, oftewel verhoogde bloeddruk, kan tot ernstige complicaties leiden.

Hoewel de volgende AYURVEDISCHE adviezen beproefd, veilig en doeltreffend zijn, zou het toch zeer verstandig zijn om ze in combinatie met de raad en zorg van je arts toe te passen. !!! Ga niet even zelf aan het “dokteren” , dat is niet goed  voor U !!

Ik ga nu het hele hoofdstuk letterlijk overnemen, dus dit is niet door mij geschreven ! Toch staan er verfijnde oplossingen in, en kan iemand er veel aan hebben.

HOGE BLOEDDRUK:

“…Een gezond hart pompt het bloed met een bepaalde optimale druk door de aderen en slagaderen. Maar soms neemt de druk door verschillende oorzaken toe: wanneer dit gebeurt, loopt de betrokkene een groter risico op een hartziekte een een mogelijke verlammende hartaanval.

De bloeddruk zal toenemen wanneer er sprake is van grotere stroperigheid van het bloed, sneller stromen van het bloed of vaatvernauwing.

SOORTEN HYPERTENSIE:

Vanuit ayurvedisch gezichtspunt valt hoge bloeddruk onder drie categorieën: voornamelijk vata, pitta, maar ook kapha. Er zijn situaties die je bloeddruk tijdelijk verhogen. Bijv het toespreken van een zaal, zware verantwoordelijkheden, of stressrijke situaties kunnen de bloeddruk tijdelijk verhogen . Maar als de bloeddruk hoog BLIJFT, kan dat gevaarlijk worden.

TIJD OM NAAR DE DOKTER TE GAAN:

Als verhoogde bloeddruk tijdelijk is en verband hoiudt met een stressrijke situatie, zal hij over het algemeen met enige rust en ontspanning wel overgaan. En zelfs wanneer de bloeddruk langduriger verhoogd blijft, wil dit niet altijd noodzakelijkerwijs zeggen dat hij met medicamenten moet worden behandeld. Volkomen natuurlijke remedies, zoals dieet, lichaamsbeweging, kruiden, meditatie en yoga, die geen schadelijke bijwerkingen hebben, kunnen voldoende zijn om hypertensie aan te pakken.

Met een verhoogde bloeddruk moet je echter wel onder controle van een arts blijven. Hypertensie is een potentieel levensbedreigende aandoening. Ik raad daarom af de volgende behandeling in de plaats te laten komen van de gebruikelijke medische zorg. Gebruik deze ayurvedische remedies liever- bij voorkeur met goedkeuring en medeweten van je arts- als een aanvulling op de medische zorg die je krijgt, en vraag je arts toezicht te houden op je vooruitgang. Als de remedies helpen, zal hij/zij steeds minder reden zien om je onder controle en aan de medicijnen te houden. Op zijn minst zou je in staat moeten zijn de dosering van je medicijnen geleidelijk te verminderen.

VOEDINGSMIDDELEN TEGEN HOGE BLOEDDRUK.

* Drink een kop mangosap, ongeveer een uur later gevolgd door een 1/2 kop warme melk met een snufje kardemom, een snufje nootmuskaat en een theelepel ghee ( geklaarde boter). Behalve als je cholesterol gehalte ook te hoog is, schrap dan de ghee.

* Meng sinaasappelsap en kokoswater ( het natuurlijke sap van een verse kokosnoot) in een verhouding van 2 delen sinaasappelsap en 1 deel kokoswater. Drink 2 tot 3 maal per dag een halve tot hele kop.

* Voeg 1 theelepel koriander en 1 snufje toe aan een kop versgeperst perzikensap. (Dus niet uit blik) . Drink dit twee- tot driemaal daags; het helpt tegen een verhoogde bloeddruk.

* Eet wat watermeloen met een snufje kardemom en een snufje koriander. Dit zal als een mild diareticum werken en de bloeddruk helpen reguleren.

* Neem eens wat komkommerraita bij de maaltijd.  Komkommer is een goed diareticum . Raita is een kruiderij op yoghurtbasis, die vaak in de Indiase keuken wordt gebruikt. RECEPT  ONDERAAN.

* MUNGDALSOEP, gemaakt van mungdal met koriander , komijn en een snufje kurkuma, is goed voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

* Honingwater kan ook helpen. Voeg 1 theelepel honing en vijf tot tien druppels ciderazijn aan een kop heet water toe. En drink dit ’s ochtends vroeg. Deze drank helpt het cholesterol gehalte te verlagen, houdt de vaatverwijding in stand en helpt om de bloeddruk te reguleren.

VERMIJD voedsel dat pitta ( oftewel hitte) teweegbrengt. Mensen met een verhoogde bloeddruk dienen geen zout, geen vet, geen gebakken voedsel en geen heet, gekruid voedsel te gebruiken.

ANDERE REMEDIES EN ADVIEZEN.

Raak niet verhit. Hard werken in de hete zon dient door iedereen met een verhoogde bloeddruk te worden gemeden, daar dat tot een hersenbloeding kan leiden. Let hierop.

Magnetisch water. Misschien kun je je bloeddruk onder controle houden door ook magnetisch water te drinken. Neem een glas water en zet dit naast de noordpool van een magneet. Laat het twee uren staan. Drink tweemaal daags een kop magnetisch water. ( NOOT van Tien: ik heb ooit eens een platte NIKKEN MAGNEET SCHIJF gekocht. Daar staat mijn glas water op.  Ook zonder hoge bloeddruk).Door het water op deze manier te laden, vergroot je de diuretische eigenschappen (=plastablet zonder recept)ervan en help je indirect verhoogde bloeddruk te verlagen, zoals ook een aantal tegenwoordig veelgebruikte medicijnen (diuretica) tegen hoge bloeddruk doen. (=PLASTABLETTEN OP NATUURLIJKE WIJZE ). Het zal je totaal verbazen, als je een kopje water in een glas gooit. Zet dit glas op/bij een stevige magneet en laat 2 a 3 uren staan. Drink dit ’s morgens en ’s avonds een keer… Dan heb je een volledig natuurlijke leegloop van je blaas/nieren. Je ziet er niet meer “opgeblazen” uit en voelt je er zeer goed bij.. En geen chemicaliën binnengekregen met al hun bijwerkingen. En wat kost een goede magneet ? Niet echt veel, bovendien is het gezond voor alle organen….  🙂   .

KRUIDEN REMEDIE:

RUDRAKSHA. Laat 1 of 2 korrels rudraksha een nacht in een kop water weken. Drink het water de volgende dag. Dit helpt om de bloeddruk te reguleren.

MEDITATIE EN HOGE BLOEDDRUK. Mediteren is uitstekend om de bloeddruk te reguleren. Een aantal onderzoeken, waaronder een door de Amerikaanse National Institutes of Health gefinancierd onderzoek, heeft aangetoond dat meditatie even doeltreffend kan zijn als medicijnen om hypertensie onder controle te houden. Terwijl meditatie geen enkele van de negatieve bijwerkingen heeft, die vaak met geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk in verband worden gebracht.

ADEMHALINGSOEFENINGEN TEGEN HOGE BLOEDDRUK. Wat lichte shitali pranayama kan helpen de bloeddruk te beheersen. Dit doe je door je tong tot een geultje te krullen en adem door dat geultje naar je buik IN. Houd je adem een paar seconden vast en adem dan door je neus weer UIT.

YOGA TEGEN HOGE BLOEDDRUK. Tot de doeltreffende yoga-houdingen die helpen hypertensie onder controle te houden, behoren de YOGA MUDRA en de MAANGROET.

Wees voorzichtig met sport en werk. Mensen met verhoogde bloeddruk mogen niet zonder medische begeleiding de hoofdstand beoefenen of aan gewichtheffen of een andere vorm van zware lichaamsbeweging gaan doen.

DIEPE ONTSPANNING TEGEN HOGE BLOEDDRUK.

Druk en spanning verergeren een hoge bloeddruk. Een fantastische en doeltreffende manier om je te ontspannen is de rusthouding : SAVASANA .

“…. ga rustig op je rug liggen, met je armen naast je lichaam. Sla het stromen van je adem gade. Je zult merken dat er na elke uitademing een korte, natuurlijke pauze optreedt, en nog een natuurlijke pauze na de inademing. En weer voor de uitademing. Blijf op een natuurlijke manier rustig tijdens die pauze, een paar seconden maar. Deze oefening zal diepe ontspanning veroorzaken, een natuurlijk tegengif  tegen hypertensie. Blijf tien tot vijftien minuten in savasana liggen, terwijl je deze ademhaling beoefent. …”

Een goed recept om te eten bij hypertensie is komkommerraita;

KOMKOMMERRAITA
NODIG:
2 komkommers
3 eetlepels geklaarde boter
1/2 theelepel zwarte mosterdzaadjes
1/2 theelepel komijnzaadjes
1 snufje hing
4 kerrieblaadjes
1 snufje cayennepeper ( of 1/2 vers fijngehakt chilipepertje)
1 handjevol versgeknipte korianderblaadjes
1/2 kop verse yoghurt
BEREIDEN:
1.  Schil de  komkommers en rasp ze fijn. Vang op in een zeef en druk het vocht er met een vork uit.
2. Verwarm de geklaarde boter een beetje, en voeg de mosterd, komijn, hing en kerrieblaadjes toe. Even heet  maken, zodat de zaadjes open knappen.
3. Voeg de cayenne peper ( evt de verse) en de koriander toe, schud de pan, en haal deze dan van het vuur.
4. Meng de yoghurt en de geraspte komkommer in een schaal. Voeg de afgekoelde kruiden aan het yoghurtmengsel toe, roer goed door en dien op..

MENSEN, verder staan er nog een paar kruiden recepten tegen hypertensie beschreven.

KRUIDENRECEPTEN TEGEN HYPERTENSIE:

1.   *  punarnava      :   1 deel     *   passiebloem  :  1  deel   * meidoornbessen  :  2 delen :

LAAT 1/2 THEELEPEL VAN DIT MENGSEL CA   7 MINUTEN IN EEN KOP KOKEND WATER TREKKEN; DRINK DE THEE NA DE LUNCH EN NA HET AVONDETEN..

Zo, mensen. Ik heb (bijna) het  hele hoofdstuk overgeschreven. Zelf vind ik dit heldere, goede en eerlijke informatie. Ik weet niet of iemand zoveel moeite zou willen doen om van de (moeiteloze) chemische medicatie af te komen. Wel weet ik dat je erg veel last van je benen krijgt, als je de chemische medicatie neemt. Om van verdere bijwerkingen nog maar gewoon te zwijgen.

Maar dat is een keuze die je zelf moet maken.. Ook wil ik graag ten slotte nog even opmerken dat dit boek HEEL VEEL  WAARDEVOLLE INFO GEEFT, waar de ene veel tabletten slikt, kan de ander veel aan dit boek hebben, om te begrijpen wat/waarom/en wat te doen…

En als laatste: Dr. KRIS VERBURGH in  “DE VOEDSELZANDLOPER” zegt dat 80 % zwarte chocola ook een prima hulpmiddel is tegen een hoge bloeddruk. Gewoon regelmatig een stukje zwarte chocola nemen. Zoek het boek maar eens in de bibliotheek of boekwinkel. De moeite waard.

BRON:

DR. VASANT LAD.

“DE AYURVEDISCHE HUISAPOTHEEK” – de meest voorkomende ziekten en hun remedies-

ISBN: 90 6963 520 8 / NUGI 613, 732   UITGEVERIJ: ALTAMIRA-BECHT BV.

( Oorspronkelijke titel: THE COMPLETE BOOK OF AYURVEDIC HOME REMEDIES ).

Verder wens ik iedereen een Fijn Weekend,.. en tot de volgende BLOG.

HOGE BLOEDDRUK EN VOEDING.

GROETEN VAN TIENEKE.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

 1. Hallo Tineke,

  Ik las op je site/ blogg mbt hogebloeddruk dat je Rudraksha korrels in water kunt laten weken en opdrinken, nou heiliger kan het haast niet worden maar ik wil graag weten hoe ik die kan verkrijgen. Kun en wil jij mij daar een antwoord opgeven.

  In vertrouwen; Frank Boers

  • Hoi, Frank. Ja, ik snap je vraag. Ikzelf zou het niet weten, ik kan je wel info geven over een site, die je verder op weg helpt. Natuurlijk weet ik waar je die ‘kralen’ kunt kopen. Maar of dat nou 100 % zeker weten de goede zijn, daarvoor heb ik er te weinig verstand van. Dus zou ik ze niet ‘zomaar’op het internet bestellen. Dat artikel is ook geschreven door een gerespecteerd Indiaas arts. Ik heb dit artikel niet zelf geschreven, staat er ook boven. Wel weet ik dat die dingen echt als ‘heilig’ worden gezien, en dat ze heel veel geld kosten. In India zweren ze bij die speciale ‘kralen’ Vandaar waarschijnlijk ook het advies . Maar het leek mij niet gepast om zomaar stukken uit het artikel weg te laten. Hier een Engelse site die je meer info zal geven. Als je meer vragen hebt, zal ik ze graag beantwoorden. Ik kan ze bestellen via de ART OF LIVING. Kijk eerst maar naar de prijzen. http://www.rudraksha.co.uk/index.html .
   Misschien tot mails, ik hoop dat je er wat aan hebt.
   GRTJS van TIENEKE 🙂

 2. vanwege hoge bloeddruk ben ik gaan snuffelen. Kwam hier veel dingen tegen waar ik over kan nadenken en wat mee doen. Dank je wel

  • Hallo, Elvira. Dank voor jouw lieve reactie. Dat is eigenlijk ook de bedoeling van deze site. Gewoon een heleboel info verzamelen, en als iemand verdere vragen heeft in mijn “bibliotheek” duiken. Wat moet ik anders met zo’n gigantische lading boeken en info doen,.. ?? Gebruiken, dus. GRTJS en LFS. Graag tot ziens op mijn mini-site. TIENEKE 🙂

 3. Pingback: Respect, gezond blijven en medicijnen,.. « tienekescholtens

 4. Als je op een lekkere en gezonde manier je bloeddruk wil verlagen, kan ik je Gezonde Chocola aanbevelen. Omdat de cacao voor deze chocola koudgeperst is (en niet hoog wordt verhit, wat bij alkalisatie gebeurt) blijven de gezondheidsbevorderde antioxidanten behouden.

  Kijk voor meer informatie op http://www.gezondechocola.nl

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s