ZEEWIER ETEN ( deel 2 )

Standaard

ZEEWIER ETEN. ( deel 2 )) 

ZEEWIER ETEN IS HOT, LEKKER EN UITERMATE GEZOND   IN DE JAREN NEGENTIG WAREN HET EERST VOORNAMELIJK DE VEGETARIËRS DIE ZEEWIER ATEN. NU BEGINT HET DE GROTE MASSA TE BEREIKEN. ZEEWIER IS HET VOEDSEL OM GEZOND TE BLIJVEN. HET KAN PRIMA HELPEN BIJ  EEN TE HOOG CHOLESTEROL GEHALTE EN  HET IS GEWOON BIJZONDER EN ERG LEKKER. HIER EEN ARTIKEL MET VEEL INFORMATIE . ZEEWIER  ALS VOEDINGSMIDDEL.  

Alles goed met jullie? Hier alles best, ik geniet van de prachtige herfstkleuren. De zon die ’s morgens zacht geel op komt. Een boom hier vlak bij is goudgeel van kleur en heeft al zijn bladeren nog. SCHITTEREND om te zien. Daar kan ik onder gaan zitten en van genieten. Deze BLOG wil ik schrijven over zeewier.

ZEEWIER ALS GROENTE.

Zeewier is lekker, voedzaam en veelzijdig. In Zuidoost Azië kent men het veel beter als wij. Toch komt ook langzaam hier het besef dat het wel eens “het gewas van de toekomst” zou kunnen zijn. Maar wij moeten wel even wennen aan de zilte smaak. En het is niet overal te koop.

ZEEWIER WERELDWIJD.

In de Aziatische keukens is zeewier een gewoon ingrediënt. In Japan gebruikt men zeewiervellen (nori) voor sushi en als pittige smaakmaker voor rijstzoutjes. Agar-agar is ook een zeewierproduct, een Indonesisch vegetarisch alternatief voor gelatine. Toch is hier in het Westen zeewier vrij onbekend om te eten. Alhoewel er wel er wel meer vraag naar komt. Het is lekker, voedzaam en veelzijdig. En je hebt er geen landbouwgrond voor nodig.

ZEEWIER IS MINERAALRIJK EN VETARM.

Vers en rauw zeewier is qua voedingswaarde vergelijkbaar met andere groente. Zeewier bevat weinig eiwitten als het vers is, maar na droging gaat het eiwitgehalte omhoog. En omdat een deel van het zeewier door ons lichaam niet wordt afgebroken kun je het als voedingsvezel zien. Gezond voor onze darmen.

En zewier bevat veel mineralen, jodium, calcium en sporenelementen. En afhankelijk van de soort zeewier ( 160 soorten zijn eetbaar en worden ook gegeten ! ) bevat het ook vitamine C en E. In sommige wieren zit een stof die lijkt op vitamine B12, maar het niet is.

DROGEN OF VERS.

Zeewier koop je vers, gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten. Jammer, het is nog niet algemeen verkrijgbaar. Echter hierin komt langzaam verbetering. Zo verkoopt Albert Heijn tegenwoordig al verse zeewiersalade en zeekraal. Die is vegetarisch, maar ligt gek genoeg in het schap van de vis. Wij hebben het al een paar keer aangekaart bij onze A H in de buurt.

Waar je meer soorten kunt krijgen zijn vaak de natuurvoedingswinkels, toko’s en vishandelaren. Deze hebben vaak meerdere zeewieren in hun assortiment. Ook via het internet kun je zeewier  bestellen.

ZELF ZEEWIER ZOEKEN EN OOGSTEN.

Als je het zelf wilt zoeken en oogsten, snijd de bladeren dan vlak boven het   ‘houvast voetje’ af. Dan kunnen ze namelijk weer aangroeien. EET NOOIT AANGESPOELD ZEEWIER. Want je hebt er geen idee van waar het vandaan komt en hoe lang het al heeft rondgedobberd. Was het zeewier voor je het gebruikt goed, spoel het meerdere keren.  Laat het even in schoon water staan, ongeveer een uurtje, en spoel het nog een keer grondig. Gedroogde wieren kun je gewoon weken in lauw water. Gooi het weekwater niet weg, maar giet het bij je planten; het zal de aarde verrijken. De planten zijn er blij mee.

Ongebruikt wier kun je toevoegen aan je badwater. De natuurlijke oliën uit zeewier zijn helemaal perfect voor de huid. Hydratatie en souplesse.

ZEEWIER HEEFT EEN BIJZONDERE SMAAK.

Begin klein, om aan de smaak te wennen. Een klein schaaltje is voor de eerste keer genoeg om aan het mondgevoel van zeewier te wennen. Of doe het in de soep, of een eetlepel door je favoriete salade. Gedroogd en fijngemalen of als vlokken of korrels zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om je maaltijd op smaak te brengen.

Alle gekochte zeewier is eetbaar, maar de ene soort is  wel degelijk smakelijker als de andere.  Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn. Terwijl andere beter vers of licht gestoomd kunnen worden. Dat ligt er natuurlijk aan wat je het lekkerst vindt.

Allerlei soorten en smaken.Wij waren afgelopen week op een beurs, daar hebben we ‘chips uit zee’ gekocht. Het was heerlijk. Meer smaakvol en bijzonder als aardappel chips. Als je het eens ergens ziet, koop het maar. Het is echt lekker.

VERDER IS ER EEN GEWELDIGE WEBSITE OVER ALLE ASPECTEN VAN ZEEWIER. LEKKERE RECEPTEN MET ZEEWIER EN ANDERE WETENSWAARDIGHEDEN.  

Ook ben ik op mijn zeewier-surftocht over het internet een hele leuke site tegengekomen. Daar kun je zeer verrassende recepten vinden. Klik hier maar eens  . Deze foto heb ik ‘even geleend’ van de website. Want de foto was prachtig.

Ik wens iedereen weer een fijne week toe. En tot de volgende BLOG. Groeten van Tien.  🙂

MIJN  VORIGE ARTIKEL ” ZEEWIER ETEN ( DEEL 1 met bijzondere vegetarische recepten ) is ook leuk en informatief.

( BRON: “LEVEN”  de vegetariersbond, “de ongekende mogelijkheden van zeewier” uitgave HERFST ’12)

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Volgende »

  1. Wat ik me altijd afvraag bij zeewier is of je er geen schildklierkanker van krijgt. Japan heeft de hoogste zeewierconsumptie ter wereld en ook de meeste gevallen met schildklierkanker. Tegelijkertijd is zeewier zeer gezond…het komt misschien aan op de hoeveelheid. Zeer interessant wat je allemaal vertelt over zeewier overigens. Geroosterde zeewier komt ook voor in een recente blogpost van mezelf over gezond snacken:
    http://zilvervis.net/2012/11/21/wat-eten-voedseldeskundigen-als-ze-snacken/

    • Hoi, dank voor je reactie. Ja, over dat Japanse zeewier heb ik me zelf ook al afgevraagd of je dat NU nog kunt eten.. Meestal kijk ik even op de verpakking wat de datum is van “het bouwjaar” en “bouwonderneming” …. Trouwens,..ik heb jouw site ook even bekeken.. LEUK en INFORMATIEF, en helemaal supergoed…. ik voeg deze toe. LFS en GRTJS en tot de volgende BLOG 🙂 TIENEKE

    • Hoi, Yess.. lekker, he ? Ziltig, maar niet zo scherp zout-zout. Mijn man was al halverwege de chipszak.. gelukkig kreeg ik t NET in de gaten. 😦 . De rest was voor mij. YUMMIE.. Alles OK met jullie ? Grtjs van Tien. 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.