VEGA ETEN IN EEN RESTAURANT.

Standaard

Hallo mensens,..

Kleurig en lekker !

Hier is een nieuw/oud artikel van mij. Over vegetarisch eten in een restaurant. Dit gaat over een waar gebeurde situatie. Eigenlijk hilarisch dat zoiets nog gebeurt. We aten in een restaurant in Steenbergen, en toen we vroegen of er ook iets vegetarisch op de kaart te vinden was,  kregen we als antwoord van de eigenaar……… “…… Vegetariër? Jullie? Zo zien jullie er niet uit…”..

Ik heb dit artikel als een van de eerste artikelen op deze BLOG geschreven. Zonet opnieuw bewerkt, omdat ik het eigenlijk wel een leuk artikel vond. En aangepast naar de nieuwe situatie.

VEGA ETEN IN EEN RESTAURANT.

Het is nog jarenlang een grapje geweest. Als we iemand zagen die er beroerd uitzag.. was onze steevaste opmerking …..”…kijk, daar loopt ook een vegetariër..”…   En dan moesten we Vegetariër,.. lachen. Voor een restaurant is dit toch een ietwat vreemde opmerking.

Ja,..  er zijn  restaurants die zich er geen raad mee weten. Wij moeten soms wat later door werken, of zijn onderweg. Vroeger namen we dan wel eens restaurants met een “goed bekend staande  keuken” . En als je die kookprogramma’s zo eens bekijkt ( wat ik graag doe) , zouden ze geen gerecht kunnen bedenken zonder vlees,vis, fond,  uien en/of knoflook. STEVIGE SMAAKMAKERS zonder verfijning in zachte smaken, bepalen de trend op de t.v.  MAAR VEGA IS EEN ANDER VERHAAL.

Maar tegenwoordig is onze keuze snel gemaakt. In de ” betere”   restaurants komen we niet meer, ik lust het in de eerste plaats gewoon niet. Vega koken is moeilijk.  ( Ik vind het gewoon vies eten,.. sorry.. geen smaak of kraak aan!  )  . Verder is het vaak prachtig gepresenteerd, maar je gaat wel met een hongerig gevoel naar huis.

En de rekening valt nooit mee, veel geld voor weinig eten. De creatieve originaliteit ontbreekt gewoon. En..     “.. de kok kan wel iets maken…”     .. Nou, daar koop ik weinig meer voor. Een 100 € moet je snel betalen voor een prachtig torentje groente. Drie happen en het is weg.

De Nederlandse Vegetariersbond heeft tegenwoordig een lijst voor vega-eters in restaurants. Wij komen altijd met een graag bij een goede Italiaan, een goed Indiaas restaurant, Thai, of desnoods een Griek. Daar krijg je goed en lekker eten, met een normale portie. En een normale rekening.

Ik zou er ook graag bij willen zeggen dat vegetarische restaurants vaak een wat amateuristische uitstraling hebben. Niet professioneel . En als je , net als wij, wat meer speciale eisen hebt. .. ( wij eten geen uien en geen knoflook) blijkt dat het eten vaak al voorbereid in de koeling staat. OOK DE RESTAURANTS DIE BEWEREN 100 % VERS TE ZIJN !

Nou, dan neem je gewoon een Italiaans restaurant, we zijn altijd welkom en ze serveren een Lekker eten in de PIZZERIA..vers gerecht. En doen nooit moeilijk over de extra eisen die je dan hebt. Welkom,  erg vriendelijk en .. “… zegt U het maar… “.. met vaak een gratis koffie NA.. Dat is toch supergoed ? Het is klantvriendelijk, en de rekening is ook zeer klantvriendelijk !!

VEGA ETEN IN EEN RESTAURANT:  “U DRAAGT TOCH OOK LEREN SCHOENEN?”

Wat een onzinnige discussie ! Waar bemoeit men zich mee !

Een veel gehoorde opmerking is, als je zegt dat je vega eet is   “…Vegetariër? U draagt toch ook leren schoenen!.. ”

CHARLY CHAPLIN EET ZIJN SCHOENEN OP, WIJ NIET.

CHARLY CHAPLIN EET ZIJN SCHOENEN OP, WIJ NIET.

Waarop ons antwoord meestal is……. “…..Ja….maar wij eten onze schoenen toch niet op!..” …

Het is de bedoeling om eens na te denken over de uitwerking van vlees IN  je lichaam.

Wat hebben schoenen daarmee te maken. Ik eet toch ook geen plastic slippers, die zijn ook VEGA !

VEGETARISCH ETEN.

En daarmee bewijst een vleeseter dat hij er eigenlijk niet veel over heeft nagedacht.. Waarom zou je vegetarisch eten?? Is toch helemaal niet lekker?? Hoor ik vaak. Nou, simpel, ligt eraan hoe en wat je bereidt.. En wat je graag lust. Eenmaal opgevoed met vlees zul je een andere groente-eter zijn, als iemand die al 40 jaar geen vlees heeft gegeten.

Meestal hebben we 2 reacties, als we zeggen dat we vega eten.

1…  * Oh, wat goed, ik eet bijna geen vlees.  (……..)

2.    * Oh, wat goed, maar ik eet graag een lekker stukkie vlees, hoor !  (………..)

Het maakt niet uit wat een ander doet, maar eens nadenken over vlees, misschien geen gek idee.

En “DE VEGETARISCHE SLAGER” is er ook altijd nog. Die heeft lekkere dingen, hoor ! Je mist je vlees/vis echt niet !

VEGA EN GROENTEN.

Bovendien zijn veel mensen zijn niet gewend om groente anders te bereiden. Weten ook geen bijzondere combinaties. Hebben het nooit geleerd en zich nooit in verdiept. Wie had ze dat dan uit moeten leggen?Veel ouders koken ook niet of weinig. Hebben het druk genoeg. En de reclame zal ons wel helpen. Pakkie-open-en-klaar-is-die. Gezond en lekker, maar denk eens in hoeveel chemische toevoegingen je er ook bij opeet. En zoiets als die grappige ovenpannetjes, moet voor een vleesverlater toch ook leuk zijn om in te koken.

Er zijn veel verschillende reden. Eigenlijk heeft iedere groente-eter zijn eigen reden. Jongeren hebben vaak zo’n periode in hun leven dat ze besluiten groente te eten. Vaak is dit vanwege de “zieligheids factor”. Als ze mij met een slagersmes de wei in zouden sturen om een lammetje het hoekkie om te helpen, zou ik ook iets anders eten. En jij?? Volkomen begrijpelijk. Niet dat ik in huilen uitbarst bij het zien van een zoute haring, of zo.. Maar dat er veel mis gaat in onze vleesindustrie hoef ik niemand uit te leggen. Van gifschandalen tot kilo’s antibiotica zonder aanwijsbare reden. We eten het allemaal erbij op.

VEGA ? WAAROM ZOU JE ?

Mijn man heeft al 39 jaren geleden besloten om geen vlees/vis meer te eten. Omdat hij geen zin had om dode beesten te eten. “…Je eet eigenlijk een stuk van een lijk…” …is zijn standpunt.

Ja, ons vlees is geen ” vers vlees” meer ! Want ons  vlees is volledig gekleurd.  Als er namelijk  in de supermarkt stukken vlees zouden liggen met hun natuurlijke grijs-bruine kleur zou dat veel potentiële kopers afschrikken. En zou eigenlijk niemand dat willen kopen, omdat het er niet goed uitziet. Dus worden er flinke hoeveelheden kleurstoffen, natriumnitraat en natriumnitriet overheen gedaan.   PUUR VERGIF, maar we eten dat er graag bij !

Want dit zijn chemicaliën die bederf vertragen. Helaas maken deze chemicaliën geen onderscheid tussen jezelf en het stuk gegeten vlees. Je vergiftigt jezelf.. Daarom is het eten van vlees een van de redenen dat je je nieren uit put. Waarom zou je dat nou doen ??

In eerste instantie zien weinig mensen daar een punt is. Toch is het echt gezonder om wat vaker vegetarisch te eten. Nou,ja,.. laten we zeggen.. Het is gezonder om regelmatig vega te eten,..

VEGETARIËR ? ,  NOU, ER ZITTEN MEER EIWITTEN IN GROENTEN  DAN IN VLEES .

Je krijgt ook steeds meer informatie via de radio en televisie/internet. Gelukkig wel. Ieder mens moet weten waar hij/zij voor kiest om te eten, toch? En wat de eiwitten betreft,.. er zitten meer eiwitten in groente dan in vlees! Hoe zou een olifant, een neushoorn of een stier dan kunnen overleven en zo groot worden!

Eigenlijk eten wij als mensen hoofdzakelijk vegetarische dieren.  Behalve vis, wij eten wel jagende vissen. Vissen die vis eten. En tijdens de vertering vallen de meeste eiwitten toch uit elkaar in de aminozuren waaruit ze zijn opgebouwd.

Het komt erop neer dat je lichaam de bouwstoffen zelf wel weer in elkaar zet. En die bouwstoffen zitten net zo goed in melkprodukten, granen, bonen en noten. Dit zijn hoogwaardige eiwitbronnen. Kaas, pinda’s en linzen bijvoorbeeld bevatten per gewicht meer eiwit dan hamburgers, varkensvlees en biefstuk.

VEGA IS GEZONDER.

En om verder over het milieu nog maar te zwijgen. Vlees vervuilt erger dan uitlaatgassen.

En al zou je per week maar EEN vleesvrije dag invoeren, dan heb je er voor jezelf nog veel mee gewonnen!

Vanmiddag waren we bij “onze’ favoriete Appie Heijn. Daar heb ik een poosje geleden een visitekaartje van mijn BLOG afgegeven.  Vanmorgen werd ik gevraagd om eens een te keer te komen koken. Dat is wel OK, maar op de VEGA en zonder uien/knoflook wijze. Hmmm,.. ik denk dat ik maar eens een heleboel vleesvervangers ga bereiden. Allemaal lekker en cholesterol-vrij. Gebakken in een beetje olijfolie en met…   ( hihihi,.. I’ll keep in touch.. )

Zo, mensen, ik ga koken. Een pesto van boerenkool ga ik straks maken. Pompoen en nog veel meer. Ik wens jullie ook een gezellig weekend. Bedankt voor het lezen en tot de volgende BLOG.

PAAR UURTJES LATER,..

De pesto van boerenkool was ZO MAGNIFIEK lekker.

KOMT-IE;

BOERENKOOLPESTO .

De ingrediënten:

* 150 gram boerenkool (vers, biologisch van de APPIE HEIJN),

*  15 gram verse dille,

*  4 eetlepels pecorino- kaas, geschaafd.                              BOERENKOOL MET VEGA ROOKWORST.t

*   10 gram amandelen ( geschaafd) ,  en

*  10 gram walnoten,

*   1  eetlepel citroensap,

*   beetje peper,

*  1  theelepel paprika poeder,  ( het liefst “gerookte paprika-poeder” want dat past goed bij      boerenkool. Net als “rookworst”, maar dat eten we niet.)

EN JE KOOLHYDRAAT gerecht, ik neem dan gewoon graag puntaletta, of andere pasta.

BEREIDEN:

1.  Kook je verse boerenkool ca 7 minuten, dat is lang genoeg.

2. afgieten en laten koelen, (AFGIETWATER BEWAREN ! NIET WEGGOOIEN ! )

3. schaaf de kaas, doe in de blender,

4. knip de dille en doe erbij,

5. walnoten en amandelen in de blender,

6. beetje peper erbij en de gerookte paprika poeder,

7. citroensap erbij,

8. en flink wat olijfolie,.. zeker een 1/2 borrelglas ,

9. doe de boerenkool ook in de blender,

10. ZZZZZZZZZZoemmmmm, draaien,

11. als het te dik en stug is, doe er wat water of boerenkoolsapwater bij..

KLAAR !

Laat maar even staan, en dan doe je het in een mooi schaaltje met een dekseltje.

__KOOK DE PASTA, of de aardappelen, of wat je maar lust, (ik deed dit o.a.  over de witlof)

__BEETJE geraspte kaas op je bord,

__pasta erover,

__pesto erover ,

DE VERSE VITAMIENTJES RENNEN LACHEND OVER DE TAFEL HEEN EN WEER, JE LEVER EN NIEREN ZIJN HEPPIE. GEWOON GEZOND  EN STIKLEKKER  !

FIJN WEEKEND , ALLEMAAL,..

PROBEER DE BOERENKOOLPESTO ’s EEN KEERTJE,..

HMMMMMMMMMMMMM,.. JAMMIE LEKKER !   🙂

TIEN.         🙂  .

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Volgende »

 1. Het eten van vlees heeft de evolutie van de mens versneld. Tegenwoordig kunnen wij allemaal beter en gezonder eten. maar dat kost meer geld en daar passen de meesten voor. Eieren van mijn eigen scharrelkippen smaken beter en zijn gezonder dan uit de winkel.We zouden allemaal deze eieren kunnen eten, als we er 4 keer zo veel voor zouden willen betalen! Vissen kunnen we tegenwoordig goed kweken maar zijn duurder dan de vis uit zee, dus gaan we door met het plunderen van de zee, inplaats van meer te betalen! Dus alles is een kwestie van geld. De mens kiest voor minder betalen en niet voor gezondheid.

  • Dank voor je reactie. ja, dat ben ik helemaal met je eens ! De meeste mensen zien het op de “reclame” manier. Veel krijgen en weinig betalen. Maar in de natuur werkt dit principe niet ! De dieren kunnen zich niet verweren . Die hebben geen geld. GRTJS van TIEN.

 2. Wij zijn hier pescetarians, we eten geen vlees, wel af en toe vis. We gaan vaak op vakantie naar Engeland en daar kun je wel heel lekker vega uit eten, beter dan hier. Ik heb zelf een pinda- en notenallergie en dat is ook altijd een probleem in restaurants. Bij het dessert heb ik een keer bitterkoekjesijs gekregen, op mijn opmerking dat daar nootjes in zaten zei de serveerster:”Nee, bitterkoekjes.” Toen heb ik haar maar uitgelegd dat bitterkoekjes gemaakt worden van amandelen, zucht….
  Maar, ik heb vanavond een heerlijke pan pompoensoep gemaakt, 2 potjes voor oma in het verzorgingshuis en lekker voor ons zelf morgen.
  Prettig weekend.
  Groetjes, Karin

  • Hoi, DAME uit Enschede. Dank voor je reactie, altijd hartstikke leuk om van je te horen. Ik lees jouw BLOG ook altijd trouw, maar soms komt het er niet van om te reageren. Gefeliciteerd met je prijs voor de 50.000 woorden. Heb ik goed gelezen, niewar ?? 🙂 . Ik lust ook graag pompoensoep, vorige week heb ik bij de ACTION 3 van die zilverkleurige soepkop-met-schotel gekocht voor 99 cent-per-set. . Die “oude-zilver-look” en de knalmooie oranje soep ziet er feestelijk uit, vind ik. Mijn moeder is ook de jongste niet meer, maar ze komt graag bij ons eten. Altijd is ze enthousiast en gezellig. Mag ik je een gezellige en enthousiaste werkweek wensen ? Tot BLOG’s.. GRTJS van TIENEKE 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.