GEZONDHEID EN ZELFVERANTWOORDELIJKHEID.

Standaard

GEZONDHEID EN ZELFVERANTWOORDELIJKHEID.

.                              .                                                                              .
Hoe is het met jullie ? Wij nemen ieder jaar een paar weken voor onszelf. Meestal gaan we vanaf de Kerstdagen tot en met Nieuwjaar  een Yoga- en Meditatie retraite doen. Dat zien we als een kadootje voor onszelf. Het zet je weer opgefrisd en gefocused met beide benen op de grond ! Vol bruisende , leuke ideeën en met zin in het leven zoals het is.                   .                   .                              .                       .             .                                                   .

VOETEN IN DE ZEE,...

VOETEN IN DE ZEE,…

Daarna zoeken we de zon op, soms wat dichterbij, soms wat verder weg. De Canarische Eilanden of Thailand, Tunesië of Egypte. Alles is leuk !
.                                  .
Eigenlijk zit ik al 2 weken te broeden,  hoe ik dit nieuwe jaar met een nieuwe BLOG zal beginnen. Tot gisteren had ik geen idee.

GEZONDHEID EN ZELFVERANTWOORDELIJKHEID.

.                           .                                                                                                          .
In dit hotelletje zijn 16 Russen, mensen uit Rusland. Het zijn 8 gezinnen. Samen met ons is Het Hotel dus vol. Eerlijk gezegd heb ik om die malle Russen al veel binnenpretjes gehad.

RUSSISCHE DAME GAAT SNORKELEN,..

RUSSISCHE DAME GAAT SNORKELEN,..

Die zijn gewoon knettergek. Ze zijn ook TOTAAL anders als Europeanen. Als ze een jungletocht maken, trekken ze de mooiste feestkleding aan. Hoge hakken en veel bling-bling. Vol in de make-up. Zo stappen ze in de jeep.  🙂 . FUN !  Zo gaan ze ook een dag op stap om te snorkelen. 🙂 FUN ! Mannen zijn samen, vrouwen zijn samen. Ze doen wat ze willen, schreeuwen en lachen, en storen zich totaal nergens aan.       .                                            .                         .                                      .                                 .

Ik stoor me ook niet gauw ergens aan, een van mijn leefregels is : “accepteer mensen en situaties zoals ze zijn ! ”  En dat doe ik in de regel ook. Dus dit schept ruimte ter observatie.. zonder oordeel.                      .                                              .                                                            .                                                     .

RUSSISCHE GEZONDHEID.
.                             .                                                                   .
.                                       .
’s Morgens vind je de Russen aan het ontbijt. Een ontbijt met heeeel, heeel veel gebakken spek, veel gebakken eieren, stapels wit brood. Bonen met gebakken varkensvlees en 1 liter bier om de dag mee te beginnen. O, ja,.. en sigaretten. Onder luid gelach worden borden vol naar binnen gewerkt. ( Hun kinderen spelen braaf in de ballenbak, die zijn ZO NETJES opgevoed. Die hoor je niet ! Schreeuwen niet, spelen samen en maken eigenlijk geen ruzie. En als ze elkaar pesten krijgen ze een flinke mep.) .                                                               .                                        .

De rest van de dag wordt er verder alleen maar bier gedronken, pizza gegeten enz enz enz.. Tot een ca 16.00 uur. Dan gaat de bier van tafel en gaat men over op WODKA ! In de hotelwinkel staan  dozen vol met litersflessen WODKA. ’s Nachts tegen 3.00 komen ze thuis, en vallen werkelijk OM van de drank ! Dat is ’s morgens niet te merken,hoor . Want tegen 8.00 begint het ontbijt. En gaan ze voor de volgende ronde… Het is niet te geloven !.                          .                                                                  .
GEZONDHEID EN WAT JE ER MEE DOET.                               .
.                                                 .                                               .
Gisteren liepen we een eind over het strand, we dronken een kop thee en kwamen in gesprek met een stel Duitsers. Ik vertelde ze over die malle Russen. Over gezondheid,  en dat het toch niet ondenkbaar zou zijn als ze ziek worden van  zo’n levensstijl . Maar tot onze stomme verbazing waren ze het niet met ons eens. Die Duitse mensen vonden dat je plezier in het leven moest maken. Je kon ook ZOMAAR dood gaan. Want een collega van die vrouw,… en een vriend van die man,… en je hoorde zoveel over,… en 1 op de 3 mensen kreeg zowiezo,… met andere woorden: Doe wat je wilt, want je bent zomaar verdwenen… Gezondheid heeft geen “stuur”, vond men .                                 .
.                                                                              .
Hijzelf had een hoge bloeddruk, last van zijn hart en suiker. Ze vonden dat dat erbij hoorde als je ouder wordt. En als je dat niet hebt, heb je geluk ! HÂ !!
.                                                                     .
IK MANKEER NOG NIKS.
.                                                             .
Wij dachten een leuk gesprek te beginnen, dus Cyril had als inbreng dat ieder mens ook een stuk zelfverantwoordelijkheid  heeft.
.                                                        .
“…Dat gezond zijn en gezondheid niet betekent dat je “NOG NIETS MANKEERT” . Dat gezondheid toch geen willekeurig gegeven is, met een kwestie van geluk of pech hebben. Dat aan goede en/of slechte genen, zoals dat tegenwoordig heet,  veel bij te sturen is… Dat gezondheid wel degelijk een “stuur” heeft.
.                                                           .
Dat er veel mensen zijn die toch heftig zware chemicaliën slikken, omdat het “voorgeschreven” is. En dat het onzin is om tabletten te slikken, terwijl je veel en veel te zwaar bent. Veel vet en zout eet. En dan verder niets doet aan je levensstijl. Dat die tabletten dan toch een stuk makkelijker zijn. Als afvallen, anders eten en beginnen VOORDAT je 60 bent en………. misschien.. dat je zelf..”… En wat zij daar nou van vonden…
.                                                                   .

VERANTWOORDELIJKHEID OVER JE EIGEN LIJFFIE.
.                                                    .
Ik heb eens gekeken wat er toen gebeurde. Heel langzaam zag ik “de luikjes” dicht gaan. Ze wilden er niets over horen.  De man stond op om naar de w.c. te gaan ” ..plastabletten,.. hahaha..” . De vrouw moest de was even bij de receptie halen. We hebben ze aan onze tafel niet meer terug gezien.
.                                                                .
’s Avonds zaten ze bij andere mensen aan tafel, en klaagde hij over zijn gezondheid.
.                                                       .
GEZONDHEID IS EEN KOSTBAAR GOED.
.                                                                               .
Er zijn veel mensen, die zo reageren. Gezondheid is eigenlijk voor een groot gedeelte ook een keuze. Niet dat je nooit een pizza mag eten. Maar de keuze, het onderscheid kunnen maken.
.                                                             .
De t.v.-reclame legt ons 100 keer op een dag uit, dat lekker en makkelijk eten tot “geluk” leidt ! “….. KIJK MAAR DAAR DIT GEZIN ! DIE ZIJN GELUKKIG, OMDAT ZE VEEL WORST VAN KLAGEMANS ETEN!  GOED VOOR U ..  LACHEN DE HELE DAG EN HEBBEN KNAPPE, LIEVE KINDEREN ! KOOPT U DAT OOK MAAR.. DAN WORDT U NET, ALS DIT FIJNE GEZIN ! .” als je het vaak genoeg ziet, geloof je dat allemaal.
.                                                    .
Ja,..DAAR wordt U gelukkig van, zo ziet geluk eruit !
.                                                   .
Ik denk dat je pas gelukkig wordt als je  NIET doet ! Maar , OK, is nog ter discussie..
.                                                           .
ZELF VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN.
.                                                                               .
Toen wij de laatste dag van onze cursus hadden, hadden we een samenzijn met onze wijze

levensvriend. Iedereen mocht hem vragen of zeggen  wat hij/zij wou. De eerste zei “..

GURUJI,.. ik heb geen werk..” De tweede :”..GJ, mijn man is ziek..”.. De derde..””GJ, ik heb zo’n last van mijn galblaas..” GJ..Ik heb geen huis, GJ,.. ik heb geen geld..GJ..ik ben niet gelukkig..GJ.. ik ben ziek.. GJ.. ik heb zo’n rugpijn…. etc..
.                                          .                                           .
Na een poos had hij t zat ! Hij nam de microfoon en zei :..
.                                .                                                              .
“.. NEEM VERANTWOORDELIJKHEID VOOR JEZELF  ! .. Zeg niet, “ik heb geen..ik heb geen.. ik heb geen…!!!”.   Maar draai de zaak om, IK WIL WERK,..IK WIL GEZOND ZIJN,.. IK WIL EEN HUIS.. ! Hou op met lummelen en klagen en ga aan de slag ! …..”…. En het gaat langzaam gebeuren. Neem de eerste stap zelf!
.                                .                                                       .
Op slag was het stil. Zo’n antwoord willen mensen niet horen. Dan moet je zelf wat doen. En als je 49 bent, geen werk hebt en geen geld ? En al 1000 keer gesolliciteerd ? Wat dan, .. wat dan.. !!! Nou?.. nou????…..
.                                .                                                         .
VANDAAG IS DE EERSTE DAG..
.                     .                                                             .
Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Dê dag om iets te veranderen, als je dat wilt. Een simpel en gratis idee?  is om bijvoorbeeld met je hobby als uitgangspunt een BLOG te beginnen. Kost je niks, geen gevaar voor je uitkering, fun om te doen, en goed te leren, OOK ALS JE 49 bent ! Ja, het kost wat moeite en doorzettingsvermogen.Info zat op het internet, en de meest succesvolle ondernemer is ook met lege handen begonnen. Ook die van 49 zonder baan en geld ! Neem een wordpress blog. Die is het beste!
.                                       .                                                      .
Mijn hobby is DE GENEESKRACHTIGE KEUKEN, en ik heb weer 1000 leuke ideeën om te publiceren. Een jaar of 3 geleden heb ik een boek gevonden van een Amerikaanse dame,
.                               .                                                          .
Ze gaf vele tactische trucs en tips. Ik heb het boek eerst in het Nederlands vertaald, en ben met deze BLOG begonnen. Gehuild heb ik, omdat ik op de verkeerde knop drukte en het ‘briljante’ artikel verdwenen was. Gegild heb ik toen ik boven de 20.000 kijkers steeg. ZELF GEDAAN  ! . Ik was 52, had geen werk en geen inkomen ! Huilend, en met doorzetten begon er iets te groeien.
.                              .                                                            .
OK, ‘k heb weer een baan gevonden, dus deze BLOG is ‘luxe’ en gewoon fun. Maar het was goed gegaan, ik had ervan kunnen gaan leven. Dit jaar wil ik mijn focus duidelijker op de geneeskracht van voedsel gaan leggen. Er komt een bescheiden webwinkel bij. Daar moet ik wat hulp bij hebben. Komt vanzelf.
.                      .                                                                     .
Ik wil jullie allemaal een geweldig en succesvol en gezond 2013 wensen ! Vanuit mijn hele hart ! Weliswaar heb ik er lang over nagedacht in welke vorm ik mijn NIEUWJAARSWENSEN aan jullie allemaal zou gaan gieten. Maar dankzij de Russen,..  🙂 .
.                    .                                                                 .
Maar zo is het iets, waar je wat mee kunt doen, hoop ik. Deze BLOG is ook voor mensen die van plan zijn zelf ‘het stuur’ in handen te nemen. Ik zou het fijn vinden voor die mensen een inspiratie te kunnen zijn. Dat is mijn focus, en ik wil dit jaar workshops op scholen gaan geven. Om onze hummeltjes uit te leggen dat een glas melk beter voor ze is als een glas frisdrank. En een appeltje beter als een zakje chips ! En dat ze het ZELF PAKKEN ! Dat kinderen zelf zeggen ‘.. ik heb liever een appeltje..’
“MY LITTLE ANGELS”  is  zo’n geweldige workshop. ‘k Moet hem alleen uit DUBAI los zien te peuteren. 🙂
.                              .                                         .                .

LIEVE MENSEN.. ik hou het hierbij.. tot de volgende BLOG !
.                   .                                      .                 .

GEZONDHEID EN ZELFVERANTWOORDELIJKHEID NEMEN.

TOT DE VOLGENDE WEEK !
.                     .                                                                   .
grtjs en lfs van Tien.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

Volgende »

 1. Hallo Tieneke en Cyril
  Fijn dat jullie het zo goed naar de zin hebben.
  Een klein beetje jalours zijn wij wel want we zouden best 1 dagje (of 2 of 3 of nog meer ha ha )met jullie willen ruilen.
  Lekker temperatuurtje daar.
  Hier vriest en sneeuwt het aardig vandaag en er staat een ijskoude wind.
  Dat is niet lekker voor de schaatsliefhebbers maar voor ons ook niet.
  Aan de sneeuw op het dak kunnen wij zien dat de verwarming het doet want rondom de pijp is het weg.Door de leuke mailtjes die jullie versturen blijven wij goed op de hoogte van wat jullie allemaal doen en beleven.Wat we niet weten is hoeveel schade Cyril heeft veroorzaakt aan de deur van de brillenwinkel toen hij er tegenaan liep(grapje hahaha)
  Nou buurtjes wij kijken uit naar jullie volgende avonturen en wij wensen jullie nog fijne dagen toe.
  Groetjes Ton en Martha

  • Hoi, lieve buurtjes.. Zo koud bij jullie.. zo warm bij ons.. 🙂 . Ik vind het helemaal geweldig om van jullie te horen en dat alles ok is met jullie ! En ook dat de verwarming nog OK werkt. We sturen jullie een heleboel warme zonnestralen.. om in de kamer op te hangen.. En verheug me weer op een mailtje van jullie ! XXXXXXXXXXXXXX van ons.. grtjs en lfs en tot gaauw mails.. TIENEKE EN CYRIL,..

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.