Hoe bak je brood met een broodbakmachine ?

Standaard

Zelf je eigen brood bakken. Het huis vol met de geur van een warme bakkers winkel. Met een broodbakmachine kan het. Het lijkt heel simpel, maar toch is het best een precies werkje. En waar het nou precies aan ligt, mocht het mislukken, is soms een hele puzzel. In dit artikel van degeneeskrachtigekeuken gaan we dieper in op het zelf bakken van brood met een broodbakmachine. En de oorzaak en oplossingen van de eventuele mislukkingen. Ook meerdere toepassingen met een broodbakmachine, zoals het zelf jam maken, komen aan bod. Een informatief en duidelijk artikel met clips over het gebruik van een broodbakmachine. 

Bak je eigen brood in de broodbakmachine

zelf-gebakken-brood

Zelf gebakken brood zonder verborgen ingrediënten.

Jaren geleden kwam ik eens bij mijn , toenmalig nieuwe, buurvrouw voor de eerste keer thuis. Ze stond nog midden in  de rommel van de verhuizing. Maar een ding trof mij direct. Het rook daar toch lekker ! Ze gebruikte iedere dag een broodbakmachine zei ze. Ze zette het ding ’s avonds aan, en had iedere ochtend vers brood.

Binnen een week had ik er ook eentje. Het ging echt geweldig, alhoewel de eerste paar maal wel rare exemplaren van ‘vers brood’ uit het ding kwamen.  Later kwam ik erachter dat er in fabrieksbrood de meest gekke ingrediënten werden gebruikt. Zoiets als “broodverbeteraar”, dat zijn gemalen varkensharen.  Hoe bedenk je het !  Bovendien zit er erg veel suiker in. Eerst even oefenen, maar dan is het zelf je brood bakken is een fluitje van een cent.  En je hebt de volle controle over wat je eet, er zijn geen verborgen ingrediënten.

HOE BEGIN JE MET EEN BROODBAKMACHINE 

Mijn eerste broodbakmachine was een 2e hands van de markt. En die heb ik nog steeds. Kijk even of alles erbij is, en het is echt niet nodig om een duur geval aan te schaffen. Een raampje erin is wel handig, en wat meer programma’s. Onder andere is het ook mogelijk om jam te maken met een broodbakmachine.  Zeer makkelijk en handig ! Kies er wel een die verschillende keuzemogelijkheden biedt voor meerdere brood types. Je kunt ook prima brood bakken van maismeel of rijstemeel.  En een compact roggebrood vraagt andere instellingen als een luchtig wittebrood.  Maak jezelf wel  vertrouwd met de verschillende onderdelen van de machine, leer gewoon je machine kennen. Daarna heb je er vele jaren plezier aan ! Alle merken zijn verschillend, en vele merken hebben ook nog verschillende modellen

Ook zit er verschil in de volgorde van het mengen van de ingrediënten. Je hebt erbij die de ingrediënten voorverwarmen, voordat ze gaan kneden. Dus: bij de ene moet je eerst beginnen de vochtige ingrediënten. En bij een ander merk met de droge ingrediënten.  En een keuzemogelijkheid voor een lichte- midden- of donkere korst is ook handig.

Verder zou ik aanraden om met eenvoudige recepten te beginnen met een nieuwe machine. Neem eerst een paar simpele recepten, zoals een witbrood, aardappelbrood  of een eierbrood. Er gaan in het begin toch wel dingen verkeerd.  En wen je direct aan de aanwijzingen van de fabrikant, daar mee bedoel ik de volgorde van ingrediënten.

En gist moet altijd als laatste erin Als regel kun je stellen:

 1. als eerste de vloeistoffen,
 2. dan de extra ingrediënten zoals gedroogde tomaat/ oregano/zout/olijven/noten etc,
 3. het meel,
 4. (kuiltje in het meel maken)  en daarin het gist, (niet in contact brengen met zout of tarwekiemen),

WEETJES OVER DE BROODBAKMACHINE.                                              

1. De  klok      

Als je eieren in je recept gebruikt, gebruik dan nooit een tijdsinstelling die langer als één uur  moet wachten.  Boter of melk is geen probleem. Gebruik je melkpoeder, in plaats van verse melk, dan heb je op 3 eetlepels melkpoeder 250 ml water nodig.  En denk erom dat je eerst water in je broodbakmachine doet, als je melkpoeder gebruikt, dan het meel, en als laatste de melkpoeder. Anders heb je één DIKKE KLONT in plaats van melk.

Als het klaar is, en de klok gaat,  kun je je brood uit de vorm halen. Pak in ieder geval een of twee dikkere theedoeken. De vorm en het brood zijn gloeiend heet.

Maar laat het brood altijd eerst 30 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. Even laten rusten.

Zoete broden met extra zoetigheid zullen géén mooi resultaat opleveren met een klok, eigenlijk nooit. Het wordt plakkerig of zwart. En gekonfijte vruchtjes worden vermalen, dan zit er veel te veel suiker in het mengsel.  Niet doen. Het mislukt gewoon. Je kunt het proberen om te zien dat het mislukt. En je bent lang bezig om de bak weer schoon te krijgen. Het kan zwart aangekoekt zijn.

Ik heb er eigenlijk nooit goede resultaten mee gehad. Dit kun je beter bij de bakker halen. Suikerbrood lukt niet in een broodbakmachine.  Verder moet je eraan denken dat gist nooit in contact mag komen met zout, havervlokken of tarwekiemen. Het beste is om niet langer als een uur uitstel met de tijdsinstelling te werken. Verder , als laatste, kun je beter melkpoeder, in plaats van verse melk, gebruiken bij een tijdsinstelling. Anders is het zuur. Dit soort brood is dus niet geschikt voor een ‘nacht instelling’. De teleurstelling is ’s morgens niet zo leuk om de dag mee te beginnen.

2. Toevoegingen                                         

Vruchten, groenten en noten die aan het begin van het kneden zijn toegevoegd, zullen gepureerd of tot stukjes worden vermalen. Meestal is dit NIET de bedoeling ! De rozijnen moeten eigenlijk heel blijven, en de stukjes walnoot ook.

Voeg ze pas toe 10 tot 15 minuten NA het BEGIN van het kneedproces. Mijn broodbakmachine heeft daar een piepertje voor. Let daar even op ! Ook is het wel handig om bij gedroogde abrikozen, zongedroogde tomaatjes of geroosterde paprika’s etc als ingrediënt twee of drie extra lepels meel aan het mengsel toe te voegen. Anders wordt het te nat.

3. Gist

400 jaren V. CHR was gist een toevallig opgevangen, in de lucht zwevende wilde gist. Het zette zich pas na uren staan vast op het brooddeeg. Eigenlijk toevallig.  Pas vanaf  de 19e eeuw kon men dit proces sturen. Nu kunnen we kiezen tussen gedroogde gist en verse gist . Het gistingsproces wordt geactiveerd door water en suiker.

Deze ingrediënten moeten allebei EEN BEETJE aanwezig zijn in je mengsel. Want de kleine koolzuurhoudende belletjes zorgen ervoor dat je brood gaat rijzen.  Tijdens het bakken, bij een bepaalde temperatuur, gaat het gist dood en stopt het rijzen. Hoe meer gluten, hoe hoger het rijzingsproces. Meestal zijn gluten alleen in rogge- en tarwemeel aanwezig, van nature.

4. Eieren

Eieren verlenen het brood een zachtere korst en een vollere smaak. Bovendien dragen eieren bij aan het desemen. Het beste om te gebruiken zijn grote eieren.  Eipoeder kan natuurlijk ook, maar natuurlijke ingrediënten zijn veel lekkerder.

5. Vetten

Wees spaarzaam met vet. Vet heeft wel een conserverende functie, maar maakt het brood klef. Voor echte Franse broden wordt geen vet gebruikt. Daarom drogen ze ook uit binnen 24 uur.  Een echt Frans stokbrood wordt snel zo hard als steen. Alle soorten olie zijn bruikbaar. Al hebben ze wel hun uitgesproken smaak. Olijfolie is vaak zachter als bijvoorbeeld sesamolie of dierlijk vet. Verder moet je eraan denken dat margarine veel water bevat !

Problemen bij het brood bakken met een broodbakmachine ?

Inzakken van het brood

 • Laat het deksel van de broodbakmachine gedurende het bakken gesloten – Verplaats de machine niet tijdens het bakken, belangrijk hierbij is dat de machine ook op een plek staat waar hij niet trilt of verschuift als hij aanstaat
 • Zorg ervoor dat u zeker bent dat de ingrediënten in de juiste verhoudingen bij elkaar gevoegd zijn, dit kan zeer veel uitmaken voor het resultaat! -Heeft u alle bovenstaande tips gevolgd en ligt er nu weer een ingezakt brood in uw machine? Doe het deksel snel weer dicht en draai nog een kort programma (een kleine 15 minuten)

Het brood is van binnen niet gaar

 • Vaak is dit een probleem van teveel vocht of te weinig meel. De volgende keer kun je beter 1 a 2 eetlepels meer meel, of 1 a 2 eetlepels minder water toevoegen. – Als het een zoet brood is, en kleverige gaten vertoont, verminder dan de hoeveelheid suiker met 1 eetlepel.

Het brood is ingezakt

 • Teveel vocht is bijna altijd het probleem. gebruikt 2 eetlepels minder de volgende keer. Het deeg moet steviger zijn en wat meer ‘plakkerig’. – Je hebt het zout vergeten, of een zoutvervanger gebruikt.  De minimum hoeveelheid zout is een 1/2 theelepel op een brood van 450 gram.  En 3/4 theelepel op een brood van 675 gram. – Teveel suiker. Gebruik gewoon veel minder suiker. Ik vind dat je dit soort broden beter bij de bakker kunt halen.  Zoete broden kunnen per gram suiker of vocht mislukken..

De korst is verbrand, maar het brood is gaar

 • Dit is een suikerprobleem. Neem het brood 5 a 8 minuten eerder uit de machine.

Het brood heeft een bolle korst met veel gaten en lucht tunnels 

 • Teveel vocht. Verminder de hoeveelheid vocht met 1 tot 2 eetlepels, de volgende keer. – Teveel gist.  Gebruik zeker 1/4 theelepel minder gist bij een kleiner brood. En 1/2 theelepel bij een groter brood.

Het brood rijst niet voldoende

 • Niet genoeg gist. Gebruik de volgende keer 1/2 theelepel meer gist.
 • De gist is niet vers. Controleer dit door 2 theelepels gist in 125 ml warm water (ca 45 grdn) te doen. Gooi de gist weg, als er niet binnen 5 a 10 minuten een dikke schuimlaag ontstaat.
 • U gebruikt snelwerkend gist, of de cyclus voor snelwerkend gist. Dan gaat het gist sneller dood.
 • Je hebt te warm water gebruikt, namelijk boven de 46 grdn. Daarvan gaat het gist dood.
 • Niet genoeg vocht, gebruik 1 eetlepel meer vocht , de volgende keer.
 • Teveel suiker (honing, stroop, geconfijte vruchtjes) een beetje suiker moet, anders rijst je brood niet. Teveel is ook niet goed.
 • Je gebruikt teveel glutenarm meel. Gebruik broodmeel
 • Het kraanwater is te hard (te veel kalk). Voeg aan je brooddeeg 1 theelepel citroensap of azijn toe. Als je, net als ik, in Groningen woont kun je hier pas laat achter komen. En denken dat het aan je eigen vaardigheden ligt. Dat is dus niet zo.
 • Te veel zout. Als je veel noten gebruikt, en daarbij de hoeveelheid gewoon zout niet hebt aangepast.
 • Je liet het gist in aanraking komen met het zout, voordat het mengen begon. Voor gist is dit dodelijk.
 • Je hebt het deksel geopend tijdens het rijzen, waardoor warme lucht kon ontsnappen.

Het brood rijst helemaal niet, is kleverig en verbrand.   

 • Je hebt vergeten de deegspatel in de broodvorm te plaatsen, of de deegspatel was niet voldoende vastgezet en is daardoor los geraakt.  Het deeg is niet gekneed en het brood is kleverig en verbrand.

Persoonlijk heb ik het liefst het echt verse bakkergist. Daarom ga ik naar een warme bakker, en vraag gewoon, aardig en vriendelijk, om een stukje gist. Meestal krijg ik dat wel, soms moet ik betalen. Maar dat kost ook 2 x niks. En het is veel lekkerder als gedroogde gist. En vers, zelfgemaakt brood is gezonder en zeker veel smakelijker als uit een fabriek.

Zelf jam maken met je broodbakmachine ? 

Ja, zelf jam maken. Dat is leuk om eens te proberen. Zie deze clip hoe je dat kunt doen. Alle soorten jam zijn prima. Ik maak soms jam zonder suiker. Het is wel wat meer bitter van smaak.

DEEL 1 :

DEEL 2 :

 

RECEPTEN:

Volkorenbrood

Zure room

Specerijen brood

Aardappel brood

Zure room volkorenbrood met tuinkruiden                

Met een hartelijke groet van TIENEKE

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Goeden avond, ik bak al jaren brood, maar sinds kort doe ik er kurkuma in, brood rijst goed maar zakt iets in, weet iemand wat de invloed van kurkuma is op gist?

 2. Hallo, gister mn eerste broodmachine gekocht en onmiddelijk uitgeprobeerd.
  Met de tips en recepten op deze site gaat het helemaal lukken
  Groeten
  Yolanda

 3. Hallo, ik ben Ramon. Ja inderdaad een man ,68 jaar die brooodbakken ook leuk vindt.
  Ik heb de broodbakmachine van mijn verjaarsgeld gekocht en al enige broden gebakken.
  Ik vindt de blog heel leuk en had voor mij en mijn vrouw waardevolle aanwijzigingen.
  mijn vraag is, kan je de suiker vervangen door vloeibare zoetstof?
  Ik zie graag de reactie tegemoetkoming .

  • Goedenavond, Meneer Ramon. Wat leuk om met zo’n interessante hobby te beginnen. Voor zover ik weet, is het geen enkel probleem om een zoetstof te gebruiken,.. Maar er is ook een startpagina.broodbakken.nl ( of zo’n soort naam, moet ik even weer opzoeken ) Daar zal vast een heleboel goede en leuke info voor jullie te vinden zijn. Mag ik jullie een heleboel lekkere en gezonde “baksels” toewensen ? En bij vragen,.. daar kunnen jullie me altijd voor mailen. Mijn zus wil graag koolhydraat arm brood gaan bakken. En heeft ook een broodbakmachine gekocht. Ik vind het leuk om de vragen te beantwoorden. Een Fijne Avond gewenst, en misschien tot mails. Veel Groninger Groeten van TIENEKE.. 🙂

 4. Pingback: Test-Aankoop – Test van broodbakmachines | Broodbakken – Ijs bereiden

 5. Uw artikel is laatste doorslaggevende informatiebron geweest, waardoor ik mijn broodbakmachine heb aangeschaft. Dank u voor het schrijven 😉

  Inderdaad, het is veel experimenteren, maar één ding kom ik niet uit;
  Is het mogelijk het meng-armpje te verwijderen vóórdat het brood bakt?
  Het is zo zonde, iedere keer zo’n gat in de bodem door het verwijderen van de menger.
  Het is mij helaas ook niet duidelijk wanneer het mengen klaar is, in verband met toevoegen van bijv. maanzaad op de bovenkant.
  Ik heb een Princess ‘La Panetteria’ machine, met een handleiding waar ik naar mijn gevoel toch informatie te kort kom.

  Misschien kunt u deze vraag beantwoorden, ik zou er blij mee zijn 🙂
  Alvast bedankt.

 6. hallo wij zijn een paar maanden geleden naar Italie verhuisd en wonen nogal afgelegen nu heb ik een paar keer brood gebakken met italiaans meel tipo 0 maar ik vind het brood zo vast wat kan ik hier aan doen gr.Cristine

  • Hoi, die Cristine,.. Dank voor je mail. En, is het leuk om zo’n stap te zetten ? Het is eigenlijk mijn droom. Lijkt mij geweldig om te beslissen en te doen. Ehmm,.. brood. Hoe los je jouw probleem op, nou, ik denk dat er verschillende manieren zijn.
   1. Probeer eens om er wat meer gist EN iets meer water in te doen. OK, dat begin je te experimenteren. Uiteindelijk kom je wel op het goede recept uit. Maar veel werk,..
   2. Stuur gewoon een mailtje naar een Nederlandse bakker. Uit de plaats waar je vandaan komt in Nederland, zul je vast een bakker kennen, die jou ook kent. Leuke mail, beetje zielig verhaaltje en/of heel enthousiast. Dan heb je een recept van een goede broodkenner.
   3. Tja,.. “THE ITALIAN WAY” kan ook nog. Ga naar de winkel waar je het meel hebt gekocht. Begin bij de deur je ervaring al uit te leggen, zeg dat ITALIAANS BROOD ZO LEKKER kan zijn,.. maar… WAAR IS DE BAKKER DIE DIT UIT KAN LEGGEN AAN EEN NEDERLANDSE DAME,. HELP ME,. HELP ME,.. reacties zul je , zonder meer , krijgen.
   4. In jouw , wat afgelegen omgeving, zal er zeker een vrouw zijn die ook haar eigen brood bakt. Zoek haar op en vraag het ,..
   Cristine,.. EEN van de 4 mogelijkheden moet toch werken. Wat dacht je ervan ?
   Ik wens je een geweldige ervaring en een goede tijd , waar je ook beland bent. Enneh,.. zin om eens per “. ..” een kort stukje over je ervaringen te schrijven op mijn BLOG ?? Je bent welkom. Ik heb een heleboel lezers, jôh. LFS en GRTJS van TIEN. 🙂

 7. Hoi!! Weer terug in het koude KIKKERLAND!! Wij bakken al jaar en dag in de broodbakmachine!
  Heerlijk hoor! Onze 1e broodb.machine is al naar de Kringloop, mijn ouders hadden een beter merk:
  die machine heb ik nu alweer bijna 2 jaar…. in de zomer bakken we minder, ik koop kant en klare
  broodmix van Koopmans, vooral de Waldkorn is erg lekker….maar je moet er wel op tijd mee starten
  als je om 12.30 uur wil lunchen, starten om 9.00 uur…. maar erg lekker…..
  groet
  Ellen

  • Hoi, die Ellen ! Ja, we zijn weer in de kou beland. Ik kan er wel tegen ! Maar mijn man zou graag in de warmte willen wonen. Alles Ok met jullie ? En wat de broodbakmachine betreft,.. ik ben te ongeduldig voor het met de hand kneden. Daarom zo’n handig ding. Soms maak ik van die Indiase broodjes, chapati’s . Die hoeven niet te rijzen. En daar kun je lekker op los timmeren.. hahaha. Dat ligt me wel. Even plat maken met een deegroller en zo in de hete pan. Nu ben ik bezig met een nieuwe BLOG, over hartige cupcakes… ook leuk om te doen. Sneeuwt het bij jullie ? Hier in Groningen is GEEN VLOK gevallen. En op de radio hoor ik over ellenlange file’s en gladde wegen. Hier is niks te merken van dat alles. Ik wens je een fijne dag en groetjes van mij, en tot mails. Doei-doei.. XX van TIEN. 🙂

  • Hoi, dame.. Leuk om weer van je te horen. Ik volg jouw belevenissen ook.. Ook in de warme vakantie-zon. Nee ? Liever helemaal vanaf het begin met de handen brood maken ? Ik denk dat ik daar te ongeduldig voor ben. Maar op een van de onderste links is een site te vinden met bijzondere recepten. Alleen niet voor de bakmachine,.. alles met de hand 🙂 . Grtjs en een fijne dag gewenst. Tot BLOG’s. TIENEKE

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.