HOE MAAK IK MIJN EIGEN KRUIDENZOUT.

Standaard

 HOE MAAK IK MIJN EIGEN KRUIDENZOUT.

 

EEN BEETJE INFO OVER ZOUT.

Want eten zonder zout, dat smaakt de meeste mensen niet. Vaak zijn het pas deze witte korreltjes die een gerecht hun verfijnde smaak geven.  Vroeger waren de mensen zo gek op  dit kostbare spul, zout , dat men zich er zelfs mee liet betalen. Ons woord “SALARIS” heeft het oude woord “SAL”  nog in zich. Oftewel   “ZOUT”.

Zout is op dit moment iets vanzelfsprekends voor ons. Je koopt het gewoon. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat er complete oorlogen en veldslagen zijn geweest om dit witte spul. Het spul kostte vroeger een vermogen.

WAAROM WAS ZOUT ZO KOSTBAAR ?

Met zout konden levensmiddelen lang houdbaar worden gemaakt. Dat zorgde ervoor dat mensen onafhankelijk

werden. Kool in zout is bijvoorbeeld : ZUURKOOL.  Als je met een schip de oceaan op ging, had  je eten nodig. En in zuurkool zat veel vitamine C. Dan voorkwam scheurbuik. Zout was dus soms een zaak van leven of dood.

Zout had ook een spirituele betekenis. Brood en zout zijn de symbolen voor zegen en bescherming van een nieuw huis. In de Joodse traditie. Ook was het in Hongarije de gewoonte om mensen, bijv in een winkel, een beetje brood en zout aan te bieden. Als respect en verwelkoming. Ook trouw en vriendschap werden bezegeld met het witte goedje, omdat het onveranderlijk was.

Voor de zoutproducenten betekende zout een grote rijkdom. Zowel door de verkoop, als door de belasting die erop werd geheven.  Vele jaren geleden zijn wij eens op Bonaire geweest, we hebben de ENORME zoutbergen gezien. We hebben gezien dat de ‘zout pannen’ , waar het wordt  gedroogd, vlijmscherp waren. Als glas !  Vreselijk,  dat waren allemaal scherpe zoutpunten, die stonden recht omhoog. Je kon er niet met je slippers overheen lopen. Laat staan de slaven, vroeger, op blote voeten. Dat was dus ook hun straf als ze niet hard genoeg werkten.   Vreselijk !

ER ZIJN VELE SOORTEN ZOUT.

Steenzout, verdampingszout, fleur-de-sel, zeezout, oerzout, jodium zout, panzout, himalayazout, foliumzuur zout, fluor zout,  zeezout vlokken enz…  maar daar ga ik nu niet over schrijven !

HOE MAAK IK MIJN EIGEN BADZOUT ?                                                                                                                    

Ha,.. nou wordt-ie leuk ! Zout is beter voor de huid, omdat het je natuurlijke beschermingslaagje  niet aantast. Met zeep spoel je je beschermings laag eraf. Dus gebruikte ik altijd badzout. Zonder zeep erin. Dat spul is hartstikke duur. Je betaalt zo even 10 € voor een  pot vol.  En in een paar keer is zo’n pot leeg. Hup, weg 10 €   Totdat ik een helder idee kreeg !

NODIG:

🙂   1 plastic mooie pot      (Geen glas, stel je voor dattie in de badkamer op de grond valt)

🙂   ca 400  gram grof zeezout ( kost ca 1.50 € )

🙂   Drie eetlepels badolie ( ik neem die van KNEIPP) , kies een heerlijke geur, want daar doe je nu twee jaren mee. ! Met dat ene flesje !

EN DAN ?

🙂   Doe je het zout in de plastic pot, en giet er de 3 a 4 eetlepels olie over,

🙂    Even HEEL GOED schudden. Dans de samba..    klaar !

Geen vette randen meer in je bad, goed voor je velletje en topkwaliteit spul. Zonder toevoegingen.

KLAAR ! 500 gram heerlijke, zuivere badzout voor ca 2 euro. En het gekke is, dat die olie net zo lekker ruikt . Zout versterkt de geur.

 HOE MAAK IK MIJN EIGEN KRUIDENZOUT ?                                                                        

NEEM GEWOON EEN SIMPEL DING,.. met afdraaibare dop ! ..

NEEM GEWOON EEN SIMPEL DING,.. met afdraaibare dop ! ..

Op dezelfde manier. Het is zo zonde om dat spul in de winkel te kopen. Je maakt het binnen 30 seconden net zo gemakkelijk zelf !

NODIG:

🙂   1 deel kruiden.

🙂   2 delen grof zout.

🙂    zoutmolentje. ( vaak hebben mensen die al, als deze leeg is draai je de dop eraf en vul het opnieuw. Met je eigen kruidenzout.)

IDEE ?

Ik neem gewoon de Italiaanse gedroogde kruiden.  1 deel kruiden, 2 delen zout.

Of bijvoorbeeld de Provencaalse kruiden.  1 deel kruiden, 2 delen  zout.

Heerlijk is een specerijenmix, gemengd met zout,

probeer eens kaneel, komijn, kurkuma = 1/3  deel

aangemengd met het grove zeezout       = 2/3 deel

HOE MAAK IK MIJN EIGEN KRUIDENZOUT HELEMAAL ZELF ?                              

MENG EENS PEPER EN GEDROOGDE CITROENSCHILLETJES EN ZOUT ! :)

MENG EENS PEPER EN GEDROOGDE CITROENSCHILLETJES EN ZOUT ! 🙂

               

**SINAASAPPELZOUT**.

NODIG:

🙂  1 sinaasappel.

🙂  1 theelepel  gedroogde korianderzaadjes.

DAN :

Rasp de schil van de sinaasappel af, en leg het op een stuk bakpapier

Doe de oven aan op ca 120 a 150 graden. Schuif het blik erin en laat de schil  ZEER GOED drogen.

Dan doe je het mengsel even in de blender of in de vijzel,

Uit de blender/vijzel  halen en meng het met het zout.  Zo geurig en lekker !

Dit is mijn favoriet !

NOG EEN ??

** BASILICUMZOUT**

Nodig :

🙂 Een zoutmolentje.

🙂  handjevol gedroogde basilicumblaadjes.

🙂  1 gedroogde tomaat.

( natuurlijk kun je dit ook zelf in de oven drogen.)

DAN:

*  Ga  je alles HEEL FIJN snijden.  ( Die gedroogde tomaat moet ook echt DROOG zijn, niet met olie gemengd. Echt kurkdroog. )

* 1 deel tomaat/basilicum.

NEEE!! NEE! NEE.... IK WOU HELEMAAL NIET HET LAATSTE HAPJE.... IK WEET VAN NIX !!!

NEEE!! NEE! NEE…. IK WOU HELEMAAL NIET HET LAATSTE HAPJE…. IK WEET VAN NIX !!! …En ik hou ook niet van badzout !!..

* 2 delen zout.

* Mengen en klaar is het.

Simpel,.. eigenlijk.

En het is zo leuk om zulke dingen te bedenken en zelf te maken.

Zo , lieve mensen, ik wens jullie allemaal alvast een GEWELDIG LEUK weekend toe. Ze zijn hier in het Noorden al aan het vergaderen over een 11-Stedentocht. Eind Mei, begin Juni was, geloof ik,  het voorstel…

Enneh,.. voor de trouwe volgers van mijn BLOG.. Die de   ‘poezen- serie’   tot zover gevolgd hebben.. Nog even een grapje om mee af te sluiten.

Ik lig dan zelf ook in een deuk, hoor !

GRTJS van TIEN. :)     LFS en GRTJS van MIJ   Tot de volgende BLOG.       TIENEKE   🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

»

    • Ha, die Karin 🙂 . Ja, waar je allemaal veel geld aan uitgeeft, en het nog beter even zelf kunt maken. Ik heb je bericht gelezen, mail je ff-kes persoonlijk. Geniet maar gewoon van de zonnige dag. De rest duurt wel even.. LFS en GRTJS van TIEN.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s