TARWEGRAS IS SUPERFOOD.

Standaard

TARWEGRAS IS SUPERFOOD.

Hallo, Allemaal,

Is het bij jullie ook zo koud ? We hebben net een heel eind gewandeld, ik had  steenkoude oren en een koude neus. Net als de hond van de buren.  Het is zo ontzettend leuk om van veel mensen reacties te krijgen. Een van de vragen,

TARWEGRAS

TARWEGRAS

deze week was van een erg aardige dame uit het midden van ons land. Ze bestelde de kurkuma en vroeg of ik ook info had over tarwegras. Eh,.. nee. Eigenlijk niet.

En toen kreeg ik het idee om hier eens wat info over te verzamelen. Het eerste waar ik begin te zoeken,  is in mijn enorme AYURVEDISCHE info-boekenkast. Niks te vinden, geen woord.  Boek na boek na boek bekeken. NIX ! Hoe kan dat nou ?  Mijn man zei: ..”… De basis van de ayurveda ligt in India. Dat is een rijstland, en geen tarweland…”..  Tja, da’s nou een opmerking die hout snijdt. Zit wat in.

KIEMPLANTEN.

Daarom ben ik verder gaan zoeken bij “kiemplanten’ . En daar kwam ik veel verder. We kennen ze wel, de tuinkers, taugeh, alfalfa. En de vele andere kiemen. Kiemen van broccoli, bijvoorbeeld .   En deze zijn nog gezonder als de broccoli zelf.  Kiemen zijn extra gezond als je niet meer zo jong bent. Want met de jaren gaat het lichaam steeds minder enzymen aanmaken. In kiemen zijn zulke enzymen volop aanwezig. En zitten er precies DIE

..zo mooi ...

..zo mooi …

stoffen in , die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Bovendien zijn ze makkelijker te verteren, als de boon of huls waaruit ze zijn voortgekomen. Het beste is om  kiemen rauw te eten, want met verhitting gaat een deel van de belangrijke voedingsstoffen verloren.

Kiemplanten zijn een pakhuis van belangrijke voedingsstoffen. Met alle kracht en energie verzamelt het kleine plantje vast van alles bij elkaar. Want het  is zijn afweersysteem. Dus moet je , als je nog zo klein bent, erg sterk zijn. Anders wordt je aangevallen. Alle vitaminen,  mineralen, aminozuren en anti-oxidanten zijn dan zeer geconcentreerd aanwezig. Daarom zijn kiemen zo gezond.

Tarwegras is de kiemplant van de plant , die later uitgroeit tot graan.  Nou zijn mensen geen graseters, wij kunnen de taaie harde vezels van het gras niet verteren. Dus is het eten ervan voor ons niet geschikt. Toch zijn de voedingsstoffen erin ZEER GEZOND.  Bijvoorbeeld in tabletvorm is het geen probleem. Of als sap.

GESCHIEDENIS VAN TARWEGRASSAP:

Ruim 60 jaar geleden was wijlen dr. Ann Wigmore de eerste die de heilzame werking van tarwegrassap onderzocht, beschreef en bekend maakte voor een groot publiek. Zij groeide op in Oost-Europa en leerde in zeer armoedige tarwegrastijden van haar oma om langdurig op grassen te kauwen.

Later, in Amerika, onderzocht ze de heilzame werking van verschillende grassen op haar verslechterde gezondheid. Ze hervond haar vitaliteit tot een ongekend niveau en ontdekte dat tarwegras veruit de grootste heilzame werking heeft.

Sindsdien heeft tarwegrassap een ware opmars gemaakt in Noord-Amerika, waar het inmiddels bij een breed publiek bekend is en door massa’s mensen dagelijks gedronken wordt. Het is in de vele juicebars, die op bijna elke straathoek aanwezig zijn, verkrijgbaar en reeds een bekend alternatief voor het bekende dagelijkse glaasje vers sinaasappelsap.

WAAROM IS TARWEGRAS GEZOND ?

Het grootste gedeelte van onze ‘ziekten’ komen door onze mond naar binnen. Je zou dus eigenlijk heel selectief kunnen zijn, in je keuze van voeding. Een goede zuurbalans, bijvoorbeeld,  in het lichaam houdt de cellen soepel en vitaal. Je voeding is je sleutel tot gezond zijn en blijven.Daarom is het wel verstandig om eens te overwegen veel BASENVORMEND VOEDSEL (= tegenovergestelde van zuur)  te eten.

zo snel gaat het jammer genoeg niet !!

dit vinden we vaak zo lekker !!!

Het probleem ligt hierin, dat we zuurvormend voedsel vaak lekker vinden. Suiker, gebak, vlees, zuivel, koffie en brood. Bovendien behoort voorverpakt voedsel ook tot deze categorie.  Kant-en-klaar.   En als je lichaam erg moeilijk zijn voedsel opneemt, en zich niet meer kan verweren tegen “aanvallers’ , je immuunsysteem minder goed werkt, last krijgt van constipatie, jicht of weet ik veel. Wat moet je dan doen ?  Tabletten gaan slikken, die men je zal voorschrijven ? Waarom ?? Omdat je dan van het probleem geneest ? Nee, genezen doet niet veel medicatie. Ze verschuiven het probleem. zodat je geen pijn of last meer hebt. Maar ondertussen krijgt je lichaam het steeds maar moeilijker. Eigenlijk zou je er het beste eerst eens mee kunnen beginnen om je zuurgraad te herstellen.

HOE WERKT TARWEGRAS

Tarwegras werkt ontzurend . Het ontgift je lichaam, houdt er eigenlijk eens een “flinke grote schoonmaak” aan de binnenkant. Altijd goed.  Groen plantaardig voedsel heeft een alkaliserend effect op het lichaam, en schept daardoor de voorwaarden voor een uitstekende gezondheid.

Ik heb zonet een heel stuk gelezen van mensen van mijn leeftijd, die na een totale verandering van hun

..IK vind het gras  heerlijk  !! ..

..IK vind het gras heerlijk !! ..

voedingspatroon, de tabletten konden laten staan.

Er zijn verschillende dingen die het in ons lichaam doet:

WAT DOET TARWEGRAS ?

* EETLUSTREMMER. :

Tarwegras werkt als een eetlustremmer, je hebt gewoon minder vaak “trek” in iets lekkers. Bovendien heeft tarwegras een reinigende functie, daarom staat er ook vaak bij dat “het de spijsvertering bevordert” . Je kunt inderdaad beter tarwegras tabletten nemen, als laxeertabletten. Het eerste lost een probleem op natuurlijke wijze op. De tweede mogelijkhied, laxeertabletten, is geen oplossing. Maar een verschuiving van een probleem.

*BLOEDZUIVEREND :

Tarwegras is goed voor het bloed omdat het trombosevorming voorkomt. Het gaat bloedklontertjes tegen. Daarnaast bevordert het ook de aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor is het goed tegen anemie of bloedarmoede. Het remt ontstekingen op de bloedvatwanden waardoor er minder geoxideerd cholesterol zich zal vasthechten. Het bevordert de bloedcirculatie en werkt bloeddrukverlagend. Door al deze positieve werkingen voor het bloed werkt het preventief tegen hart- en vaatziekten.

*DETOX of ONTGIFTEND :

Tarwegras staat bij fytotherapeuten bekend als detoxifans wat wil zeggen dat het ontgiftend werkt. Chlorofyl in tarwegras bindt zware metalen, pesticiden en PCB´s en stimuleert deze stoffen af te voeren via de urine en stoelgang. Verder verlaagt het de bloedsuikerspiegel waardoor het goed is voor mensen die lijden aan diabetes.

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat er minder bloedsuikerverlagende medicijnen moeten worden gebruikt wanneer men regelmatig sap van tarwegras drinkt. Raadpleeg daarover een arts of fytotherapeut. Het werkt vochtafdrijvend en ontstekings remmend, wat helpt voor een goede ontgifting.

*  HUID VERBETEREND: 

Het verwijdert de afvalstoffen die zich in het lichaam ophopen door bv. ongezonde voeding, teveel roken, teveel alcohol. Het maakt het lichaam bijzonder schoon. Het herstelt de zuurgraad van het lichaam d.w.z. het werkt sterk bloed reinigend en snel bloed plaatjes opbouwend. Lichaamsgeuren verdwijnen, het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en het beschermt de huid tegen weersinvloeden van buitenaf.

Onze huid reageert op de zuiverheid van ons lichaam. Na een stevig feest, ziet de huid er ’s morgens (meestal) niet op zijn best uit.  Terwijl je met gezonde voeding een stralend mooie huid kunt houden, tot op hoge leeftijd. Het is niet de huid, maar het gehele lichamelijke systeem.

*LEVERREINIGEND :

Tarwegras bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 and K. Wanneer tarwegras wordt gekweekt op grond die zeer rijk is aan mineralen, dan assimileert tarwegras het hele spectrum aan 92 mineralen en sporenelementen, en ‘levert’ die aan z’n consument. Met name noemen we de mineralen zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel.  Onze lever  heeft in ons lichaam een boel werk te verrichten, door het orgaan zelf te reinigen, werkt het hele lichaam beter. Daarom is biologisch tarwegras het aller beste om in te nemen !

*GEWRICHTSPROBLEMEN.

Door de vele sporenelementen en zijn reinigende werking zullen de gewrichtskapsels soepeler worden. Het gaat de afbraak van het kraakbeen tegen. Hier vinden  de meeste gewrichtsproblemen hun oorsprong.

EN ZO KUN JE nog wel bladzijden lang doorgaan, het komt er simpelweg op neer, als je het gif uit het systeem haalt, functioneert alles weer beter.

HET VERSCHIL TUSSEN KURKUMA EN TARWEGRAS:

Kurkuma is een ontstekingsremmer. Het is een specerij die sinds mensenheugnis wordt gebruikt om het lichaam ontstekingsvrij te krijgen. Een soort natuurlijke antibiotica. Dus bij chronische ontstekingen zul je aan kurkuma meer hebben, dan aan tarwegras. Ik heb een stuk geschreven over het gebit en kurkuma.  Kurkuma reinigt tot in de diepste vezels en bouwt het weefsel weer op. Zelf ziekten in ons hersenweefsel, alzheimer bijvoorbeeld, wordt door regelmatig gebruik van kurkuma eventueel voorkomen.  Want Alzheimer problemen zijn de kleine ontstekingen in de hersenen. Bij een ernstige aanslag op ons immuunsysteem, bijv door ziekte, zorgt kurkuma voor een herstel d.m.v. het ontstekingsvrij houden van de organen. Het is een middel wat ons lichaam helpt. ( zie mijn artikelen hierover)

Tarwegras is een ontgifter, een detoxer. Het haalt het opgeslagen gif uit het lichaam en herstelt de zuurbalans. Tarwegras zorgt ervoor dat de verfijnde zuurbalans in het lichaam hersteld wordt. Het voedt het lichaam met bijzondere sporenelementen, vitamines, mineralen en alles wat het  lichaam nodig heeft.  Tarwegras zorgt ervoor dat de ‘soepele lenigheid’ van de organen in balans blijven. En dat het lichaam weer op eigen kracht zijn functies kan vervullen.

..het is al bijna ohhhop.. het is al bijna ohhop...

..het is al bijna ohhhop.. het is al bijna ohhop….

ER ZIT DUS EEN  VERSCHIL IN BEIDE PRODUCTEN.

Zo, mensen , hier is weer een hele hoop informatie.  Ik heb het met plezier allemaal eens rustig uitgezocht.

Ik dank jullie voor het lezen, .  En voor de vaste volgers,..  de laatste uit de poezenserie…   .

.

.

GRTJS en tot de volgende BLOG,
TIENEKE SCHOLTENS  🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

»

  1. Hallo Tineke, bedankt voor dit artikel. Ik ben benieuwd hoeveel ervan je per dag kunt nemen. Zelf neem ik 1 theelepel tarwegraspoeder in een glas water.

  2. Hallo Tineke, leuk artikel over tarwegras! Ik heb wel een opmerking over iets dat je schrijft, namelijk dat tarwegras bloedklonters tegen zou gaan. Het is juist het omgekeerde voor zover ik weet! Door het hoge gehalte vitamine K (wat bloedklontjes kan veroorzaken), moeten mensen die bloedverdunners slikken juist voorzichtig zijn met tarwegras omdat het de werking van hun medicijnen kan verminderen.

    • hallo Tineke bedankt voor je info,over tarwegras en kurkuma,in de weda staat er nog veel meer over gezond eten,names pt. ram djie.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.