Grieks eten

Standaard

 

MOOI,..

ZO MOOI,..

Soms zie ik foto’s van de Griekse eilanden, en dat ziet er toch helder en mooi uit. Dan heb ik zin om met vakantie te gaan. In het heldere zeewater te zwemmen en er een huisje  uit te zoeken waar ik minimaal een  jaar met mijn man wil gaan wonen.

Met uitzicht over de zee, een enorme bloemenzee in de tuin en overal verse kruiden en rondvliegende bijen . Met een open keuken en veel gezellige mensen om me heen. En natuurlijk een markt in de buurt met allemaal verse groenten.

Met mijn man lange strandwandelingen te maken en te luisteren naar niks. Luisteren naar het zoemen van de bijen als ze langs je hoofd vliegen. En verder tijd genoeg om te schilderen, te koken en te lezen. En te lachen. En alleen maar te doen waar ik zin in heb. De hele dag.

Maar dat gaat zomaar niet , dus schrijf ik een BLOG over Griekenland. Wij zijn eens op ZAKYNTHOS geweest, een eiland in de azuurblauwe zee. We hadden een klein appartementje. Niet mooi of luxe, maar in een heel bijzondere tuin. Het dorpje lag vlakbij , met restaurantjes aan de zee. Je liep er in een kwartier naar toe.

Het dorpswinkeltje werd beheerd door een oude meneer en mevrouw. Ze spraken een beetje Engels, en ik mocht alles grieksdroomhuisjeproeven van de streek. Vooral de olijven en de kleine hapjes waren een traktatie. En het brood met de warme, soepele olijfolie. Hmm..

Liters RETSINA wijn zijn er die vakantie doorheen  gegaan, vroeger lustte ik dat niet. Nu wel. De frisse wijn met zijn karakteristieke smaak van hars. Een wijn waar je de warme zon in proeft . Er zit iets minder alcohol in dan in de meeste wijnen. Anders val je om in de warmte.

GRIEKSE RETSINA:

Retsina (GRIEKS : ρετσίνα) is een in Griekenland  populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Als het als rosé wijn voorkomt, heet het kokineli. Net zoals het veel sterkere ouzo, is retsina één van de Griekse nationale dranken. Het generieke Griekse woord voor wijn is overigens krasi, in het klassiek Grieks was dit oinos, waar het woord oenologie  van is afgeleid. Op etiketten van wijnflessen leest men overigens vaak erythros oinos dan wel aspros oinos — het archaïsch taalgebruik houdt gezien het wat formele gebruik hiervoor wel stand. Men bestelt krasi kokkino, resp. krasi aspro.

Al duizenden jaren geleden werd retsina in amforen bewaard die verzegeld werden met hars van pijnbomen, waardoor de grieks stadje aan zee2wijn op natuurlijke wijze en onopzettelijk een harssmaak kreeg. Later, toen wijn in vaten en flessen bewaard werd, verdween deze harssmaak uiteraard. Om toch de oude vertrouwde harssmaak in de wijn te hebben, wordt daarom sindsdien kunstmatig hars van de aleppoden aan de wijn toegevoegd. De harssmaak kan zeer sterk variëren per merk.

Retsina smaakt volgens de liefhebbers uitstekend bij een Griekse maaltijd. In Griekse restaurants kan dit altijd bij de maaltijd besteld worden. In feite kan men de Griekse keuken niet goed leren kennen zonder deze wijn te hebben geproefd. Het beste kan hij koel geserveerd worden. Niet iedereen kan echter de smaak van retsina waarderen. Maar als je het nooit geproefd hebt, weet je dat ook niet.

Het Franse raisin en het Nederlandse rozijn  zijn aan het woord retsina verwant.

In de schaduw van een grote boom hebben we de lekkerste hapjes gegeten, een griekse mezze.

Mezze ( μεζές) is de aanduiding voor kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken  Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto vormt het een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.

Mezze duidt het verkleinwoord aan en kan voor de bewoners van de oostelijke landen rondom de Middellandse zee  al vrij eenvoudig bestaan uit een schaaltje olijven, gezouten amandelen, ansjovis of blokjes fetakaas. Echter kan deze term al snel aangepast worden tot mezze, zodra het wordt uitgebreid, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan bestaan uit een salade of uit een lichte maaltijdschotel.

Van veel van die hapjes heb ik toen het recept opgeschreven. En bewerkt tot een vegetarische vorm. Ik was er zo zuinig op, dat ik ze zeer goed heb opgeborgen. Vervolgens waren ze zoek. Tot  ik de kast eens opruimde , toen vond ik het dagboek van die vakantie weer terug. Met de recepten erbij. Je proeft de zon, je hoort de bijen vliegen en je eet HEERLIJK en zeer gezond met de volgende mezze :

Koop een mooi stevig stokbrood, of een rond Turks brood.

GRIEKSE VEGETARISCHE MEZZE.

1.   GRIEKSE BOERENSALADE.    (15 minuten)                                                        griekse blog mezze

2.  GEMARINEERDE OLIJVEN IN OUZO   ( 5 minuten )

3.  GRIEKSE BIETENTAPENADE MET FETA   ( 10 minuten)

4.   GRIEKSE KOUDE YOGHURTSOEP MET KOMKOMMER   ( 15 minuten)

5.   GRIEKSE KNOFLOOKSAUS  ( 10 minuten)

6.   GRIEKSE PITTIGE ZWARTE OLIJVEN   ( 5 minuten)

7.  GRIEKSE POMPOEN KROKETJES   ( 45 minuten)

8.   GRIEKSE TZATSIKI  ( 10 minuten)

9.   GRIEKS PETERSELIE DIPSAUSJE  ( 10 minuten)

10. GRIEKSE CAFE FRAPPE   ( 10 minuten)

Zo, mensens,.. hier een BLOG waar ik lang en met veel plezier aan heb gewerkt. Een heleboel lekkere, verse gerechten. De meeste zijn binnen 10 a 15 minuten klaar. Ik heb een handige kleine BLENDER/KEUKENMACHINE  gekocht bij de ACTION. Kostte 9,95, dus dat is misschien een idee voor iemand die geen blender heeft.

Volgende week komt de warme zomer eraan, je hebt een supergeweldige mezze in een handomdraai klaar !

‘k Zou het  enorm kunnen waarderen om een reactie van jullie te krijgen op dit artikel. Ik verheug me erop !

Fijne zondag allemaal !  ENNEH,..  KALI   OREXI !

griekse blog mezze2

GROETEN UIT EEN WARM GRONINGEN VAN

TIENEKE                🙂

GRIEKSE HAPJES

GRIEKSE VEGETARISCHE MEZZE

GRIEKSE VEGETARISCHE HAPJES

ENNEH,.. voor wie zin heeft om even in GRIEKENLAND te kijken,..

 

OOK INTERESSE IN EEN VEGETARISCHE MEZZE ? KLIK HIER ..

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond. Ook interesseer ik me voor kennis uit de oude ayurveda. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: MEZZE, TAPAS, ANTIPASTI, HORS D’OEUVRES OF FINGERFOOD. (vega lekker). | tienekescholtens

  2. ben blij je blog gevonden te hebben, puur toeval, staat nu bij mijn favorieten, zodat ik alles eens rustig kan lezen wanneer ik iets meer tijd heb. Is gekomen doordat mijn dokter mij kurkumatabletten
    gaf tegen gewrichtspijnen. Inderdaad het is een weldaad!

  3. Pingback: OLIJFOLIE. | tienekescholtens

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.