Leverproblemen en goede voeding

Standaard

Wat is goede voeding bij leverproblemen. Wat kunt U eten en wat de belast de lever nog meer ?  De ayurveda heeft een geheel andere kijk op leverproblemen. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel. Met voedingsadviezen, samengesteld voor ervaren ayurvedische artsen.  Over voeding dat de lever ondersteunt en deze helpt om goed te functioneren.  Dit informatieve artikel is het lezen waard. 

BLOG artikel.De afgelopen week heb ik een poos gesproken met een hele vriendelijke meneer uit België. Hij vroeg me een paar dingen. In dit gesprek kreeg ik het idee om een artikel over goede voeding bij leverproblemen te schrijven.  Ook deze keer ben ik te rade gegaan bij Dr. Kris Verburg. En veel gevraagd op het ayurvedisch centrum. Dr. Kris Verburgh geeft erg veel informatie over de werking van onze lever, het gebruik van paracetamol en andere zwaardere pijnstillers. Over hun invloed op de leverwerking en het nuttigen van alcohol tegelijk met paracetamol.  Diclofenac houdende pijnstillers zijn niet gezond voor onze lever.  De enorme schade die zoiets in je lichaam kan aanrichten, geeft te denken . Acuut leverfalen is er een van.

Medicatie en onze lever.

Zoals iedereen zo langzamerhand al wel weet, onderdrukt medicatie de problemen. En lost ze nooit op. Zo krijg je een cirkel van vele  tabletten te “moeten ” slikken, waarvoor er driekwart  bedoeld zijn om de bijwerkingen van de andere ietwat te neutraliseren. De bijwerkingen worden zwaar onderschat. En je probleem is niet verholpen. Hoe kon ons dit gebeuren ? Eigenlijk is het eenvoudiger om iemand een tabletje tegen een te hoge bloeddruk te geven, als een uur te gaan uitleggen wat U kunt doen aan Uw voeding. En dan van de patient te horen te krijgen “..dat hij zulk eten niet lust..”.

Dr. Kris Verburgh heeft hier vele bladzijden aan gewijd.

Als U echt iets  wil doen, koop dit boek en lees het maar eens.

Dr. Kris Verburgh hecht enorm veel waarde aan gezonde voeding,  maar in mijn Ayurvedische info vond ik ook echt duidelijke richtlijnen;

Het volgende artikel is NIET door mij geschreven, maar geschreven door een zeer deskundig Ayurvedisch arts.

Leveraandoeningen en een dieet.

…”… Het is vooraleerst belangrijk om te wijzen op de relatie tussen de  lever en de spijsvertering. Het functioneren van de lever is afhankelijk van de spijsverterings energie en van de voedingsstoffen die vrijkomen door deze verwerking van ons voedsel door maag, darmen, alvleesklier en gal. Is deze spijsverterings energie al verminderd, dan zal ook de lever problemen krijgen om energie en voedingsstoffen te vormen.

Daarnaast zullen , bij een verminderde spijsvertering, onverteerde voedselresten in de darmen achterblijven. Door de inwerken van darmbacteriën kan  dit gifstoffen opleveren.  Ook deze moeten door de lever worden opgeruimd. ( ook bij candida) . Dus enerzijds is er een verminderde opname van voedingsstoffen, en daardoor een verminderde energie ; anderzijds wordt er ook nog een groter  beroep gedaan op de lever. Het is dan ook goed  te begrijpen dat leverstoornissen met een grote vermoeidheid gepaard gaan.

Dit dieet houdt rekening met de verzwakte spijsvertering en zal daarnaast de lever versterken.

VATA_ PITTA - KAPHA- TYPE

VATA_            PITTA –              KAPHA-
TYPE

 

( ..Je hebt 3 dosha’s , Vata, Pitta en Kapha…  Kapha is generaliserend gezegd  onze “rondere medemens”, Pitta de “middenmaat ” en Vata de “en dunne “lange en dunnere medemens ” En verder zou het goed zijn om globaal je constitutie type te weten.  constitutie-type ayurveda . Dit kun je zelf uitprinten, invullen en je hebt een globaal beeld van je constitutie. ( Een werkelijk volledige vragen lijst heeft wel 100 tot 150 vragen. dat is iets te veel, en kun je eigenlijk beter aan een ayurvedisch arts overlaten.)  Maar hier heb je een idee.

 • Neem zoveel mogelijk zuivere of biologische voeding: alle kunstmatige toevoegingen, bestrijdingsmiddelen, kunstmest etc zijn extra ballast voor Uw lever.
 • Stop , of beperk , zoveel mogelijk de consumptie van zwarte thee, koffie, cola, alcohol, en cacao/chocola . Stop met roken.
 • Vermijd geroosterde, gefrituurde en gerookte voedingsmiddelen.
 • In grote trekken dient Uw dieet eiwitarm te zijn, vetarm en bestaande uit veel ( bittere) groenten en verse, volle granen. Met mate zuivelproducten.
 • Eet zoveel mogelijk volgens Uw constitutie.

Een goede spijsvertering ondersteunt de leverproblemen. blog fruitfoto

 • ( Warme) pap te eten, of rijst , granen met liefst een beetje sesamolie, beetje ghee of khichari.
 • Groenten : vooral gekookt of geblancheerd. Kook ze bij voorbaat met kruiden. Neem GEEN rauwkost en liefst geen bladgroenten ( spinazie, andijvie, sla ) . Veel wortel  en bieten, pompoenen en venkel.
 • Bonen of peulvruchten liever niet, deze zijn te zwaar. U kunt wel mung- of aduki bonen nemen en met mate linzen. Bij voorkeur verwerkt in een dahl of khichari; in ieder geval bereid met VATA balancerende kruiden.  ( zie verderop in artikel).
 • Granen : vooral quinoa, basmati rijst, haver, bulgur, amaranth en gierst. Maak er ook warme papjes van of neem ze met een beetje ghee of olie.
 • Noten : Neem geen zware noten, amandelen kunt U een nacht wellen, walnoten met mate nemen, zaden zijn goed, maar rooster ze dan in een droge koekenpan.
 • Géén vlees : neem kip, verse vis, kalkoen, zachtgekookt ei met mate.
 • Zuivel : Kefir, geitenmelk, biogarde, karnemelk, takra en ghee .
 • Vetten  : Kies voor sesamolie, lijnzaadolie, olijfolie extra vierge, walnoorolie, zonnebloemolie, ghee en biologische boter.
 • Omdat de lever  een orgaan is van de PITTA constitutie, dienen PITTA’s zich  zorgvuldig aan een pitta-balancerend dieet te houden . De nadruk hoort dan te liggen op veel groenten; afwisselend salade/rauwkost met gekookte en gestoomde groenten. En daarbij als granen vooral; basmati rijst, zilvervliesrijst, quinoa, rogge , haver. Weinig zuivelproducten)
 • Neem drie maaltijden per dag, zonder overslaan en met regelmaat. Niet ( teveel ) scherpe kruiden. KAPHA’s dienen vooral grotere porties van groenten te nemen, met name salade en rauwkost.  Beperk het vetgebruik, en vermijd zorgvuldig gefrituurde en te vette voeding. Grill, stoom en kook het liefst Uw voeding. Wees ZEER spaarzaam met zuivel en eet het liefst geen tarwe. Volg verder de richtlijnen die bij Uw constitutie passen.

Algemene voedingsadviezen bij leverproblemen.

 • Groentensappen: vooral veel wortelsap.
 • Veel groenten: Bittere en zoete groenten zijn goed voor U . ( witlof, radijs, pompoenen, wortelen, pastinaak, rettich en gekiemde groenten. geen bladgroenten als spinazie, andijvie en postelein. ; sla met mate ; VERMIJD de nachtschade familie = tomaat, paprika, aardappel, aubergine, courgetten
 • Bonen en peulvruchten: ; het liefst mungbonen, adukubonen, linzen.
 • Geen rood vlees, gefrituurde voeding en suikers.
 • Vetten: kies vetten die goed zijn voor Uw lever. , maar dan wel met mate. ( is ca 2 eetlepels per dag) ; extra vierge olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie, ghee, zonnebloemolie, walnootolie,  amandelolie.
 • Vis : EEN keer per week vette verse vis; haring, zalm, makreel , sardine.
 • Noten:  gewelde walnoten en amandelen.
 • Zuivel: wees matig met zuivel, en neem deze het liefst apart, Kies voor ( biologische) karnemelk, geitenmelk, en geiten- en/of schapenyoghurt ( of kwark) . Biogarde, kefir, takra, geitenkaas, panir, cottage cheese, biologische roomboter, en ghee, Vervang het liefst de melk door granenmelk, ( haverdrank, rijstemelk, sojamelk etc) . en notenmelk, amandelmelk, enz.  Lassi is goed met gember, snufje zeezout, korianderpoeder, ( of verse koriander) en komijnpoeder.
 • Eiwitten: beperk eiwitten; EEN keer per week vette vis, en met mate kip, kalkoen, eieren en zuivelproducten. Vermijd zware eiwitten; gebakken ei, of vlees met zuivel/kaas of gebakken vlees.
 • Kruiden : die goed zijn voor de lever zijn met eerste name kurkuma-longa , en verder aloé vera, anijszaad, fenegriek, gember, munt, koriander, komijn, oregano, knoflook, kardamom, kaneel, kerrie, en met mate zwarte peper, rozemarijn, venkel.
 • Drinken : naast de genoemde groentensappen is citroensap en limoensap heel goed ter ondersteuning van de lever, ook de aloe-vera drank. Drink geen koude , maar warme dranken; kruidenthee en granenkoffie. Geen alcohol.

Let op goede voedselcombinaties en maak licht verteerbare maaltijden .

Een goed kookboek:

 • MADHUR JAFFREY’s  “VEGETARISCHE GERECHTEN”
 • Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld.
 • UITG : BZZTÔH . Den Haag  ( isbn : 90.5501.780.9 )

En al zou je helemaal geen leverproblemen hebben, dan nog is het een geweldig kookboek. Geen uitvoering met prachtige plaatjes en foto’s . Er staat NIET EEN foto in het hele boek. Maar de recepten zijn hemels lekker, zuiver en makkelijk te maken.

BRONNEN:

 •  “Ayurvedische Voedingsleer”  in de praktijk,  DR. A. K. Mehta
 • “De Voedselzandloper”,  DR Kris Verburgh
 • vele en vele ayurvedische artikelen op het internet.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma, als de kurkuma specialist. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Met belangstelling u website bekeken .Ik ben gediagnosticeerd met Primaire biliare cholangitis.
  Mijn vraag aan u is, wat kan ik hier het beste voor gebruiken , buiten de reguliere medicatie, waar ik liever geen gebruik van maak.
  Heb namelijk voor de hoge cholesterol atrovastinine moeten gebruiken , die volgens mij de boosdoender is voor miin afwijkende leverwaarden.
  BVD Marianne

  • Goedemorgen, Mevrouw. Dank voor Uw mail. Weet U, wij zijn geen arts en pretenderen dit ook niet te zijn. Echter het product kurkuma kennen we door-en-door. Vanuit deze kennis antwoord ik U. Ja, het product curcumine c3 is goed voor de lever. Het helpt de lever herstellen naar normale waarden. Als U meer vragen hebt, kunt U mailen naar dekurkumaspecialist@gmail.com .Met vriendelijke groeten van Tieneke . En een fijne dag gewenst.

 2. Hallo Tineke,

  MADHUR JAFFREY’s “VEGETARISCHE GERECHTEN”
  Is dit een kookboek volledig op de lever gericht?
  Verder bedankt voor de tips!

  Hartelijke groet,
  Helene

  • Dank voor Uw mail. Het is eigenlijk gezond voor het hele lichaam. Alles is zonder enige toevoeging. Het is een ontzettend bijzonder en uitgebreid kookboek. Persoonlijk is het mijn Favoriete Kookboeken-schrijfster. Grtjs van Tieneke .

 3. Beste Tieneke, Ik was verheugd je mooie en zeer interessante blog te vinden. Spreekt me allemaal zo aan. Ben als heel klein kind van zware astma afgekomen door natuurgeneeswijze, dus ja, dan spreekt het voor altijd aan. Niet dat ik me er altijd zo braaf aan houd, maar ik doe regelmatig mijn best. Juist hierom probeerde ik me zojuist te abonneren op deze blog, maar toen er geen e-mail kwam om te bevestigen zag ik dat het een blog is van WordPress. Sinds een paar maanden krijg ik van geen een blog van WordPress waarop ik geabonneerd ben meer een e-mail. Ik denk dat een firewall of i.d. het tegenhoudt en weet daar zelf niets op. Zo jammer!!! Er zit niets anders op dan zelf regelmatig hier te kijken en dat zal ik met plezier doen.
  Het kookboek “MADHUR JAFFREY’s “VEGETARISCHE GERECHTEN” spreekt me erg aan, zal eens kijken waar ik het kan vinden.
  Bedankt voor deze mooie blog.
  Hartelijke groet, Gonny

 4. ik heb sedert 2001 hepatitis c en ook teveel ijzer in mijn bloed,waarvoor ik regelmatig aderlatingen onderga .heb nooit alcohol of drugs gebruikt! en let zo goed mogelijk op mijn voeding.wat kan ik meer doen? voel mij redelijk goed

  • Goedenavond, Misschien zou het voor U een goede idee zijn om eens een bezoek te brengen aan een Natuurgeneeskundig arts. Ik ken er een die zeer deskundig is. Ikzelf ben geen arts, en pretendeer het ook niet te zijn. Maar als U belangstelling heeft voor een een geheel ander gezichtspunt kunt U me gerust even een berichtje sturen. Dan nemen we z.s.m. contact met U op. Een fijne avond gewenst, en veel vriendelijke groeten van Tieneke 🙂

 5. Pingback: Wat hebben een gezonde lever en een gezond leven met elkaar te maken | Gezonde voeding & Gezond Gewicht

 6. Pingback: KURKUMA, HET LICHAMELIJKE REINIGINGSMIDDEL. | tienekescholtens

 7. Hallo Tineke ,
  Vol bewondering heb ik deel van uw site gelezen en ben hier heel blij mee. Ik gebruik sinds een paar weken Kurkuma. Dit heb ik bij een goede toko gekocht.
  Als u iets weet of een middel heb om triglycenriden te verlagen( ik heb nl een verhoging van het cholesterol en triglycenriden )
  Gebruik medicijnen maar heb vervelende bijwerkingen.
  Ik ben erfelijk belast en gebruik al jaren gezonde voeding.
  Ben nu 66 jaar en heb het gevoel dat ik steeds meer last van de medicijnen krijg.
  Met vriendelijke groet, Joke

  • Ik ben leverpatient en vroeg mijn arts of ik kurkuma mocht gebruiken. hij rade het ten sterkste af. Geen andere kruiden gebruiken. je weet niet wat het met andere organen doet.

   • Goedemorgen, Anna. Dank voor de reactie op mijn Blog. Ik heb er een poos over nagedacht wat ik U wil antwoorden. Mijn persoonlijke mening is dat Uw arts er , waarschijnlijk, geen idee van heeft wat kurkuma voor de lever doet. En dat andere geneesmiddelen bijwerkingen hebben, is een feit. Echter heeft kurkuma dit niet. Alleen met bloedverdunners moet men voorzichtig zijn. Kurkuma is namelijk geen ‘geneesmiddel’, maar een ‘schoonmaker’ van de organen. En zeker van de lever. In mijn klantenkring zijn er veel mensen met een zelfde probleem als U , die ,na gebruik, tot hun verbazing vaststellen dat de leverwaarden vrij snel tot normale waarden zijn terug gekeerd. Natuurlijk ga ik nooit tegen het advies van Uw arts in, dat is niet aan mij om te beoordelen. En zal ik ook niet durven doen. Maar het artikel en advies waar U op reageert is er een van een zeer deskundig arts. Zowel op Ayurvedisch als op Westers geneeskundig gebied. Zijn naam is Dr. A. Mehta. Als U meer vragen hebt, zal ik deze gaarne beantwoorden. Mag ik U een fijn weekend wensen, en nogmaals dank voor Uw reactie. Met vriendelijke groeten van Tieneke. 🙂

 8. Hoi Tieneke,
  Ik ben die meneer uit België en ben zeer verrast door uw artikel blog.
  Bedankt voor de mooie tips en het is aan mij om dit nu zo veel mogelijk te combineren en voor mij en mijn gezin ook een haalbaar eet patroon op te stellen.
  Het zal niet gemakkelijk zijn aangezien het normale eetpatron van drank (koffie, frisdrank..),voeding ( friet,brood,aardappelen..) er toch ingebakken zit.
  In ieder geval start ik al met de ayurvedische kurkuma en ben bezig met de afname van mijn gewicht waardoor we al op ons eten letten.
  Ik zou echter nooit zuiver vegetarisch willen eten maar dus combineren zal de boodschap zijn.
  Ik ben bij mijn huisarts geweest en ben reeds gestopt met de inname van simvastatine en neem nu “artechol” in . Dit is rijstpoeder gefermenteerd met rode gist.
  Ik heb vroeger ook een tarwegras kuur gedaan , misschien om deze ontgiftingskuur nog eens te herhalen. Ik heb nog alle attributen om te starten. Ik lees ook dat aloë vera sap goed is. Heb deze plant in huis, misschien verder door kweken en dan ook sap van maken.( ken eigenlijk niet de nodige procedure om sap te maken)
  Misschien een paar tips van U ?
  Oja, vraagje: kan ik kurkuma longa los kopen om in gerechten te gebruiken?
  afsluitend wil ik U zeggen dat ik verrast ben door uw hulpzaamheid en dankt U dan ook voor die mooie eigenschap die zeldzaam aan het worden is in deze wereld.
  Uw blog vriend,
  Luc

  • Hallo, Luc,.. Ook dank voor Uw reactie, was hartverwarmend fijn om te ontvangen. Een paar vragen hebt U,.. De ALOË-VERA kunt U het best bij een goede drogist en/of apotheek halen. Maar in Uw geval zou ik dat niet doen. ALOË-VERA werkt reinigend en laxerend, daar gebruikt U de kurkuma voor. En allebei nemen,… ehhh,.. U snapt mij wel. Ja, ik heb zeker een zuivere, mooie kurkuma-longa poeder , als U die wilt kopen. Diep oranje van kleur en 100 % biologische teelt. Het is geen probleem om het hier te kopen, ik wil het U wel sturen, in BELGIË,. maar waarschijnlijk kunt U het bij een goede reform-zaak , in Uw buurt, ook gewoon wel zelf halen. Bij mij kost het dan, relatief teveel, omdat het opsturen al 10 ,- € kost. Maar U mag het zelf beslissen.
   Verder ga ik een recepten serie beginnen voor mensen met interesse voor 100 % zuiver gezonde voeding. Lekker en biologisch, simpel en snel klaar. U bent “lid” van de BLOG, dus U krijgt de aanbieding tzt automatisch wel thuis. Verder komt er binnenkort een KURKUMA-LONGA E-BOEK. Krijgt ook automatisch gratis thuis. Als U vragen hebt, dan beantwoord ik die gaarne. Ik wens U en Uw gezin nog een genoeglijke zondag. Met Vriendelijke Groninger Groeten van TIEN, 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.