Schoonmaakmiddeltjes van toen

Standaard

Mijn moeder is ook mijn vriendin. Ze is vaak hier, en dan eten en koken we samen. Met iedereen die zin heeft om ook langs te komen. Gisteren zaten we op de bank te kwebbelen over vroeger. Ik had net de was in de machine gedaan, en zei tegen mijn moeder “… dat zo’n ding toch wel even verhiptese handig is… ! Stel je voor dat je dat je dat allemaal met de hand zou moeten doen. Een artikel over poetsen in Oma’s haar tijd. 

EEN WASMACHINE.

EEN WASMACHINE.

Dit allemaal  met de hand moet gaan doen ? En dan kun je beginnen met water koken in grote ketels.. 😦  WAT EEN WERK ! ” .. ”  Ja, ik herinner me nog onze eerste wasmachine, dat was een “BIKO” of zoiets.  Het zag eruit als een grote , hoge ronde ton. En op de bodem zat een soort opstaande rotor. “Tsjikk-tsjikk-tsjikk” maakte het als geluid als het  de was rondklopte. En die kon je niet in de keuken neerzetten, want het er uithalen van de was en het water ( !!!! ) gaf een enorme glibberige zeep-vloer. Daarom zaten er ook wieltjes onder.“…Mam, wij hebben het toch maar makkelijk…”  Ze lacht dan eens, en zei dat die dingen van vroeger vaak net zo goed, of soms nog beter waren als nu. Nare geurtjes, kalkaanslag en hardnekkige vlekken waren snel weg met simpele huis- tuin en keukenmiddeltjes.  We weten vaak niet meer hoe simpel iets kan zijn. Kijk maar in de schappen van de supermarkt, voor iedere vlek een ander middeltje ? Dat was vroeger heel anders en net zo goed, en..   beter voor het milieu.

Wisten jullie dat de eerste stofzuiger honderd jaar geleden al is gemaakt ? Het moet er wel indrukwekkend uit hebben gezien. Het werd een “BOOTH MACHINE” genoemd. Naar zijn bedenker. De stofzuiger was zo enorm groot en zwaar, dat hij op een karretje werd vervoerd. Natuurlijk voortgetrokken door paarden. Een persoon bediende de motor, die buiten stond.  De anderen sleepten de lange slang door het raam naar binnen,.. en het stofzuigen kon beginnen 🙂 .

Pas vanaf de jaren 60 gingen mensen meer electrische apparaten gebruiken. Het allerliefst wat we willen hebben staat op nummer 1. Namelijk een strijkijzer. Op nummer 2 de broodrooster en daarna pas een stofzuiger. De verkoop van een wasmachine kwam eind jaren zestig pas opgang. In de winkels stonden geen hele rijen verschillende soorten schoonmaakmiddelen. Er waren er maar een paar, en iedere vrouw wist wat en hoe ze deze moest mengen en gebruiken tegen vlekken. Een vet vlek op het bankstel ? Een fruitvlek op je jas ? Half water en half ammonia en voorzichtig deppen. En houten snijplanken werden mooi gehouden door ze te schuren met grof zout, en daarna in te wrijven met citroensap. Donkere vlekken in de wijnkaraf ? En je kunt er niet met de afwasborstel bij ? Geen probleem, een handje vol ongekookte rijst en wat azijn. Even schudden,.. schoon.

Hier een paar handige huishoudtips “uit de oude doos” ;

UIT DE OUDE DOOS :

1. SPIRITUS.

Als je ramen wilt zemen, zonder strepen, kun je heel simpel een scheut spiritus en een afwasmiddel door je hete water doen.  Dan is het streeploos schoon, ook als de zon erop schijnt. En mocht je een piano thuis hebben, dan werkt dit ook goed als schoonmaakmiddel voor de toetsen. Daar hoef je geen dure middelen voor te kopen.

SPIRITUS,..

SPIRITUS,..

Speigeltje, spiegeltje aan de wand,..wie is de mooiste in het land ?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,..wie is de mooiste in het land ?

Onverdunde spiritus werkt prima als ontvetter, bijvoorbeeld voor tegels en de spiegel. Maar dan zie je een wat blauwe waas achterblijven. Neem dan wat water met een paar druppels afwasmiddel en citroen. Even erover heen, supermooi schoon .

Ook harsvlekken ( de kerstboom, straks ) , grasvlekken, schoensmeer,  ballpoint en/of stiftvlekken op kleding kun je snel schoon krijgen door op een witte schone doek wat onverdunde spiritus te druppelen. Dep de vlek af  ( NOOIT WRIJVEN ! ) . Vervolgens de vlek  langdurig spoelen met schoon water. Daarna met de gewone was meewassen. Pas wel een beetje op met lichte , heldere kleuren. Het is mogelijk dat het licht verkleurt.

.

2. SODA

SODA,..

SODA,..

Een van de mooie eigenschappen van SODA is ; het neemt vervelende luchtjes weg. Zet maar eens een kopje pure soda in de koelkast..  Soda is ook een vetoplosser, afgelopen week kreeg ik een tip van een lezer, ze raadde me aan om aangekoekte oven-pannetjes even een half uurtje te laten weken in soda. Maar dat kan eigenlijk met iedere sterk aangekoekte pan. Alleen NIET met aluminium pannen.

En hoe makkelijk kopen we kleine sponsjes, maar als je een spons even 3 minuten in heet sodawater legt en daarna met koud water spoelt is je

sponsje weer als nieuw.

"..op de kop in de koelkast.."

“..op de kop in de koelkast..”

En het reinigen van dat donkere ovenraam is een fluitje van een cent met warm sodawater ! Ik neem een kleine , oude handdoek. Drenk die in warm sodawater, en leg deze op het open deurtje van de oven.

Ook wou ik jullie zeggen , dat het gebruik van afvoer-ontstoppers niet zo goed is voor ons milieu. En als je een keer per maand een handje vol soda in de afvoer strooit, daar wat heet water achteraan, krijg je nooit last van een verstopte afvoer. En soda is aanzienlijk goedkoper als zwaar chemische ontstopper.

3. AZIJN.

Azijn is werkelijk een duizendpoot onder de schoonmaakmiddelen !  Het meest ouderwetse schoonmaak middel wat ik ken. Het ontvet en laat snel nare luchtjes verdwijnen. Zet, na een feestje waar gerookt is, een paar schaaltjes met azijn in de kamer. En doe 1/2 water en 1/2 azijn in een plantensproeier, nevel dit over de bank en gordijnen en vloer. De volgende dag is de geur volledig verdwenen. Goedkoop en doeltreffend.

Maak eens een papje van  2/3  e zout  en 1/3 e azijn.. dan heb je een sterke schoonmaker zelf gemaakt. Bijvoorbeeld voor het reinigen van de strijkbout. Of kalkranden van vazen.  Schoon in een minuut.

"... HA,.. HA ,.. HATJOE !!.."

“… HA,.. HA ,.. HATJOE ..MOT DAN NOU ?? ..”

En heb je een mooie houten tafel in huis ? Wist je dat een mengseltje van een beetje slaolie en een paar druppels azijn de kringen van je houten tafel weghaalt ? Je poetst ze er zo vanaf. Bovendien is azijn een ontkalker, bijvoorbeeld de rand van de w.c. of de hoeken in de badkamer krijg je er weer mooi mee. Het moet wel een kwartier, minimaal, intrekken.  Het is nog wel even de moeite waard om EERST te reinigen, en DAARNA te ontkalken. Want beide schoonmaak middelen beïnvloeden elkaars werking.

En nog iets over azijn : met onverdunde azijn kun je de roestvlekken van zoiets als :  metaal , emaille en wastafels poetsen. Dan leg je er een oude doek, gedrenkt in azijn, op. Wel even een poosje laten inweken.

.

.

4. GROENE ZEEP. 

Groene Zeep,..

Groene Zeep,..

De voorloper van alle bekende allesreinigers.  Dit krachtige spul is goed op te lossen in warm water, en kun je gebruiken voor alle sanitair, vloeren en tegels. Het is maakt grondig schoon en tast het te reinigen oppervlak niet aan.

Maar dat geldt ook voor textiel. Als je een extra vuile vlek hebt in je textiel, smeer er dan een  laag groene zeep op. Even laten liggen ( ca 15 min) en dan gewoon in de wasmachine.

Een vervuilde zeem krijg je in een handomdraai weer als nieuw. Neem een sopje van groene zeep en een scheut spiritus, en was je zeem ermee.

GROENE ZEEP,.. FF WACHTU,.. SCHOON !

GROENE ZEEP,.. FF WACHTU,.. SCHOON !

Ook voor je oven. Ik heb ooit eens mijn oven gereinigd met een soort spuitschuim . Maar toen ik las wat er op de verpakking stond, heb ik het nooit weer gebruikt. Het leek me niet gezond. Mijn moeder zei dat zij de oven vroeger helemaal als nieuw kreeg, door de wanden in te smeren met groene zeep, en een schaaltje ammonia erin te zetten. Deurtje dicht en een nacht laten staan. De volgende dag kun je meet een pannenspons de oven zo schoonvegen. Natuurlijk wel even goed laten ventileren. Maar heftig chemisch spul is niet nodig. En wel erg duur !

5. CITROEN.

Als je ergens een theevlek op hebt gekregen, is deze moeilijk te verwijderen. Met citroen heb je de vlek snel weg. Even deppen met citroensap en daarna wassen. Het zelfde geldt voor jamvlekken, druppel citroensap op de vlek, en daarna wassen in de wasmachine.

citroen reinigt prima,..

citroen reinigt prima,..

Mijn nicht kwam eens thuis met fruitvlekken op haar nieuwe jas. Mijn moeder nam de witte binnenkant van een citroen, wreef de vlek in, en deed het jasje in de wasmachine. Schoon. Het nadeel van citroen is het licht blekende effect, doe het dus niet op je nieuwe rode t-shirt.

Vis gegeten? Dan kan je bestek er nog lang naar ruiken, was het met citroensap. De vislucht is snel weg. Ook is het te gebruiken in de afwasmachine.

En als laatste : wist je dat als je wat warme citroensap in een onaangenaam ruikend afvoerputje giet, dat je het probleem binnen een uur hebt

poetsen ,..

poetsen ,..

opgelost ?

Deze en nog veel en veel meer schoonmaakmiddelelen “uit de oude doos” , waren vroeger normaal.

Ik heb er een boek over. Dingen van vroeger. Daar staan zulke eenvoudig leuke dingen in !  Nog zo iets simpels: Als ik een klein spijkertje ergens in moet slaan, sla ik me 5x op de vingers met de hamer. Pak een klein zakkammetje, doe de spijker ertussen. En het gaat veel makkelijker. FF slaan,.. klaar !

HERKEN JE HET NOG ??

HERKEN JE HET NOG ??

En nu maar poetsen ,..  Het gekke is dat wij ons huis soms beter poetsen als ons lichaam. Wel eens over nagedacht hoe je  je lever reinigt ? Of je hersenweefsel schoon houdt ? Hoe je je darmen eens een flinke onderhoudsbeurt geeft, of je nieren ? Daar heeft de natuur ook geweldige middelen voor !

Ik wens jullie allemaal een Fijn Weekend, hier in Groningen schijnt de zon. We gaan nu een heerlijk eind wandelen. De lucht is prachtig blauw, en de herfstkleuren zijn warm en mooi.

GROETJES EN BEDANKT VOOR HET LEZEN,.. TIENEKE    🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog . Mijn naam is Tieneke Scholtens . Sinds mijn kindheid heb ik een hobby. Koken. De geneeskrachtige keuken is mijn passie, vooral wat de ayurvedische kookwijze betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond.

»

  1. Ben heel benieuwd hoe ik mijn lichaam inwendig een goede schoonmaakbeurt kan geven op een natuurlijke manier. Las laatst iets over iedere dag beetje backingsoda opgelost in water drinken?

    • Goedemorgen, De beste manier om ons complete lichaamsweefsel te reinigen, kunt u doen met kurkuma. Kurkuma is in de kern van de zaak een reinigings middel. Baking soda is niet geheel natuurlijk, kurkuma wel. De dekurkumaspecialist.nl heeft hiervoor verschillende goede middelen ‘in huis’. Meer vragen ? dekurkumaspecialist@gmail.com Met een vriendelijke groet van Tieneke.

    • Hallo, Dame,.. Ik heb het even aan een Marokkaanse mevrouw gevraagd. Zij zegt dat je vis eigenlijk nooit in een tajine kan doen, vanwege de achterblijvende geur. Maar daar was je zelf ook al achter gekomen. En deze is er eigenlijk niet anders uit te krijgen als met flink boenen. Zij zei ook dat je het beste een aparte tajine kunt aanschaffen, als je er vis in wilt klaarmaken. Dat deed ze zelf ook. Misschien heb je wat aan haar antwoord. Dank voor je vraag en een Fijn Weekend gewenst. Grtjs uit Groningen van TIEN 🙂 .

  2. Ik zou graag die kurkuma capsules bestellen maar o jee o jee ik zie door de bomen het bos niet. Welke capsules raad je aan? Voor deze leek lijken ze allemaal op elkaar en ik zie de verschillen amper (behalve de verschillen in prijs). Dank! Diana

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.