Curcuma, een krachtige zuivering ?

Standaard

Curcuma reinigt het lichaam op een krachtige en zuivere manier. Zonder bijwerkingen, en het is een reiniging op alle niveau’s en in alle facetten. Het werkt de eerste dag even goed en sterk als de 6000e dag. Je zou het kunnen vergelijken met  “frisse, schone zeep voor de binnenkant van het lichaam”. Het zorgt voor een goede detox, en zorgt voor schone ingewanden. De werkzame stof van curcuma longa is de curcumine. Het is eigenlijk geen curcuma kruid, maar een specerij. Hier vindt u een informatief artikel over de curcuma longa wortel. 

Curcuma longa en gezond blijven.

curcuma-zuivering-voedingIn onze meditatie- en yogacursussen leren we veel over onze gezondheid . Hoe gezond te blijven en ziekten te voorkomen.  Iedere keer weer wordt herhaaldelijk aangeraden om regelmatig curcuma-longa te nemen. Hippocrates sprak ooit eens de wijze woorden : ..”.. laat voeding je medicijn zijn, en je medicijn je voedsel..”.. Want ‘medicijnen’ kunnen dus zeer smakelijk klaar gemaakt worden. Curcuma longa is een wortel, en werk reinigend in ons lichaam. Op meerdere vlakken.

In dit artikel wil ik graag een paar onderzoeken beschrijven en met feiten toelichten. De afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een  ” dame van 78 jaren jong” . Uit Purmerend.  Ze was helemaal happy, want ze had jarenlang pijn gehad in haar kniegewrichten. Vanwege andere problemen kon ze geen operatie ondergaan. ..”…De pijn was soms allesoverheersend..”.. , zei ze.

In oktober had ze bij mij de ayurvedische kurkuma-longa besteld. . “.. Bent U er tevreden over.? .” vroeg ik haar . Het antwoord was, dat ze geen tot nauwelijks pijn meer had. Weer stukken beter kon lopen, en van plan was om toch haar fiets eens uit de schuur te halen.  “Morgen hebt U ze thuis”, zei ik haar. “Kind, ik ben blij met jouw kurkuma-spul” ,.. zei ze me.

En van zulke reacties kan ik meerdere schrijven. Een dame uit Hengelo, slikte wel 5 zware pijnstillers per dag, vanwege  van de artritispijn in de rug. Ze knapte per dag op, minder pijn en weer wat zonneschijn erbij, zei ze. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/ )

Een mevrouw uit Helmond, had een beroerte gehad. Ze zat eerst in een rolstoel, maar liep nu al weer wat met een rollator. En schreef me een lieve brief. Ze voelde zich stukken beter. Ja, curcuma werkt goed.

Curcuma en Dementie/Alzheimer. 

Curcuma-longa kan ook veel goeds en als ondersteuning voor Alzheimer-patiënten betekenen. Het zijn kleine ontstekingen, die in het hersenweefsel  van Alzheimer-patiënten het probleem zouden kunnen veroorzaken.

Dit heet “amyloïde plaques”. Er zijn veel wetenschappelijke artikelen omtrent dit onderwerp. Hier vindt u er een link naartoe : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1702408/ )

Deze neuroloog had bij een onderzoek met alzheimer patiënten een ontdekking gedaan. Via een kleurstof heeft hij kunnen aantonen dat kleine ontstekingen in het hersenweefsel, de oorzaak is van Alzheimer. En deze kleurstof gaf dit probleem ook haarfijn aan.

Toen kreeg hij het idee om eens op onderzoek uit te gaan bij reuma-patiënten, mensen die dus eigenlijk al gedurende langere tijd ontstekingremmende medicatie kregen. Wat bleek ? Het aantal Alzheimer patiënten onder reuma-patiënten was 6 x minder, als in een vergelijkbare groep mensen, die geen reuma hadden. En dus ook geen ontstekingremmende medicatie hadden genomen.

Hij concludeerde ..”..En hiermee hebben we een van de bijzondere eigenschappen van curcuma-longa aangetoond. Curcuma werkt sterk ontstekingremmend..”..  Waarschijnlijk ligt hier ook een verklaring dat Alzheimer nauwelijks voor komt in Aziatische landen. Het is daar een zeldzaam voorkomende ziekte.  In India eet men erg veel curcuma-longa, al vanaf kinds af aan. Alzheimer is een zeldzaamheid in deze landen, reuma trouwens ook ! En kanker komt 3 x minder voor in landen als India, ik ben er een paar maal  geweest, je kunt niet zeggen dat je daar echt gezond woont !  Maar kanker komt daar ook veel en veel minder voor. Je kunt je er dus, tot op zekere hoogte, wel tegen beschermen. Sommige soorten kanker zijn genetisch bepaald, maar er zijn ook andere soorten.

Curcuma reinigt het lichaam vóórdat de problemen kunnen ontstaan. Vele onderzoeken tonen aan dat curcuma-longa een sterk ondersteunende reinigende en zuiverende werking heeft op alle ontstekingen in ons lichaam.

ALZHEIMER. links; gezond weefsel rechts; amyloïde plaques.

ALZHEIMER.
 gezond weefsel                         amyloïde plaques.

Daarom wordt vanuit een ayurvedische traditie van preventieve gezondheidszorg curcuma-longa ook sterk aangeraden . Dat houdt je jong en soepel.

Big Pharma wou kurkuma patenteren, maar omdat het een natuurlijk product is, kan dit niet. Dus is men nu koortsachtig bezig om een bepaalde ziektes te doen is, bijv Alzheimer. En dat “..men bezig is een goed medicijn ertegen te ontwikkelen’.. Dat kan zo dus nog wel even duren.

De werking van curcuma bij dementie  

Maar in het oosten van onze wereld zit men daar niet mee, waarom opnieuw uitvinden wat de natuur al millenia lang geeft.

. Wel is het zo dat,  als men veel en diep inwerkende medicatie moet gebruiken, kurkuma/curcuma ook dit gaat zuiveren.   En dat is voor mensen met een hoge bloeddruk bijvoorbeeld, niet aan  te raden.  Of bloedverdunners etc. Want het kan de werking van uw medicijnen verzwakken.  Dan kunt U beter eerst even met uw arts overleggen. 

Curcuma en verouderingsziekten

In het tijdschrift “BIOGERONTOLOGIE” , gepubliceerd in 2006 , hoofdstuk 7. Heeft Dr. K. BULA een onderzoek gedaan naar veroudering. Deze arts kon aantonen dat er een stof is, genaamd ‘lipofuscine”, die verantwoordelijk wordt gehouden voor onze lichamelijke veroudering. Lipofuscine is eigenlijk simpel gezegd :  Cel afval.  Lipofuscine is een afvalstof, die zich in onze lichaamscellen ophoopt.  Het is een allegaartje van samengeklonterde eiwitten en geoxideerde vetten. Bij mensen ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514855/ )

rommel-in-je-lichaam

Rommel in je lichaamscellen heet ‘lipofuscine’

op hogere leeftijd kon deze afvalstof Lipofuscine wel tot 65 % van één lichaamscel in beslag nemen. En op de lage duur bestaan we nog meer uit opgehoopte afvalstoffen, als uit gezonde lichaamscellen. Geen wonder dat we ziek worden. En moet je dan alle “zieke plekken” weghalen en/of eruit snijden  ? Of schoonmaken?  Als je een vlek in het bankstel hebt, knip je die er toch ook niet direct uit ?  Die maak je schoon. En in je eigen lichaam werkt dat op de zelfde manier. Het lichamelijke reinigingsmiddel heet Curcuma-Longa.

Ook deze Dr. K. BULA heeft een onderzoek gedaan bij ratten. Deze dieren kregen een dagelijkse dosis curcuma – longa toegediend, en inderdaad was al snel te zien dat er beduidend minder vorming van ‘lipofuscine’ werd aangetoond.

Eigenlijk is er te weinig bekend over stoffen die de vorming van lipofuscine kunnen vertragen. Echter zijn er duidelijke aanwijzingen dat curcuma – longa hier wel eens prima toe in staat zou kunnen zijn. In al onze yoga-cursussen wordt het dagelijkse gebruik van curcuma ook aangeraden. Om de gewrichten , tot op hogere leeftijd, soepel en gezond te houden. Zowel de zachte ayurvedische als de krachtpatser C3 curcumine.

In dit onderzoek van Dr. K. BULA is dit ook te lezen. Curcumine zou de rommel wel eens prima kunnen opruimen. En in een andere studie en onderzoek, gedaan in Japan,  door Prof. Dr. A. OKADA, verbonden aan de Universiteit van Osaka, heeft hier ook een rapport over gepubliceerd. Na een gedegen onderzoek. Deze Prof. Dr. A. OKADA is biochemicus, en derhalve ook zeer goed bekend met  oeroude , natuurlijke genezingswijzen. Bijvoorbeeld van de Ayurveda. Hier het volledige onderzoek ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272784/ ).

In deze video clip geeft een ayurvedisch arts duidelijke uitleg over de werking van curcuma :

Curcumine en hersenschade

Als je beroerte krijgt, gooit het je volledige veilige wereld om. ‘..Er is niet zoveel aan te doen..’, wordt er vaak gezegd. Curcuma speelt hier een goede rol. In het volgende onderzoek. Blijkt dat sterk geconcentreerde curcumine (dus niet kurkuma) de ontstane schade zoveel mogelijk kan beperken. Zeker na de vorming van een bloedprop of een obstructie in het hersenweefsel. Wel wordt er gesteld, dat er nog veel onderzoek nodig is, maar dat de vooruitzichten zeer hoopgevend zijn.

Conclusie

De conclusie van dit bericht is, dat curcumine kan bescherming kan bieden  tegen de gevolgen van een beroerte. Ook hier heeft men hoofdzakelijk onderzoek gedaan bij dieren. Een hogere dosis curcumine, vlak na de beroerte toegediend, is wat deze proefdieren kregen. Een tweede groep, met dezelfde hersenschade, bleef onbehandeld.  Het resultaat, in vergelijking met de onbehandelde groep, was evident.  Bij de “curcumine-groep” werd minder verlies van neurologisch functioneren vastgesteld, minder neurologische uitval, een lagere sterfte en minder vochtvorming in het hersenweefsel vast gesteld. Dit dus in vergelijking met de curcumine.  betreft.

Een dame uit Helmond is klant bij ons. Ze schreef me een brief, ze had een tia gehad. En zat nu een poos in een rolstoel. Haar dochter had curcuma  bij me besteld, voor haar moeder. Ze ‘dronk’ nu elke dag 2 kurkuma-tabletten. En voelde zich goed. Ze was uit de rolstoel, en liep weer wat met de rollator. En bleef voorlopig toch nog een poosje in haar eigen huis wonen. Ze bedankte me voor  ” dat spul met zo’n rare naam..”.

Curcuma en hersenschade 

  • Het verschil tussen curcuma en curcumine    

Je kunt het vergelijken met koffie. In koffie zit cafeïne, de werkzame stof uit koffie. In een kop koffie zit ca 1.5 % tot 2 % cafeïne. In curcuma zit curcumine, de werkzame stof uit kurkuma. In de kurkuma-longa plant zit ca 2 a 3% curcumine, de werkzame stof uit curcuma.

In de kurkuma-longa plant zijn 1000-enden waardevolle sporenelementen, mineralen en vitamines aanwezig. Ieder van deze ‘stoffen’ hebben een uitwerking in ons lichaam. Sommige zijn zo zeldzaam, dat ons lichaam blij is ze te kunnen vinden. Maar er is één bestanddeel , in al deze rijkdom, wat voor ons lichaam de werkzaam is teweegbrengt. Het heet Curcumine.  Curcumine is dus een deel van de rijkdom van kurkuma.  Het meest geroemde en sterk werkende ontsteking remmer. Er zijn veel van deze curcuminoïden, maar 3 ervan hebben een goede werking, vandaar de naam C3.

Kurkuma-longa is een plant met vele werkzame eigenschappen. Een van deze eigenschappen is zijn ondersteunende vermogen ontstekingen te remmen. In deze plant zit een oranjekleurige stof, genaamd : Curcumine. Deze curcumine is de werkzame stof.  Curcumine wordt, door middel van extrahatie, uit de plant gehaald. Het voordeel was, dat je nu een erg sterke ondersteunende ontstekingen remmer verkreeg.

Curcuma en choline

In eieren zit een waardevolle stof, genaamd het heet choline . In kurkuma komt deze stof in plantaardige vorm voor. Wist u dat 90 % van de Amerikanen een ernstig tekort aan choline heeft ? Choline is een essentiele stof voor onze hersenen, het voorkomt ontstekingen en remt ze af. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer en cognitieve afwijkingen ( niets meer kunnen leren) , en ook met diabetes 2.

Ook is choline van groot belang voor een gezond hart, omdat het ontstekingen remt die tot hartkwalen kunnen leiden. Choline komt voor in eieren, maar ook veel en in zuiver natuurlijke vorm in kurkuma-longa. En de kleur van choline is : Geel.

Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding. Nou, wat het kurkuma-longa betreft is dat zeker waar. En als je het simpel bekijkt, is het natuurlijk volledig logisch.

We reinigen wel onze wc, maar nooit onze darmen. We onderhouden de computer soms beter, dan ons hersenweefsel. We poetsen en smeren de fiets en/of auto regelmatig, maar hoe ons eigen bewegingsapparaat te onderhouden, daarvan hebben we geen idee. We stofzuigen ons huis, maar hoe moeten weVOEDING EN GEZONDHEID ZIJN EEN. onze longen schoonhouden ?

Curcuma reinigt het lichaam op een krachtige en zuivere manier. Zonder bijwerkingen, en het is een reiniging op alle niveau’s en in alle facetten. Het werkt de eerste dag even goed en sterk als de 6000e dag. Je zou het kunnen vergelijken met  “frisse, schone zeep voor de binnenkant van het lichaam”. Het gooit de , soms jarenlang opgespaarde, rommel eruit, en zorgt er voor dat alles goed blijft werken. De werking van curcuma is inderdaad opzienbarend te noemen.  Een eeuwenoud zuiverend en zeer krachtig werkend , natuurlijk reinigingsmiddel. De naam is Curcuma-Longa.

Wilt u iets meer lezen over curcuma ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Met specialistische kennis en knowhow. Met bijzondere en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Aluminium in onze leefwereld (waar zit aluminium allemaal in ?) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.