HOE KWEEK IK ZELF KRUIDEN.

Standaard

HOE KWEEK IK ZELF KRUIDEN.

Er is weinig wat een mens meer voldoening geeft , als je eigen kruiden kweken. Een rij mooie bakken naast elkaar met verse, groene mooie kruiden. Zo maar even naar buiten lopen, en daar staat de salie, rozemarijn, tijm, koriander, peterselie, munt, oregano, lavas en andere kruiden. Hoe doe je dat ? waar haal je dat ? Hier een paar tips.

ZELF KRUIDEN KWEKEN.

.

kruiden in een kopjeKruiden zijn bijzonder en lekker. Niet alleen wat hun smaak betreft, maar ook het feit dat ze zo gemakkelijk te kweken zijn. Twee jaren geleden ben ik een mini-kruidentuin begonnen in een hoek van de tuin, op het grasveld. Gewoon voor de fun. Maar dat ging niet zo goed. Omdat de konijnen alles opaten. En toen ik er een hekje omheen had gezet, was het een grote onkruidboel geworden. Maar vorig jaar heb ik de oplossing gevonden. Grote bakken vol met kruiden. Wat hoger geplaatst, dus konijn-safe.

Vorig jaar ben ik beloond met grote bossen  verse kruiden.

 

.

KRUIDEN KWEKEN, ER OVER WETEN EN ETEN.

.

Kruiden gebruiken we het liefst in de keuken, en elke goede kok heeft graag wat kruiden bij de hand, zelfs een snuifje gedroogde kruiden uit een pakje van de supermarkt kan de smaak van een middelmatige maaltijd al aanzienlijk verbeteren.

.
Maar hetzelfde kruid VERS UIT DE TUIN kan door zijn smaak en aroma het gerecht  tot iets speciaals maken.

kruidblog munt

 

 

 

.1 MUNT .  Munt is een gemakkelijke plant, kan in iedere pot en groeit snel. Het si een sterke plant, er zijn vele soorten munt. Zet het op een zonnige plaats voor de meeste smaak. Kan tegen warmte, maar ook tegen koud en nat.

kruidblog oregano

.

 

 

 .2. OREGANO.  Makkelijk te kweken, alleen doe dat niet in de volle grond, oregano is een uitzaaier. Voor je het in de gaten hebt, groeit het overal tussen. Laat de plant niet te  hoog opgroeien, daarmee verliest het zijn smaak. Draineren en elke dag wat water geven.

kruidblog dille

 

 

 

.3. DILLE .  Dille houdt van warmte. In Kroatië groeit het in volle bossen aan de kant van de weg. De geur ruik je overal. Het is een makkelijke plant, maar als dille op een winderige plaats staat, moet je het wel even opbinden. Regelmatig wat water, laat het extra hard groeien.

 

kruidblog basilicum

 

 

 

 

.4. BASILICUM. Het beste voor het laten groeien van basilicum is een mengsel van 3/4 potgrond, gemengd met 1/4 scherp zand. En als je basilicum gaat kweken, haal dan de bloemen er consequent uit. Want met het bloeien verliest basilicum zijn smaak.  Basilicum houdt van vochtig, geef dus regelmatig water.

kruidblog koriander

 

 

 

 

.5. KORIANDER.  Ook koriander stelt geen hoge eisen aan zijn kweker. Op een rustige , ietwat hal zonnige plek, regelmatig water geven. Opbinden als het te winderig is.

.

kruidblog rozemarijn1

 

.6. ROZEMARIJN.  Het beste potgrond voor rozemarijn is ook een mengsel. 70 % potgrond en 30 % scherp zand, het mag zelfs nog wat extremer. Half om half zou evt ook kunnen. Verder is het een makkelijke plant, die geen hoge eisen stelt. Geef rozemarijn niet al te veel water. Deze plant kan wel tegen droogte, daar krijgt het een sterkere smaak van.

.

kruidblog salie

.

 

 

 

.7. SALIE. Ook salie kan goed tegen wat scherpere grond. Een mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 scherp zand is goed. Salie kan goed tegen droogte en warmte, daar krijgt het zelfs meer smaak van. Het is een overwinteraar, snoei dan ’s winters de uitgeschoten harde takken wel wat terug. Salie is soms tot eind november nog uit eigen tuin  te eten. Mijn favoriet. Salie smaakt naar vakantie en naar zon, vind ik 🙂

.

kruidblog tijm

 

 

 

.8. TIJM. Kweek je tijm ? Dan krijg je vrolijke bijen in je tuin. Het is een enorm makkelijke plant. Ik had ooit eens een oude tijm plant weggelegd, en toen een heel jaar vergeten. Bij het opruimen van oude potten vond ik de plant terug. Hij staat weer in een nieuwe pot, en bloeit en groeit gewoon verder. Het is een overlever die tegen droogte kan.

.

kruidblog peterselie

 

.

.9. PETERSELIE. Dat doe je zo, ga naar de supermarkt, neem een peterselie plant mee. Die zijn soms nog goedkoper als een zakje gesneden peterselie. Neem een grote pot of bak. Plant de peterselie erin, en je hebt het hele jaar verse peterselie. Regelmatig wat water geven, en kan in gewone potgrond. Laat je EEN stukje van de plant in bloei komen, en de zaadjes strooi je in de pot, dan heb je volgend jaar vanzelf weer een nieuwe plant.

.

KRUIDEN PLANTEN EN KWEKEN.

.
Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om in je eigen tuin kruiden te kweken. Als je daar voldoende enthousiasme voor hebt en een beetje ruimte, kun je heel veel plezier beleven aan een “echte” kruidentuin .  ( Briefjes aan een sate-stokje met naam van de soort is misschien een goed idee).

.
Eigenlijk kunnen de meeste soorten uitstekend in potten op het balkon worden gekweekt. Dus een “eigen tuin’ hoeft niet altijd op de grond te staan. Een balkon is prima !

Ook een idee,..

Ook een idee,..

En daar kun je ook evengoed van je eigen verse kruiden genieten.

.
Een gangbare regel is om…“…je eigen kruiden een bloembak op de vensterbank van je keuken te gunnen. Zodat je eigenlijk alleen maar een schaar nodig hebt om te kunnen oogsten….”…  Toch werkt het vaak niet zo, kruiden horen buiten.

.
Weet je, de tijdschriften staan vol met prachtige afbeeldingen van potten vol met kruiden in de keuken. Maar kruiden zijn nou eenmaal geen kamerplanten !. Binnenshuis blijven ze achter in groei, worden slap en uiteindelijk blijft er weinig van over om te oogsten. Of ze krijgen vliegjes om zich heen, bijv de fruitvlieg. En dan is het niet meer leuk.

.

Om ze ” op gang te krijgen” is een gewone bloempot met een paar sate-prikkers en een doorzichtig plastic zakje erover een regelrecht wondermiddel. Daar hoef je echt geen “kas” voor aan te schaffen. Ook een idee kan het zijn om ze in een grote bak samen  te zetten, als stekje, en er een plaat plexiglas over te leggen. Wel even een “luchthoekje” open laten. Ik heb ooit eens een soort plastic plantenkap gekocht. Dat was ook wel handig.

.

Deze  week hebben we er 25 € tegenaan gegooid, en ben naar de WELKOOP gegaan. Moeder opgehaald, en we hebben Salie, Rozemarijn, Winterharde Tijm en nog veel

VERSE KRUIDEN IN EEN SMOOTHIE,..

VERSE KRUIDEN IN EEN SMOOTHIE,..

meer gekocht. Gewoon de grote planten. Ik ben niet zo geduldig.

.

Daarna zijn we naar de ACTION gegaan. En hebben we mooie grote bloembakken gekocht, potgrond had ik nog genoeg. Zand erin, plant erin, water erbij,.. klaar

.
VERSE KRUIDEN UIT DE SUPERMARKT BEWAREN.

.
Laatst las ik in een AH-Allerhande dat iemand geen idee had “.. hoe je de gekochte kruiden vers kon houden..” . Tja.. dat is niet zo moeilijk! Hoe hou je bloemen vers…. Gewoon, zet ze in een klein glazen potje met water op de vensterbank. En als je ze snel van wortels wilt hebben, dan leg je een magneet ernaast. Ik heb een NIKKEN-MAGNEET schijf. en daar zet ik dat glazen potje op. Die hebben zeer snel wortels.

.
KRUIDEN VERZORGEN,.

.
Als algemene regel geldt dat kruiden veel van zonneschijn houden en niet al te veel water nodig hebben. De geur en de smaak nemen toe als je ze niet al te weelderig laat uitgroeien. Een klein beetje biologische gedroogde mest doet trouwens wonderen. Ik gebruik geen kunstmest, want ik ga het eten. Ik giet er koude thee over zo nu en dan.

.

VERSE KRUIDEN OP DE VENSTERBANK.

VERSE KRUIDEN OP DE VENSTERBANK.

Alleen basilicum en bieslook willen graag veel water, en wat extra gedroogde mest. Geen kunstmest, maar echte.

De meeste kruiden hebben geen last van ziektes of van ongedierte. Van droogte of te weinig zon worden ze eerder slap. En schieten enorm de hoogte in, met weinig etherische kracht. Die geeft nou juist de geur en smaak.

.

OOGSTEN, DROGEN en BEWAREN.

.
Het is zo ontzettend leuk om je eigen kruiden te oogsten en te gebruiken. Ik voel me goed als ik mijn eigen kruiden kan gebruiken in mijn eten. Een paar handige dingen om te weten zijn

DROGEN: :

* Pluk ze als het warm en droog is, en liefst ’s morgens, nadat de dauw is verdampt.
* Pluk niet meer als 1/3 van de plant. Dan groeit die het snelst weer aan.
* Eigenlijk moet je ze niet wassen, dan was je de etherische olie eraf. Doe dit alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als je veel spinnenwebben in de tuin hebt.

Pluk de bladeren net voor de bloei, dan hebben ze de beste kwaliteit voor het drogen. Verder is het belangrijk om te weten dat je ze het beste AAN DE STEEL kunt drogen .
Doe het drogen langzaam, het liefst op de kop (aan de steel) hangend op een luchtige plek. Soms kun je kruiden ook goed in de zon drogen. Neem dan alleen de blaadjes en leg ze op een droge katoenen doek ( oude theedoek) in de zon. Laat ze echt door-en-door drogen.

Als ze goed droog zijn, kun je ze het beste bewaren in een donker getinte glazen pot. Goed afgesloten.

.
Als er condens in de glazen pot te zien in, dan moet je het gewoon weggooien. Je hebt het niet goed genoeg gedroogd. Doe er wel even een labeltje met datum op, je kunt ze hoogstens 6 maanden bewaren.

HOE MAAK IK MIJN  EIGEN KRUIDENAZIJN ? :

Dat is erg simpel. MAAR ! Zet dit flesje wel in een donkere kast, terwijl het rijpt.

*Neem een glazen flesje, doe er azijn in en verse kruiden.

* Wat er ook goed bij past en smaakt :

* wat biologische citroenschil en dragon (vers).

* Laurierblaadje en een paar kruidnagels.

 

* Duimpje verse gember in grovere stukjes snipperen, en erbij doen.

* Weekje laten staan en je hebt een geweldige kruidenazijn. Rode wijnazijn leent zich hier prima voor!

.
VERSE KRUIDEN. MEER INFORMATIE.

LEUKE INFO OVER KRUIDEN KWEKEN.

http://www.ricola.com/nl-nl/Kruidenwereld/Ricola-s-kruidenkunde/Zelf-kruiden-telen

.

En als je je eerste zelfgekweekte kruiden in je macaroni hebt verwerkt,  smaakt het heerlijk.

SNEL-KLAAR RECEPTEN:

1. PASTA MET CITROEN EN MUNT :

** Kook een soort pasta met een vega groentebouillonblokje.

En neem als saus :

* 1  eetlepel  geraspte (bio)citroenschil

* handjevol verse fijngeknipte munt.

* Beetje geraspte parmezaanse kaas en een klontje boter.

De zon fietst over je tong , dit is een echte tractatie.

2. PASTA MET SALIE : 

** Kook een soort pasta of gnocchi naar keuze met een vega groentebouillon blokje.

En neem als saus :

* ca 15 gram salieblaadjes, even grof geknipt.

* klontje boter.

* Beetje verse grofgeraspte Parm kaas erover.

JAMMIE !

ALS LAATSTE NOG EEN LEUKE VIDEOCLIP OVER HET ZELF AANLEGGEN VAN EEN KRUIDENTUINTJE.

Het scheelt je een boel geld aan supermarkt kosten, en het is gewoon vetgaaf  om te doen.

DANK JULLIE VOOR HET LEZEN EN TOT DE VOLGENDE WEEK.

.                                                           GROETEN VAN TIENEKE   🙂 .

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s