NATUURLIJKE MIDDELEN TEGEN INSECTEN.

Standaard

NATUURLIJKE MIDDELEN TEGEN INSECTEN.

DE ZON SCHIJNT EN HET IS ZOMER. WAT IS ER LEUKER ALS BUITEN ZIJN. HIER  VINDT U EEN ARTIKEL OVER  HET ZOMERGEVOEL EN DE NADELEN, NAMELIJK DE STEKENDE INSECTEN.  DAAR IS  GEMAKKELIJK WAT TEGEN TE DOEN. HIER EEN PAAR RECEPTEN  DIE GOED WERKEN TEGEN WESPEN EN MUGGEN, MAAR ONZE BIJEN NIET “MEEVANGT”.  NATUURLIJKE INSECTEN BESTRIJDING ZONDER CHEMICALIËN. 

HANDIG EN SIMPEL TEGEN INSECTEN.

HANDIG EN SIMPEL TEGEN INSECTEN.

Mijn zussen en ik zijn opgegroeid in een oud huis met een mooie grote tuin. Eerst woonden onze Opa en Oma daar. Later zijn we van huis gewisseld. We plukten de kruisbessen , aalbessen en zwarte bessen zo van de struiken. Geweldig. Het idee om buiten te eten was mijn grootouders vreemd. Zoiets geks deed je gewoon niet. En Gelukkig is er veel veranderd. Als het enigszins kan, eten wij buiten. Gezellig in een hoekje in de tuin, uit de wind en in de zon. Mooi gedekte tafel met een heerlijk glas ijskoude RETSINA erbij.  Buren, familie en vrienden erbij. Wat een feest.

Maar tegen de tijd dat de wespen verschijnen wordt het minder leuk. De opgevouwen krant is een goed middel. Maar als je er een plat mept, verschijnen er 4 om te kijken waar die ene is gebleven. Dat vermindert de eet vreugde aanzienlijk. Een omgedraaide cupcake houder, met een rietje erdoor is een simpel idee.

.

EEN VROLIJK GEDEKTE TAFEL.

Als je buiten gaat eten, is een mooi gedekte tafel een beter idee als een “picknick” . Een tochtje over een oude markt, of een rommelmarkt kan bijzondere dingen opleveren. Ooit eens, vele jaren geleden, heb ik een  beddesprei gevonden  voor 5 € . Liefdevol gehaakt door iemand. Deze heb ik goed uitgekookt, en het was een gewild tafelkleed geworden. Prachtig zomers met het gehaakte kant. Tot er zoveel vlekken inzaten, dat het zijn diensten had geleverd. Maar bijzonder leek het wel. Als glazen gebruiken we van die stevige boerenglaasjes voor de wijn/punch. Maar tegen de tijd dat de wespen of muggen verschijnen, is iedereen op zijn hoede voor een flinke steek. Daar kun je flink last van hebben.

HOE MAAK IK ZELF EEN INSECTEN-VAL ? 

1. WESPENVAL

WESPEN- SLAKKEN EN MUGGEN VAL.Een wespenval is binnen 1 minuut gemaakt. Als je een lege waterfles neemt, snij je die in de breedte doormidden. Stop de hals weer omgekeerd in de fles, plak die vast met plakband. Giet dan een hoeveelheid suikerwater/ranja/honing/cola of andere frisdrank onder op de bodem. En zet  van deze dingen, een stuk of 5, ver van de gedekte tafel. Succes verzekerd, een wespenvrije tafel !

En deze val is safe voor bijen,..

2. MUGGENVAL.

Omdat het gezellig is om ’s avonds buiten te blijven zitten, is een zelfgemaakte muggen-val ook een goed idee.

Het werkt hetzelfde als een wespenval.  Alleen is de oplossing van het mengsel anders. En moet je de muggen-val omwikkelen met een zwarte buitenkant. Brede zwarte tape bijvoorbeeld. KIJK MAAR  EENS :

 

 

MENGSEL VOOR DE MUGGENVAL :

* 200 ml water

* 50 gram bruine suiker

* 1 gram gist

* een 2 liter plastic fles

DAN :

1. Snij de plastic fles door, in de breedte.

2. Meng de bruine suiker met het water die je hebt opgewarmd, Laat het daarna afkoelen en giet het mengsel in de onderste helft van de fles.

3. Voeg nu de gist toe . U  hoeft   het niet te op te lossen want het creëert koolstofdioxide dat  de muggen aantrekt. Dit mengsel is voor muggen een tractatie.

4. Plaats de andere helft van de fles als een  trechter, ondersteboven ( zie plaatje)  in de andere helft van de fles en tape de beide helften  vast .

5. Omwikkel de fles met iets zwarts. Laat  de bovenkant onbedekt.  En plaats deze waar  de muggen  zitten maar ver genoeg van U zelf weg. (Muggen worden ook aangetrokken vanwege de kleur “zwart”.)

6.Ververs de oplossing regelmatig, zo eens per 2 weken.

3. ANTI MUGGEN SPRAY.

Ook kun je snel je eigen anti muggenspray maken. Daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig .

WESPEN ZIJN NIET ZO SNEL ONDER DE INDRUK !

WESPEN ZIJN NIET ZO SNEL ONDER DE INDRUK !

– Appelazijn (1/2 liter)
– 2 theelepels gedroogde Salie *
– 2 theelepels gedroogde Rozemarijn*
– 2 theelepels gedroogde Lavendel*
– 2 theelepels gedroogde Thijm*
– 2 theelepels gedroogde Munt*
– Glazen fles,  deze moet goed afgesloten kunnen worden.
– Zeef
– Spray flacon.

*gedroogde kruiden

DAN :

* Meng alles goed samen, en doe het in een  zuiver schone fles. ( evt voorspoelen met soda ) Dan zet U het in het donker, en elke dag even schudden. Na 2 weken is het een sterk anti-muggen tinctuur.  Simpel op je vel of omgeving sprayen. En U hebt een goed werkende anti-mug spray, zonder chemische toevoegingen.

4. ANTIMUGGEN TINCTUUR.

Neem een 1/4 waterflesje , en doe deze vol gewone azijn.  Doe er een paar takjes salie en een paar stukjes gember bij in. Direct klaar voor gebruik. Neem een washandje of iets dergelijks. En smeer je vel gewoon in, terwijl je buiten zit. Een simpel middel zonder chemische ingrediënten. Buiten zitten zonder geprikt te worden kan.

5. ANTI DAZEN MENGSEL.

“Blinde Mug” , “Daas” of “Paardenvlieg”  worden ze ook wel genoemd. Een meer  dikke vlieg die ONMIDDELIJK steekt, als deze op je huid gaat zitten. Steken is niet de juiste aanduiding. Het insect heeft een soort snijmesjes als steek-werktuig. En snijdt daarmee je huid open. Zeker als je in de bossen verblijft, of in de buurt van een manege kan dit insect zeer vervelend worden.

NODIG :

Essentiële olie, ( voor aromatherapie) , dan  kun je het volgende mengsel maken.

 * 75 gram kruidnagel

* 1 liter water

* 15 druppels essentiële olie van lavendel,

* 5 druppels essentiële olie van eucalyptus globulus

* 10 druppels essentiële olie van citronella

* wat alcohol.

Bereiding: laat het water 20 minuten koken met de kruidnagel. Laat het afkoelen en zeef het mengsel. Los de essentiële oliën op in een beetje alcohol, meng het onder het afkooksel en goed schudden voor gebruik. Bewaar het product in de koelkast. De houdbaarheid van het mengsel is maximum 3 dagen.
Gebruik op je huid, of op je kleding, enkel het afkooksel zonder toevoeging  Dit middel zou zeer doeltreffend zijn.

Ook werkt goed tegen dazen :

*¼ water

* ¼ dettol,                                                                                                                                                                  DAAS of PAARDENVLIEG

*¼ azijn

* ¼ eau-de-cologne.

Alles bij elkaar mengen en goed schudden. Direct klaar voor gebruik.

6. ANTI HOORNAARS : 

Hoornaars zijn enorme wespen. Wij hebben vorig jaar een heel nest in de spouwmuur gehad. Ik vind het enge insecten. Ze zijn nogal agressief, want toen het nest werd bestreden, mochten we niet in huis zijn. Inderdaad kwamen de laatsten door de afzuiging de kamer in. Woedend waren ze. als je er een val voor wilt maken, dan kun je op dezelfde manier tewerk gaan, als bij een anti-wespen val. Met EEN VERSCHIL. Als je er de hoornaars in hebt gevangen, doe dan de HELE VAL in een plastic vuilniszak en sluit deze  goed af ! De angel van een hoornaar blijft zelfs actief, als het beest al dood is. Goed afsluiten, dus .

Zo, mensen, hier weer een BLOG van mij. Dit lijkt mij een betere manier van insecten weren, als een hele  lading chemische spul op je vel sprayen. Het zal je verbazen hoe goed het werkt. En hoe goedkoop het is.

Ook is het een idee om wat meer “bitter”te eten. Als je meer bittere voedingsmiddelen eet, vinden muggen je niet “lekker genoeg” .   Dit zijn bijvoorbeeld ;

EEN NATUURLIJKE BESCHERMING TEGEN MUGGEN ? TUINBONEN, AUBERGINE, SPRUITJES, RODE SLA, ANDIJVIE, RADIJSJES, BLOEMKOOL, BROCCOLI,  WITLOF, KNOLSELDERIJ, SELDERIJ, LANGE BITTERE MELOEN, RUCOLA SLA, GRAPEFRUIT, ARTISJOK, LIMOEN, GROENE TOMAAT en OLIJVEN en OLIJFOLIE.

Als je een van de groenten uit deze rij regelmatig eet, en een of twee ( zo wie zo gezonde gewoonte) kurkuma tabletten neemt ..

GERELATEERD ARTIKEL : LEUK OM TE LEZEN IS :

https://tienekescholtens.wordpress.com/2013/08/09/waarom-word-ik-zo-vaak-door-muggen-gestoken/

 

DANK JULLIE VOOR HET LEZEN, IK WENS JULLIE EEN FIJNE DAG.

WAT HELPT ER TEGEN MIEREN ? 

PS : EN VOOR DIEGENE DIE VEEL LAST HEEFT VAN MIEREN: MIEREN HEBBEN EEN VRESELIJKE HEKEL AAN LOSSE GEMALEN KURKUMA.   STROOI MAAR BIJ DE UITGANG VAN HET NEST. EEN PROBAAT MIDDEL. Ze gaan er niet dood aan, maar vinden het erg vervelend spul, en vertrekken naar een andere uitgang van het nest. 

Zoals jullie weten, ben ik altijd erg blij met een reactie.

Vriendelijke Groeten uit Groningen van Tien. 🙂

 

 

»

 1. Dank je wel voor dit blog. Ik ben voor veel dingen allergisch, zo ook voor insectenbeten.

  Een paar maanden geleden, heb ik naar een 5-delige serie over muggen gekeken, De korte filmpjes zijn te bekijken via You Tube, kanaal Universiteit van Nederland

  In dit eerste deel worden fabels, leuke weetjes en waarheden onthuld.
  Ook welke anti-muggenmiddelen werken en welke niets doen.
  Met humor gebracht door deze heer.

  Hoop dat je er ook iets aan hebt.

 2. bedankt voor de tips, Tieneke. Wij hebben hier erg veel last van muggen; het lijkt alsof er de afgelopen dagen hele kolonies zijn geboren! Er staan nu twee muggenvallen. Bij gebrek aan zwart tape of papier heb ik een zwarte broekspijp uit de voddenmand opgediept.
  En ik heb muggentinctuur gemaakt met azijn (en salie en gember). Dat helpt ook goed tegen de jeuk, trouwens.

  Ben benieuwd of de muggenvallen gaan werken!

  groetjes,
  Liesbeth

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.