Kurkuma in de ayurveda

Standaard

Een commentaar van Sri Sri Ravi Shankar over het gebruik van kurkuma in de ayurveda.  Een artikel van 15 augustus 2014. Het is een toespraak in Bangalore. En is een antwoord op de volgende vraag:  ” India staat bekend om zijn eeuwenoude traditie in de ayurvedische wetenschap. Hoe kunnen we dit wereldkundig maken? ” 

Het antwoord van SRI SRI RAVI SHANKAR is de volgende :

KURKUMA-LONGA.

Kurkuma longa.

“… We beginnen ermee om het hier te gebruiken. De wereld is er al mee begonnen om de ayurveda  te herkennen.  Ik zou graag een voorval  willen noemen, wat in 1980 is gebeurd. Ik had een conferentie georganiseerd tussen “Ayurvedische Artsen”en  “Artsen van de Moderne Medische Wetenschap” in New Delhi.  Het was in VASANT VIHAR,  en er waren ongeveer 50 a 60 dokters van beide medische achtergronden.  Toen de conferentie gaande was, dook er een discussie over kurkuma op.  Ik herinner me  deze discussie,  over kurkuma,  levendig  .

Alle reguliere artsen zeiden dat kurkuma geen waarde had. “…Het was een kleurstof….”  Ze veegden de argumentatie van de ayurvedische artsen van de tafel, die beweerden dat KURKUMA een zgn “vayosthapan” is. Dat betekent een middel dat je jong en gezond houdt. Het houdt veroudering van  je lichaam tegen.  En het houdt je systeem vitaal en gezond.  Dit is wat de Ayurvedische artsen keer-op-keer herhaalden. Echter de reguliere medische artsen  zeiden dat het totale onzin was,..

Vandaag de dag heeft de reguliere medische wetenschap herkend dat kurkuma het werk doet van 19 levensreddende middelen. Inclusief kanker.  Kurkuma is een anti-virus middel. Ook bij virale koorts ! In de regel zegt de reguliere medische wetenschap , dat er geen middel bestaat tegen virale koorts.  Neem maar gewoon kurkuma en verse limoensap, dat is genoeg.

In India maken we tafelzuur van verse kurkuma, gember en limoen, dit is het  beste ! kurkuma ondersteunt  anti-viraal, anti-bacterieel en is een anti-oxidant. Het doet het werk van een aspirine ( pijnstiller), werkt bloedverdunnend, en het stopt het stollen van het bloed.  Het doet het werk van 19 levensreddende medicijnen. Reinigt de lever, het reguleert de bloeddruk, houdt slecht cholesterol onder controle en kurkuma-longa is een geheel natuurlijk zuivere anti-bioticaKurkuma is een geschenk van de natuur. Het is zonder meer een “anti-aging” product te noemen.

In onze traditie, bij iedere bijzondere gebeurtenis, is het eerste wat we kopen KURKUMA. En daarna pas kopen we kleding en voedsel en andere dingen. Ik herinner me, als wij nieuwe kleding kregen, dat mijn oma een klein beetje kurkuma wortel in de hoek van een kledingstuk stopte.

SRI SRI RAVI SHANKAR.

Sri Sri Ravi Shankar

En als je nieuwe kleding kocht, stopte je  ook eerst een stukje kurkuma in een hoekje. KURKUMA heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in ons land, en vandaag de dag kan ik zeggen : AYURVEDA WORDT DE MEDISCHE WETENSCHAP VAN DE 21E EEUW.

Natuurlijk zijn niet alle Ayurvedische preparaten , die men maakt, wetenschappelijk en hygiënisch in de natuur. Maar we mogen deze natuurlijke medische  wetenschap , genaamd AYURVEDA, niet ignoreren, samen met de moderne wetenschap moeten we de Ayurveda meenemen…….”

HIER IS HET GEHELE ORIGINELE ARTIKEL TE LEZEN. 

Het originele Indiase recept van Sri Sri RAVI SHANKAR.

RECEPT VAN VERSE KURKUMA, GEMBER EN CITROEN PICKELS.

Zeker na wat SRI  SRI  er van zei  !

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma, als De Kurkuma Specialist. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Alles Over Kurkuma

 2. Pingback: Koken met Kurkuma | degeneeskrachtigekeuken

 3. Hoi Tieneke, mijn longen zijn niet al te best: astma, copd, longemfyseem. Krijg naar mijn smaak van artsen prednisolon voorgeschreven. Ik wil nu met behulp van plantaardige melk, kurkuma en ahornsyroop ontstekingen gaan bestrijden. Maar omdat mijn gal verwijderd is, kan ik (zo las in je blog) beter is anders gaan gebruiken? Wat raadt je me aan?
  Groetjes, René

  • Goedendag, weet U , ik ben geen arts en pretendeer het ook niet te zijn. echter mijn kurkuma product ken ik door-en-door. Het is beter geen kurkuma te nemen bij een galblaas verwijdering. Niet omdat U het giftig is , maar omdat U er VRESELIJKE diarree van kunt krijgen. En dat is niet goed voor Uw nieren. Van de 10 personen krijgen 8 deze klachten. U zou beter de ‘ASHWAGANDHA” kunnen kiezen. De werking lijkt op elkaar, maar ashwagandha heeft niet de problemen voor de gal, als kurkuma. Met vriendelijke groeten van Uw contactpersoon Tieneke 🙂

  • Goedenavond, Dame. Nou, eerlijk gezegd is het beter van niet. Omdat U er enorme diarree van kunt krijgen. Op de 10 personen zijn er 8 die er echt zeer ZIEK van kunnen worden. Maar Ashwagandha is echter een zeer goed alternatief. Ongeveer dezelfde werking, maar geen bijwerkingen. Grtjs van Tieneke uit Groningen 🙂

 4. Pingback: KURKUMA EN CURCUMINE, WAT IS HET VERSCHIL. | dekurkumaspecialist

 5. Pingback: KURKUMA WORTEL, KUN JE DEZE RAUW ETEN ? | dekurkumaspecialist

 6. Pingback: KURKUMA EN CURCUMINE, WAT IS HET VERSCHIL ? | tienekescholtens

 7. Pingback: KURKUMA IN DE KEUKEN. | tienekescholtens

 8. Hallo, Tineke,

  Ik zou graag iets willen vragen.

  Ik gebruik in mijn havermoutpap iedere ochtend kurkuma vanwege de werking.

  Maar nu hoorde ik dat je beter capsules kan gebruiken omdat je anders te weinig binnen krijgt voor ene optimale werking.

  Klopt dat?

  En wat is dan het verschil tussen de kurkuma capsules en de Curcumine destilaat capsules?

  Alvast bedankt,

  Groeten, Annemieke

  • DANK VOOR JE VRAGEN, HIER EEN UITGEBREID ANTWOORD VOOR JE :

   “…IK EET ELKE DAG AL KURKUMA POEDER IN MIJN VOEDSEL. WAAROM ZOU IK DAN CAPSULES NEMEN..?..”
   Antwoord :
   .. “..de capsules/tabletten hebben een afgepaste hoeveelheid curcumine. In kurkuma-madras is er , bijvoorbeeld, een geheel andere samenstelling aanwezig als in kurkuma-longa. Als je het in poedervorm koopt onder de naam “KURKUMA” is het 1 van de 75 planten. Maar welke ? Vraag altijd even naar de concentratie curcumine, en of het de kurkuma-longa is. En of het zuiver is, en niet gemengd met zetmeelpoeder ! Iets wat zeker voorkomt. En niet alles is kurkuma-longa.

   “.. HEEFT HET GEBRUIK VAN DE VERSCHILLENDE SOORTEN KURKUMA-LONGA CAPSULES OF CURCUMINE-DESTILAAT CAPSULES OOK VERSCHILLENDE BIJWERKINGEN..? “
   Antwoord : ..”.. Ja, het gebruik van de kurkuma-longa biologische of ayurvedische capsules hebben een laxerende werking op onze darmen. De kurkuma gaat ‘direct aan het werk’
   om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit kan de eerste 2 a 3 dagen tot wat veelvuldiger toilet bezoek leiden.
   Echter het curcumine-destillaat heeft deze bijwerking niet. Dit sterke destillaat heeft precies de omgekeerde werking, het kan stoppend werken. Waarom ? Dat weet ik niet. Maar dit is wat vele gebruikers mij hebben gemeld. Daarom raad ik U aan om , bij gebruik van curcumine-destillaat, dit af te wisselen. ’s Avonds , bij het eten, EEN kurkuma-longa capsule en EEN curcumine-destillaat capsule geeft het beste resultaat…”.

   “… WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN CURCUMINE-LONGA EN KURKUMA-LONGA ….”

   Je zou het kunnen vergelijken met haver, in haver zitten vele stoffen, die goed zijn voor ons lichaam. Maar de vele vezels zijn het beste voor onze darmen. In kurkuma-longa zitten vele gezonde stoffen, EEN VAN DEZE STOFFEN heeft erg diep ontsteking remmende werking. Dit heet CURCUMINE. Dus curcumine is EEN onderdeel van kurkuma. En eigenlijk gooi je de rest dan weg. Daarom zie je in mijn webwinkel ook een COMBI staan. Van biologische kurkuma-longa met curcumine-longa.

   Dank voor je vragen, Annemiek. Ik hoop dat je aan dit antwoord wat hebt. Heb je meer vragen ? Stel ze gerust. Ik wens je nog een fijne zondag. GRTJS uit GRONINGEN van Tien . 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.