Halloumi.

Standaard

Halloumi is kaas. Het is een traditionele Cypriotische geitenkaas. Maar het wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige structuur ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt.  De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten.  Of in gezouten wei verpakt . Dit staat op de wikipedia te lezen. Maar de veelzijdige manier waarop u het kunt bereiden is zeker een artikel waard. Lees hier over een veelzijdige kaas : Halloumi. 

Halloumi. 

halloumi burger

Halloumi burger

Het is al weer een poos geleden dat ik een pak halloumi zag liggen op de markt in Groningen, bij de kaasboer.  Na een vakantie op Cyprus wist ik van de zoute smaak, en herkende de kaas. Ik heb een pak meegenomen, geen idee wat ik er zelf mee kon doen.  Achteraf is het een zeer veelzijdige kaas, waar je erg lekkere  dingen mee kunt bedenken. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Ook bij een beetje uitgebreidere AH kun je tegenwoordig halloumi kopen. En bij de Turkse winkel hebben ze het zo wie zo. Haal eens een pakje, ik geef je hier wat leuke ideeën  wat je ermee  kunt doen.

Waar komt halloumi vandaan ? 

“Halloumi”  of ” Challoumi (Xalloumi)” , en “Hellim”  in het Turks is een half-vaste kaas van koeien, schapen, geiten of een mengsel ervan.
De structuur houdt het midden tussen feta en mozzarella. Er zit soms wat munt bij of door. Dit voegt toe aan de smaak maar heeft ook een anti bacterieel effect.
Het is een Cypriotische specialiteit die al meer dan 2000 jaar gemaakt wordt. Vermoedelijk ligt de halloumi ovengerechtoorsprong bij de Bedouinen. De kaas is ook in Libanon, Egypte en Libie bekend.
De schrijfwijze “Halloumi” is Brits en stamt uit de Britse Koloniale periode. Via Groot-Brittannie is de kaas ook naar Australie gereisd,  waar hij nu ook lokaal gefabriceerd wordt. Het leuke van deze kaas is dat hij bij verhitting zijn vorm niet verliest. Hij leent zich dus heel goed tot bakken en grillen.
Een ander leuk ding van Halloumi is dat het nogal lang houdbaar is. Je kunt hem ook invriezen. Een standaard gerecht op Cyprus, verkocht in de vele eettentjes is gebakken halloumi

HALLOUMI KAAS.

Halloumi kaas.

met zelfgemaakte friet.  En als je er gebakken eieren bij doet, heb je het standaard ontbijt van de Cyprioten. Ze eten deze ook graag met watermeloen of met een bacon-sandwich.

Kun je geen Halloumi vinden probeer dan bij een Turkse winkel “Hellim kaas”  te kopen. Traditioneel werd de Halloumi gemaakt door de vrouwen van de herders.

De melk, van schaap, geit, koe of een mengsel ervan wordt in een pan gedaan. Daar gaat vervolgens de  wei bij en de pan wordt een uur lang afgedekt. Daarna ‘drijft’ de kaas aan de oppervlakte. Deze wordt er vervolgens afgeschept. En dat laat men in een zeef uitlekken.

Daarna wordt de kaasmassa geperst, in stukken gesneden en per stuk in linnen gewikkeld. En vervolgens worden de kaasjes nog een uur gekookt in het overgebleven ‘melkvocht’ .  Als laatste worden de kaasjes in een vorm gedrukt, rond of vierkant. Gekruid met munt en zout. Munt is tegen de vorming van bacteriën . Soms worden ze met de hand tot ovaaltjes gevormd, en te drogen gehangen.

Halloumi bereiden:

gefrituurde halloumi

gefrituurde halloumi

Toen wij ooit eens op vakantie zijn geweest op Cyprus, hebben we deze kaas leren kennen. Het was lekker. Het was veelzijdig en nodigde uit tot experimenteren. Op het internet kun je veel recepten vinden, graag geef ik hier wat van mijn eigen bedenksels. Ik heb een klaprooster voor de grill gekocht, en daar klem ik de gesneden stukken halloumi tussen. Je kunt ze met  verschillende specerijenmengsel  insmeren en grillen.

Je kunt het bakken, grillen, frituren. Je kunt het raspen etc,.. Het is zo eenvoudig te bereiden.

Recepten met halloumi

1.   Halloumi met gerookt paprika poeder op de BBQ.

2.   Gebakken halloumi met zelfgemaakte zah’tar .

3.   Halloumi met zoete aardappelen uit de oven.

4.   Halloumi in bladerdeeg.

5.   Gebakken halloumi met watermeloen en druiven. 

6.   Halloumi uit een ovenpannetje met tijm en olijven. 

7.   Typ eens “HALLOUMI” in bij google, en je krijgt direct zin in halloumi

Meer ideeën ?

AAN EEN GROENTESPIESJE.

Lekker aan een groentespiesje.

HALLOUMI OP EEN SALADE.

Halloumi op een salade.

 

HALLOUMI IN TOMAAT GEBAKKEN.

Halloumi in gebakken tomaat

 

 

 

 

 

HALLOUMI OP TOAST MET VERSE TOMAAT>

Halloumi op toast met verse tomaat

Ik wens jullie allemaal een gezellig weekend,dank voor het lezen. En als je eens een stuk Halloumi ziet liggen,.. meenemen ! Ook kan ik je zeggen dat de bittere smaak van KURKUMA perfect past bij de zoute smaak van Halloumi. Smeer er maar mee in en klem in het klaproostertje op de  grill.  Paar druiven ertussen. Beetje olijfolie erover. Grillen, beetje peper,.. Mmmmm.

Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" blog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Sinds mijn kindheid heb ik één hobby. Koken en de uitwerking van voeding. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.