VADOUVAN zelf maken.

Standaard

VADOUVAN is een heerlijk geurend mengsel van specerijen. Het is een Indiaas mengsel van oorsprong. Maar de Franse keuken heeft er de bekendheid aan gegeven. Vadouvan is een combinatie van sjalotten, uien en knoflook. En daaraan toe gevoegd een heleboel specerijen. Het oorspronkelijke recept komt van de oostkust van India. Deze streek heet Tamil Nadu. De oorspronkelijke naam is “Vadagam” geweest. Dat we dit mengsel nu “Vadouvan” noemen heeft een koloniale achtergrond. Hier onderstaand vind je het originele en oorspronkelijke recept . Weliswaar zijn er vele varianten van. Maar dit is absoluut het lekkerste “Oma Recept”. Hier vind je een artikel over hoe je de echte ‘echte Vadouvan’ zelf kunt maken. 

Vadouvan in de Indiase keuken

Vadouvan-specerijen

Vadouvan,.. Wów !

We hebben, een poosje geleden,  in een zeer goed Indiaas restaurant gegeten. Daar heb ik , onder andere, een bijzonder groentegerecht besteld, waarbij ik het water al  in de mond had staan, door het alleen maar te ruiken. Waanzin lekker. Natuurlijk heb ik gevraagd wat het bijzondere was. “VADOUVAN” was het antwoord van de zeer vriendelijke kok.

Daar moest ik meer van weten. Ik maak al jarenlang altijd mijn eigen curry’s , maar dit was echt heel bijzonder. Hij heeft me er een klein, bruin vochtig bolletje van meegegeven.

Wat is “vadouvan” ? 

Het is een combinatie van sjalotten of uien, knoflook, kokos, kurkuma en kerrieblad. Er zit gember in, en mosterdzaad, komijn, koriander, kurkuma, kardemom, kaneel en peper. Maar ook chilipoeder, kruidnagel, nootmuskaat, kokos en rozenblaadjes.  Ik geef het precieze recept onderaan deze Foodlog. De kok zei , dat je er kleine balletjes van moest maken. Deze kun je invriezen. In India voegt men olie toe, en laat deze balletjes in de zon drogen. Maar je kunt ze ook fermenteren. Bij sommige toko’s kun je ze in een potje kant-en-klaar kopen.

Op het internet heb ik gezien dat je het ook gedroogd in een busje kunt kopen. Gisteren ben ik eens naar de JUMBO gegaan, en heb mijzelf zo’n gedroogde versie aangeschaft. Maar dat is toch een heel andere geur , als dat beetje wat ik gekregen heb van de Indiase kok. Ja, als je je neus boven dat mengsel houdt, komt er een rijke en bijzondere geur op je af. Dit is pas een echt Indiaas curry-mengsel. Pittig, ietwat zoetig en rokerig van smaak. En echt aards.  Het wordt ook wel “FRANSE CURRY” genoemd, maar het heeft  een 100 % zuiver Indiase achtergrond.

Vadouvan-op-de-markt-india

Op de markt in India, hitte, rommel en heerlijk exotische geuren

Je kunt je er zo een Indiase markt bij bedenken, waar de geuren van vele verse specerijen overheersend zijn. Waar de vrouwen in hun kleurrijke sari’s zorgvuldig hun voedsel bij elkaar zoeken. Waar gelachen wordt, en de hete zon allesoverheersend  is. Waar  mysterieuze , bedwelmende geuren hangen, gemengd met uitlaatgassen. Die keren dat we in India zijn, heb ik echt leren bidden door  de taxichauffeurs. Toeteren, en keihard rijden.

En alleen maar inhalen, als het eigenlijk niet meer kan. Hallelujah,.. wat een chaos op de wegen. En dan die koeien,..  Die liggen, ook ’s nachts, gewoon midden op de snelweg te slapen. En als de taxi ook geen koplampen meer heeft, is het net Russische roulette ! Nja,  je voelt dan echt wel hoe sterk je aan het leven hangt.

Hoe gebruik je Vadouvan ?

Eigenlijk niet puur. Als je straks misschien je eigen Vadouvan mengsel hebt gemaakt, is het voor de darmen iets teveel om het puur te eten. Je doet dat in een olie, of andere vloeistof, en laat het trekken. Ik heb het gisteren in een thee-ei gestopt, en deze bij de groentecurry gedaan. Héérlijk.

Het beste kun je een eetlepel  met vadouvan in een pannetje doen. Daar doe je dan 1  1/2 deciliter olie bij. En langzaam verwarmen. Laat het dan 5 a 8 minuten op een sudderplaatje ( of laag vuur)  even trekken. En daarna laten afkoelen. Als laatste doe je dit mengsel door een zeef. Doe deze olie in een glazen pot, en laat het dan een dag staan. Dan kunnen de heerlijke, complexe smaken zich verdiepen. Een flesje met een beugelsluiting is daarvoor zeer geschikt. Bijvoorbeeld zo’n mini grolsch-bierflesje. Ik weet niet of die er nog zijn. Maar bij de Xenos hebben ze ook van die kleine beugelflesjes, of andere flesjes.

Een paar simpele, maar heerlijke ideeën met Vadouvan :

 • Doe 1/2  blikje kokosmelk in een pan, meng daar een theelepel tomatenpuree door. Water toevoegen (1 /2 blikje) . Een eetlepel amandelen en
  vadouvan-bewaren

  Vadouvan olie bewaar je het beste in een glazen beugelflesje.

  een 1/2  bouillon tabletje. Doe een een theelepel vol vadouvan in een thee-ei. Hang deze in de vloeistof. Dan de groente erbij doen, die in stukjes is gesneden. Niet te kleine stukjes ! Zet maar op het vuur, en kook tot het gaar is. Welke groente ? Bloemkool, broccoli, pastinaak, pompoen, spruitjes, schorseneren, wortelen etc,.. (Ik verheug me nu al om dit te proberen met een braadzak en verse asperges,.. wow ! )

 •  Maak er een bouillon van, door het thee-ei met vadouvan in heet water te laten trekken. Met dit water kook je dan de rijst, pasta, aardappelen of linzen. Eventueel zou je er ook de groenten in kunnen koken.
 • Vadouvan en gekookte aardappelen zijn een gouden smaak combinatie. Dan kun je nu op vele manieren bereiden. Gekookt met zeezout en een paar druppels vadouvan olie, binnenin. Gepofte aardappelen uit de oven, in folie. In het pakje een paar druppels vadouvan-olie. Etc.
 • Als je van zelfgemaakte mayonaise houdt, doe dan eens vadouvanolie, in plaats van zonnebloemolie, erdoor. Dit schijnt een delicatesse te zijn bij schaal-en-schelpdieren.  Als je die eet. Ik ga het eens proberen bij gekruid gebakken tofu.
 • En waar ik me gewoon op kan verheugen, is om de vadouvan over de halloumi te sprenkelen. En daarna te grillen. (zie mijn artikel over halloumi). Dat zal vast erg lekker zijn .
 • Soms koop ik wat van de Vegetarische Slager. De namaak kipstuckjes zijn wel lekker. En met vadouvan, vast nog veel lekkerder.
 • Een paar druppels vadouvan olie in de pan, bij een omelet. Klinkt wel spannend, niet ?
 • Of gewoon door de curry.
 • Eerst groente koken, en daarna bakken met een beetje vadouvan olie.
 • Heb je zelf een leuk idee? Ik hou me aanbevolen.
 • Oh,.. in een groente tajine zal het ook goed smaken. Met kikkererwten.
 • Of een frietje met vadouvan-mayo.
 • Vega Groenteballetjes , even bakken in vadouvan-olie,..
 • Of een paar druppels over een pannenkoekje met een groentemengsel

 Het recept van Vadouvan

Een zeer goede kennis van ons uit India, kwam me te hulp met een recept. Ze woont in het Zuiden van het land, en kan ontzettend lekker koken. En als er IEMAND is, die dit zuivere recept moet hebben is zij het. Lakshmi kan geweldig koken.  Praten trouwens ook ! Want twee uren later had ik toeter-oren. Maar ook het originele recept van Vadouvan !

Hier komt het :

Neem een middag de tijd. Lakshmi zei dat je er een grote portie van moest maken, want je gaat dat in kleine hoekjes van een boterhamzakjes invriezen. Doe dan een flinke theelepel in de hoek van een boterhamzakje. Leg er een knoop in, en knip de rest af. Al deze zakjes doe je in een diepvries bakje , en doe dit in de vriezer.

PRINTVERSIE  :       

 Het recept van Vadouvan.  

vadouvan-specerijen-maken

Vadouvan specerijen ruiken al lekker zónder dat je ze gebruikt hebt

Het originele recept van Vadouvan :

 • 1 kilo uien, in stukjes gesnipperd.
 • 450 gram sjalotjes, in stukjes gesnipperd.
 • 10 teentjes knoflook, gepeld en grof gesnipperd.
 • 1 flinke grote duim verse gember, heel fijn gesnipperd.
 • 1/4  kopje plantaardige olie.
 • 1 theelepel fenegriek zaadjes.
 • 1 eetlepel verse , dun gesneden curryblaadjes ( of 2 theelepels gedroogde) .
 • 1 eetlepel gemalen komijn.
 • 1 theelepel gemalen cardemom
 • 1 theelepel gemalen kurkuma
 • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat.
 • 1/2 theelepel hete rode pepervlokken. ( of iets minder,.. naar smaak).
 • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel.
 • 1/2 theelepel gemalen kaneel.
 • 1 eetlepel gedroogde kokos.
 • Zout ( Lakshmi neemt een eetlepel, maar dat lijkt me wel veel) , en 1 theelepel vers gemalen peper.
 • Optioneel : een eetlepel gedroogde rozenblaadjes,

En dan ? 

 1. Verhit de olie in een zware pan. Een braadpan  is prima. Doe de uien, sjalot, knoflook erin en roer tot ze goudbruin zijn. Dat duurt ca 25 minuten.
 2. Stamp de fenegriekzaden fijn in de vijzel.
 3. Meng alle specerijen door elkaar, inclusief zout en peper.
 4. Doe dit bij het uien mengsel.
 5. Laat het op laag vuur sudderen, ca 10 minuten. Blijven roeren.
 6. Dan pak je een grote bakplaat, leg daarop bakpapier.
OP DE BAKPLAAT,..

Op de bakplaat,..

7. en verspreid het mengsel er ZO DUN MOGELIJK EN GELIJKMATIG over.

8.  Verwarm de oven op ca 180  C voor. Schuif de bakplaat erin, en laat het ongeveer een uur , (uur en een kwartier)in de oven  warmen. Tot het bruin is en nauwelijks vochtig.

Vervolgens :

9. Haal je het eruit, laat het mengsel afkoelen.

10. Neem  kleine boterham zakjes, doe ca een eetlepel van dit mengsel in de hoek van het boterhamzakje. Knoop het dicht. Knip de rest van het zakje af. Ik neem kleine beetjes, en grotere hoeveelheden. Ligt eraan hoeveel eters ik krijg. Dan is er wat te kiezen. Neem geen al te grote hoeveelheden, want het is een krachtig mengsel.

11. Doe al deze zakjes in een diepvries bak.

Klaar is de  VADOUVAN.

Enneh,.. even ter afsluiting :  Vadouvan is een darmreinigend middel.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Triphala of Neem capsules ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

 1. Hallo

  Ik at in een top restaurant Comme chez soi , in Brussel , kalfsvlees met een Vadouvan saus. Saus op basis van kalfsfond en versterkt met Vadouvan. Heerlijk.
  Wij vroegen uitleg en men kwam ons een pot met kruidenmengsel tonen …..leek eerder gedroogde kruiden. Het rook heerlijk maar leek me niet iets dat al vermengd was en gedroogd.
  Waarschijnlijk iets dat ze kant en klaar kochten …maar t was wel zo lekker dat ik op zoek ging naar wat Vadouvan is….en bij je site terecht kwam.

 2. Pingback: Hoe maak ik mijn eigen kruidenmix ? | degeneeskrachtigekeuken

 3. Ik heb een groot probleem. Ik ben allergisch voor knoflook. Ik heb het kruid gebruikt maar kreeg buikkrampen, was misselijk en hoefde gelukkig net niet te braken,. Zo ziet men dat wat gezond lijkt, blijkt niet voor iedereen te gelden!

  • Goedemorgen, ja, dat kan altijd gebeuren. Mijn man kan ook niet tegen knoflook. Als hij het al ruikt, dan gaat het niet goed. U zou eens kunnen proberen om het gewoon zonder knoflook te maken. Dat doe ik zelf ook, ik heb, net als u, geen keuze. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

 4. Pingback: Vadouvan kruiden // een soort kerrie met kokos - GreenGypsy

 5. Dit ga ik zeker maken, ikheb er niet eerder van gehoord. Wel vond ik toen we in India waren alles zo heerlijk geurend gekruid.
  Zal zeker vaker dit mengsel zijn geweest.
  Dank voor de tip.

 6. Pingback: Weet wat je eet… Vadouvan – Mooivol

 7. Niet iets wat ik zal gaan gebruiken, maar leuk blogje weer neergezet en geestig gif plaatje 😛 Heel leuk 😉 Wens ik je een fijn weekend Tieneke ;-*

 8. Hallo Tieneke, Dank je wel voor al die geweldige tips en recepten. Ik lees ze altijd met veel plezier en aandacht. Vaak inspireert het me om het even net iets anders te doen. Bij deze wilde ik je vragen om eens uit te leggen wat fermenteren eigenlijk is en hoe je dat kunt doen. Ik heb gehoord dat je groenten b.v. nog gezonder maakt en dat het ook erg lekker is. Hopelijk kan je ooit aan mijn verzoek voldoen. De hartelijke groeten, Jenny Moers.

  • Goedenavond, Jen,. Dank voor de vraag. Ikzelf heb er eens lang over nagedacht wat ik je het beste kan antwoorden. Van gefermenteerde groente wist ik niet genoeg. Over de gezondheidsvoordelen etc. helemaal niet. Ik eet zoiets eigenlijk nooit. Dat wil niet zeggen dat het niet gezond zou kunnen zijn.
   Vandaag, (maandag) , heb eens gebeld met het Ayurvedische Centrum GRONINGEN. Die gaven een duidelijk antwoord : …”.. vers is altijd beter..”.. Bewerkte voeding heet “..tamas..” Met andere woorden, het frisse leven is eruit gehaald. Dat is voedsel dat ouder is als 2 uren ( na bewerking) . Dan is er geen fris, vers leven meer in te vinden. Eigenlijk wist ik het wel, want :
   Er bestaat namelijk

   1. ‘tamas’ ( bewerkt voedsel, zonder vers leven)

   2. ‘rajas’ ( prikkelend en tot activiteit aanzettend voedsel )

   3. ‘sattvisch’ voedsel. Ik schrijf het liefst over ‘sattvische voeding’ . Maar af-en-toe vlieg ik ook uit de bocht, bijvoorbeeld met het artikel over ‘VADOUVAN” . Maar af en toe eens een heerlijke curry,.. 🙂 .
   Wat zal ik jou als antwoord geven. Ehmm,.. Ik stuur je een link over geneeskrachtige voeding, over ayurvedische voeding en hun kijk op gefermenteerde voeding.

   Ik hoop jouw vraag naar voldoening te hebben beantwoord,.. hier komt een link met heel veel goede info :

   http://www.dehelianthus-haarlem.nl/ziekten/allergie/allergie_intolerantie_en_ayurveda.html . Daar geeft men een wel heel duidelijk antwoord op je vraag. Dank voor je vraag, ik vind het leuk om op zoek te gaan naar een goed antwoord. Eigenlijk is gezondheid te vinden in vers, fris en biologisch voedsel. En sites met een andere mening respecteer ik ten volle,.. maarreh,.. 🙂 Lfs en GRTJS uit GRONINGEN van TIEN .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.