KURKUMA, KUN JE DEZE RAUW ETEN ?

Standaard

Kun je kurkuma wortel rauw eten ?  Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : NEE. Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik. Waarom niet rauw voor inwendig gebruik ?  Op deze vraag ga ik in dit artikel een inzichtelijk goed antwoord geven. Kurkuma wortel kun je niet rauw eten. Ook niet in een smoothie of over de salade.

Kun je kurkuma rauw in je voeding gebruiken ? 

druppel.De afgelopen week kreeg ik een mailtje met een  vraag uit  L.A. in Amerika. De dame vertelde me dat er veel daar veel “SMOOTHIE’S” werden aangeboden, waar onder andere rauwe kurkuma wortel in werd verwerkt. Deze werden aangeprezen als zijnde uitermate gezond. Maar in mijn  KURKUMA-LONGA Eboek werd gesteld dat rauw verwerkte kurkuma helemaal niet gezond was. Ze wilde graag weten hoe het nu precies zat, want op het internet werd je er ook niet veel wijzer van, zei ze me. En ze wou graag weten waarom kun je dat dan niet zo rauw eten. Kurkuma is toch hartstikke goed en gezond voor je ?

Een poos geleden had ik dezelfde vraag van een jongedame, deze had het idee gekregen om in een bloemenzaak een willekeurige kurkuma plant te kopen, de wortels uit te graven en deze over de salade te versnipperen. Toen heb ik besloten om een helder en duidelijk antwoord te geven op de vraag : “KUN JE KURKUMA-LONGA WORTEL RAUW ETEN ? ”

Waarom kun je geen rauwe kurkuma wortel eten ? 

Omdat het giftig is. De wortel heeft enorme kracht en een stevige uitwerking op ons lichaam. Ik ben eens te rade gegaan bij mijn enorme AYURVEDISCHE BIBLIOTHEEK. Het eerste wat ik graag mee wil beginnen , is een citaat van Dr. Kris Verburg : ( blz 158 “DE VOEDSELZANDLOPER”) “.. Groente is in essentie niet gezond ;  als er namelijk EEN ding is wat groente HAAT is het wel om opgegeten te worden. Daarom hebben groenten zich volgestopt met allerlei toxinen, om zich te beschermen tegen al te vraatzuchtige zoogdieren, insecten en vogels.

De meeste groenten in de winkel bevatten te weinig toxines om ons ziek te maken, maar desalniettemin bevatten ze toxines- en het zijn net die gifstoffen die zo gezond zijn. Ze activeren de verdedigings linies van onze cellen, zodat de cellen beter bestand zijn tegen meer gevaarlijke toxines, die gecreëerd worden als bijproduct van ons metabolisme…”  ( einde citaat)

En toen heb ik eens gebeld met een  Ayurvedische centrum en gevraagd of het mogelijk was kurkuma-longa rauw te eten, vanwege bovenstaande. Het antwoord was erg kort. Kurkuma-longa en gember zijn van dezelfde falilie, deze worden nooit rauw gegeten, omdat ze te sterk zijn.

Het is “not done”. Want kurkuma-longa  is een antioxidant van grote klasse, dus derhalve ook giftig. En zul je deze in een bewerkings proces moeten reguleren. Als je dat niet doet, krijg je ongecontroleerd veel binnen. En kan het je anti-oxidanten

ZO ZIET DE KURKUMA-LONGA WORTEL ERUIT,..

ZO ZIET DE KURKUMA-LONGA WORTEL ERUIT,..

regulatie ontregelen.

Anti-oxidanten zijn de bodyguards die de “kogel” opvangen, met andere woorden ze bestrijden de vrije radicalen. Maar vrije radicalen zijn noodzakelijk. Ze zijn nodig om onze cellen alarm te doen slaan. Dan maakt ons lichaam speciale eiwitten aan om zich tegen de vrije radicalen te beschermen. En deze eiwitten kunnen vrije radicalen veel beter beschermen dan de anti-oxidanten die je via je voeding inneemt. Rauwe kurkuma is zodanig sterk dat het zich tegen je kan keren bij een ongecontroleerde hoeveelheid.

Als je dan toch van plan bent om wel rauwe kurkuma te eten of in te nemen , raadpleeg ALTIJD een ( ayurvedisch) arts. Deze kan je de hoeveelheid dan precies vaststellen en doseren. Wat wel in de Ayurveda wordt aangeraden met rauwe kurkuma is uitsluitend voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij huidproblemen. Meng het met honing en maak een zalfje.

Hoe kun je kurkuma dan het beste innemen ? 

In “THE YOGA OF HERBS” van Dr. D. FRAWLEY en Dr. V. LAD vind  ik een duidelijk antwoord. Kurkuma-longa werkt goed bij een juiste dosis, gemaakt volgens de oude Ayurvedische principes. Gedroogd en tot poeder vermalen. Als aftreksel, als thee en gekookt door voeding. Ook opgekookt met melk is het OK. Als je kurkuma-longa al in een smoothie wilt verwerken zul je er niet de rauwe wortel in moeten doen, maar een aftreksel ervan. Bijvoorbeeld een tinctuur of thee. Maar ook daar kun je geen ongecontroleerde hoeveelheden verwerken.

Ook een tinctuur, opgelost in warme ghee kan prima werken. Er zijn ontelbare mogelheden,.. alleen eentje valt er af. Rauw eten.

Het beste is ca 1 a 2 capsules van ca  500 mgr per dag. Van gecontroleerde hoeveelheid, zuivere kurkuma-longa  Meer is niet nodig, minder helpt niet zoveel. Bij een te hoge bloeddruk kan dit bijvoorbeeld een wondermooie oplossing zijn. Een goed en zuiver natuurlijk werkend middel, zonder de chemische bijwerkingen van medicatie. 

Zo , mensen, ik hoop dat ik een duidelijk antwoord heb kunnen geven op deze vraag. En waar men Ayurvedische en/of Biologische Kurkuma-longa van goede kwaliteit kan vinden ? In de juiste dosering ? Bij de , onder andere, dekurkumaspecialist. Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Bij eventuele vragen kunt U me mailen, of gebruik maken van het reactieformulier.

BRONNEN :

1.  “THE YOGA OF HERBS” ( Dr. D. FRAWLEY en Dr. V. LAD)

2. ” DE VOEDSELZANDLOPER” ( Dr. K. VERBURGH )

3.  “AYURVEDA, THE SCIENCE OF SELFHEALING” ( Dr. VASANT LAD)

4.  “PANCHA KARMA” ( Dr. A. KUMAR MEHTA)

5.  NATURAL HEALING THROUGH AYUVRDA” ( Dr. S. RANADE)

6. DIE HEILENDE KLÄNGE DES AYURVEDA  ( Dr. E. SCHROTT)

Meer artikelen over kurkuma en de werking van kurkuma.

KURKUMA EN REUMA :

SRI SRI ZEGT DAT KURKUMA JE LICHAAMSCELLEN JONG HOUDT,..

SRI SRI ZEGT DAT KURKUMA JE LICHAAMSCELLEN JONG HOUDT,..

KURKUMA EN PSORIASIS  :  

KURKUMA EN REINIGING               

KURKUMA EN HET GEBIT   

CURCUMA  EN HERSENSCHADE   

KURKUMA EN HUIDPROBLEMEN   

KURKUMA EN DETOX   

KURKUMA EN CURCUMINE, WAT IS HET VERSCHIL.

KURKUMA, HET LICHAMELIJKE REINIGINGSMIDDEL

KUN JE KURKUMA RAUW ETEN ?

CURCUMA, EEN KRACHTIGE ZUIVERING. 

KURKUMA IN DE AYURVEDA.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Uw De Geneeskrachtige Keuken-team.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

 1. Ik ben laatst in een Albert Heijn biologische kurkumawortel tegengekomen, hoe kan ik deze het beste verwerken in een gerecht? Is het mogelijk om hier poeder van te maken om over het eten te strooien? alvast bedankt.

  • Goedemorgen, Wouter. Dank voor jouw vraag. Het beste kunt je die schillen ( daar krijg je wel KNALoranje vingers van, neem dus even een soort handschoen ) en in daarna in stukjes snijden. Bijvoorbeeld door de Tajine doen, of als thee. In een curry etc. Op mijn facebook.com/dekurkumaspecialist staan allerlei recepten en weetjes, tips en recepten enz met betrekking tot kurkuma. Kijk maar eens . Grtjs van Tieneke 🙂

    • Goedenavond, Mevrouw.

     Dank voor Uw mail. Nou, vergiftigd bent U niet. Totaal niet. Daar ligt het probleem ook niet.
     Het item zit erin dat rauwe kurkuma het lichaam voor zodanig veel ” er-weer-uit-werk problemen” stelt, dat het lichaam daar druk mee bezig is. En U derhalve de ” deur open zet voor ziekte, omdat de beveiliging druk bezig is met iets anders..”.. Het is gewoon niet gezond. Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat hij/zij kiest en doet. Maar goed voor de gezondheid is rauwe kurkuma, eerlijk gezegd, niet.

     Met veel vriendelijke groeten uit Groningen van Tieneke .

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s