Kurkuma, kun je deze wortel rauw eten ?

Standaard

Kun je kurkuma longa wortel rauw eten ?  Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee . Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik. Waarom mag je kurkuma wortel niet rauw gebruiken voor inwendig gebruik ?   Kurkuma wortel kun je niet rauw eten. Ook niet in een smoothie of over de salade. Waarom kun je kurkuma wortel niet rauw eten ? Hier vind je een artikel met een inzichtelijk en duidelijk antwoord op deze vraag. 

Kun je kurkuma wortel rauw in je voeding gebruiken ? 

verse-kurkuma-wortel-met-het-BetaCaroteen

Verse kurkuma wortel kun je beter niet rauw eten, het is te sterk qua inhoudsstoffen

De afgelopen week kreeg ik een mailtje met een  vraag uit  L.A. in Amerika. De dame vertelde me dat er veel daar veel “Smoothie’s” werden aangeboden, waar onder andere rauwe kurkuma wortel in werd verwerkt.

Deze werden aangeprezen als zijnde uitermate gezond. Maar in mijn ‘Kurkuma longa Eboek’ werd gesteld dat rauw verwerkte kurkuma helemaal niet gezond was. Ze wilde graag weten hoe het nu precies zat, want op het internet werd je er ook niet veel wijzer van, zei ze me. En ze wou graag weten waarom kun je dat dan niet zo rauw eten. Kurkuma is toch hartstikke goed en gezond voor je ?

Een poos geleden had ik dezelfde vraag van een jongedame, deze had het idee gekregen om in een bloemenzaak een willekeurige kurkuma plant te kopen, de wortels uit te graven en deze over de salade te versnipperen. Hier vindt u een helder en duidelijk antwoord te geven op de vraag : “Kun je kurkuma-longa wortel rauw eten ?” En zo nee, waarom dan niet ?

Waarom kun je geen rauwe kurkuma wortel eten ? 

Omdat het giftig is. De wortel heeft enorme kracht en daardoor een sterke  uitwerking op ons lichaam. Ik ben eens te rade gegaan in een enorme Ayurvedische database.  Het eerste wat ik graag mee wil beginnen , is een citaat van Dr. Kris Verburg : ( blz 158 “De Voedselzandloper”) “.. Groente is in essentie niet gezond ;  als er namelijk één ding is wat groente háát is het wel om opgegeten te worden. Daarom hebben groenten zich volgestopt met allerlei toxinen, om zich te beschermen tegen al te vraatzuchtige zoogdieren, insecten en vogels.

De meeste groenten in de winkel bevatten te weinig toxines om ons ziek te maken, maar desalniettemin bevatten ze toxines- en het zijn net die gifstoffen die zo gezond zijn. Ze activeren de verdedigings linies van onze cellen, zodat de cellen beter bestand zijn tegen meer gevaarlijke toxines, die gecreëerd worden als bijproduct van ons metabolisme…”  (einde citaat)

Wat zegt de ayurveda ervan, om kurkuma wortel rauw te eten ?

En toen heb ik eens gebeld met een  Ayurvedische centrum en gevraagd of het mogelijk was kurkuma-longa wortel rauw te eten, vanwege bovenstaande. Het antwoord was erg kort. Kurkuma-longa wortel wordt nooit rauw gegeten, omdat ze te sterk in hun uitwerking zijn. Gember ook niet, het is van dezelfde planten familie.

Het is “not done”. Want kurkuma-longa wortel is een antioxidant van grote klasse, dus derhalve ook giftig. En zul je deze giftigheid in een bewerkings proces moeten reguleren. Als je dat niet doet, krijg je ongecontroleerd veel binnen. En kan het je anti-oxidanten regulatie ontregelen.

Anti-oxidanten zijn de bodyguards die de “kogel” opvangen, met andere woorden ze bestrijden de vrije radicalen. Maar vrije radicalen zijn noodzakelijk. Ze zijn nodig om onze cellen alarm te doen slaan. Dan maakt ons lichaam speciale eiwitten aan om zich tegen de vrije radicalen te beschermen. En deze eiwitten kunnen vrije radicalen veel beter beschermen dan de anti-oxidanten die je via je voeding inneemt. Rauwe kurkuma wortel is zodanig sterk werkend, dat het zich tegen je kan keren bij een ongecontroleerde hoeveelheid.

Vergelijk het maar met de politie, als men het gehele politie korps op één inbraak zou zetten, dan zet men de deur open voor alle andere misdaden in de gehele stad. En is er geen fiets of auto meer ‘onder contrôle’ . Omdat het toezicht weg is. Met rauwe kurkuma

eet-geen-rauwe-kurkuma-wortel

Kurkuma wortel eet je niet rauw !

is dit ook zo. Het lichaam heeft er te veel werk aan om dit het lichaam uit te werken, dat zet de deur open om andere problemen weer binnen te laten. Nou val je er niet direct van om,  om eens een keertje een beetje rauwe kurkuma wortel te nemen, maar elke dag een smoothie met een stuk rauwe kurkuma wortel kan voor problemen zorgen.

Als je dan toch van plan bent om wel rauwe kurkuma te eten of in te nemen , raadpleeg dan altijd een (ayurvedisch) arts. Deze kan je de hoeveelheid precies vaststellen en doseren. Wat wel in de Ayurveda wordt aangeraden met rauwe kurkuma is uitsluitend voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij huidproblemen. Meng het met honing en maak een zalfje.

Hoe kun je kurkuma dan het beste innemen ? 

In “The Yoga of Herbs” van Dr. D. Frawley en Dr. V. Lad staat een duidelijk antwoord. Kurkuma-longa wortel werkt goed bij een juiste dosis, gemaakt volgens de oude Ayurvedische principes. Gedroogd en tot poeder vermalen. Als aftreksel, als thee en/of  gekookt door voeding. Ook opgekookt met melk is het geen enkel probleem. Als je kurkuma-longa al in een smoothie wilt verwerken zul je er niet de rauwe wortel in moeten doen, maar een aftreksel ervan. Bijvoorbeeld een tinctuur of thee. Maar ook daar kun je geen ongecontroleerde hoeveelheden verwerken. In capsules is het ook geen probleem, het zijn precies afgepaste hoeveelheden.

Ook een tinctuur, opgelost in warme ghee kan prima werken. Er zijn ontelbare mogelijkheden. Alleen ééntje valt er af : Rauwe kurkuma wortel eten.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

 • “The yoga of herbs” ( Dr. D. FRAWLEY en Dr. V. LAD)
 • ” De Voedselzandloper” ( Dr. K. VERBURGH )
 • “Ayurveda, The science of  Selfhealing” ( Dr. VASANT LAD)
 • “Pancha Karma” ( Dr. A. KUMAR MEHTA)
 • “Natural Healing through Ayurveda” ( Dr. S. RANADE)
 • “Die heilende  Klänge des Ayurveda”  ( Dr. E. SCHROTT)

Volgende »

 1. Wij hebben een grote super van AH.maar heb het maar 1x kunnen vinden.(vers).Ik vries de gemalen verse wortel in,in ijsblokvormpjes en meng er gelijk wat olijfolie in.Ik heb me laten vertellen dat verse kurkumawortel maar 1 maand per jaar te verkrijgen is(seizoengebonden dus)Is dat zo?Alvast bedankt.Verder maak ik steeds thee van gember,kurkuma,olijfolie,zwarte peper en honig.Bewaar ik in de ijskast voor meerdere dagen

 2. Ik rasp de kurkuma wortel(ca.3 cm) en vermeng dit met musli in de yoghurt.
  Is dit een goed idee?
  Een alternatief: ik rasp de wortel(3cm) en doe dit in de thee.
  Is dit vele malen beter?
  Groet,
  Werner

  • Goedemorgen, Dank voor uw vraag en uw vertrouwen. Verse kurkuma wortel is, volgens de Ayurveda, te sterk om vers in te nemen. Nou zal het af en toe eens een keer, niet zo’n vaart lopen. Maar om het in de thee te doen is een beter idee. Dan heeft de verse wortel EEN bewerking ondergaan. En is de ‘scherpte ‘eraf. En dan een klein schepje poeder ( een 1/2e theelepel)door de muesli. Grtjs van Tieneke.

 3. Wat een nuttige tips, bedankt daarvoor! Ik wil graag de verse wortel gaan gebruiken in thee of verwerken in eten.
  Hoelang dient de wortel gekookt te worden in water of meegebakken te zijn zodat deze niet meer giftig is? Ik kan hier geen eenduidig antwoord voor vinden op internet.

  Ik hoor het graag.

  Bedankt!

 4. Ik maakt thee van verse gember en verse kurkuma ca 2 cm wortel. met wat zwarte peper laat ik dat 15 min zachtjes koken. theelepel Ghee erbij. afkoelen sap van halve verse citroen erbij, Klaar.
  Lijkt mij de beste methode om veilig gember en kukuma tot je te nemen.

 5. Ik heb sinds een week iedere dag een slowjuice sapje met : 1 bleekselderij, 1/2 gemberwortel , 6 appels, 1 avocado en 1/2 kurkumawortel = voor 1 liter. Dus iedere dag een glasje.
  Maar verse kurkuma door slowjuice is dus schadelijk. Nu moet ik op een andere manier proberen kurkuma te verwerken , poedervorm met alle goede stoffen en mineralen. Maar ik lees dat poeder vaak al verhit is en de goede stoffen er dan al uit zijn..
  Kunt u mij wat meer vertellen hierover?

  • Dank voor uw vraag. Ja, rauwe kurkuma wortel eten is niet zo’n goed idee. Waarom niet ? Omdat het lichaam er een hele klus aan heeft om deze stof er weer uit te werken.Vergelijk het maar met de politie, als men het GEHELE politie korps op één inbraak zou zetten, dan zet men de deur open voor alle andere misdaden in de gehele stad. En is er geen fiets of auto meer ‘onder contrôle’ . Omdat het toezicht weg is. Met rauwe kurkuma is dit ook zo. Het lichaam heeft er te veel werk aan om dit het lichaam uit te werken, dat zet de deur open om andere problemen weer binnen te laten. Nou valt men er niet direct van om, om eens een keertje een beetje rauwe kurkuma wortel te nemen, maar elke dag een smoothie met een stuk rauwe kurkuma wortel kan voor problemen zorgen.
   Als u het juiste kurkuma poeder heeft mag dit niet verhit zijn. Het is, onder de juiste omstandigheden geoogst en bewaard, daarna gemalen en in het donker bewaard. Daar hebt u een zeer goede anti-oxidant aan, met de juiste werkzaamheid. Kurkuma poeder moet mooi diep oranje-geel zijn. En ietwat vettig aanvoelen. In IEDER kurkuma product zit niet meer dan 2 tot 3 % curcumine, ook in de rauwe wortel.
   Als u ongeveer een 1/2e theelepel bio kurkuma poeder op een 1/2e liter smoothie rekent, heeft u het perfecte recept. Met vriendelijke groeten van Tieneke. Meer vragen ? Mail ze me gerust.

 6. Hallo

  Ik loop al een tijdje met een vraag. Kurkuma mag je niet rauw eten lees ik in uw overzicht, wel als aftreksel. Ik maak elke dag en groente smooty met gekookt water..Hier doe ik dan kurkuma poeder bij.. Het lijkt me dan dat dit hetzelfde is als thee..alleen ik doe er dan meer groentes ed Door. Is het dan ook giftig ? Ik doe dit nl al een jaar.Ik hoop van u te horen.

  Met vriendelijke groet,
  Sandra Vos

  • Dank voor uw mail. Met rauwe kurkuma wordt de rauwe onbewerkte wortel bedoeld. Het zit zo ; het lichaam heeft heel veel moeite om deze rauwe wortel het lichaam uit te werken, zodat men ‘de deur open zet’ voor andere problemen. Vergelijk het maar met de politie. Als het gehele politie korps druk bezig is om EEN inbraak op te lossen, zet je de ‘de deur open’ om zomaar je fiets te laten stelen. dat is met de rauwe kurkuma wortel ook zo. Het moet EEN bewerking ondergaan hebben. Dus gedroogde kurkuma wortel poeder is geen enkel probleem. Dat kan prima. Heel gezond 🙂 . Met vriendelijke groeten van Tieneke. Meer vragen ? Mail me gerust.

 7. Ik ben laatst in een Albert Heijn biologische kurkumawortel tegengekomen, hoe kan ik deze het beste verwerken in een gerecht? Is het mogelijk om hier poeder van te maken om over het eten te strooien? alvast bedankt.

  • Goedemorgen, Wouter. Dank voor jouw vraag. Het beste kunt je die schillen ( daar krijg je wel KNALoranje vingers van, neem dus even een soort handschoen ) en in daarna in stukjes snijden. Bijvoorbeeld door de Tajine doen, of als thee. In een curry etc. Op mijn facebook.com/dekurkumaspecialist staan allerlei recepten en weetjes, tips en recepten enz met betrekking tot kurkuma. Kijk maar eens . Grtjs van Tieneke 🙂

    • Goedenavond, Mevrouw.

     Dank voor Uw mail. Nou, vergiftigd bent U niet. Totaal niet. Daar ligt het probleem ook niet.
     Het item zit erin dat rauwe kurkuma het lichaam voor zodanig veel ” er-weer-uit-werk problemen” stelt, dat het lichaam daar druk mee bezig is. En U derhalve de ” deur open zet voor ziekte, omdat de beveiliging druk bezig is met iets anders..”.. Het is gewoon niet gezond. Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat hij/zij kiest en doet. Maar goed voor de gezondheid is rauwe kurkuma, eerlijk gezegd, niet.

     Met veel vriendelijke groeten uit Groningen van Tieneke .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.