Afvallen met ayurveda

Standaard
VELEN VAN ONS HEBBEN EEN REGELRECHTE ‘DIEET CARRIËRE” ACHTER ZICH. VAN HET ENE CRASH-DIEET, NAAR HET ANDERE. VAN RAUWKOST-DIEET TOT KOOLHYDRATEN-ARM DIEET. DE AYURVEDA HEEFT EEN TOTAAL ANDERE INVALSHOEK. DEZE 5000 JAREN OUDE ‘KENNIS VAN HET LEVEN’ HEEFT OOK HAAR EIGEN MANIEREN OM AF TE VALLEN. ECHTER HOUDT HET WEL REKENING MET DE MENS DIE GEWICHT KWIJT WIL. HIER VINDT U EEN GOED GEDOCUMENTEERD ARTIKEL MET VELE WERKZAME TIPS. 

Afvallen.

ZUIVERING IS HET BESTE GENEESMIDDEL.

Zuivering is het beste  middel om af te vallen.

Een paar kilo kwijtraken is plezierig. Alle kleding past je weer en het voelt goed. Echter is het verliezen van een paar kilo meestal een tijdelijke zaak. Want na het aanvankelijke succes  gaat het gewicht, na het beëindigen  van het dieet, weer terug naar het oude gewicht. We eten weer wat we altijd gegeten hebben, en alle moeite was voor niets. Als men met de ayurvedische voedingswijze een paar kilo kwijt wil, zou U het onderstaande eens kunnen lezen.

Wat is Ayurveda ? 

Letterlijk vertaald betekent AYURVEDA  “KENNIS VAN HET LEVEN”. En daarmee is een totale omslag van ons medisch denken verklaard. Vroeger, en dan praat men over vele duizenden jaren geleden, werden de artsen betaald naar het aantal GEZONDE mensen in hun praktijk. En of dat in het oude China was, of in het oude India, overal had men dezelfde regel. Dus had een arts , in die tijd, een geheel andere invalshoek. Want in het geval van

5000 JAREN OUDE KENNIS,..

5000 JAREN OUDE KENNIS WERKT,..

ziekte, had een arts de taak om het lichaam weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Iedere arts kende de voorzorgmaatregelen om een lichaam gezond te maken en te houden. En dat betekende een gezonde harmonie tussen geest en lichaam. De kennis van een arts ging over volledige kennis van het lichaam zelf. Als voorbeeld kende China zijn acupunctuur en acupressuur. Japan kende zijn Shiatsu, en India zijn Ayurveda. De arts beschikte over een immens grote kennis, en leerde zijn/haar leven lang bij. Met een paar jaren studie was de kennis niet afgerond, maar was deze slechts begonnen. De middelen, die een arts had, waren middelen uit de natuur zelf. In Nederland is, sinds 2006, het propageren van natuurlijke genezingsmiddelen wettelijk verboden. Het is zelfs verboden om te zeggen dat een appel gezond is. Hoe erg kan dit worden ?

Ayurveda, hoe val je er dan van af ? 

In de eerste plaats zou je eens kunnen proberen uit te vinden wat je oorspronkelijke lichaamstype is. Er zijn er 3 , en als je van oorsprong wat steviger gebouwd bent, zul je nooit een dunne spriet worden.

doshas

Het eerste type, de altijd dunne spriet, heet een “VATA-type. Het middelste type, niet dik -niet dun, heet “PITTA”-type. En de rechter is van nature, altijd wat dikker, het is een “KAPHA”-type. Je ‘van geboorte menstype’ kun je niet veranderen, als je dat zou proberen, zou je ziek worden. Maar je kunt, door verkeerde voeding, wel van type veranderen. Een “PITTA” kan wel degelijk flink aankomen, en een “KAPHA” heeft eerder de neiging flink aan te komen, in vergelijking met een “VATA”. Door deze info eens te bekijken,  kun je vrij snel,  grofweg,  jouw eigen type wel uitvinden. Ook zijn  er ayurvedische informatieve sites, die je meer info over jezelf geeft. Maar iedereen is een mix tussen de 3, men is nooit  “zuiver pitta, vata of kapha” . En er bestaan grofweg 7 ‘meng-types’ .

 

CONSTITUTIE
VATA
PITTA
KAPHA
Bouw
dun
evenwichtig
dik
Gewicht
licht
middelmatig
te zwaar
Haar
zwart,droog, kitterig
zacht, vet, golvend
vet, golvend, donker of licht
Ogen
klein, dof, droog, bruin
scherp, indrigend, groen, grijs
groot, mooi, blauw, dikke-wimpers
Lichaamsaktiviteit
actief
gewoon
apathisch
Emoties
angst, onzeker
agressief
rustig, inhalig
Temperament
onvoorspelbaar
geïrriteerdheid, jaloers
gehecht, zwemmend
Dromen
angstig, vliegend, springend, rennend
vurig, kwaad, gewelddadig
water, zwemmen, romantisch
Slaap
onregelmatig
kort en diep
diep en lang
Spraak
snel
scherp
traag eentonig
Financiële aard
geldsmijterij
matig, besteedt aan luxe
spaarzaam, geeft uit aan eten

 

AFVALLEN,..

GEBOORTE TYPE,..

 

     **  IDEE  1 :

Grondregel voor een afname van gewicht, is dat U Uw geboortetype niet kunt wijzigen. Het zou totaal onrealistich zijn om het uiterlijk van een VATA te willen worden, terwijl je met een  prachtige KAPHA tendens bent geboren.  Ook dat is AYURVEDA, kennis van jezelf. Dat geeft rust in je leven. Onze mode schrijft voor dat we allemaal VATA moeten zijn, maar dat is eigenlijk onzin. Het dunne ideaalbeeld komt van onze tieners. En als je ouder wordt, verandert je lichaam.

 

**IDEE  2 : 

Afvallen gaat niet van vandaag op morgen,  Uw lichaam heeft er een tijd voor nodig gehad om aan te komen. En het zou gezonder een standvastiger zijn om voor het afvallen ook de tijd te nemen. In de ayurveda neemt men als richtlijn ;  3 kilo per maand.

**IDEE  3 : 

Bevrijdt U zichzelf van het dwangmatige “moet” denken, en “moet” handeling. En bevrijd jezelf van een voorstelling van ‘ideaal-maten’ en ‘ideaal-ideeën’ . Problemen met het gewicht beginnen in Uw hoofd ! Als U wat meer over Uzelf weet, kunt U er achter komen dat Uw ideale figuur een dwangvoorstelling is. Soms gevoed door reclame en gangbare mode. Neem geen ander persoon als voorbeeld, of dat nou Uw beste vriendin of een fotomodel is. Dat geeft een onaangenaam gevoel in het  lichaam. En ben je rijp voor “troost-eten” .

Dus wil ik hierbij gaarne opmerken, dat U misschien het eten als “troost voor de ziel” gebruikt. Of omdat je emotioneel niet lekker in je vel zit. Kijk gewoon wat reëel is , binnen je type, om gewicht te verliezen. Als je dit weet, en aanvaarden kunt, gaat afvallen meestal vanzelf. Omdat er een wens naar tevredenheid ten grondslag aan ligt.

**IDEE  4 : 

Net zo belangrijk als het eten zelf, is de atmosfeer waarin U de voeding tot zich neemt. Schaf vanaf vandaag ‘met bord voor de tv af’ . Zie, proef, ruik , voel en geniet van het eten.

**IDEE  5 : 

Als U erachter bent gekomen , dat U eigenlijk teveel eet, omdat U op zoek bent naar erkenning, liefde of aandacht, hebt U de bron van het allerbeste dieet gevonden. Dan hebt U geen dieet van onnatuurlijke slankheidsmiddelen meer nodig, en een crash dieet, een eenzijdig dieet, eten in poedervorm of shakes, en zelfs eetlustremmers zijn niet nodig. En zeker niet gezond, om Uw lichaam weer in balans te krijgen. Eigenlijk drijft U steeds verder weg van Uw eigen wijze bron. U verzwakt Uw eigen spijsvertering en ook het levensgevoel en Uw levensvreugde.

Als U de volgende 10 eetregels , onderstaand, volgt. Als U eenmaal per week een ‘vloeistoffen-dag’ invoert ( lichte soep, thee,

GOED VOOR U.

Hier val je mee af.

warm water) . regelmatig eens naar Uzelf luistert, en eten niet als een vervanger gebruikt voor een dieper liggend probleem, zult U er  achter komen dat het gewicht afneemt. En zult U zich er ook veel beter bij voelen op de lange duur.

10 AYURVEDISCHE REGELS OM MEE  AF TE VALLEN :

LEES ZE EERST EENS RUSTIG DOOR, VOORDAT U ERMEE BEGINT.

 1.  Eet in een rustige en aangename atmosfeer. Richt je met je bewustzijn op je voeding. Vermijd het ten alle tijde om te eten tijdens werk, tijdens het lezen en tijdens het  televisie kijken.  En eet nooit staand, maar ga erbij zitten.
 2. Zorg voor eten dat U goed smaakt, en er aantrekkelijk uitziet. Vergeet niet dat Uw ogen ook mee eten.
 3. Probeer om altijd op vaste tijden te eten, maar vermijd wel hectiek om dit te realiseren. Kauw langzaam en rustig op het voedsel. Eet altijd maar 3/4  van de hoeveelheid die U nodig hebt om Uzelf vol te voelen. De beste methode om dit te bereiken is een kleiner bord te gebruiken.
 4. Houdt ongeveer 3 tot 6 uren tijd tussen de maaltijden. Want in deze tijd is de maaltijd volledig verteerd.  Als U weer een sterk hongerig gevoel krijgt ( dus geen “trek” ) , is dit een duidelijk teken dat de maaltijd volledig is opgenomen in het lichaam. En het lichaam wel weer wat voeding kan gebruiken. Als U geen hongerig gevoel merkt, dwing het lichaam dan niet om te eten.
 5. Water drinken, tijdens de maaltijd, gaat met kleine slokjes. Andere dranken, zeker wanneer ze ijskoud zijn, verzwakken Uw spijsvertering. Het vet in de maaltijd stolt dan namelijk volledig. En zal de maag het weer moeten opwarmen. Ideaal voor Uw spijsvertering zou het zijn, als U tijdens de maaltijd warm water drinkt. En helemaal ideaal als aan het warme water een beetje verse gember is toegevoegd.
 6. Eet voornamelijk verse producten uit de eigen streek. En het beste is het als 3/4 van de maaltijd vers bereid is.  De rest , 1/4 , kan dan uit kouder voedsel, zoals salade, bestaan. Door warmte geopend voedsel is lichter te verteren, als koud voedsel. Een warme maaltijd is het gezondst als het ook nog gekruid is, en wat vet ( bijvoorbeeld ghee) in zich heeft. Opgewarmd eten moet U het beste ten aller tijde vermijden.
 7. De zekerste weg, om Uzelf goed te voeden, is het vertrouwen op Uw eigen lichaam. Door het verlangen in het lichaam , geeft het lichaam aan wat het nodig heeft. Om een evenwicht in de spijsvertering te krijgen. Met uitzondering van gemaksvoedsel, wel te verstaan. Want foute en ongezonde gewoontes veroorzaken een disbalans in het natuurlijke evenwicht. Want verkeerde voeding roepen ook verkeerde keuzes op. Zo kan men van ‘type’ veranderen. Kijk en zoek eens uit welk voedsel het beste bij welk ‘type’ past. En maak deze richtlijn tot een gewoonte.
 8. Vermijd het om ’s avonds zure melkproducten te eten, vermijd  ’s avonds dierlijke eiwit en ook rauwkost. Omdat deze zwaarder verteerbaar zijn. Want ’s avonds brandt het spijsverteringsvuur op de spaarstand, en kom je er dus van aan.
 9. Als je wilt afvallen is het het beste om de hoofdmaaltijd ’s middags te gebruiken. Dit omdat het spijsverteringsvuur tussen 12.00 en 13.00 uur  het sterkste is. Een ’s avonds alleen lichte kost.
 10. Na het eten kun U zichzelf het beste een paar minuten  rust gunnen. Om daarna verder te gaan met de dagelijkse bezigheden. Daar wordt geen uitgebreide slaap op de bank mee bedoeld, want dit gebeurt voornamelijk na een te zware maaltijd.

Tenslotte zou ik nog gaarne willen opmerken dat een spijsverterings stelsel altijd beter werkt als het schoon is. Kurkuma-longa is zo’n natuurlijke reiniger, en daarom al sinds oude tijden gebruikt bij spijsverterings problemen. Kurkuma ondersteunt onze gezondheid. In alle opzichten. Vroeger werd kurkuma gebruikt om mee af te vallen, dit omdat het het overtollige vet in ons systeem opnam. En via de darmen kon afvoeren. Ook  omdat het de organen beter liet werken.

Met een vriendelijke groet van Uw “De Geneeskrachtige Keuken”  – team.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma, als de kurkuma specialist. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: VAL JE ECHT AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

 2. Pingback: VAL JE AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.