Afvallen en detoxen met warm water

Standaard

Kun je afvallen door jezelf te reinigen ? Hoe kun je op een simpele manier je lichaam reinigen.  Detoxen met heet water, hoe doe je dat? Warm en schoon water beïnvloedt uw gezondheid en uw denken. Meestal denkt men dat afvallen en detoxen een moeilijke en dure zaak is. Dat is niet zo. Ja, men kan een paar kilo’s kwijt raken door eens goed onze ingewanden te reinigen. Hier vindt u een interessant artikel over warm water, reinigen, darmdetoxen en onze gezondheid.

detox

Water is het levenselixer van ons en onze planeet.

Het is een vreemd idee, als u erover nadenkt,  dat u uw eigen huis keurig schoon houdt. Een maal per week goed poetst met alles wat daar bij hoort.  En dat u uw eigen lijf eigenlijk niet of nooit reinigt aan de binnenkant. Omdat u niet weet hoe het moet. En ook niet weet hoe het werkt. En dat het allemaal “duur en veel werk ” zou zijn. En dat u daar speciale klinieken voor moet bezoeken en langdurige behandelingen voor moet ondergaan. Dat het reinigen van de lever, de maag en de darmen weken duurt.

Warm water reinigt uw ingewanden

We denken dat een detox  in een speciale behandel kliniek moet gebeuren. We weten tegenwoordig beter hoe we de afwasmachine moeten schoonmaken, dan hoe we onze lever moeten reinigen. Veel mensen worden ziek door te veel opgehoopte afvalstoffen in het lichaam. Uw lichaam kunt u ook vrij makkelijk reinigen. Zonder te veel poespas. Daarnaast bestaat  er een natuurlijk lichamelijk reinigingsmiddel. Genaamd kurkuma longa, kurkuma reinigt zo-wie-zo de ingewanden.

Warm water verwijdert jarenlang opgeslagen lichaamseigen gifstoffen

In de ayurveda hanteert men twee termen: “AMA” en “AGNI”.  Ama betekent zoveel als ‘lichaamseigen gif stoffen’. En Agni vertaalt men het beste met ‘spijsvertering’.

Mag ik u eerst kort iets uitleggen over deze ‘ama’ Dit zijn substanties in uw lichaam , die uw eigen lichaam belasten. Het kan overal vandaan komen of ontstaan. Bijvoorbeeld door onverteerde etensresten, die zich ergens vastgezet hebben in het weefsel. Kaas, vettigheid, stress etc. Alles wat het lichaam ooit eens niet kwijt kon.

detox water

Eén prachtige pure druppel

Maar onder ‘ama’ verstaan we ook schadelijke stoffen als pesticiden, zware metalen en andere gifstoffen die we binnenkrijgen met ons voedsel. Veel daarvan komen uit voorbewerkt voedsel. Daarover heb ik al eens een foodlog  geschreven.  In vroegere tijden wist men al dat ‘ama’ ook een psychologische oorzaak kan hebben. Alles wat u ziet of denkt verandert uw lichaam.

De  moderne gezondheidszorg herkent dit ook. Als voorbeeld te noemen zijn brandend maagzuur en stress. Als een mens zich zorgen maakt of vaak kwaad is. Dan zakt je spijsvertering ‘agni’ en verhoogt zich zo de afvalstoffen, ‘ama’. Dan krijgt u tabletten om het geheel te onderdrukken, zodat u dit niet meer merkt. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Want u hebt nog meer gifstoffen binnen gekregen.

Als u in alle jaren te veel ‘ama’  hebt verzameld krijgt u klachten zoals vermoeidheid, een slecht humeur, lusteloos en nergens zin in hebben. Dan zijn uw ogen en vingers, vooral ’s morgens, opgezwollen. Dan hebt u last van stijve gewrichten, een moeilijke stoelgang . Dit kan zowel verstopping als diarree zijn.  En voelt u zich gewoon niet lekker. Het is een wisselwerking van beide.

Het is eigenlijk iets wat we instinctief wel aanvoelen, maar we hebben geleerd om tabletten te gaan slikken tegen zulke problemen. Toch is het probleem dan niet altijd opgelost, maar onder het kleed geveegd. Een goede reiniging kan op geen enkele manier verkeerd zijn. 

Reinig uw ingewanden met schoon warm water 

Prima voor een dag detoxen

De allerbeste en meest zuivere reiniging van uw eigen ingewanden en lichaam is flink warm water.  Tegen heet water aan.  In de ayurveda is het een van de levenselixers. Gewoon vijf tot zes maal per dag een beker heetwarm  water. Laat het even 5 minuutjes doorkoken, in een beker of glas doen, even laten staan . En daarna langzaam opdrinken. Eventueel kunt U ook kort door de bocht gaan. Giet ’s morgens in een keer een thermoskan vol met kokend water.

Koud water heeft een geheel tegengesteld effect, dit wordt in de ayurvedische leer ook niet aangeraden. Je wekt een tegengestelde reactie op. Koude dranken vinden we ‘normaal’ , lekker koud water met ijs, of een koud glas drinken.  Ons lichaam heeft vaak moeite met zo’n hoeveelheid koude vloeistof.

Warm water  verbetert de spijsvertering en je lichaam begint direct de afvalstoffen uit je weefsel te spoelen. Al na een paar dagen begint u het te merken en voel u zich geestelijk en lichamelijk veranderen. Lichter en vrolijker. Je kunt ook eventueel een beetje kurkuma poeder aan het water toevoegen .

Afvallen met warm water

Wilt U er nou ook nog gelijktijdig bij afvallen, alhoewel  U zult merken dat Uw gewicht zo wie zo begint te dalen. Dan raadt de ayurveda aan om één dag per week alleen maar vloeibaar voedsel te nemen. Soep of sap.. Geen brood of zo erbij. Ook geen melk of melkproducten.

En ieder half uur een beetje heet water. Het gewicht vliegt omlaag. U voorkomt zo veel gezondheidsproblemen, en het verjongt lichaam en geest. Maar als u besluit te beginnen met vasten, doe dit niet langer dan één dag per week, in eerste instantie. Soms komen er zoveel afvalstoffen los, dat u zich niet beter, maar slechter voelt. En dat is niet de bedoeling. Begin rustig aan.

Een extra bijkomend effect is  Uw eigen fijngevoeligheid. U zult automatisch meer zin krijgen in gezond voedsel, omdat U het lekker vindt. En voor zo’n simpele reinigende levenswijze is geen strenge zelf-discipline nodig. Een thermoskan met kokend water kan iedereen zich nog wel verschaffen. Voedsel is het beste medicijn dat er bestaat ! En heetwarm water is  geweldig.

Ik drink veel water, ik vind dat lekker, Er zijn wel een paar regels voor deze reinigingskuur. In de eerste detoxplaats mag U een half uur vóór en anderhalf uur ná de maaltijd geen warm water drinken. Omdat het de spijsverteringssappen verdunt, en U zo het  doel voorbijschiet. Dan helpt het nog niets.

Verder zult U duidelijk merken dat het leven lichter en makkelijker wordt, alles is niet meer zo zwaar. In Uw eigen omstandigheden is er eigenlijk niets veranderd, maar hoe U ermee omgaat zal veranderen. U zult merken dat U kleine dingen gaat zien en opmerken die U vrolijker maken. Veel dingen krijgen een  ” mooi randje”, omdat u zelf goed in uw vel zit. Dat is bijv. ook de kracht van een lichamelijk reinigingsmiddel. Kurkuma, sinds de oudste oudheid gebruikt als de ‘reiniging van de organen’. Bij depressiviteit is het een goed werkend natuurlijk middel.

Warm water met verse gember.

Als laatste zou ik nog graag willen zeggen dat verse gember een sterk verjongend effect  heeft op uw hele lichaam. Gember samen met citroensap is uitermate gezond. Dus schil en snij ik een stuk gember, ter grootte van een stevige duim,  in stukken.

Pers een 1/2 e citroen uit en gooi het sap erbij in die thermoskan. Kokend water erop. En laat maar een paar uurtjes trekken.

Bron:

 • Voeding en Medicijnen info wijzer.
 • Vele ayurvedische boeken van Dr. V. Lad en Dr. K. Mehta
 • Lezingen van Sri Sri Ravi Shankar.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog, op persoonlijke titel. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me voor kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Zit nu net te genieten van kop thee met kaneel en honing om van vastzittend slijm af te komen .Ik ga zeker ook voortaan op een dag meer heet water drinken

 2. Een fijn artikel! Ik ben gewend om een paar liter water per dag te drinken, maar van heet water word ik echt misselijk. Het helpt al een klein beetje wanneer ik er wat citroensap of een blaadje mint bij doe. Maar echt over gaat het niet helaas

 3. Beste Tineke,
  Wat een fijne site!
  Ik heb een vraag. Ik ben begonnen met wat meer heet water toe drinken op en dag.
  i de ochtend begin ik met een kop heet water met daarin wat stukjes kurkuma wortel, een snufje zwarte pepe, een snufje gemberpoeder en een scheutje citroensap.
  De zwarte peper voeg ik toe omdat ik las dat peper de opname van kurkuma verbeterd.
  ik vind het heerlijk maar merk dat mij n ontlasting nu geel is van de kurkuma.
  kan dit kwaad? Doe ik iets verkeerd?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes, Nervin

  • Goedemorgen, waarschijnlijk neem je iets teveel verse kurkuma. Of je laat het niet genoeg trekken in de thee. Als je kurkuma te rauw neemt, is het niet zo gezond. Het beste kun je dan gedroogde stukjes nemen. Zie mijn artikel op deze blog “Kurkuma, kun je dat rauw eten ? ” Dank voor je vraag en vertrouwen, meer vragen ? Stel ze me gerust. Grtjs uit Groningen van Tieneke 🙂

 4. Pingback: VAL JE ECHT AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

 5. Pingback: VAL JE AF MET EEN DIEET ? | degeneeskrachtigekeuken

 6. Ik ga dat proberen Tien, dat heet water drinken, hoofdzaak is overgewicht na stoppen met roken 😉 Thanks dame, alles goed in het Noorden? 🙂

 7. Hoi, Tien,..

  Ik heb al drie weken last van heel kleine puistjes op en onder mijn ogen. Zeg maar tussen de wimperrand en mijn wenkbrauwen. De ene dag is het erger dan de andere en ook per oog wisselt het. De pukkeltjes kunnen een beetje branden en jeukerig aanvoelen.

  Nu heb ik werkelijk geen idee waar ze vandaan komen aangezien ik er nog nooit eerder last van heb gehad. Ik ben al een tijdje gestopt met allerlei producten waar ik mijn gezicht mee verzorg en tevens met alles wat ik in en op mijn ogen gebruikte (makeup, kunsttranen ed).
  Ik kan op internet niks vinden wat het mogelijk zou kunnen zijn en mijn huisarts vind het niet ernstig genoeg om mij door te verwijzen naar een dermatoloog. Maar ik kan het niet uitstaan dat het ineens is gekomen en ik geen idee heb hoe het komt. Kan de reactie van mijn ogen te maken hebben met voeding?

  Ik ben niet bewust iets anders gaan doen in mijn voedingspatroon de afgelopen weken bij mijn weten. Hoe kom ik hierachter? Of het iets te maken heeft met het gebruik van producten, voeding of er wellicht nog een andere medische oorzaak aan ten grondslag ligt? Ik heb geen idee tot wie, of wat voor een specialist ik mij moet richten met dit probleem? Ik hoop van harte dat u mij verder kunt en wilt helpen.
  Alvast hartelijk dank!
  Johanna.

  • Hallo, Johanna,..

   Allereerst dank voor je vraag en je vertrouwen.

   Het kan inderdaad een reactie op make-up en kunsttranen en andere chemische middelen zijn. Dan komt het zomaar op zetten. Tussen je wimperharen behoort een verfijnde bacterie-huishouding te zijn. Als men deze verstoort door veel chemische producten, gaat de boel ontsteken. Je zou het kunnen proberen om een zuiver natuurlijke oplossing ZELF te gaan maken.

   * neem een 1/4 biologische komkommer, rasp deze en vang het sap op in een zeer schoon kommetje.
   * neem een mini-mespuntje zuiver biologische kurkuma-longa poeder . ( kun je GRATIS van mij wel krijgen)
   * meng dit in dit hele kleine kommetje.
   * met een wattipje stip je een HEEL klein beetje mengsel op de ontstekingen.
   * EEN minuutje laten zitten, ( niet langer hoor, niet langer als EEN minuut) en afwassen met komkommersap.
   * doe dit 2 x per dag.

   Als het werkelijk ontstekingen zijn, zijn ze snel verdwenen. Wat zegt je huisarts ervan ?

   Een hele fijne avond gewenst, en veel vriendelijke groeten uit Groningen van Tieneke .

 8. Pingback: WAT DOET CURCUMINE BIJ SPIERREUMA ? | DEGENEESKRACHTIGEKEUKEN.NL

 9. Pingback: HUISMIDDELTJES VAN OMA. | DEGENEESKRACHTIGEKEUKEN.NL

 10. Hallo Tieneke,
  Hartelijk bedankt voor dit enthousiast geschreven en heel leerzame verhaal. Ik wist het wel, dat warm water goed is voor je lichaam, maar ja, je vergeet het weer en het raakt op de achtergrond. Maar nu ga ik het weer drinken! met gember, kurkuma en citroen. Lijkt me heerlijk!
  groetjes,
  Liesbeth

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.