Vegetarische mezze en tapas

Standaard

Een mezze is lekker, tapas zijn hot, fingerfood is echt ‘in’ . Toch krijgt men in veel tapas bars voornamelijk tapas van/met vlees en vis. Terwijl vegetarische tapas misschien nog wel veel beter smaken. Ook vorige week  was dit het probleem, een gevulde kleine paprika met wat smeerkaas erin was het enige wat de kok kon bedenken. Dat vraagt toch om andere ideeën , hier vindt U een leuk artikel over vega tapas en vega mezze.  

Wat  is een mezze ?

MMMMezze,..De mezzetraditie is misschien wel een van de meest verleidelijke onderdelen van de eetcultuur in het Middellandse zeegebied.  Mezze of tapas zijn heerlijk  omdat ze zo bijzonder en lekker zijn . Het woord mezze zou een  een verbastering van het Italiaanse woord “mezzano” kunnen zijn. En dat betekent “midden”.

Van oorsprong komt de mezze uit de Libanese keuken. Eten kan hier een vorm van ontspanning zijn, niets overtreft een mezze in de schaduw van een oude boom. Of op een balkon met uitzicht over de zee, of over sfeervolle straatjes. Toen wij in Oman waren , hadden we een klein romantisch restaurantje in de haven gevonden, met uitzicht over de zee. We hebben de lekkerste hummus gegeten, en de baba ganoush was een feest om te eten met rauwe groente stukjes. Er waren in de winkeltjes de verleidelijkste  scalas aan heerlijke kleine hapjes. Grotendeels vegetarisch.

Het idee van ‘mezze’ is al heel oud. Waarschijnlijk overgenomen (of meegenomen) door Arabische specerijen handelaars uit Genua. In het Grieks heet het “mezedes” of “mezethakia”. In Turkije spreekt men van”mezeler” of  “meze”.

En in Arabisch sprekende landen “mezah” , “maza” of “mezze”  . Vermoedelijk komt het  woord  van het oude Persische woord  “maza’, wat ‘smaakje’ of ‘hapje ‘betekent.

Het gebruik om lekkere kleine hapjes te serveren is eigenlijk bekend in iedere cultuur. De russen spreken van ZAKOESKI, de Japanners van SUSHI,  de amerikanen van FINGERFOOD en wij noemen het HAPJES. Een uitgebreide keur aan lekkere die en iedereen kan naar believen van de tapas of mezzehapjes nemen. Ze kunnen variëren van olijven, noten, dipsausjes of kleine hete pasteitjes. Vega balletjes, gevulde groente of een pittabroodje , opengesneden met kaas en kruiden onder de grill. Eieren, speciaal klaargemaakt met kruiden of een dukkah, het maakt niet uit wat U verzint.

Mezze of tapas zien er prachtig uit. En ze hebben een verrassende smaak; zijn heerlijk om te eten en zouden een complete maaltijd kunnen vormen. MMMMMezze :) Gisteren was het hier weer een gezellige “zoete inval” , het gezelschap is getrakteerd op een heerlijke mezze en een vega barbeque. Het was super ! En alles was binnen een of twee uren  geheel klaar.

Mezze of  tapas, waar vind je deze ? 

En toen wij in Jordanië waren, hebben we heerlijkste mezze gegeten die U zich  kunt voorstellen. Ook tijdens ons bezoek aan Istanbul, werden we verrast door uitgebreide vegetarische mezze’s. De heerlijkste hapjes zijn te koop in een gewoon koffiehuis/restaurant of langs de kant van de weg, maar U kunt ze natuurlijk ook gewoon thuis klaarmaken.Mezze’s hebben geen voorschriften. Ze kunnen variëren van geroosterde meloen- of pompoenzaden om op te knabbelen , tot schaaltjes met salades, peulvruchten, allerlei soorten eieren, dips met heel veel kruiden, groenten ( gevuld of ongevuld), kleine kebabs, stapels olijven ( van ieniemienie klein en zwart tot grote groene), gemarineerde olijven enz.

Dus mezze’s zijn een grote variëteit aan kleuren, geuren en structuren. Mezze’s worden overal en altijd  gegeten, zelfs als hoofdmaaltijd ! . Gaat U nu iets meer naar het Oosten, Irak bijvoorbeeld, daar kunnen ze mezze’s uitbreiden tot enorme heerlijke buffetten. Ook begint men vaak een maaltijd met een mezze.

mezze klein mooi.Tafels vol, en een zo een simpel recept als een in dunne repen gesneden komkommer in een schaaltje ijskoud water met een paar druppels citroensap is dan een ware tractatie als het erg warm is. Als men dit vertaalt naar de Nederlandse keuken, is het een hele belevenis om een lekkere biologisch, vegetarische mezze te maken.

Kleine pitta broodjes zijn dan wel een vereiste. Ik had gisteren een doos met mini pasteitjes gekocht en gevuld. De vulling was halloumi met sumak. Even onder de grill, en het was klaar.  Een simpele salade met tomaat, ui en een paar druppels rode azijn , peper en zout. HEERLIJK op een pitta broodje ! Je kunt een mezze ook op EEN schaal serveren. Het is even lekker !

Mezze, de tapas van het Midden-Oosten.

In Istanbul hebben we veel mezze besteld. Er was  een aardige serveerster , die alleen maar rondging met een enorme schaal met mezze. Voornamelijk vega. Een van de hapjes die we daar gegeten hebben, waren kleine stukjes feta. Maar de smaak was een explosie. Toen heb ik me niet kunnen bedwingen en heb de kok gevraagd wat hij serveerde. Het was zeer bijzonder ! Hij gaf me het recept direct, onderstaand vindt U het .

Hier vindt U een paar lekkere eenvoudige recepten voor een mezze of tapas. Misschien een idee voor het aanstaande weekend ? Krijgt U visite ? Ze zullen verrast zijn, zeker de vegetariërs in het gezelschap. Een mezze of tapas kun je kopen, maar zelf maken is veel leuker. Nietwaar ?

Mezze recepten en tapas recepten

  1. TURKSE FETA MET ORANJEBLOESEMWATER.

2.  KAAS CUPCAKES

3.  GEGRILDE FETA.

4.   VEGETARISCHE BALLETJES.

5.  RADIJS MET SINAASAPPEL GLAZUUR.

6.   GEVULDE ABRIKOOS.

7.   GESOUTEERDE PADDENSTOELEN.

8.  HUMMUS.

9.   GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER.

10.   GEMARINEERDE OLIJVEN.

11. DUKKAH’s

12. HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

13. HARDGEKOOKTE EIEREN MET KORIANDER EN SESAMOLIE

14. OOSTERSE WORTELSALADE

15. EEN HELEBOEL LEKKERE GRIEKSE MEZZE HAPJES.

Dank voor het lezen , en voor iedereen een fijn weekend gewenst.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Eén reactie »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.