Val je af met een dieet ?

Standaard

Iedere vrouw kent het gevoel dat er iets te dik is aan haarzelf. Bij de ene betreft dat de buik, de andere het achterwerk, de derde de bovenbenen. Dan zien we een advertentie met een product dat helpt om snel af te vallen. Helpt zo’n product ? Kun je niet beter op dieet gaan ? Of moet je gewoon niks doen ? De spiegel is hard, vinden we. Maar zijn we zelf niet veel harder voor onszelf ? Als iemand rond de 60 jaren telt , kun je geen spiegel met een gezicht van 18 jaren oud meer verwachten. En ook geen figuur van een 18 jarige. Hier vindt U een informatief artikel over afvallen, over  dieet en reclame. 

Groenten voor gezond afvallen

afvallen doe je zo het beste,..

Ergens op het werk sprak ik met een paar gezellige dames. Gewoon , waar vrouwen zo over praten. En opeens vroeg ze  me ..” hoe kom jij aan zo’n goed figuur, en dat op jouw leeftijd..”

Ik hoefde geen antwoord te geven, dat deed haar vriendin wel voor mij. “.. Ach,..”  zei ze  “..dat snap je toch wel, dat soort vrouwen eet gewoon heel erg slecht, en moet je die man zien. Die is ook al zo dun…”  .

Ik schoot in de lach, en heb ze een kaartje van mijn weblog gegeven. Dan konden ze eens zien wat  “slecht eten” nou eigenlijk  inhoudt. Van  “slecht eten”  word je niet dun, maar dik ! Ze vroeg of er ook een methode tussen stond om af te vallen. Toen heb ik gezegd dat ik er binnenkort een artikel aan zou wijden.

Val je af met een dieet ? 

Nou, nee , op de lange duur niet. Je leest zo vaak over allerlei nieuwe diëten, de ene is snel vergeten en de andere wordt hoog opgehemeld. Ik let wel op wat ik eet, maar heb eigenlijk nog nooit echt een dieet gevolgd. En al die dieet-wetenschappers vergeten vaak dat je gewoon moet eten. Gewoon, gezond en normaal. Let beter meer op vitamines en mineralen , als op calorieën en koolhydraten.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

De meeste diëten zijn ongezond en slecht voor U.  De meeste diëten laten een onderdeel, wat veel calorieën geeft, uit de voeding.   Er zijn er 4.

 •  Suikers
 • Vetten
 • Proteïnen
 • Koolhydraten

U kunt eigenlijk niet   “zomaar”   een onderdeel uit de voeding weghalen. Bijvoorbeeld het zgn ATKINS dieet, laat voornamelijk de koolhydraten weg. Uw hersenen werken op koolhydraten, U wordt er niet beter van, als je dit onderdeel uit de voeding schrapt.

( Gevolgen kunnen zijn : Depressiviteit, verminderde geestelijke weerstand, onzekerheid en wat er verder maar geestelijke moeilijkheden kunnen zijn. En daar ga je dan toch zeker GEEN anti-depressiva voor slikken.  Begin gewoon niet  met zo’n lichamelijk/geestelijk sloop-dieet !. Mijn vriendin heeft hier een paar keer een paar kilo mee verloren. Maar die waren snel en dubbel weer terug. Maar de anti-depressiva tabletten zijn ook gebleven. )

En dan mag U OOK nog veel vetten en eiwitten eten. Of dat nou gezond is, is echt een vraag. Ik denk het niet.  De wat meer klassieke diëten laten veel vetten weg, en overal ziet  men in een dieet dat ook suikers taboe zijn. Maar we hebben deze stoffen nodig. Deze stoffen zijn niet het probleem, maar de mate waarin we het eten. 

Ook “LIGHT” producten worden veel verkocht. Maar een evenwicht is moeilijk te vinden. Suikers ingeruild voor vetten, en vetten ingeruild voor suikers.

Tja,.. wat koopt U dan eigenlijk ?.  Hetzelfde met meer chemicaliën. Voor veel geld.

De consumentengids heeft een uitgebreid artikel gewijd aan dit onderwerp. De conclusie was, in het kort, dat suikers nog schadelijker waren dan vetten. Van de regen in de drup, dus eigenlijk.

Afvallen, is vet in ons eten gezond of ongezond ? 

Vet is zowel gezond als ongezond.. transvet, verzadigd vet enzovoort. Alleen is het niet zozeer het vet, maar waar het “in verpakt”  zit. Frituur voedsel, of cake en chips zijn niet gezond. Maar gek genoeg is het ook nog zo, dat verzadigde vetten je aderen versterken.

Een HEEL klein beetje is prima voor je aderen.  Het vet uit de vette vis of vet uit noten is zeer gezond. Ja,  het ligt eraan. Een vroegere vriendin van mij at een zgn paleodieet. Veel eiwitten, vaak in de vorm van mager rood vlees. Het is eigenlijk heel erg ongezond om veel rood vlees te eten. Maar deze zelfde eiwitten kun je ook eten in de vorm van quorn of plantaardige groente proteïnen. Dan is het wel gezond…

 Afvallen met een dieet?  Eigenlijk is het evenwicht belangrijker.

Ja, eet gewoon alles, vers, fris en gezond. Laat de hele handel uit pakjes, zakjes en plastic bakjes weg. En je hebt een perfect dieet voor je zelf. Eet niets wat niet vers is.

Reinigend voor ons darmweefsel.

Reinigend voor ons darmweefsel.

En bovendien is het voor je lichaam niet goed om erg snel af te vallen. Het beschadigt je lichaam op metabolisch niveau, wat pas vele jaren later tot uiting komt. Verder is er nog een reden die “snel afvallen” tot een bedenkelijke zaak maakt.

Namelijk de gif stoffen die je jaren hebt opgeslagen in vet. Stoffen als pesticiden, PCB’s en dioxinen zijn in vet oplosbare giffen. Die zitten in je vet, en kunnen daar niet zoveel kwaad. Maar als je ineens in een hoog tempo gaat afvallen komen deze giftige stoffen snel in je bloedbaan terecht. In je lichaam kunnen ze dan vele ongezonde uitwerkingen hebben. Beter niet doen, dus.

En voor de mensen die boven de 35 a 40 jaren oud zijn. Bedenk dat vroeger  de waterleidingen van lood waren. Dat hebben we als kind in ruime mate binnen gekregen en het zit hoofdzakelijk in onze darmen . Dit kun je er wel uit krijgen, namelijk door iedere dag een appel te eten. In appels zit een stof die de darmen reinigt.

Als je eens verder in de wereld rondkijkt, merk je wel op dat er vele volkeren zijn, die ouder worden dan de gemiddelde Europeaan. Hun voedingspatroon is meestal anders.

Veel peulvruchten, noten en en eventueel af en toe vis. Dat is goed voor een mens.  Beter geen tot zeer weinig rood vlees en laat die van te voren klaargemaakte pakjes-gerechten maar staan.  Veel teveel zout.

Er zijn wel een paar gezonde richtlijnen om af te vallen. 

 • Eet vers met gezonde vetten en koolhydraten en proteïnen. Niet teveel, niet te weinig.
 • Gooi alle koekjes, chips, frisdrank, snoep en andere suikerrommel gewoon WEG.
 • Eet regelmatig een gezond tussendoortje, dan heb je niet zo’n zin in slechte dingen.
 • Gezonde tussendoortjes moet je zelf meenemen, die vind je niet in de kiosk of cafetaria.
 • ’s Morgens uitgebreid eten is prima, sla nooit je ontbijt over.
 • Eet ’s Avonds met mate.
 • Eet  NOOIT voor de tv, zakken chips of ijsjes gedachteloos weg. Een stukje zwarte chocola of een paar stukjes komkommer zijn de ergste ramp nog niet. En water met verse citroen/sinaasappel is beter als suikerrijke frisdrank. Eigenlijk wen je er wel snel aan, om geen glazenvol suiker weg te kiepen. Water met bubbels is ook lekker.
 • Eet niet te snel.
 • Zet alvast wat komkommer, paar tomaatjes of iets anders wat vers is in de koelkast. Dan heb je niet zo’n zin in chips. Ik heb altijd een bakje  met noten “op reserve” .
 • Schrijf op wat je “afval ervaringen” zijn. En hou je gewicht bij. Hang bijvoorbeeld in de badkamer, aan de binnenkant van de  kastdeur een gewichts grafiekje. Het is geweldig om te zien hoe de lijn HEEL LANGZAAM naar beneden buigt. Zet groene lijnen ertussen, als je een mijlpaaltje hebt bereikt. Maar mishandel jezelf niet.
 • Neem de tijd om af te vallen, door je eetpatroon te veranderen.
 • Triphala werd in de oudheid gebruikt om af te vallen.

Ja,  Geniet van verse dingen en van het langzaam afvallen. Bovendien is er een natuurlijk middel wat de spijsvertering ondersteunt. Een betere spijsvertering verbrandt het voedsel beter. Het heet kurkuma-longa .

Val je af met een dieet ?

NEE, niet op langere termijn.   Maar van vers en gezond eten wel.

Omtrent dit onderwerp heb ik een paar artikelen geschreven :

1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2015/05/10/afvallen-en-detoxen-met-warm-water/

2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2015/03/07/afvallen-met-ayurveda/

3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/03/01/afvallen-het-beste-dieet-is-geen-dieet/

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Eén reactie Volgende »

 1. Ik denk dat je pienter heb nagedacht, alles met mate inderdaad, één keer opscheppen en alles vers. Hoe beknopt en verstandig wil je het nog hebben? Vind het zelf wel moeilijk een koekje bij de koffie overslaan en chips s avonds 😉 Maar verder ben ik goed bezig, flesje stevia ipv suiker en lijnzaad olie en kokosvet om te bakken 🙂 Dus ja, krijg ik van jou wel een 8 voor mijn moeite? Een 10 zal het nooit worden of ik word en sjacherijn en dat wil ik ook niet zijn 😀 Bedankt voor dit bruikbaar blog, Tien 🙂 mooi weekend, pak nog wat zon mee nu het nog kan xxx

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.