Aften in de mond en kurkuma.

Standaard

Aften in de mond is een vervelend en pijnlijk verschijnsel. De behandeling ervan verloopt moeizaam, en er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Een afte is een grijs-wit zweertje ter grootte van een halve- tot een hele centimeter. Men zegt dat er  niet veel snel werkende behandelingen voor. Soms treft men zelfs aften aan op het tandvlees. Of aften op de tong.  De ayurveda geeft een duidelijke en snelwerkende richtlijn ter voorkoming en genezing van aften. Hier vindt U een artikel vanuit een ayurvedisch gezichtspunt  en ook goedwerkende remedies voor dit pijnlijke probleem. 

Wat zijn aften in de mond.

Een paar weken geleden kreeg ontving ik een email van een jongedame. Ze had erg veel last van aften in haar hele mond, en vermoedde dat het werd veroorzaakt door haar werk in een fabriek die chemische stoffen verwerkte. Ze vroeg me of er iets aan te doen was. Verschillende ziekenhuis bezoeken, dokters bezoeken en reinigende oplossingen hielpen niets. Haar mond zat er vol mee, en het was pijnlijk. Niets hielp. Ze wist niet meer wat nu te doen. Ik heb haar beloofd om er een artikel aan te wijden.

Aften zijn pijnlijke grijs-witte zweertjes in de mond. Soms op de tong, onder de tong, in het wangslijmvlies, het verhemelte of aan de binnenkant van de lippen. Ook op het tandvlees zijn aften soms te vinden. Ze zijn niet besmettelijk, maar wel zeer pijnlijk en vervelend. U kunt Uw smaak zien verminderen, een erg droge mond krijgen of een nare metaalsmaak in de mond ervaren. De meeste remedies zijn gericht op pijnbestrijding en ontsmetten van de mond. Niet op genezing.

Hoe ze precies ontstaan is niet geheel duidelijk, er worden veel oorzaken voor genoemd, zoals griep, stress , diabetes, vitaminegebrek of bestraling en/of chemotherapie. Regelmatig worden deze als veroorzaker van dit probleem genoemd. Het gevolg van aften kunnen darmproblemen zijn, zowel constipatie als diarree. In de regel worden er veel huismiddeltjes aangeraden, zoals spoelen met thee en dergelijke.

Aften en Ayurvedische behandeling.

De Ayurveda ziet dit anders, letterlijk staat er door Dr. V. Lad er het volgende over  geschreven :

..”….aften zijn over het algemeen traumatisch, dat wil zeggen dat zij aan een snee of bezering in de mond te wijten zijn. Wanneer mensen scherp, droog of hard voedsel eten, zoals popcorn, maïschips, knäckebrod of toast. Of na een maaltijd op venkelzaadjes kauwen, kunnen door hele kleine verwondingen aften ontstaan. Het maakt kleine verwondingen en/of beschadigingen in het mondslijmvlies, en na een paar dagen daarna openbaart zich een afte.

Ook mensen die een tandenborstel met harde ruwe haren gebruiken, of hard duwen bij het poetsen, kunnen de slijmvliezen irriteren. Soms bijt men tijdens het slapen of zonder nadenken op het zachte weefsel van wangen, tong of lippen. Ook een onregelmatig gebit, met scherpe tandhoeken kan tot rijtwondjes en aften leiden.

 

Ook kan een overgevoeligheid voor chemische stoffen, bijvoorbeeld in tandpasta, als oorzaak genoemd worden. …….”..

Goede uitwendige remedies tegen aften zijn de volgende :

 • De eenvoudigste en beste ayurvedische oplossing tegen aften is het plaatselijk aanbrengen van kurkuma en honing. Meng 1 theelepel honing met 1/4 theelepel kurkuma poeder, en wrijf op met een wattip het zweertje ermee in. Een a twee paar minuutjes laten zitten. Dit zal eerst een aftebeetje branden, maar de pijnlijke plek zal snel genezen.
 • Spoel de mond een paar maal daags met aloë-vera sap.
 • Aloë-vera gel met neem-poeder helpt ook goed. Neem 1 theelepel gel en een snufje neem-poeder. Neem poeder is extreem bitter. Meng deze en breng op de aft aan.
 • Doe 10 druppels theeboom olie ( tea tree oil) in 1/3 kop water en spoel de mond ermee. Deze milde oplossing zal als een ontsmettend middel werken en verder aften vorming helpen voorkomen; bovendien helpt het de aft genezen.

Goede inwendige remedies tegen aften zijn de volgende : 

 • Over het algemeen zullen het de mensen het een hoog pitta, eerder aften krijgen dan andere types. Volg een dieet dat pitta verzacht. Dus waarbij men heet, gekruid en gegist voedsel vermijdt. Vermijdt sterke drank, want die verergert de wondjes.
 • Drink tussen de maaltijden een 1/2 kop cranberrysap. Dit helpt om de zweertjes te genezen en het brandende gevoel en de irritatie te verlichten.
 • Eet een mengsel van 1/2 theelepel kandijpoeder en 1/2 theelepel om de pijn te stoppen en de ontsteking en irritatie te verminderen.
 • Soms gaan aften met diarree of juist met constipatie gepaard. Een kop warme melk met een 1/2 theelepel pijlwortel verlicht constipatie ; 1/4 theelepel pijlwortel met 1 theelepel ghee ( geklaarde boter) corrigeert diarree.
 • Curcumine C3 remt ontstekingen in het lichaam op geheel natuurlijke wijze.

Vooral de remedie van kurkuma en honing is een goed genezend middel tegen wondjes en ontstekingen.

De jongedame heb ik aangeraden om met het honing en kurkuma mengsel te beginnen, en daarna te poetsen met kurkuma tandkrijt. En een zachte tandenborstel te gebruiken. Het hielp binnen 2 dagen. Ze was er zo blij mee. “….. Dat niemand mij dit eerder heeft gezegd…. ” was haar commentaar.

Dank voor het lezen, en een vriendelijke groet van uw ‘degeneeskrachtigekeuken’-team

Op het internet kunt U hier veel over vinden.

BRON :

 • Dr. V. Lad  ( De Ayurvedische Huisapotheek)
 • Dr. D. Frawley ( The Yoga of Herbs)

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Eén reactie Volgende »

 1. Hallo! De kurkuma heeft mij bijzonder snel geholpen bij de afte op mijn tong, waardoor ik bij het spreken klonk alsof ik dronken was… wat een goed advies!

  Voor de inwendige adviezen heb ik nog een vraagje. Er staat genoemd “Eet een mengsel van 1/2 theelepel kandijpoeder en 1/2 theelepel om de pijn te stoppen en de ontsteking en irritatie te verminderen”.. maar wat moet de inhoud van die 2e halve theelepel zijn? 🙂

  Nogmaals hartelijk dank!

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.