De afgelopen week kwam er een rapport uit van de WHO. Het ging over bewerkt vlees. De uitslag loog er niet om, teveel bewerkt vlees is gevaarlijk voor de gezondheid. Men heeft een verhoogde kans op een ernstige ziekte. Daarom werd het eten van dit soort vlees ronduit afgeraden. Zo wie zo werd er gewaarschuwd tegen te veel en te vaak vlees eten. En daarmee werd rood vlees bedoeld. Hier vindt U een artikel over vlees, vlees eten, flexitariër worden. Het is altijd wel grappig om de reacties te horen als men tegen een vleeseter zegt dat men vegetarisch eet.
Jaren geleden waren we eens uit eten. Toen we de kok van het restaurant vertelden dat we graag vega wilden eten was het even stil. …”Vegetariërs ? Zijn jullie vegetariërs ? Nou, zo zien jullie er anders helemaal niet uit….” was zijn opmerking. Het is nog jarenlang een grapje geweest. Als we iemand zagen die er beroerd uitzag, was onze steevaste opmerking .”Kijk, daar loopt ook een vegetariër.” En dan moesten we lachen. Voor een restaurant is dit toch een ietwat vreemde opmerking.
En er zijn zelfs restaurants die zich geen raad weten met een vegetariër, en derhalve niet verder komen dan een omelet of pasta. In deze dagen , waarbij er zoveel mogelijkheden zijn tot heerlijke groente gerechten. Daarmee bedoel ik niet de wat betere restaurants, deze specialiseren zich steeds meer in lekkere groente recepten.
Vegetarisch eten.
Alle radio programma’s , deze week, omtrent dit vlees probleem bewijzen dat men er eigenlijk niet zo over nadenkt. Waarom zou je vegetarisch eten ? Is toch helemaal niet lekker ? Nou, simpel, ligt eraan hoe en wat je bereidt.. En wat je graag lust. Eenmaal opgevoed met vlees zul je een andere groente-eter zijn, als iemand die al 40 jaar geen vlees heeft gegeten. Vleeseters zijn aan een sterkere smaak gewend. En vinden een zacht smakend gerecht veelal niet zo lekker.
Veel mensen zijn niet gewend om groente anders te bereiden. Weten ook geen bijzondere combinaties. Hebben het nooit geleerd en zich nooit in verdiept. Wie had ze dat dan uit moeten leggen? Veel ouders koken ook niet of weinig. Hebben het druk genoeg. En de reclame zal ons wel helpen. Pakkie-open-en-klaar-is-die. “Gezond en lekker” zegt men in de reclame slogans. Eigenlijk is het te zout en te vet.
Zeker zijn er verschillende redenen om flexitariër of vegetariër te worden. Eigenlijk heeft iedere groente-eter zijn eigen reden. Jongeren hebben vaak zo’n periode in hun leven dat ze besluiten groente te eten. Vaak is dit vanwege de “zieligheids factor”. Als ze U met een slagersmes de wei in zouden sturen om een dier te slachten, zouden veel mensen zich ook bedenken. Volkomen begrijpelijk. Vanmorgen op de radio vertelde iemand dat wij een lapje vlees uit de supermarkt niet meer associëren met het dier zelf. Dat is waar.
Niet dat ik in huilen uitbarst bij het zien van een zoute haring, of zo. Maar dat er veel mis gaat in onze vleesindustrie hoef ik niemand uit te leggen. Van gifschandalen tot kilo’s antibiotica zonder aanwijsbare reden. We eten het allemaal erbij op.
Waarom zou je vegetarisch eten of flexitariër worden ?
Verder heeft mijn man al 43 jaren geleden besloten om geen vlees/vis meer te eten. Omdat hij geen zin had om dode beesten te eten. “…Je eet eigenlijk een stuk van een lijk…” is zijn standpunt.
Ja, ons vlees is volledig gekleurd. Want als er in de supermarkt stukken vlees zouden liggen met hun natuurlijke grijs-bruine kleur zou dat veel potentiële kopers afschrikken. En zou eigenlijk niemand dat kopen, omdat het er niet goed uitziet. Dus worden er flinke hoeveelheden kleurstoffen, natriumnitraat en natriumnitriet overheen gedaan.
Dit zijn chemicaliën die bederf vertragen. Helaas maken deze chemicaliën geen onderscheid tussen jezelf en het stuk gegeten vlees. Je vergiftigt jezelf. omdat je het er allemaal bij op eet. Ook was er een verontwaardigde mevrouw, deze week op de radio, die dit onderwerp aanhaalde. “…Er MOET toch kleurstof over het vlees gedaan worden, anders is het helemaal grijs. En wie koopt er nu een grijze ham ? Of een grijs stuk vlees. ” Was haar standpunt.
In eerste instantie zien mensen daar geen punt in. Toch is het echt gezonder om vegetarisch te eten. Of tenminste flexitarisch te eten.
Vegetarisch eten, er zitten meer eiwitten in groente dan in vlees.
Ja, wij hebben deze discussie in de media, de hele week met interesse gevolgd Natuurlijk moet ieder mens zelf weten waar hij/zij voor kiest om te eten. Maar wat de eiwitten betreft. er zitten meer eiwitten in groente dan in vlees! Hoe zou een olifant, een neushoorn of een stier dan kunnen overleven en zo groot worden!
Eigenlijk eten wij als mensen hoofdzakelijk vegetarische dieren, hier in het westen. Behalve vis, wij eten wel jagende vissen. Vissen die vis eten. En tijdens de vertering vallen de meeste eiwitten toch uit elkaar in de aminozuren waaruit ze zijn opgebouwd. Het komt erop neer dat je lichaam de bouwstoffen zelf wel weer in elkaar zet. En die bouwstoffen zitten net zo goed in melkprodukten, granen, bonen en noten. Dit zijn hoogwaardige eiwitbronnen. Kaas, pinda’s en linzen bijvoorbeeld bevatten per gewicht meer eiwit dan hamburgers, varkensvlees en biefstuk. En er zijn zoveel lekkere andere dingen.
Vegetarisch eten is gezonder.
En om over het milieu nog maar te zwijgen. Vlees vervuilt erger dan uitlaatgassen. Kijk eens om je heen, hoe ongelofelijk veel landbouw grond gebruikt wordt om maïs op te verbouwen. Allemaal voor diervoeder gebruikt. Daar had je ook iets anders op kunnen verbouwen. Om over de duizenden en duizenden liters water die gebruikt worden om een kilo vlees te krijgen, nog maar te zwijgen. Een opmerking , naar mijn kant, was deze week dat biologisch vlees toch minder milieuvervuilend en gezonder zou zijn. Dat het dier beter gegeten heeft, dat denk ik wel, maar in de verdere bewerking maakt het niet veel uit, denk ik.
Voor mensen met een spirituele interesse is er een boek “EEN HOGERE SMAAK” van de Bhaktivedanta Book Trust. ISBN 90-70742-14-4 . Je kunt hier keiharde waarheden over het eten van vlees in vinden. Nee, gezond is het niet. En ook niet meer echt van deze tijd. We kunnen prima zonder vlees.
Reinig eens je darmen.
Vlees heeft een korte darmvertering nodig. Alle roofdieren hebben een korte darm. Een mens heeft een lang darmstelsel. Door dit lange darmstelsel en zijn lichaams temperatuur zijn wij ingesteld op een langere vertering. Eigenlijk komt er door dit lange darmstelsel een rottingsproces op gang. Terwijl een mens op een gistingsproces is ingesteld. In de Ayurvedische gezondheidsleer staat enorm veel informatie over dit proces. Een paar maanden geleden kreeg ik een mail van een meneer, die erg ziek was in zijn darmen, die mij om advies vroeg. Omdat ik geen arts ben, en het ook niet pretendeer te zijn, heb ik hem doorgestuurd naar een kundig arts. Met zowel een Westerse artsenopleiding, maar ook een Ayurvedische artsen opleiding. Deze meneer mailde mij dat hij zich aanzienlijk beter voelde, meer energie had en bestelde wederom de kurkuma/curcumine combi. Voor de darmen is curcumine een goede zaak.
Ook vragen me veel mensen met de Ziekte van Crohn om advies. In het artikel van de ” http://www.sohf.nl/nieuws/alles-over-curcuma ” staat , onder andere, te lezen dat het gebruik van curcumine-longa de ontstekingen kan verminderen. Kurkuma-longa en curcumine-longa maken je lichaam schoon. Dat is een gezonde zaak. En de hele discussie over vlees is ook een goede zaak.
En er zijn zoveel verfijnde vega kookboeken.
“…Vegetariër? U draagt toch ook leren schoenen!.. ” Maar wie eet er nou zijn schoenen op !
Met een vriendelijke groet van Tieneke,
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
ook ik eet al ruim 30 jaar geen dieren, waarvan ruim 3 jaar ook geen zuivel meer, alleen plantaardige zuivel, ik ben zelden ziek, als mensen die mij niet goed kunnen mij ontmoeten, en als ze er dan achter komen dat ik geen dieren eet, hoor ik ook vaak, maar zo zie je er niet uit, alsof je er niet uitziet als je geen dieren eet, maf eigenlijk, er zijn heel wat bekende die goed uitzien en geen dieren eten, maar wel hun gezonde verstand gebruiken, ook zijn er best veel veganistische topsporters, dan zeg ik, kijk daar maar eens goed na, als mensen domme opmerkingen maken over het niet eten van dieren zeg ik, kijk eens naar EARTHLINGS, maar ik waarschuw wel vooraf dat het vreselijke beelden zijn die je waarschijnlijk nooit meer van je netvlies af krijgt, sommige mensen die ik kan en de docu hebben gezien wilde ook nooit meer een dier opeten, melk is voor kalfjes!
Goedemorgen, Dank voor je reactie. Ikzelf heb de docu niet gezien, want ik geloof je zonder meer dat de vleesindustrie verschrikkelijk is. En dat men er eigenlijk geen deel aan zou moeten hebben. Ooit eens heb ik een foto gezien van een koe, deze stond in de onthoofdingsmachine. Ik ben de uitdrukking in de ogen van dat dier nooit vergeten. Het was heel erg. Maar dit is een geheel persoonlijk standpunt. Er zijn nog meer redenen om geen vlees te eten, bijvoorbeeld # “gezondheids” redenen , # “ik eet niets wat dood is”- reden, # “het is me te duur”-reden, # “ik lust het niet”-reden. En veel kinderen hebben de “zieligsheids factor ” als reden om geen vlees te eten. Dank voor je reactie, het zet misschien wat meer mensen aan tot nadenken over hetgene wat men eet. “Iedereen bestaat uit iedere hap die hij/zij ooit eens heeft gegeten”. Je voeding bepaalt je denken en zijn. Ja, je hebt helemaal gelijk. Grtjs uit Groningen van Tieneke 🙂