Waarom en hoe werkt kurkuma ? Het geheim van kurkuma.

Standaard

Dat kurkuma een geheim geschenk van de natuur is, is ons al duizenden jaren duidelijk. Toch zijn er vaak veel vragen over de voordelen van het gebruik van kurkuma en curcumine. Wat werkt en waarom werkt kurkuma-longa. Mag je het zomaar gebruiken. Wat is precies curcumine. Zijn er ook nadelen aan het gebruik van kurkuma. Hier vindt U een goed informatief artikel over dit veelzijdige natuurproduct. 

Een beetje informatie over de geschiedenis van kurkuma-longa. 

kurkuma poederKurkuma longa is een wortel van een plant. Deze groeit het beste in een warme, vochtige omgeving. De omstandigheden met  optimale  groeicondities  door een goede werking van deze wortel zijn in India het beste. De zuiverste en best werkende kurkuma komt dan ook hiervandaan. Al eeuwenlang. Kurkuma behoort tot de geneeskrachtige planten met een lange traditie en een uitstekende ‘staat van dienst’. De oudste geschriften waarin kurkuma longa genoemd worden, zijn 5000 jaren oud. Dit was in de oude Ayurvedische geschriften. Ayur Veda betekent ‘kennis van het leven’. 

Kurkuma wordt daar sinds oude tijden gebruikt als natuurlijk, veelzijdig geneesmiddel. Er bestaan oude geschriften over het slijmoplossende karakter van deze wortel kurkuma, bij ademhalings infecties of problemen. Geschriften over de genezing van wonden, over het verminderen van oedeem, over het verwarmende effect op de gewrichten. Over het versoepelen van de beruchte ochtend stramheid in de gewrichten. En over de uitwerking op ons psychisch welbevinden. Een van de geschriften gaat over dromerige kinderen, die zich niet kunnen concentreren. Kortom, kurkuma werd hoog geacht.

De eerste keer dat kurkuma in het oude Europa beschreven is, is door de Griekse arts Dioskurides.  Toch heeft het lang geduurd, eer men hier ook de grote geneeskracht ontdekte. Heden ten dage bestaan er ongeveer 7000 publicaties in verschillende databanken. Men ontdekt steeds meer  medicinale werkingen van de werkzame stof Curcumine longa.

Hoe werkt kurkuma ? 

Kurkuma is een geel/oranje wortel. Deze gele kleurstof heeft een hoofdbestanddeel, deze heet curcumine. De gehele kurkumawortel heeft een heel breedschalig spectrum aan verfijnde en zeldzame mineralen en vitaminen. En levert derhalve een waardevolle bijdrage aan onze gezondheid. Maar het

kurkuma thee

Kurkuma thee

is de curcumine die de genezende kracht bezit. Daarom is deze combinatie ook uniek. En aangeraden. Hier kan men goede en zuivere kurkuma kopen. Ook kan men er zuivere curcumine kopen. En heeft men van beide het beste.

 Wat doet die peper in kurkuma en curcumine nou precies ? 

De werkzame stoffen van kurkuma zijn de curcuminoïden.  In de jaren ’70 is dit via diepgaand laboratorium onderzoek pas aangetoond. Ook is ontdekt dat curcumine en peper samen werken op een unieke manier. Peper houdt de zgn  glucurondisering tegen. Dit betekent dat een lichaamsvreemde stof nu NIET gekoppeld kan worden aan een lichaamseigen stof. Het is een biochemisch proces in het lichaam.

Normaal zou curcumine en kurkuma direct door lever en nieren het lichaam uitgewerkt worden. Maar door de peper wordt dit verhinderd. En dit heeft als gevolg dat de curcumine en kurkuma langer in het spijsverterings stelsel blijft.  Ons lichaam heeft nu meer tijd om de werkzame stoffen op te nemen. De verhouding peper en curcumine zijn dus belangrijk en moeten nauwkeurig zijn.

Ook mag de curcumine niet verhit worden, daarmee verliest het zijn werking grotendeels. Verder is kurkuma en curcumine niet oplosbaar in water, wel in vet en in alcohol. Vandaar dat inname bij de maaltijd aangeraden wordt. In de maaltijd is altijd wel wat vet aanwezig. Zo verhoogt peper en vet de werkzaamheid van curcumine.

Waarom zegt men dat curcumine heilzaam werkt ?

 • Het ondersteunt en remt alle soorten ontstekingen in ons lichaam

Dit proces gaat via enzymwerking. Curcumine is in staat om meerdere enzymen, die bij ontstekingen een rol spelen, uit te schakelen. Deze enzymen noemt men  COX-2, LOX, TNF, INTERLEUKIN-1, PROSTAGLANDIN E2 etc. Door deze ‘ontstekings enzymen’ uit te schakelen zijn curcumine en kurkuma een goed werkende mogelijkheid bij het behandelen van alle ziektebeelden die met ontstekingen gepaard gaan. Van artritis tot blaasontsteking.

 • Curcumine vernietigt schadelijke bacteriën

Een van de vele krachten van curcumine is dat het anti-bacteriële eigenschappen bezit. Er is een lange lijst op het internet hierover te vinden. Wat mij wel op is gevallen, is het feit dat een Universiteit in Londen, “QUEEN MARY UNIVERSITEIT” melding maakt van curcumine bij de nu gevreesde ziekenhuis bacterie. Daar stond te lezen dat de combinatie van curcumine en de werkzame stof in groene thee (Epigallocatechin gallat) zelfs zo sterk is, dat het de beruchte ziekenhuis bacterie kan verdrijven. Geen slecht nieuws, lijkt me. Daarom werkt curcuma ook goed bij wondjes. En als wondheling. Samen met honing een prima middel.

 • Curcumine helpt slijmoplossend en hoest verminderend.

Curcumine werd 5000 jaren geleden al geroemd om zijn sterke slijmoplossende werking in de ademhalings organen. En wordt al eeuwen gebruikt om vastzittende hoest te behandelen. Een poos geleden verscheen er een artikel in DE VOLKSKRANT , een jongen van 8 jaren oud had de ‘taaislijmziekte’. Normaal een levensbedreigende longziekte. Het geheim van Jaap is supermoes. Vier keer per dag eet hij een paar happen supermoes, met daarin alle enzymen die hij zelf niet kan aanmaken. En 2 voedingssupplementen, genistein ( een sojaproduct)  en curcumine ( een bestanddeel uit kurkuma) . Zijn moeder ontdekte dit, na wat speurwerk op het internet.  Ze  dacht :  “… ik probeer het gewoon…”. Haar zoon functioneert nu normaal.

Zoek het artikel vindt u onder de naam  ” KAN VOEDSEL KANKER GENEZEN ? ” De Volkskrant, 25-4-2015. Geschreven door Ellen de Visser. Het is verbazingwekkend !

 • Curcumine ondersteunt de remmende vorming van nieuwe bloedvaten bij kanker

Curcumine, naar men schrijft,  remt de groei van tumoren, doordat het de vorming van nieuwe bloedvaatjes verhindert. En zo de ‘levensader van de kanker’ afsnijdt. In medische vaktermen heet dit : De ‘NF-kappa-B ‘ factor wordt onderdrukt. En verhindert de vorming van nieuwe tumoren. Er is erg veel over dit proces te vinden op het internet.

 • Een beter humeur met curcumine

Curcumine werkt als een enzym remmer , dit heet Mono Amino Oxidase. Een enzym dat verschillende ‘hersen- en denkprocessen’ beïnvloedt. Bijvoorbeeld dopamine en serotonine zijn stoffen in onze hersenen die onszelf goed laten voelen. Bij depressieve gevoelens , worden deze stoffen door dit MAO enzym geblokkeerd. En ontstaat een depressief gevoel. Als je deze blokkade zou kunnen opheffen, door dit enzym te remmen, zou je stemming verbeteren en fleur je weer op.

Vaak wordt deze werking aan johanneskruid toegeschreven, een middel tegen depressie. Echter curcumine zorgt ook voor een betere signaal overdracht in de hersenen. Nieuwe studies wijzen uit, dat curcumine op gelijkwaardige wijze kan helpen tegen depressie. Een poosje geleden had een jongedame bij mij de curcumine besteld. Tegen depressieve gevoelens. Een paar dagen later belde ze me verbaasd op, ‘.. Wat is dat voor spul, want ik heb nu al het gevoel dat het werkt. Hoe kan dat ?.. ”  Hier is een antwoord op haar vraag.

 • Curcumine verbetert de galfunctie

Curcumine verbetert de werking van de galblaas. Gal is een wat taaie , slijmachtige vloeistof. Deze vloeistof heeft een duidelijke functie in onze spijsvertering. De galblaas is ca 6 a 8 cm groot, en heeft een opslagfunctie. Via kleine kanaaltjes vloeit, na wat gegeten te hebben, gal in het spijsverterings stelsel. Hier breekt gal vetten uit de voeding af. Is dit slijm te dik, dan kan het ontstoken raken of stenen vormen.

Curcumine maakt de galvloeistof dunner en vloeibaarder, en leegt de galblaas . Als er meer gal in de darm komt, worden vetten beter afgebroken. Goed voor de lijn, maar ook goed voor de Ph-graad van de darm zelf. De darminhoud wordt meer alkalisch/basisch. Dit beschermt de darmwand, en verhoogt de aktiviteit van de spijsverterings enzymen.

Echter als men geen galblaas meer heeft, kan men beter geen curcumine nemen.

 • Virussen en Curcumine.

We hebben het regelmatig, in onze ayurvedische cursussen, over curcumine en de veelzijdige werking. Een arts vertelde ons dat curcumine goed werkt tegen virussen. Virussen hebben geen stofwisseling van zichzelf. Daarom is er nauwelijks een medicament tegen te ontwikkelen. Bovendien zijn virussen in staat om zich razendsnel aan een veranderende omgeving aan te passen, en zichzelf zo resistent maken. Hoe curcumine tegen virussen werkt, is nog niet geheel duidelijk, daarnaar wordt meer onderzoek gedaan.

Maar wel is duidelijk dat curcumine op verschillende manieren tegelijk ingrijpt, op de manier van vermeerdering van virussen. Bij herpes, griep, hepatitis of andere virussen  zou dit prima kunnen werken.

 • Curcumine zou de bloeddruk kunnen verlagen en werkt als natuurlijke ondersteunende bloedverdunner.

Curcumine werkt in op de spanning/ontspanning van de bloedvaten. Na het nemen van curcumine, ontspant het lichaam de bloedvaatjes, deze versoepeling geeft meer “ruimte” voor ons bloed. Het haalt als het ware de “druk van de ketel af”. Door dit proces kan de bloeddruk wat zakken.

Ook wordt de klontering van de bloedcellen geremd in ons bloedvat systeem. Een japans onderzoek wees uit dat curcumine een ‘sportieve werking” heeft op hart en bloedvaten. Curcumine en kurkuma zijn extreem bitter. Was het geen oude volkswijsheid die zei …”… bitter in de mond houdt het hart gezond…”… Bij curcumine is dit zeker het geval.

NOOT :  Als men al bloedverdunners ( antistollings middelen ) moet gebruiken, wees dan voorzichtig met curcumine. Overleg met Uw arts.

 • Neurodegeneratieve problemen.

In een studie van de Universiteit in Maryland, staat duidelijk en helder het oordeel over curcumine en neurodegenatieve problemen. Er staat dat er aanwijzingen zijn dat curcumine goed zou kunnen helpen tegen Alzheimer, Parkinson, MS en andere hersen gerelateerde zenuwproblemen. Dit vanwege zijn reinigende werking.

 • Curcuma, een geheim anti aging product.

In ons, gratis, Eboek staat , onder andere, een rapport waarbij aangetoond is dat kurkuma en curcumine een zogenaamd “ANTI AGING” product is. Het vertraagt de veroudering van het lichaam. De huid blijft soepel, de gewrichten houden hun spankracht , en je figuur blijft prima, en zo zijn er eigenlijk veel dingen op te noemen die curcumine en kurkuma tot een geheim geschenk van de natuur maken.

Heeft curcumine en kurkuma ook nadelen, kan het gevaarlijk zijn ? 

 1. Ja, als men er veel te veel van neemt is dit niet gezond. Men kan er ernstige diarree van krijgen, met een nadelig effect op de nieren. Vanwege het grote vochtverlies. Een gestandariseerde veilige dosis is,  voor een volwassene, tussen de 1000 en 1500 mg per dag. Zuivere kurkuma/curcumine.
 2. Gebruik kurkuma/curcumine NOOIT als men een operatie moet ondergaan. Zeker 2 weken voor de operatie moet men stoppen, dit vanwege de bloedverdunnende werking. En meld het ook Uw arts of specialist.
 3. Als men bloedverdunners gebruikt, wees dan extra voorzichtig met curcumine, overleg met Uw arts. Want 2 maal dezelfde uitwerking is niet gezond voor U.
 4. Galstenen ? Beter geen curcumine nemen. Curcumine versterkt de galstroom, en er kunnen bij dit proces galstenen los komen. En een galstenen aanval veroorzaken.
 5. Het zou mogelijk zijn dat curcumine de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, dit is belangrijke informatie voor een diabeet.
 6. Curcumine is een “opruimer” , dus kan het de werking van medicatie beïnvloeden.
 7. In het geval van een operatie MOET U zeker  10 dagen van tevoren stoppen met curcumine/kurkuma. Omdat het bloedverdunnend werkt. Overleg dit absoluut met Uw arts. Dit is zeer belangrijke informatie.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Volgende »

 1. Heb last van spierreuma vanaf juli2017 slikte prednison15mg en ben in eigen overleg met reumatoloog naar 5mg gegaan de klachten blijven hetzelfde heb zwaar werk en ga vaak door mijn piek belasting heen.
  Blijf vooral last houden van de pijn in handen&Schouders.
  Bij controle met het bloedbeeld is niks te vinden alle bloedwaarders zijn goed.
  Zou ik met dit geneesmiddel kunnen beginnen!

 2. Hallo Tieneke,

  Ik gebruik Kurkuma pilletjes nu 2 á 3x daags voor twee maanden tegen depressiviteit en woede. Nou klinkt dat wel erg heftig maar mijn humeur was wel serieus heel slecht… Ongelofelijk, wat werkt het goed! Het duurde wel echt ongeveer 4 weken en nam netjes elke dag in. Ik was heel sceptisch maar mijn humeur is echt 100x beter. Wij hebben 3 kleine kinderen en chronisch slaaptekort denk ik maar zelfs na een verschrikkelijke nacht worden mijn stress en boosheids- gevoelens behoorlijk afgevlakt. Ik ben ook scherper, minder dromerig en energieker.

  Nou snap ik heel goed dat de invloed van Kurkuma altijd lastig te bewijzen is maar dat moet iedereen zelf maar uitzoeken. Misschien dat het ook voor anderen verschilt. Bij mij werkt het in ieder geval heel goed voor mijn humeur. En dat had ik eerlijk niet verwacht.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.