Waarom en hoe werkt kurkuma ? Het geheim van kurkuma.

Standaard

Dat kurkuma een geheim geschenk van de natuur is, is ons al duizenden jaren duidelijk. Toch zijn er vaak veel vragen over de voordelen van het gebruik van kurkuma en curcumine. Wat werkt en waarom werkt kurkuma-longa. Mag je het zomaar gebruiken. Wat is precies curcumine. Zijn er ook nadelen aan het gebruik van kurkuma. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel over dit veelzijdige natuurproduct. 

Een beetje informatie over de geschiedenis van kurkuma-longa. 

kurkuma poederKurkuma longa is een wortel van een plant. Deze groeit het beste in een warme, vochtige omgeving. De omstandigheden met  optimale  groeicondities  door een goede werking van deze wortel zijn in India het beste. De zuiverste en best werkende kurkuma komt dan ook hiervandaan. Al eeuwenlang. Kurkuma behoort tot de geneeskrachtige planten met een lange traditie en een uitstekende ‘staat van dienst’. De oudste geschriften waarin kurkuma longa genoemd worden, zijn 5000 jaren oud. Dit was in de oude Ayurvedische geschriften. Ayur Veda betekent ‘kennis van het leven’. 

Kurkuma wordt daar sinds oude tijden gebruikt als natuurlijk, veelzijdig geneesmiddel. Er bestaan oude geschriften over het slijmoplossende karakter van deze wortel kurkuma, bij ademhalings infecties of problemen. Geschriften over de genezing van wonden, over het verminderen van oedeem, over het verwarmende effect op de gewrichten. Over het versoepelen van de beruchte ochtend stramheid in de gewrichten. En over de uitwerking op ons psychisch welbevinden. Een van de geschriften gaat over dromerige kinderen, die zich niet kunnen concentreren. Kortom, kurkuma werd hoog geacht.

De eerste keer dat kurkuma in het oude Europa beschreven is, is door de Griekse arts Dioskurides.  Toch heeft het lang geduurd, eer men hier ook de grote geneeskracht ontdekte. Heden ten dage bestaan er ongeveer 7000 publicaties in verschillende databanken. Men ontdekt steeds meer  medicinale werkingen van de werkzame stof Curcumine longa.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs. De nummer één in kurkuma producten.

Hoe werkt kurkuma ? 

Kurkuma is een geel/oranje wortel. Deze gele kleurstof heeft een hoofdbestanddeel, deze heet curcumine. De gehele kurkumawortel heeft een heel breedschalig spectrum aan verfijnde en zeldzame mineralen en vitaminen. En levert derhalve een waardevolle bijdrage aan onze gezondheid. Maar het

kurkuma thee

Kurkuma thee

is de curcumine die de genezende kracht bezit. Daarom is bij DE KURKUMASPECIALIST deze combinatie ook uniek. En aangeraden. Hier kan men goede en zuivere kurkuma kopen. Ook kan men er zuivere curcumine kopen. En heeft men van beide het beste.

 Wat doet die peper in kurkuma en curcumine nou precies ? 

De werkzame stoffen van kurkuma zijn de curcuminoïden.  In de jaren ’70 is dit via diepgaand laboratorium onderzoek pas aangetoond. Ook is ontdekt dat curcumine en peper samen werken op een unieke manier. Peper houdt de zgn  glucurondisering tegen. Dit betekent dat een lichaamsvreemde stof nu NIET gekoppeld kan worden aan een lichaamseigen stof. Het is een biochemisch proces in het lichaam.

Normaal zou curcumine en kurkuma direct door lever en nieren het lichaam uitgewerkt worden. Maar door de peper wordt dit verhinderd. En dit heeft als gevolg dat de curcumine en kurkuma langer in het spijsverterings stelsel blijft.  Ons lichaam heeft nu meer tijd om de werkzame stoffen op te nemen. De verhouding peper en curcumine zijn dus belangrijk en moeten nauwkeurig zijn.

Ook mag de curcumine niet verhit worden, daarmee verliest het zijn werking grotendeels. Verder is kurkuma en curcumine niet oplosbaar in water, wel in vet en in alcohol. Vandaar dat inname bij de maaltijd aangeraden wordt. In de maaltijd is altijd wel wat vet aanwezig. Zo verhoogt peper en vet de werkzaamheid van curcumine.

Waarom werkt curcumine heilzaam ?

 • Het remt alle soorten lichamelijke ontstekingen.

Dit proces gaat via enzymwerking. Curcumine is in staat om meerdere enzymen, die bij ontstekingen een rol spelen, uit te schakelen. Deze enzymen noemt men  COX-2, LOX, TNF, INTERLEUKIN-1, PROSTAGLANDIN E2 etc. Door deze ‘ontstekings enzymen’ uit te schakelen zijn curcumine en kurkuma een goed werkende mogelijkheid bij het behandelen van alle ziektebeelden die met ontstekingen gepaard gaan. Van artritis tot blaasontsteking.

 • Curcumine vernietigt schadelijke bacteriën. 

Een van de vele krachten van curcumine is dat het anti-bacteriële eigenschappen bezit. Er is een lange lijst op het internet hierover te vinden. Wat mij wel op is gevallen, is het feit dat een Universiteit in Londen, “QUEEN MARY UNIVERSITEIT” melding maakt van curcumine bij de nu gevreesde ziekenhuis bacterie. Daar stond te lezen dat de combinatie van curcumine en de werkzame stof in groene thee (Epigallocatechin gallat) zelfs zo sterk is, dat het de beruchte ziekenhuis bacterie kan verdrijven. Geen slecht nieuws, lijkt me. Daarom werkt curcuma ook goed bij wondjes. En als wondheling. Samen met honing een prima middel.

 • Curcumine werkt slijmoplossend en hoest verminderend.

Curcumine werd 5000 jaren geleden al geroemd om zijn sterke slijmoplossende werking in de ademhalings organen. En wordt al eeuwen gebruikt om vastzittende hoest te behandelen. Een poos geleden verscheen er een artikel in DE VOLKSKRANT , een jongen van 8 jaren oud had de ‘taaislijmziekte’. Normaal een levensbedreigende longziekte. Het geheim van Jaap is supermoes. Vier keer per dag eet hij een paar happen supermoes, met daarin alle enzymen die hij zelf niet kan aanmaken. En 2 voedingssupplementen, genistein ( een sojaproduct)  en curcumine ( een bestanddeel uit kurkuma) . Zijn moeder ontdekte dit, na wat speurwerk op het internet.  Ze  dacht :  “… ik probeer het gewoon…”. Haar zoon functioneert nu normaal.

Zoek het artikel zelf maar eens op, als U wilt. het heet ” KAN VOEDSEL KANKER GENEZEN ? ” De Volkskrant, 25-4-2015. Geschreven door Ellen de Visser. Het is verbazingwekkend !

 • Curcumine remt de vorming van nieuwe bloedvaten bij kanker.

Curcumine remt de groei van tumoren, doordat het de vorming van nieuwe bloedvaatjes verhindert. En zo de ‘levensader van de kanker’ afsnijdt. In medische vaktermen heet dit : De ‘NF-kappa-B ‘ factor wordt onderdrukt. En verhindert de vorming van nieuwe tumoren. Er is erg veel over dit proces te vinden op het internet.

 • Een beter humeur met curcumine.

Curcumine werkt als een enzym remmer , dit heet Mono Amino Oxidase. Een enzym dat verschillende ‘hersen en denkprocessen’ beïnvloedt. Bijvoorbeeld dopamine en serotonine zijn stoffen in onze hersenen die onszelf goed laten voelen. Bij depressieve gevoelens , worden deze stoffen door dit MAO enzym geblokkeerd. En ontstaat een depressief gevoel. Als je deze blokkade zou kunnen opheffen, door dit enzym te remmen, zou je stemming verbeteren en fleur je weer op.

Vaak wordt deze werking aan johanneskruid toegeschreven, een middel tegen depressie. Echter curcumine zorgt ook voor een betere signaal overdracht in de hersenen. Nieuwe studies wijzen uit, dat curcumine op gelijkwaardige wijze kan helpen tegen depressie. Een poosje geleden had een jongedame bij mij de curcumine besteld. Tegen depressieve gevoelens. Een paar dagen later belde ze me verbaasd op, ‘.. Wat is dat voor spul, want ik heb nu al het gevoel dat het werkt. Hoe kan dat ?.. ”  Hier is een antwoord op haar vraag.

 • Curcumine verbetert de galfunctie.

Curcumine verbetert de werking van de galblaas. Gal is een wat taaie , slijmachtige vloeistof. Deze vloeistof heeft een duidelijke functie in onze spijsvertering. De galblaas is ca 6 a 8 cm groot, en heeft een opslagfunctie. Via kleine kanaaltjes vloeit, na wat gegeten te hebben, gal in het spijsverterings stelsel. Hier breekt gal vetten uit de voeding af. Is dit slijm te dik, dan kan het ontstoken raken of stenen vormen.

Curcumine maakt de galvloeistof dunner en vloeibaarder, en leegt de galblaas . Als er meer gal in de darm komt, worden vetten beter afgebroken. Goed voor de lijn, maar ook goed voor de Ph-graad van de darm zelf. De darminhoud wordt meer alkalisch/basisch. Dit beschermt de darmwand, en verhoogt de aktiviteit van de spijsverterings enzymen.

Echter als men geen galblaas meer heeft, kan men beter geen curcumine nemen.

 • Virussen en Curcumine.

We hebben het regelmatig, in onze ayurvedische cursussen, over curcumine en de veelzijdige werking. Een arts vertelde ons dat curcumine goed werkt tegen virussen. Virussen hebben geen stofwisseling van zichzelf. Daarom is er nauwelijks een medicament tegen te ontwikkelen. Bovendien zijn virussen in staat om zich razendsnel aan een veranderende omgeving aan te passen, en zichzelf zo resistent maken. Hoe curcumine tegen virussen werkt, is nog niet geheel duidelijk, daarnaar wordt meer onderzoek gedaan.

Maar wel is duidelijk dat curcumine op verschillende manieren tegelijk ingrijpt, op de manier van vermeerdering van virussen. Bij herpes, griep, hepatitis of andere virussen  zou dit prima kunnen werken.

 • Curcumine kan de bloeddruk verlagen en werkt als natuurlijke bloedverdunner.

Curcumine werkt in op de spanning/ontspanning van de bloedvaten. Na het nemen van curcumine, ontspant het lichaam de bloedvaatjes, deze versoepeling geeft meer “ruimte” voor ons bloed. Het haalt als het ware de “druk van de ketel af”. Door dit proces kan de bloeddruk wat zakken.

Ook wordt de klontering van de bloedcellen geremd in ons bloedvat systeem. Een japans onderzoek wees uit dat curcumine een ‘sportieve werking” heeft op hart en bloedvaten. Curcumine en kurkuma zijn extreem bitter. Was het geen oude volkswijsheid die zei …”… bitter in de mond houdt het hart gezond…”… Bij curcumine is dit zeker het geval.

NOOT :  Als men al bloedverdunners ( antistollings middelen ) moet gebruiken, wees dan voorzichtig met curcumine. Overleg met Uw arts.

 • Neurodegeneratieve problemen.

In een studie van de Universiteit in Maryland, staat duidelijk en helder het oordeel over curcumine en neurodegenatieve problemen. Er staat dat er aanwijzingen zijn dat curcumine goed zou kunnen helpen tegen Alzheimer, Parkinson, MS en andere hersen gerelateerde zenuwproblemen. Dit vanwege zijn reinigende werking.

 • Curcuma, een geheim anti aging product.

In ons, gratis, Eboek staat , onder andere, een rapport waarbij aangetoond is dat kurkuma en curcumine een zogenaamd “ANTI AGING” product is. Het vertraagt de veroudering van het lichaam. De huid blijft soepel, de gewrichten houden hun spankracht , en je figuur blijft prima, en zo zijn er eigenlijk veel dingen op te noemen die curcumine en kurkuma tot een geheim geschenk van de natuur maken.

Heeft curcumine en kurkuma ook nadelen, kan het gevaarlijk zijn ? 

 1. Ja, als men er veel te veel van neemt is dit niet gezond. Men kan er ernstige diarree van krijgen, met een nadelig effect op de nieren. Vanwege het grote vochtverlies. Een gestandariseerde veilige dosis is,  voor een volwassene, tussen de 1000 en 1500 mgr per dag. Zuivere kurkuma/curcumine.
 2. Gebruik kurkuma/curcumine NOOIT als men een operatie moet ondergaan. Zeker 2 weken voor de operatie moet men stoppen, dit vanwege de bloedverdunnende werking. En meld het ook Uw arts of specialist.
 3. Als men bloedverdunners gebruikt, wees dan extra voorzichtig met curcumine, overleg met Uw arts. Want 2 maal dezelfde uitwerking is niet gezond voor U.
 4. Geen galblaas meer ? Geen curcumine nemen !
 5. Het zou mogelijk zijn dat curcumine de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, dit is belangrijke informatie voor een diabeet.
 6. Curcumine is een “opruimer” , dus kan het de werking van medicatie beïnvloeden.
 7. In het geval van een operatie MOET U zeker  10 dagen van tevoren stoppen met curcumine/kurkuma. Omdat het bloedverdunnend werkt. Overleg dit absoluut met Uw arts. Dit is zeer belangrijke informatie.

 

Goede kurkuma of curcumine kopen ?              

Onze kurkuma-longa en curcumine-longa wordt betrokken vanuit India. Het komt van een kleinschalige coöperatie, die 100 % fairtrade en 100 % biologisch en ayurvedisch werkt.  De kurkuma en curcumine zijn van een excellente kwaliteit.

Bij het invliegen wordt in Nederland alles ZEER streng door de douane gecontroleerd. Er is een hoog kritische contrôle van voedingssupplementen. Soms kan zoiets erg lang duren, voor vrijgave volgt. We komen moeiteloos en snel door iedere test van zuiverheid heen. Daar zijn we trots op !  Dit is, onder andere verkrijgbaar bij dekurkumaspecialist.

Ik zou er heel erg blij mee zijn als U een reactie omtrent de ervaringen met kurkuma zou willen achterlaten.

Dank voor het lezen, Mensen.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Groeten van Tieneke 🙂

 

»

 1. Beste Tineke, ik ben mijn lichaam aan het alkaliseren, met kurkuma (organic) en natriumbicarbonaat. Ik neem ca. 1,3 gr kurkuma poeder iedere dag maar hoe weet ik hoeveel curcumine hierin zit, want curcumine is toch een onderdeel van de kurkuma poeder?
  En hoeveel peper moet er eigenlijk bij voor een goede opname? Ik maak elke week een portie van 10 gr kurkuma poeder. Hoeveel peper zou daarbij moeten?

  Vrgr mona Lichtenveldt

 2. Kurkuma is inderdaad geweldig maar nu lees ik dat je dit niet moet gebruiken bij een verwijderde galblaas. Ik heb mijn galblaas nog wel maar kreeg zeer pijnlijke aanvallen en zou worden geopereerd. Heb eens gekeken naar bijwerking van kurcuma longa en wat bleek , neem geen kurkuma als u last heeft van galaanvallen. Ik heb hier dus jammer genoeg mee moeten stoppen want het hielp mij geweldig tegen artrosepijn. Maar nu ik gestopt ben met de kurkuma heb ik al 2 maanden geen last meer van galaanvallen en heb de operatie voorlopig uitgesteld. Ik hoop dat ik hier andere mensen mee gehokpen heb. Overigens als u geen last heeft van uw galblaas zeker kurkuma gebruiken want het is fantastisch tegen artros-artitis. Vriendelijke groet , Hans.

  • Dank voor Uw reactie. Ja, dat kan. Kurkuma is een “reinigingsmiddel” , de meeste ziekte begint in de darmen ( volgens de klassieke Ayurveda ) en kurkuma is een middel dat de darmen schoon maakt. Dat is geen probleem, maar als iemand er te weinig verstand van heeft, en U een te hoge dosis aan raadt,.. Dan kun je enorme diarree krijgen. Dat is niet goed voor de nieren. Vraag me maar naar een juiste dosis. Mijn prive mailadrs is : tienekescholtens@gmail.com Grtjs van Tien .

 3. beste

  heb twee jaar geleden een zware kanker operatie ondergaan
  met nadien uitzaaiingen in lever en long kan ik daarvoor ook kukuma
  nemen
  heb wel dagelijks chemopillen te nemen
  groetjes

 4. hoi Tieneke….. ik heb sinds anderhalf jaar mij verdiept in het natuurleven… en ik moet zeggen dat ik steeds meer ervan overtuigd ben dat alles waar niet mee gerommeld is goed is voor de mens….maar ik wil zo graag meer weten …

 5. Ik ben gek op Kurkuma ik maak er ook geregeld golden milk van ik vind het heerlijk. Maar nu lees ik tot mijn schrik dat je het niet mag gebruiken als je geen galblaas meer heb. Nu is mijn gal blaas 3 jaar terug verwijdert,dus kan ik het beter niet meer gebruiken??

  Met vriendelijke groet Trudy

  • Bij mij ook galblaas verwijderd, mag je dan wel kurkuma gebruiken? Curcumine laat ik dan nu maar staan!
   Vr. Gr. paulien

 6. Beste Tineke, ik ga een scriptie schrijven over kurkuma longa. Ik heb wetenschappelijke artikelen nodig. Heeft u tips en info voor mij?

  Mvg,
  Joyce

 7. Beste Tineke,
  Heb net gehoord dat mijn partner darmkanker heeft met uitzaaingen naar lever en longen.
  Wij willen alles uit de kast halen voor verbetering.
  Welke verhouding pillen stel jij voor?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Mvg. Else

 8. Beste Tieneke leuk dat je aandacht aan Kurkuma (curcumine) besteed. Curcumine is een zeer interessante stof die mogelijk ook inzetbaar zou kunnen komen voor mensen met kanker. Het AMC in Amsterdam doet daar onderzoek naar.http://bit.ly/1L65MUD Helaas is er weinig goed onderzoek bij mensen gedaan naar de werking. De opname (ook in combinatie van piperine) lijkt bijzonder slecht te verlopen. Veel conclusies zijn helaas genomen op wat cellen in schaaltjes of proefdieren laten zien. Helaas zijn wij mensen veel complexer.

 9. Hoi Tieneke,
  Ik ben heel blij dat ik deze kurkuma spul gebruikt heb.
  Ik voel mij er erg goed bij , en de hoofdpijn vermindert ook, nog niet helemaal weg, maar het gaat veel beter
  Dank U,… M.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s