Een gezonde voorjaarsreiniging van ons lichaam

Standaard

De grote schoonmaak van het huis is voor veel mensen een normale zaak.  Maar een grote schoonmaak van ons lichaam is ook wel een goed idee. In dit artikel vindt U meer informatie over dit onderwerp. Hoe reinigt U Uw lichaam eens goed en grondig . In de winter is het lekker om een stevige stamppot te eten, en wat zwaarder voedsel. Maar als de lente begint en  de zon weer warmer wordt, is het een goed idee om ons lichaam te ontdoen van de afvalstoffen van de winter. Hier vindt U een artikel met vele praktische tips .

 

De afgelopen week heb ik eens goed gezocht naar informatie over een  voorjaarsreiniging van het lichaam, in al mijn vele ayurvedische boeken. Dat was leuk om te doen. Natuurlijk kom je dan veel dingen tegen, waar wij hier niet zoveel mee kunnen beginnen.  Maar zoiets als  Triphala is tegenwoordig wel prima te verkrijgen.

Wist U dat druiven en granaatappel de bloedvaten reinigen ? Dat asperges de urinewegen goed schoonmaken ? Dat paardenbloem lever- en gal reinigend werken? Dat appel, koriander en knoflook de zware metalen uit je lichaam haalt ? Dat gember het slijm uit je lichaam haalt ?

Hier een leuk artikel over de “lichamelijke voorjaars schoonmaak”,..

1. Eet anders.

Als je wat langere tijd zwaarder voedsel hebt gegeten is je lichaam wel eens toe aan een goede reiniging. De stamppot met worst, veel aardappel gerechten en de erwten- of bonen soepen, kun je tegen deze tijd beter laten staan. Je kunt je darmen, maag en spijsverteringsstelsel verbeteren door meer fruit en groente te gaan eten. Een frisse salade met olijfolie is een goed idee . Triphala is een uitstekend middel voor de diepe reiniging van onze darmen. “TRI” betekent 3 , en “PHALA” betekent vruchten. De eerste verwijdert het oude darmslijm, de tweede reinigt alle verfijnde darmplooienen de derde zorgt voor een goede stuwing. Geen slecht idee, om zoiets eens per jaar eens te gaan doen.

Wij vinden dat  “Dekurkumaspecialist .nl”  uitstekende biologische triphala en kurkuma aanbiedt. Zeer zuiver van kwaliteit .

Wat ook prima werkt : Eens een keer per week een “soep-dag” invoeren. Natuurlijk moet het dan wel vetarm en zonder kaas en room zijn. Maar een verse groentensoep is geen gek idee.

Ook zijn er voedingsmiddelen die darmreingend werken. Een ervan is een appel. Veel mensen eten niet graag appels, omdat ze er diarree van krijgen. Maar daar zit nu juist het reinigende element. Evenals kurkuma longa. Ook dit is een zeer goed reinigend middel voor ons lichaam.

Een goede spijsvertering krijg je van kauwen. Kauw Uw eten goed, eigenlijk zou dit vele malen per hap eten moeten zijn. Hoe meer afvalstoffen in het  lichaam zijn opgeslagen, hoe vermoeider U zich kunt voelen. Hier ligt voor veel mensen ook de “voorjaars moeheid” aan ten grondslag.

Verander Uw boodschappen lijstje, de gebraden en meer vet bevattende artikelen kun je ruilen voor licht voedsel.  Bijvoorbeeld de met kaas overbakken gerechten, veel yoghurt en zure melkproducten, de gebraden gerechten etc.  De mediterrane keuken is in dit jaargetijde een goed voorbeeld.

Darmreinigende voedingsmiddelen  :

mosterzaad, appel, kurkuma-longa, alfalfa, kiemen, spinazie, erwten, gemberthee, gember, frambozen, vezelrijke voeding. kurkuma-longa. Ook het ayurvedische middel “TRIPHALA” reinigt de darmen. Dit laatste is een prima middel, onder andere tegen constipatie.

2. Drink veel warm water.

Maar niet tijdens de maaltijden !  En warm water is niet hetzelfde als hete thee.  Begin de dag eens  met een beker warme verse gemberthee. Het reinigt Uw complete spijsverterings stelsel.  Begin hier ’s morgens als eerste mee. Het beste kunt U ’s avonds een thermoskan met koken water maken, en hierin een flink stuk, ter grootte van een duim, vers geschilde en in stukken gesneden gember klaarmaken. Doe er een klein stukje kaneel bij en twee eetlepels citroensap. ’s Morgens is het afgekoeld en zijn alle waardevolle eigenschappen in het water opgenomen.

Neem ’s morgens niet teveel brood, maar wat meer fruit. Of havermoutpap in plaats van het brood.

3. Verander Uw lunch.

Niets eten is ook niet goed, maar ’s middags een kop soep nemen, in plaats van brood, is wel een goed idee. Als je graag brood bij de soep eet, is koolhydraat arm, maar wel vezelrijk brood een idee. Een maaltijd-salade met groente en/of fruit zou ook reinigend kunnen werken. Een bakje hummus met verse groente stengels is erg lekker, en supergezond . Ikzelf ben gek op TAHIN, vers gemalen sesamzaak-pasta . Het smaakt heerlijk, ik doe het over een salade, of op een beschuitje/rijstwafel.

4. Reinig Uw lever en nieren eens.

Na alle champagne, wijntjes en andere feest-dagen drankjeskomt er nu  ook een goed voorjaars-reinigings  idee. Maar hoe U dat nu moet doen ? Vaak denken we aan erg ingewikkelde dingen. Dat hoeft niet.

  • Warm water met een uitgeperste citroen werkt lever reinigend.
  • Een half eierdopje gevuld met olijfolie en citroensap evenzo.
  • Het reinigende middel kurkuma-longa werkt lever en nieren reinigend en reinigt ook het bloed diep en krachtig.

Het eten van alkaliserende voedingsmiddelen werkt op deze 2 organen reinigend en veerkracht bevorderend. Het voert afvalstoffen af en maakt het je lichaam weer makkelijker.

  1. Lever en nieren reinigende voeding :  artisjok, zoethout thee, een dag lang elk 1/2 uur een kop thee drinken van jeneverbessen, paardebloem, aloë vera sap, groene thee, warm water, versgeperst fruit, fruitsappen, groentesappen ( rode biet, wortelsap), bijvoet-thee. En natuurlijk brandnetelthee.
  2. Recept : Een eeuwenoud lever en nier reinigend middel is krulpeterselie. Koop een bos krulpeterselie, wassen en knippen. Kook een pan met water gedurende 10 minuten met krulpeterselie. Afkoelen en zeven. Doe het in een schone fles in de koelkast. Drink er om de 2 uren een glas van.

5.  Voorkom een luchtweg infectie . 

In de winter bouwt ons lichaam vaak wat meer slijm op. Dit is vatbaarder voor  infecties. Dus zou het een goed idee zijn om het slijm te verwijderen uit ons lichaam. Er zijn 3 sterke middelen om slijm af te drijven.

  • Een ervan is honing. Als U een klein eierdopje neemt, en hierin een flinke eetlepel honing doet, samen met een mespuntje kurkuma-longa. En dit mengsel langzaam opeet, werkt het slijm oplossend en reinigend op de ademshalings organen.
  • Ook een sterke slijmafdrijver is gember. Boven staat een recept voor verse gemberthee. U maakt het lekkerder door er 2 eetlepels citroensap aan toe te voegen.
  • De 3e is tijm. Verse tijm. Een oud en sterk slijmafdrijvend recept : zet thee van: 12 gram tijm, 125 gram wilde kamille, mespuntje kaneel, een eetlepel verse gember ( geschild en geraspt), Slijm losmakend werkt : gemalen venkelzaad en gember.

.

Lichaamsreinigende voorjaars recepten.                                         

** MELDE MET TOMAAT EN GEMBER

** BRANDNETELTOPPEN SOEP

** SALADE MET VERSE KRUIDEN

** AARDAPPELPUREE MET CITROENRASP EN VERSE PETERSELIE

** MELOEN met FETA en WATERKERS

 

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.