Verse zelfgemaakte groentenburgers met kurkuma

Standaard

Soms koopt men wel eens groentenburgers uit de supermarkt. Ik ook. Het is gemakkelijk en het vegetarische aspect heeft een gezond imago. Maar eigenlijk zijn ze met veel zout en met nogal wat chemische ingrediënten gemaakt . Om over de conserverings middelen niet te spreken. Dat is dan niet zo een gezond aspect. Lekker zijn ze soms wel. Ja, het klopt, een verse groentenburger voor op een broodje, is heerlijk. Maar wist U dat U ze binnen 15 minuten helemaal vers gemaakt hebt ? Erg leuk om te doen, met een beetje creativiteit maak je de lekkerste dingen.  Zin in wat gezonds en heel erg lekkers ? Maak eens deze groentenburgers met (verse) kurkuma. Een recept wat U gaarne eens zult herhalen.

Nodig voor 4 kurkuma-groenten burgers.                                                                        

  •  2 Flinke eetlepels cottage cheese. ( = Hüttenkäse)
  • 2 eieren.
  • 1 Mini blikje mais. ( of mini blikje “mexico mengsel” )
  • Peper en zout naar smaak.
  • Flinke volle eetlepel volkoren bloem ( zelfrijzend bakmeel kan ook ).
  • Klein beetje kurkuma poeder OF een centimeter verse kurkuma wortel .
  • Deze kurkuma wortel wel even goed wassen en druk die maar, met schil en al, door een knoflookpers heen. Dat scheelt gele vingers .
  • Een teentje knoflook, ( ook door de knoflook pers gedaan ).
  • 2 a 3 mini tomaatjes in HELE kleine stukjes gesneden.
  • 1 sjalotje of uitje , klein gesneden .
  • Klein beetje gerookt paprika poeder.
  • Beetje kerrie poeder.
  • Schepje sambal erdoor.

+ Grillpan of een Grote koekenpan

+ Klein koekenpannetje.

U doet alles in een grotere kom en roert het grove mengsel door elkaar tot het een stevig mengsel is geworden. Zeker 4 a 5 minuten lekker door roeren. Het mengsel is klaar.

  1. Even wat (olijf)olie in een grotere koekenpan doen.
  2. Maak het heet.
  3. Eerst even proefdraaien : Bak eerst even een klein ‘proef burgertje’ in 5 minuutjes voor jezelf. Doe een volle eetlepel van dit mengsel in de pan. Het zakt vanzelf wat uit. Bakken tot de bodem stevig is en dan omdraaien naar de andere kant.
  4. Zo een paar keer omdraaien, proef het dan zelf, Proef of het mengsel misschien meer zout/peper nodig heeft. Lekker ?
  5. Doe dan 4 scheppen van dit mengsel in, in iedere hoek van de grote koekenpan eentje. Met dezelfde procedure.
  6. Bak het tot het gaar is.
  7. Neem gewoon eventjes de tijd.
  8. Dat duurt een paar minuutjes aan elke kant.
  9. Laat het NIET zwart worden, maar wel stevig gebakken.

Klaar .

Met broodje ? Tomaatje erover, een beetje gesneden augurk erover, plakje kaas erover en wat sla en komkommer ?  Misschien wat bio mosterd?
Misschien een paar frietjes erbij ?

Zonder broodje ? Ook met een salade erbij is het een traktatie.

Een recept van helemaal zelf gemaakte kurkuma-groenteburgers. Lekker en gezond en snel en gemakkelijk en goedkoop . Wat willen we nog meer. Eet smakelijk.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

 

 

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Dag Tieneke, dank je wel voor de prachtige kussens, met verrassinkjes. De bestelling is vanmiddag aangekomen. Ik ga vanavond meteen poetsen en kan niet wachten om het kussen uit te proberen. Hartelijke groet , Conny

  2. Dag Tieneke,

    Ik heb je recept uitgeprobeerd. Met witte en rode bonen (want ik had geen mais), en met uitgelekte yoghurt (want ik had geen hüttenkäse). Het was heerlijk en het zag er ook zo mooi uit! De volgende keer doe ik nog iets meer zout erbij of tamari of iets anders pittigs. Ik had er toch echt genoeg zout doorheen gedaan (dacht ik), dus kun je nagaan (zoals je al zei) hoeveel zout er in groentenburgers uit de winkel moet zitten! Heel hartelijk dank voor het recept!

    groetjes,
    Liesbeth

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.