Vegetarische tapas en een mezze.

Standaard

Een mezze is lekker, tapas zijn hot, fingerfood is echt ‘in’ . Toch krijgt men in veel tapas bars voornamelijk tapas van/met vlees en vis. Terwijl vegetarische tapas soms nog beter smaken.  Dat vraagt toch om andere ideeën, hier vindt U een leuk artikel over vegetarische tapas. Met een heleboel lekkere en gemakkelijke recepten. En een beetje informatie over de achtergrond van de mezze en tapas. 

Wat is een mezze ?

tapas Vorige week zijn we uit eten gegaan. Omdat wij vegetarisch eten, leek het ons wel eens lekker om vegetarische tapa’s te gaan eten. Dat doen we eigenlijk nooit.

Het was gewoon komisch, een paar gevulde kleine paprika’s met wat smeerkaas erin was het enige wat de kok kon bedenken.

Een mezze is misschien wel het beroemdste onderdeel van de Midden-Oosterse keuken.  Ik verzorg graag mezze’s, omdat het zo bijzonder en lekker is. En iedereen er wel wat tussen vindt wat men graag lust.

Het woord mezze is een verbastering van het Italiaanse woord “mezzano” . En dat betekent “midden”. Van oorsprong komt de mezze uit de Libanese keuken.

Waarschijnlijk overgenomen (of meegenomen) door Arabische specerijen handelaars uit Genua. In het Grieks heet het “mezedes” of “mezethakia”. In Turkije spreekt men van”mezeler” of  “meze”.

En in Arabisch sprekende landen “mezah” , “maza” of “mezze”  . Letterlijk vertaald betekent het nu : hapje, stukje of mondvol. Het gebruik om lekkere kleine hapjes te serveren is eigenlijk bekend in iedere cultuur. De russen spreken van “zakoeski”, de Japanners van “sushi”,  de amerikanen van “fingerfood” en wij , nederlanders, noemen het “hapjes”. Maar hoe men het ook noemt, het is gewoon lekker !

In het midden van dit grote gebied ligt India, en dit enorme land heeft zijn culinaire invloed gehad tot in ons Middellandse zeegebied aan toe. Vooral in Iran is de grote invloed van de Indiase keuken tot vandaag de dag merkbaar. India heeft een hele oude culinaire traditie.

Mezze of  tapas, hoe maak je deze zelf ? 

Toen wij in Jordanië waren, hebben we de heerlijkste mezze gegeten die je je kunt voorstellen. Ook Tapastijdens ons bezoek aan Ankara, werden we verrast door uitgebreide vegetarische mezze’s. Ze kwamen langs de tafels met een enorme schaal, vol met heerlijke hapjes. Je kon kiezen wat je wou, en 75 % was volledig vegetarisch.

De heerlijkste hapjes zijn daar te koop in een gewoon koffiehuis/restaurant of langs de kant van de weg, maar je kunt ze nu natuurlijk ook gewoon thuis klaarmaken.

Zie de vele onderstaande recepten.

Mezze’s hebben geen voorschriften. Ze kunnen variëren van geroosterde meloen- of pompoenzaden om op te knabbelen , tot schaaltjes met salades, peulvruchten, allerlei soorten eieren, dips met heel veel kruiden, groenten ( gevuld of ongevuld), kleine kebabs, stapels olijven ( van  klein en zwart tot grote groene), gemarineerde olijven enz. Dus mezze’s zijn een grote variëteit aan kleuren, geuren en structuren. Mezze’s worden overal en altijd  gegeten, zelfs als hoofdmaaltijd. Ga je nu iets meer naar het Oosten, Irak bijvoorbeeld, daar kunnen ze mezze’s uitbreiden tot enorme heerlijke buffetten. Ook begint men vaak een maaltijd met eerst een mezze.

Een zo  simpel recept als een in dunne repen gesneden stukjes komkommer in een schaaltje met een paar druppels citroensap en wat munt erover is een ware traktatie. Als je dit vertaalt naar de Nederlandse keuken, is het een hele belevenis om een lekkere biologisch, vegetarische mezze te maken. Zoiets als mini-broodjes of kleine pitta broodjes zijn dan wel makkelijk om erbij te geven. Een simpele salade met dun gesneden schijfjes tomaat, ui ringetjes, met wat olijfolie en een paar druppels rode wijnazijn, peper en zout. Echt lekker op een klein broodje. Je kunt een mezze ook op een grote schaal serveren. Dat ziet er dan wel aantrekkelijk uit.

Mezze, de tapas van het Midden-Oosten.

De keuken van het Midden-Oosten is erg smaakvol. Er zijn variaties op ieder, ook bij ons, bekend gerecht. Bijvoorbeeld een hapje waarmee je de show steelt is :

Neem een plak feta, ga het  marineren met een espressokopje oranjebloesem water met een espressokopje vol water. Doe dit in een plat bakje. Een nacht in de koelkast laten staan. Volgende dag snij je de feta in kleinere blokjes en prik ze aan een tapas prikker. En doe er een stukje watermeloen op.  En garneer, eventueel, met een rucolablaadje . Erg exotisch lekker. (Oranjebloesemwater koop je bij de Turkse winkel of bij AH5 winkels.)

Hier een paar ideeën voor een mezze, lekkere tapas of hoe je het ook wilt noemen. Misschien een idee voor de feestdagen?  Gezond  lekker !

DE RECEPTEN:

1.  KAAS CUPCAKES

2.  GEGRILDE FETA.

3.   VEGETARISCHE BALLETJES.                                                                   tapas

4.  RADIJS MET SINAASAPPEL GLAZUUR.

5.   GEVULDE ABRIKOOS.

6.   GESOUTEERDE PADDENSTOELEN.

7.  HUMMUS.

8.   GEGRILDE KLEINE TOMAATJES met BRONWATER en LAURIER.

9.   GEMARINEERDE OLIJVEN.

10. DUKKAH’s

11. HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

12. HARDGEKOOKTE EIEREN MET KORIANDER EN SESAMOLIE

13. OOSTERSE WORTELSALADE

14. EEN HELEBOEL LEKKERE GRIEKSE MEZZE HAPJES.

15. Meer Ideetjes ? Falafel balletjes, stukjes bijzondere kaas, komkommer met wasabi, sambal met een beetje kurkuma erdoor, gegrilde halloumi met gerookte paprika poeder in olie, gebakken groenteballetjes in olie met ketjap en gerookte paprika, een paar gerookte zoute amandelen, groente stengels met kurkuma-mosterd, een paar kwartel eitjes, gevulde eieren, etc,..

Het Kerst Koffie Kurkuma-dessert, wat u hier onder andere vindt,  is uniek lekker. Zo krijg je de tafel wel vol met vegetarische tapas. En zijn kleine paprika’s met smeerkaas niet nodig.

Dank voor het lezen, en een gezonde, smakelijke en feestelijke dagen gewenst.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

»

  1. Beste mensen,

    Ik wens geen emails meer van jullie. Kunnen jullie dat aub doen. Met instellingen lukt t mij niet.

    Met vriendelijke groet, joanna

    • Goedemorgen, Onze website is een WORDPRESS site. Dat betekent dat we iemand niet kunnen inschrijven, maar ook niet uitschrijven. Daarom staat er onderaan ons, aan u gestuurde artikel, staat een knop “uitschrijven”. Dit zult u zelf kunnen doen, druk op de knop ‘uitschrijven’. En het is geregeld. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.