Kappertjes, kleine groene smaakbommetjes

Standaard

Voordat er een salade op de tafel komt, wordt er vaak een lepel kappertjes overheen gestrooid. En opgediend. Maar wat nou precies kappertjes zijn ? Vaak staat er een potje ongebruikt in de kast. Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes. Ze groeien langs de Middellandse zee, en er zijn kappertjes in alle grootten en conserverings methoden. Hier een leuk artikel over deze kleine groene bommetjes.

Wat zijn kappertjes ?

wat-zijn-kappertjes

Kappertjes zijn kleine groene smaakbommetjes.

Mijn kleine nichtje, toen 6 jaren oud, wist precies wat kappertjes waren. Toen ik het haar eens vroeg , moest ze even nadenken en gaf ze als antwoord ..”.. Tante Tien, weet je waarom mijn moeder altijd hele mooie haren heeft ?  Ze lust heel graag ‘kappertjes’. .”..  We moesten lachen.  Ja, zo kun je het ook zien.

Kappertjes is de naam van ongeopende bloemknopjes. Hoe men ooit eens op het idee is gekomen om ze op te eten, daarover is te lezen dat kappertjes al in geschriften van ca 3000 jaren v. Chr. voorkomen. Destijds waren ze medicinaal, zoals veel voedsel dat was.  Mensen geloofde toen erg in de kracht van nieuw leven. En daarom zou het een logische verklaring kunnen zijn dat ze daarom bloemknopjes aten. In zeker zin had men toen wel gelijk. Jonge gewassen hebben hun eigen voedingsstoffen nog niet opgebruikt door te groeien.

Waar komen kappertjes vandaan ?

Kappertjes groeien rond de Middellandse zee, en ze zijn erg zuiver. Kappertjes zijn puur natuur. Ze groeien aan een struik van ca anderhalve meter hoog. Na het plukken worden ze kort even gedroogd en daarna worden de bloemknopjes geconserveerd. Ze kunnen in zou gelegd worden, maar ook in zuur.  In specialiteiten winkels kunt u verschillende conserverings methoden wel zien. Groene balletjes in zout, groene balletjes in water of in wijnazijn en zout.

Kappertjes zijn de ongeopende groene bloemknoppen van de Caparis spinosa.  Caparis spinosa is een wilde, gecultiveerde struik die voornamelijk in de gebieden rond de Middellandse Zee voorkomt. De kappertjes-oogst is zeer tijdrovend omdat het handmatig moet gebeuren. Elke ochtend moeten alle struiken nagelopen worden, omdat de bloemknoppen precies de goede afmeting moeten hebben om ze te oogsten. Na het plukken worden ze meestal in de zon gedroogd en vervolgens gepekeld of ingemaakt in azijn.

Over de smaak van kappertjes

En u kunt ze vinden is verschillende maten. De hele grote, vaak met het steeltje er nog aan heten ‘kapper appeltjes’. Daarin zitten de pitjes al in. Ze kunnen enorm zuur-bitter van smaak zijn. De hele kleine, soms nog geen 10 millimeter in doorsnee, heten ‘nonpareils’. Maar eigenlijk zijn het allemaal gewoon kappertjes. Toch is het wel zo dat die kleine ‘nonpareils’ de meeste smaak hebben. Hoe kleiner het kappertje, hoe lekkerder en delicater van smaak. Dit komt omdat,  op het moment van inleggen,  de bloemblaadjes nog goed gesloten zijn. En dan nemen ze minder zout en zuur op.

Grotere en grovere kapperappeltjes zijn weliswaar gemakkelijker te plukken, maar de smaak wordt daarmee ook minder delicaat.

kappertjes-salade-met-tomaat

Een tomatensalade met kappertjes, olijven en ricotta. Beetje olijfolie en rode wijnazijn erover. De gezonde Mediterrane keuken maak je zo ook thuis.

Zou dan het kappertjes niet gewoon een handig bolletjes zijn om zout of zuur aan onze gerechten toe te voegen ? Zoute kappertjes zijn vaak te koop in een Italiaanse winkel. Zoute kappertjes moet men ook eerst ca 15 minuten in zout water spoelen, het is niet de bedoeling om te zo op te eten. En als u in zout ingelegde kappertjes koopt, let er dan op dat ze niet gelig van kleur zijn. Dat is aan het potje wel te zien. Deze hebben te lang in zout gestaan en zijn niet lekker. Ze smaken wat muf.

Als je een goed ingelegd en wat kleiner kappertje opeet, moet je iets medicinaals proeven en ook iets ziltigs vanwege de conservering. Daarnaast proeft u ook de frisheid van een nieuw plantenleven. Ja, wat de kappertjes zo bijzonder maakt, is het begin van nieuw leven.

Bij welk gerecht passen kappertjes het beste ?

Kappertjes zijn vooral geschikt bij gerechten die neigen naar een wat muffige of tranige smaak. Ze passen eigenlijk bij ieder visgerecht. Een wat melige witvis maken we tegenwoordig af met een botersaus, bijvoorbeeld Hollandiase saus. Maar in het Middellandse zeegebied maken ze dit gerecht af met met gehakte kappertjes, boter en citroensap. Het hele gerecht krijgt een lekker frisse smaak.

Bij vettere producten passen kappertjes ook uitstekend. Vette vis, zoals makreel, zalm en paling zijn daarbij te noemen. En varkensvlees, orgaanvlees en eieren en kappertjes zijn een goede smaak combinatie.

Toen we ooit eens in Spanje waren, viel het me op dat in iedere tortilla kappertjes verwerkt zijn. Het pept de tortilla totaal op. Men weet niet half hoe lekker dit smaakt.

En een grovere pasta saus met verse tomaat, zongedroogde tomaatjes, ansjovis en verse basilicum en kappertjes zijn een totale smaakbeleving. Dit kunt u zelfs koud eten. Een makreelsalade met kleine kappertjes ‘nonpareils’ is heerlijk. Ikzelf ben vegetariër, en vervang de ansjovis door olijven.

Eigenlijk zijn de in het zuur ingelegde kappertjes lekkerder dan de in zout ingelegde kappertjes. Omdat, al hebt u ze ook goed afgespoeld, zoute kappertjes zijn en blijven vooral zout. En ze zijn gewoon niet zo lekker, naar mijn smaak. De wat medicinale smaak blijft hangen in de zoute kappertjes, vind ik. Maar hoe was het spreekwoord ? ..”..eet het en je weet het..”..  De ene mens heeft een andere smaakbeleving, dan een ander mens.

Zijn kappertjes lekker ?

Ja ! Ze maken de smaak van een gerecht af, verrijken de hele smaakbeleving. Het zijn echte smaakbommetjes. Jonge bloemknopjes  zijn het, vol en rijk van smaak. Haal het potje uit de kast, en probeer het met die kleine groene bolletjes. Een beetje ‘goede’ tonijn met wat bio-mayonaise en een theelepel kleine kappertjes erdoor. En dan op een stokbroodje,.. jammie !

Mediterrane recepten met kappertjes en vis ?

Hoe maak je een spaanse tortilla met kappertjes ? 

Deze youtube clip laat zien hoe je snel een Spaanse tortilla maakt. Maar,.. ze doet er geen kappertjes in. Bij dit recept kunt u gerust één tot anderhalve  flinke theelepel kleine kappertjes toevoegen. Ná het bakken van de aardappelen, en vóór het bakken van de tortilla toevoegen. Dan wordt het nog lekkerder !

Dank voor het lezen, eet smakelijk gezond.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Aardappelen, tomaten en olijven recept voor ovenschotel (súperlekker en súpersimpel) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Een gezond recept van broodbeleg uit 1886 | De Geneeskrachtige Keuken

  3. Pingback: Waarom eten ze in Italië pizza ? | degeneeskrachtigekeuken

  4. Pingback: Hoe kook ik een lekker Italiaans gerecht ? | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.