Veel recepten voor een heerlijke vega bbq.

Standaard

Het aanstaande weekend zou het stralend weer worden. Een gezellige bbq is dan altijd leuk om te doen. Meestal wordt barbequen gerelateerd aan het eten van veel vlees. Toch is een vegetarische barbeque ook een feest. Weliswaar zijn er een paar andere regels te hanteren, dan bij vleesgerechten op de barbeque. In dit informatieve artikel vindt u een paar waardevolle tips voor een feestelijke vegetarische barbeque, waarbij ook de vleeseters zich kunnen verbazen over de veelzijdigheid van de vegetarische gerechten. 

Moet vegetarisch barbequen altijd met vleesvervangers ? 

vega-bbq-groentenspies

Beetje olie, peper, zout en rozemarijn of tijm erover,..

Nou, nee . Eigenlijk zijn die helemaal niet zo geschikt voor een barbeque. Ok, er zijn goede en lekkere vleesvervangers. Alleen zijn ze voor een barbeque niet zomaar geschikt. Het  probleem wat je tegen zult komen is dat de structuur van de vleesvervangers anders is, anders dan van gewoon vlees of vis. Weinig mensen, die ook vlees eten houden,  hiermee rekening op een barbeque.

Bovendien is een ‘klaprooster’ ideaal voor een vega bbq. Daar kun je alles tussen doen, rooster dicht en het blijft keurig op de plaats liggen. Ikzelf doe er graag een schijf watermeloen (met olie, peper en zout en verse tijm erover) tussen. Dan is het omdraaien gemakkelijk en het smaakt hemels lekker. Hier een heleboel tips en recepten van een rasechte vegetariër, die wel van bbq-en houdt. Maar niet van vlees.

  • Doe niet  ‘zomaar’  vleesvervangers op de barbeque. Ze zijn daarvoor eigenlijk niet  geschikt. Daarom zijn de gebarbequede vleesvervangers  OF gortdroog , OF niet gaar en al wat zwart verbrand. Omdat het in zichzelf geen sappen heeft. Geen probleem. Neem een beetje wokolie en bak de vleesvervangers eventjes 5 a 10 minuten van tevoren.  Denk dan wel aan de grootte, sateballetjes zijn kleiner als de hamburgers. En prik ze daarna   aan de satestokjes. Op de barbeque hoef je ze dan eigenlijk alleen nog maar warm te maken. Doe er ook altijd ‘sappige’
    vegetarische-bbq-tomaat-en-groenten

    Eigenlijk kan alles op de bbq.

    groenten tussen of bij. Tomaat, ui, olijf, komkommer , augurk. etc.

  • Eigenlijk denken veel mensen dat een “vega-barbeque” bij voorbaat niet lekker is. Het ligt eraan wat je en hoe je het serveert. En waar je rekening mee hebt gehouden, dus van tevoren er goed over nagedacht. ( als je krielaardappeltjes aanbiedt, kook ze vantevoren even 5 a 8 minuten, en biedt ze aan in een lekkere marinade, of in rozemarijn olie dressing) . Hetzelfde geldt voor ‘hardere groenten’, zoals biet, venkel, kool etc.
  • Komkommer is uitstekend geschikt voor een barbeque, evenals stukjes watermeloen. Zorg voor een pittige dressing bij de komkommer. Een beetje sambal met ketjap vermengd geeft een geweldig lekkere komkommer-barbeque. Door de dressing halen en aan de sateprikker.
  • Helemaal bijzonder is HALLOUMI op de barbeque, met een olie dressing. Sumak is heerlijk, zah’tar is heerlijk, maar gerookte paprikapoeder in olijfolie over de halloumi gesmeerd is een gerechtje waar de vleeseters jaloers naar zullen kijken. Je moet de halloumi wel eerst in de lengte doorsnijden. Halloumi is vaak gevouwen verpakt.
  • Hoe maak je lekkere zah’tar?   GEBAKKEN HALLOUMI MET ZELFGEMAAKTE ZAHTAR. Echt heerlijk. Dit is een bijzonder gerecht. Simpel en makkelijk.

Wat is geschikt voor een vegetarische barbeque ? 

vega-bbq-uitjes

Lekker pittig bij een vleesvervanger

Bijna alle soorten groenten. Vegetariërs lusten graag groenten, dus zullen ze de groente spiesjes meer waarderen als droge vleesvervangers. Zorg voor een bbq klaproostertje, doen kun je alles wat je wilt tussen doen.

  • Prik ze aan sate-prikkers. Wel moet je deze lange prikkers altijd een minuut of 10 in water laten drenken. Anders verbranden ze op de grill.
  • Prik daar dan :  champignons, paprika’s, courgettes, tomaatjes en zelfs ananas, vijgen of  banaan aan.
  • Groenten lenen zich uitstekend voor een vegetarische barbeque Koolrabi, stukje rode biet, aubergine, venkel of trostomaatjes. En aan een spies schijfjes ui of een krielaardappeltje. Het makkelijkste is dus als je de groente van tevoren even kort gaat  koken. Een stuk biet krijg je niet zomaar gaar op de barbeque.
  • Maak maar eens een spies van : Grote olijf+klein tomaat+stukje ui+stukje halloumi kaas+stukje paprika+grote olijf + etc,.. Met olijfolie, zout, peper en verse tijm druppels erover gesprenkeld. Jammie 🙂 .
  • Maak je eigen zah’tar ( zie boven) in een handomdraai, meng met wat olie en smeer met een kwastje  dit over courgette repen.
  • Kruiderij of marinades kun je het beste en gemakkelijkst zelf maken.  Neem  (olijf)olie, (balsamico)azijn, citroensap, sinaasappelsap, citroenschil of sinaasappelschil. Met tuinkruiden als tijm, basilicum peterselie, citroenmelisse of dille. Met specerijen als peper, komijn of venkelzaad. Experimenteren is leuk.
  • Maar het lekkerst blijft toch de olijfolie+peper+zout+verse tijm. Vind ik. Sprenkel het over de spies, en het gaat op de grill.
  • Vergeet de chutney’s niet, die horen erbij.
  • Een tomatensalade is snel gemaakt met : tomaat stukken + ui reepjes + peper/zout en olie en een beetje rode wijnazijn erover is heerlijk verfrissend en in 2 minuten klaar. Niet op de barbeque maar erbij.
  • Wat altijd lekker is bij een barbeque is augurk, en heerlijk dikke zure bommen laten je het water in de mond lopen .
  • Vergeet de zilveruitjes ook niet.

Vegetarische barbecue recepten :

HALLOUMI MET GEROOKT PAPRIKAPOEDER OP DE BBQ.   ( Tophit voor de BBQ )

GEGRILDE WATERMELOEN

GROENTE SPIESJES

CHAMPIGNONS MET KAASVULLING                                                                                   

VLEES VERVANGERS

Olie de champignons even met de hand goed in, pepertje over de mozzarella en op de BBQ.

GEROOKTE TOFU MET SINAASAPPEL.                                                          

KAAS IN WIJNBLADEREN                                                                            TOMAATJES   

HARTIGE WENTELTEEFJES  

GEGRILDE MINI PIZZABROODJES

GROENTEPAKKETJES VAN DE GRILL

GEGRILDE AUBERGINE SPIEZEN.

AVOCADO VAN DE GRILL

KAAS IN EEN BROODBAKJE.

RACLETTE OP DE BBQ 

SNELLE GROENTESPIES MET ROZEMARIJNOLIE                                

FRANSE TOMATENSALADE 

FRUITDESSERT VAN DE BBQ

SINAASAPPEL CHUTNEY  

Een gezellig en zonnig weekend en eet smakelijk op de vega- barbecue.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.