Eikenprocessie rups, 7 praktische tips tegen de jeuk

Standaard
Inmiddels kun je het wel een plaag noemen, de eikenprocessie rups. Als je de ontwikkeling van het plaaggebied bekijkt, vanaf 1999 tot 2019 ? Dan zie je dat je daar haast niet meer tegen kunt bestrijden. Zoveel bomen, zoveel rupsen. Veel mensen weten niet meer wat ze tegen de jeuk moeten doen. Hier vindt u een duidelijk artikel, met een paar oude ayurvedische tips tegen de jeuk van de jeuk-rups. Oftewel de eikenprocessie rups. 
eikenprocessierups-en-jeuk

Opgepast voor de brandharen van de eikenprocessie rups.

Waar komt die jeuk van de eikenprocessie rups vandaan ?

De brandharen van de eikenprocessie rups geeft ons vreselijke jeuk. Wáár komt die jeuk nou precies vandaan komt. Maar waarom jeukt het zo ? Van de brandharen van de processie rups, dat is duidelijk. Ons lichaam maakt, omdat het de brandharen als een binnendringer ziet, histamine aan. En omdat de haren van de processierups weerhaakjes aan de uiteinden hebben, haken deze vast in je vel.

Brandharen zijn een verdedigingsmechanisme van verschillende dieren, bestaande uit broze, met gif gevulde haren die een pijnlijke sensatie geven. Ook bepaalde rupsen, zoals de eikenprocessierups, zijn berucht en worden bestreden om overlast van de brandharen te verminderen.

Het lichaam reageert met de aanmaak van histamine, en de jeuk begint. Bij huidcontact kan binnen de 8 uren een pijnlijke rode uitslag ontstaan, met vreselijke jeuk. Doordat je begint te krabben, kunnen de haartjes zich verder verspreiden. Naar andere delen van het lichaam, de brandharen verspreiden zich ook door zweten, krabben en wrijven. Of via de kleding en beddengoed. En je moet een tweede contact op alle mogelijke manieren zien te vermijden.

Kun je wat doen tegen de jeuk  ?

Als het in je ogen is terecht gekomen, je hebt het opgegeten of je hebt het ingeademd, dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de dokter gaan. Maar als het op je huid zit, en het jeukt, zijn er een paar oude ayurvedische adviezen. Tegen de jeuk, en de vrijkomende histamine. Praktische tips tegen de jeuk en de vrijkomende histamine.
.

7 Praktische tips tegen de jeuk en de vrijkomende histamine.

 • Strip als eerste de huid schoon, met breed plakband, om de brandharen eraf te halen.
Dit is de beste remedie om mee te beginnen, zodat de brandharen zich niet verder kunnen verspreiden. Doe al je kleding in de was op 60 Grdn. Of strip ze schoon met een plak-roller. Gooi de band van de roller weg. Raak deze niet met je handen aan.
.
 • Wassen.  

Was je haren goed en ga onder de lauwe douche.

 • Een klein stukje witte kokos brandt als was. En is daarom een goede remedie tegen huidjeuk.
Wist u dit ? Kokosnoot was. Zie je bij de supermarkt een bakje met stukjes verse kokosnoot ? Neem het mee en droog het. De verbrande kokosnoot was is een oeroude remedie tegen de jeuk en ergernis van flinke huidjeuk. Neem een stukje gedroogde witte kokosnoot, en hou er een vlammetje bij. Het zal gaan branden als was. Laat het ongeveer een centimeter verbranden en blaas het vuurtje uit. Er zal wat rook ontstaan, en als de rook verdwijnt, zal er een teerachtig zwart residu overblijven. Breng dit ter onmiddellijke verlichting rechtstreeks op de plek aan.
Waarom dit werkt ? Omdat kokosnoot een goede bron van zowel anti-histaminica alsook van natuurlijke steroïden is. Je zou hetzelfde ook kunnen doen met de as van een stukje verbrande kokosnoot schil. Meng het, eventueel, met kurkuma zalf.

 • Een hooikoorts reactie ?

In een krant stond een stuk, van een arts, over de jeuk van eikenprocessie rupsen. En dat dit lijkt op de reactie van een hooikoorts patiënt. Dan zou

eikenprocessie-rups-met-brandharen

Eikenprocessie rups, oftewel de jeuk-rups, met zijn brandharen

de combinatie van kurkuma en curcumine uitstekend kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat er geen histamine vrijkomt. Als deze arts gelijk heeft kun je een eind komen met kurkuma/curcumine combinatie.

( zie artikel, onderstaand. Hier wordt het werkingsmechanisme uitgelegd)
 • Koelen met kurkuma en sandelhout.

.

In ieder ayurvedische boek en artikel over onze huid en jeuk, geeft men hetzelfde advies : koel de huid met kurkuma en sandelhout. Oftewel kurkuma zalf. Kurkuma zalf is een koelende combinatie. Dit stilt de jeuk, helpt tegen de histamine. En helpt de huidontstekingen te verminderen, die door de brandharen kunnen worden veroorzaakt.  In het artikel, van een huidarts, stond dat wat goed werkt tegen waterpokken, ook kan werken tegen de jeuk van de jeukrups. Kurkuma zalf werd al in de oudheid gebruikt tegen waterpokken.
 • Hou de huid koel.

.

Menthol poeder, mentholgel, calendula creme of anti allergie tabletjes zouden ook kunnen helpen.

 • Praktische tips ?
Laat van mei tot september de was niet buiten drogen.
Was de groenten uit eigen tuin zeer zorgvuldig !
Ga pas grasmaaien als je het gazon een paar dagen hebt gesproeid, en de brandharen in de grond zitten.
Bescherm de kids, bij het buitenspelen, met lange mouwen, lange broek en een zonnebril
Meer lezen over de werking van histamine ?
Sterkte en met een hartelijke groet van Tieneke.
Bronnen :

Zoekt u de beste natuurzuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow omtrent kurkuma en/of curcumine. Veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten.  Kurkuma zalf ? Kurkuma olie of Neem olie ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de beste met loepzuivere natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. kan dit ook als je last van jeuk hebt op je lichaam Ik ken iemand die zich vaak loopt te krabben
  door strech denk ik

  • Ja, dat kun je zeker gebruiken. Maar tegen stress kan de jeuk ook een reactie zijn. En kan er iets anders beter helpen. En dat kan ik niet beoordelen. Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.