Chocolade, is dit gezond ? Met 5 recepten en tips

Standaard

Er zullen weinig mensen op de wereld zijn , die geen stukje chocolade lusten. Vooral kinderen zijn er gek op. Chocolademelk, chocoladeletters, chocoladetruffels, chocolade bonbons,  chocolade ijs en chocolade fondue. We kunnen er zo van genieten. Het hoge aandeel suiker in de chocolade is niet gezond. Maar chocolade zelf is als erg oud. Ook als natuurgeneesmiddel. Maar hoe gezond is chocolade eigenlijk. En waar kan het tegen helpen ? Hier vindt u een informatief en leuk artikel over chocolade. 

Een beetje over de geschiedenis van chocolade.

cacao-vrucht-aan-de-boom

Een rauwe cacaovrucht aan de boom

Eigenlijk heb ik er geen moeite mee om een chocolade winkel voorbij te lopen. Maar mijn probleem is ..” als je er ééntje hebt gegeten. Tja, dan eet ik het liefst de rest van het doosje ook leeg..”   Iedere bonbon lijkt me spannend lekker. En ik denk dat ik niet de enige met dit probleem ben.

Chocolade is zeker geen moderne uitvinding. De geschiedenis van chocola is ongeveer 3000 jaren oud. Het eerste en alleroudste woord is ‘Kakawa‘.

Dit woord stamt uit de tijd van ca 1000 jaren voor onze jaartelling.  In “Kakawa” is nu nog steeds  een echo van het woord ‘Cacao’  te beluisteren.

Hiermee bedoelde men de cacaoboom en zijn vruchten. De Maya’s hebben deze boom tot grote plantages gemaakt, dit vanwege de handel in cacao bonen.

Wist je dat men vroeger werd betaald in cacao bonen ?Als salaris ?  Niet hier in Europa, maar in de golf van Mexico. Vooral de oude Maya’s hadden bewondering voor deze schepping van de natuur.  Ze verhieven de mooie, diep bruin gekleurde bonen niet alleen tot betaalmiddel, maar verklaarden de hele cacao boom tot heiligdom.

Montezuma, de laatste leider van de Azteken, hief zijn belastingen van de Maya’s ook in cacaobonen. Want Montezuma en zijn naasten schepten dagelijks ca 40 bekertjes van dit krachtige ” xocoatl” ( xococ=cacao + atl=water) uit gouden schalen. De Europeanen konden  ‘xocoatl’ niet goed uitspreken en maakten er het woord ‘chocolat’ van.  Het moet een onaangename en zeer bittere drank geweest zijn, waaraan de Azteken peper, chili of maïs toevoegden, om de smaak nog een beetje te verfijnen. En met een houten spatel werd de drank geroerd tot hij schuimde.

Toen wij ooit eens in Venezuela waren, hebben we een rondtocht gemaakt. Onderweg in de jungle, lagen op de weg grote vruchten te drogen. Cacao. We mochten wat van de helemaal rauwe cacao vrucht proeven. Het was vies en erg bitter. Het leek totaal niet op de chocolade, zoals wij die kennen.

Chocolade, een geschenk van de goden. 

Toen de eerste Europeanen ‘de nieuwe wereld’ ontdekt hadden, namen ze niet alleen de cacao mee, maar ook de aardappel, bonen, tomaten, paprika en maïs. En vervolgens waren het vooral de nonnen en monniken in de Spaanse kloosterkeukens die met steeds nieuwe recepten voor chocolade experimenteerden.

Roosteren, malen, koken, mengen en wat ze maar bedachten. In de zogenaamde ‘Chocolaterias’ kon vervolgens iedereen van vers bereide cacao genieten.

Een leuke,  oeroude anekdote over het drinken van chocolade in de kerk. 

Hier komt een leuke anekdote :

“…de Spaanse vrouwen waren, vele eeuwen geleden, zo verrukt van de chocolade drank, dat zij deze door hun bedienden zelfs in de kerk lieten brengen. De priester ergerde zich hieraan. En waagde er hier wat van te zeggen. Hij kwam met drastische maatregelen. Hij verbood vanaf de kansel de (in zijn ogen slechte) gewoonte van het drinken van chocolade tijdens de kerkdiensten. De vrouwen waren hier kwaad over. Met het gevolg dat daarna de vrouwen gewoon weg bleven.  Ze gingen niet meer naar de kerk. De geestelijke kon niet anders als het drinken van chocolade weer toe te laten en de dames lieten zich de chocoladedrank, in de kerk, weer goed smaken.”…

Toen er vervolgens iemand op het idee kwam om er suiker aan toe te voegen, was het hek van de dam. De Zonnekoning, Lodewijk de XIV, was degene die als echte trendsetter de chocola naar Europa bracht.

Waarna de industriële revolutie, met zijn machines chocolade tot een gewoon verkrijgbaar middel heeft gemaakt. Met veel verschillende smaken en de toevoeging van vetten en suikers.

Chocolade en haar natuurlijk genezende kracht.

Kinderen-en-chocoladeHoeveel chocolade is gezond ? En hoeveel moet je eten om de goede eigenschappen van chocolade te krijgen ? Pure chocolade bevat tenminste 70% cacao.  Maar er zijn ook repen chocolade met een percentage cacao van meer dan 90%.

Bij pure chocolade wordt geen melkpoeder toegevoegd. Witte chocola bevat géén cacao, en is dus geen chocolade.

Hoe gezond chocolade is, hangt dus af van het cacaogehalte en de hoeveelheid suiker en vet die wordt toegevoegd. Chocolade is het gezondst als het zo puur mogelijk is, dus een zo hoog mogelijk cacaogehalte bevat. Neem daar per dag ca 30 gram van. Dat is ongeveer 200 gram per week, en dit is, bij pure zwarte chocolade, voldoende. Kijk altijd eerst even naar het suikergehalte, dit kan óók bij zwarte chocolade hoog zijn. Die moet je niet hebben.

Het mineralen gehalte van pure chocolade is ook hoog. Per 100 gram zwarte chocolade van +70% zit er in :

  • Natrium :10 mg
  • Kalium   : 710 mg
  • Calcium : 70 mg
  • Fosfor : 300 mg
  • IJzer : 11 mg
  • Magnesium : 220 mg
  • Koper  : 1 mg
  • Zink : 3 mg
  • Chocolade als energie leverancier. Een grote bioloog ( A. von Humboldt) schreef “..geen tweede keer heeft de natuur zoveel waardevolle voedingsstoffen in zo’n kleine ruimte weten samen te persen als in de cacaoboon..”.  En nu, 250 jaren,  later valt de wetenschappelijke analyse niet anders uit.  Dat verklaart ook waarom chocolade een onderdeel vormt van astronauten voeding. En waarom chocola als energieleverancier in de rugzakken van soldaten zit. En in de sporttassen van atleten. Aan het begin van de 19e eeuw verkochten apothekers het “bruine goud” zelfs als middel om aan te sterken.
  • Een te hoge bloeddruk en zwarte chocolade. Dr. Kris Verburgh schrijft in zijn boek “De Voedselzandloper” over het feit dat zwarte chocolade ( 80 % en hoger) goed werkt tegen een te hoge bloeddruk.  Dit had ik tegen een van de buurvrouwen gezegd, en omdat ze wel een iets verhoogde bloeddruk had, maar nog geen medicatie gebruikte, is ze het per direct gaan proberen. 2 x per dag een stukje zwarte, bittere chocola. Het werkte bij haar. Haar bloeddruk zakte binnen 20 dagen naar normale waarden. Ze was er blij mee, haar huisarts ook. Ze voelde zich gerust gesteld. Want een te hoge bloeddruk is geen gezonde zaak. En om er medicatie tegen te nemen, daar had ze geen zin in. Vervolgens heb ik dit opgezocht in het boek van Dr. K. Verburgh. (Het is na te lezen op blz 197 tot 200 van “De Voedselzandloper’)
  • Zwarte chocolade voor onze ogen. Zwarte pure chocolade kan een positieve uitwerking hebben op het gezichtsvermogen. De flavonoïden in de chocola verbeteren de bloedtoevoer naar de ogen en hersenen waardoor ze beter functioneren. Dat blijkt uit recent onderzoek. Voor het onderzoek kregen dertig mensen een dosis zwarte chocolade toegediend. De helft kreeg pure chocolade met 720 milligram flavonoïden.  Uit beide tests bleek dat de mensen die pure chocola hadden gegeten zowel cognitief als visueel beter functioneerden. Men zag beter in het donker en het zicht werd scherper.
  • Zwarte chocolade en een te hoog cholesterol. De flavanoiden in chocolade helpen mee om het goede cholesterol (HDL) te laten verhogen. En het slechte cholesterol (LDL) te laten dalen. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets verwijden.  Het helpt zo mee om te voorkomen dat je aderen dichtslibben waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.
  • Zwarte chocolade als anti-depressiva. Cacao bevat de meeste anti oxidanten ter wereld.  En het is een van de weinige natuurlijke anti-depressiva. Cacao verbetert het humeur. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen gestimuleerd zoals endorfinen en dopamine. Samen met de theobromine  en de cafeïne voel je je zich meestal, na een paar stukjes chocolade,  al snel een stuk vrolijker.
  • Chocolade is goed voor onze huid. Wist je dat tegenwoordig chocolade nu zelfs wordt gebruikt bij massages. Goed voor het algeheel lichamelijk welzijn, en voor de huid. Een recept  ? Chocolade gezichtsmasker recept

Heerlijke chocolade combinaties.

Wij kennen chocolade eigenlijk niet als bijzondere smaakmaker. Ik kan mij herinneren dat ik ooit eens een espresso kopje chocola heb besteld, in een Frans restaurant in Azië. Na een mini slokje sprongen me de tranen in de ogen zó vreselijk lekker ! Ik reageer erg sterk op smaken. Soms krijg in kippenvel als iets héél erg lekker is. Dit was totale magie van smaak. De man had het met een oud recept uit 1790 gemaakt. Het recept ?  CHOCOLA espresso.

Maar ook de combinaties van:

  • Chocola en vanille.
  • Chocola  en kaneel. Kaneel was in het oude China een genezende specerij.
  • Chocola en koriander.
  • Chocola en kardamom. Deze beide gaan perfect samen met chocola.
  • In de Duitse Lebkuchen of de Kerststollen vind je deze combinaties vaak weer terug. Als je chocola smelt, en van deze specerijen wat in het kopje toevoegt krijg je zeer bijzondere smaak combinaties. (Zie chocola espresso)
  • Chocola en gember. Doop gesuikerde stukjes gember eens in een chocolade fondue. Jammie!
  • Chocola en anijs. Maak een kopje chocola espresso, en doe er een paar theelepels Sambucca of Pastis in.  Zeer bijzonder!
  • Chocola en munt.
  • Chocola en gember.
  • Chocola en peper.
  • Chocola en lavendel.

Chocolade en vruchten.

Toen we eens op een beurs waren, hebben we lange tijd met een dame staan praten over chocola. Ze verkocht chocolade in alle soorten en maten en smaken. Chocola heeft geen gezond imago. Je wordt er dik van, is de gangbare mening . Of je raakt er verslaafd aan. Onzin. Het ligt aan de hoeveelheid die je naar binnen werkt. Maar wetenschappelijk gezien is dit niet bewezen. Chocola combineert prima met veel vruchten.

Hier vind je een recept van chocolade fondue. Deze kun je eventueel combineren met bovenstaande combinaties. Heerlijk lekker en verrassend.

Chocolade recepten

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste natuurzuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow omtrent kurkuma en/of curcumine. Veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten.  Kurkuma zalf ? Kurkuma olie of Neem olie ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. De beste natuurlijk pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Wat een geweldig stuk, Tieneke! Heel informatief. En ik ga meteen zwarte chocola kopen, want bij mij is de bloeddruk ook aan de hoge kant. Hartelijke groet, Liesbeth

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.