Thai’s eten koken is gemakkelijk en lekker (met 5 snel-klaar recepten)

Standaard

Thai’s eten is bijzonder. De bereidingswijze is geheel anders, anders als we hier, met onze Nederlandse pot, gewend zijn. Het is makkelijk om te koken, is lekker en snel klaar. Ik noem dit ‘stapel recepten’. Je legt al je ingrediënten op een rij, en doe ze een-voor-een in de pan. Even wokken of bakken. Klaar ! Het Thaise eten is gebaseerd op verse ingrediënten, en is gezond. De basis is meestal groente met iets van vlees of vis.  Onze ‘Hollandse pot’ is gebaseerd op koolhydraten mét vlees of vis én groente. Hier heb je een informatief artikel over de Thaise keuken gevonden. Met lekkere recepten. 

Thai Food

Thai-food

Thais voedsel op de markt, je herkent haast niets als ‘bekend Nederlands’  voedsel

Wat we ook erg graag lusten is Thai food. We gaan graag eens naar Thailand op vakantie. Daar vinden we alles leuk. De zee, de warmte, de stranden, de vriendelijke mensen en de zon. Ook is het leuk om kleine restaurantjes uit te proberen, bijvoorbeeld. Een paar jaren geleden hebben we een restaurantje aan zee gevonden waar we heerlijk vers, en lekker gegeten hebben voor 5 € per persoon. En een prachtige plek.  Leuke voedselmarkten met allemaal bijzondere dingen zijn een ontdekkingsreis op zichzelf. En eten bereiden doen we soms gewoon in ons eigen huurhuisje op het strand.  Superleuk!

Ik hou wel van de Thaise keuken. Thais voedsel heeft een combinatie van stevige aroma’s, heldere kleuren, zuur, zoet en zout samen met scherpe smaken. En dat samen in een gerecht. Bovendien is Thai eten niet echt vet. Hun combinaties zijn goed. En meestal zijn het ‘stapel gerechten’. Daarmee bedoel ik dat je alles op een rijtje legt en het dan, in de juiste volgorde, in de hete wok doet. Goed bakken, klaar !

In Thailand bereidt men het voedsel met aandacht.

Thaise mensen besteden ook veel aandacht aan goed voedsel. Als je er voor de eerste keer komt, valt het op dat er overal brommertjes met een zijkarretje rondrijden. Dat zijn eetstalletjes. De kippen bungelen achter het raampje, vaak met de kop en poten er nog aan. Reeds gebakken in hun eigen vel. Op de plek van bestemming wordt er een grote wok uitgeladen, je kunt je ingrediënten aanwijzen en ter plekke wordt je een verse maaltijd klaargemaakt. Er wordt niet overdreven veel vlees/vis gegeten in Thailand. Thaise mensen koken niet zo heel veel thuis, eten bij een eet stalletje is net zo gemakkelijk en net zo vers en snel klaar.

Omdat ik graag kook en altijd geïnteresseerd ben in alles wat met voedsel te maken heeft, gaan we graag naar een Thaise markt.  Echt interessant en mooi om te gaan bekijken zijn de verse  groente en fruit markten. De kleuren, de geuren en hoe alles aanvoelt ! Puur genieten. En met handen-en-voeten-taal krijgen we uitleg over de bereiding. Ook de kruiden en specerijen zijn totaal anders als wat we hier kennen. Verse limoen blad, vers kerrieblad. Geweldig.

Thailand is een vruchtbaar land, de moesson zorgt voor genoeg water en het land is vruchtbaar en groen. Als je er een stok in de grond prikt, komen er binnen de kortste keren blaadjes en wortels aan, zegt men. En de overvloedige rijstvelden geven veel lekkere rijstsoorten.  Eigenlijk is het Thaise voedsel erg gezond. Alles met mate en in goede combinaties.

Thai food is gezond, vanwege de versheid

En de Thaise keuken gebruikt veel , voor ons onbekende , groenten en fruit. Als je over de markt loopt herken je niet veel groenten/fruit. Maar in die onbekende soorten zit een verrassend veelzijdige keur aan voedingstoffen.  Bijvoorbeeld limoenen zijn een grote bron van vitamine C. Of de enorme verse papaya met haar grote gehalte aan vitamine C en betacaroteen, calcium en ijzer. Pitahaya met zijn bloedvat beschermende eigenschappen. En zo zijn er erg veel van die bijzondere dingen. Zoals sapodillas met hun kaneelsmaak en appelstructuur. We kennen veel mensen in Thailand, en dan gaan we soms samen naar de markt. En krijg ik overal minitieus uitleg over. Dat is enorm leuk, maar in het Engels gaat dat toch makkelijker.

Gezondheid en Thai Food 

thai-tuktuk-restaurantje

De gebraden kippen bungelen achter de raampjes

De laatste jaren is er veel belangstelling voor gezond eten en nieuwsgierigheid voor de “buitenlandse keuken” . De Indiase keuken heeft een goede naam, wat gezond eten betreft. Thai’s eten is wat minder bekend.  Toch is de Thai-keuken op de 4e plaats geëindigd. Wat smaak en populariteit betreft. OP de eerste plek stond Frankrijk, nop de tweede plaats stond Italië en nummer drie was voor Chinees eten en op de vierde plaats Thailand.

Dus een wereldkeuken is de Thaise keuken toch zeer zeker wel.  En dat kun je merken/zien in de vele Oriëntaalse toko’s. Zelf gewone supermarkten hebben zulke “hoekjes” met oriëntaals voedsel. En verkopen veel origineel Thaise ingrediënten.

Er is een merk genaamd “Bleu Elephant” , met een ‘echte thai’ -smaak. Ik heb er veel potjes van in mijn kast staan. Als ik de ingrediënten niet vers kan kopen dan neem ik deze ‘Bleu Elephant’. Maar vers heeft de voorkeur.

Verder moet ik zeggen dat Thai eten echt heel erg pittig kan zijn. . Want de chilli-pepers zijn essentieel in de Thai keuken. In de 16e eeuw zijn de chilli pepers pas in Thailand voor het eerst gebruikt. Eigenlijk zochten men in Thailand een specerij die iets pittiger was , als de tot nu toe gebruikte zwarte peper. En iedereen kent de regel van een verse chili peper hoe kleiner, hoe heter. En de zaadjes binnenin de chili peper, zijn helemaal vurig heet. Nou kun je ze eruit halen.

Chili’s pepers in Thailand

Rode peper, Rood, Eetbaar, Scherpe,

Scherpe rode peper

We waren, vele jaren geleden, een keer met ons 5-en naar Thailand op vakantie gegaan. Wijzelf, mijn moedertje en 2 vriendinnen. Een van de jonge dames wou eens écht Thais eten. Want meestal namen de jongelui hamburgers, pizza of patat. Dus : op weg naar een restaurant met ‘original Thai Food’ . Linda bestelde een gerecht met Thaise biefstuk, Zelfs op de menukaart stond als een waarschuwing in de vorm van ‘4-rode-peper-tekeningetjes’  achter het gerecht. Dus de meneer van de bediening zei dat het écht heel pittig was. Maar Linda gaf niet toe. En zei ..”..ik ben wel wat gewend, hoor..”, tegen de, uiterst vriendelijke man. Ok, ‘…U bestelt, Wij koken..’ en lachend liep hij weg. Na een kwartiertje kwam haar ‘Nüa Pad Kamin’. Lachend nam Linda een hapje, en na drie hapjes wist ze genoeg, en vervolgens heeft ze een hele liter water opgedronken om de hitte van de pepers weer een beetje kwijt te raken. Wij konden niet anders als lachen. Ik voeg het recept onderaan bij.

Verder is de Thaise keuken,..

Erg eenvoudig wat de uitrusting betreft. Zeker in vergelijking met onze Westerse keukens. Een wok is het belangrijkste. En dan eentje met een houten handvat, want wokken doe je HEET ! Het heetste van de wok is het midden van de wokpan. De bedoeling is om het eten wat bijna klaar is, naar de zijkant van de wok te schuiven en daarna iets anders in het midden te bereiden. In een goede wok kun je alles. Het is diep genoeg om veel vocht vast te houden, dus geschikt voor curry’s, voor bakken en voor frituren. Een goede schuimspaan, en je bent al een heel eind.

Want de Thaise keuken is een een van snelle bereidingen. Eerst snij je de juiste ingrediënten in kleine stukjes, daarna wordt het snel bereid in een goed hete wok. Het is de bedoeling dat het voedsel nog een beetje knapperig is als je het eet. Ik vind het altijd een hele kunst om een echte thaise kok aan het werk te zien. Hij/zij gooit het eten snel in het rond in de wok, even flink schudden… Eerst bereid je de wat steviger groenten, zoals wortels, bonen en broccoli steel. En als het bijna klaar is, de wat delicate groenten voor ca een minuut.

De rijst wordt bijna altijd gestoomd en niet gekookt. Is ook veel lekkerder. En dan verse koriander erdoor, vlak voordat je het opdient. Vers gemaakte curries zijn een feest! Sommige koks geven de voorkeur aan een vijzel, maar ik heb een kleine miniblender en dat gaat uitstekend.

Thaise mensen houden van zoete dingen en eten NIET met stokjes 

Nixon eet wél met stokjes.

Maar het vreemde is dat er weinig desserts worden gegeten. Meestal bereidt men het zoete gerecht om als snack te eten. En er zijn zoveel lekkere zoete gerechten te krijgen. Banaan gekookt in kokosmelk, of gegrilde gerechten in lange bladeren. Jammie. Verder eet men gewoon met bestek. Meestal lepel en vork. Behalve bij noedels of noedelsoep. Daarbij gebruikt men stokjes of een lepel.

Hieraan herken  je de Chinese invloeden, Thailand heeft vele verschillende stammen gekend. Het is een samengesteld volk uit de buurlanden Cambodja, Laos, Birma en China. Nu heb ik het over ca de 1e eeuw. Vroeger heette het Siam, maar sinds 1949 is de naam officieel ‘ Thailand’. Genoemd naar een van de eerste stammen T’ai .

Smakelijk eten en een hartelijke groet van Tieneke.

Recepten :

  1. Nüa-Pad-Kamin-Thai-gerecht
  2. Groene-Thai-Curry-pasta-vers-gemaakt
  3. Thai-Rode-Curry-pasta-vers-gemaakt
  4. Vissoep-van-gerookte-vis-(Tom-Ya-Pla)
  5. Thaise-zoetzure-saus

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.