4 Natuurlijke remedies tegen een slijmbeurs ontsteking

Standaard

Een slijmbeurs ontsteking kan een langslepende en pijnlijke zaak zijn. En kan uw leven behoorlijk overheersen. Het kan overal ontstaan. Meestal is overbelasting de oorzaak. En de grote boosdoener. Een slijmbeurs is een soort klein kussentje, die tussen de pezen en de botten van een gewricht zit. Onze pezen en botten kunnen, bij een overmatig gebruik, veel wrijving veroorzaken op dit kleine ‘bescherm kussentje’. Hier vindt u een informatief artikel over groenlipmossel, curcumine c3 en goede voeding 

Hoe ontstaat een slijmbeurs ontsteking ? 

slijmbeurs-ontsteking-oftewel-bursitis

Je wordt ook moe van de zeurende, afmattende pijn

Zoals gezegd kan een slijmbeurs ontsteking overal in ons lichaam ontstaan. Meestal is een overbelasting de oorzaak. Door overmatige wrijving en een langdurige herhaling van steeds dezelfde beweging.

Dan bestaat er de mogelijkheid dat deze plek   eerst geïrriteerd raakt en daarna ontstoken. Een hele dag heerlijk in de tuin bezig zijn, of het “even” schilderen van de slaapkamermuur zijn ongemerkte oorzaken. Het heet een acute slijmbeurs ontsteking. Oftewel ‘bursitis’

Kun je zelf iets aan een slijmbeurs ontsteking doen ? En wat kun je doen ? 

Maar als je je daar niet van bewust bent, en dezelfde beweging regelmatig doet, kan een slijmbeurs ontsteking chronisch worden. Dan overbelast je de slijmbeurs misschien licht, maar wel langdurig. Dit kan, bijvoorbeeld, door sporten of werken gebeuren. Heel langzaam ontstaat dan een verkeerde spierdruk en spierspanning op de slijmbeurs.

Als het geheel dan wat rood en warm aanvoelt, dan noemt men dat ‘bursitis’. Dit is omdat er duidelijke tekenen van een ontsteking aanwezig zijn. Omdat het dan wat dik en opgezwollen wordt, heeft de pees minder ruimte om te bewegen. Zou je dat tóch doen ? Dan krijg je een hevige pijn, en kun je het gewricht haast niet meer bewegen. Ja, je zou zelf 4 natuurlijke dingen, ter ondersteuning van een genezing, kunnen doen. Lees maar eens verder :

Een ingezonden brief over een slijmbeurs ontsteking 

..”.. Geachte Mevrouw, Ik heb al lang een slijmbeursontsteking in mijn schouders. Mijn huisdokter gaf mij een ontstekingsremmer maar mijn maag verdraagt die niet. Nu mag ik die niet meer nemen. Maar door die ontsteking kan ik mij heel moeilijk bewegen en kan ik amper slapen van de pijn. Dat komt van die ontsteking in mijn schouder en heb ik aan 1 kant van mijn nek een extreme spierspanning gekregen. Die zou pas opgelost geraken als die ontsteking in de schouders weggaat.

Daarom ging ik op zoek naar natuurlijke middelen tegen ontsteking en kwam ik veel tegen over kurkuma, curcumine enzo. Maar ik heb weinig ervaring met natuurlijke middelen. Aangezien ik zoveel pijn heb wil ik dat graag proberen. Ik moet iets hebben tegen die ontsteking, zodat de pijn minder wordt. Ik heb heel veel websites gezien waar ze curcumine verkopen, de uwe spreekt mij sterk aan met alles wat ik lees. Kan u mij misschien raad geven of uw producten mij kunnen helpen? Kunt u mij eerlijke goede raad geven ? Met een vriendelijke groet van Will v. H…”..

Ja, ik begrijp uw vraag en uw dilemma. Er zijn 4 verschillende aanpakken mogelijk, bij een dergelijke probleem. We zijn eens bij de oude ayurveda te rade gegaan, en bij onze ‘buren’ van de buurtzorg en de fysiotherapeut . Ook hebben we gezocht naar recepten en andere oplossingen. Als u ze alle 4 tegelijk inzet, zou u een heel eind kunnen komen.

Welke 4 natuurlijke middelen, tegen bursitis, zijn dat ? 

Hier komen 4 natuurlijke middelen die, mogelijkerwijs, goed zouden kunnen werken tegen bursitsis, oftewel een slijmbeursontsteking :

1. Ayurveda

De ayurveda raadt 2 dingen aan tegen gewrichts ontstekingen. Het eerste is om het gewricht te koelen met ijsblokjes, in een handdoek gewikkeld. Leg het ca 15 minuten op de pijnlijke plek. Dit kan helpen tegen de ontstoken pijn. Ook raadt de ayurveda aan, om 3 a 4 glazen warm water (dus niet heet) per dag te drinken. Om de gifstoffen uit de ontsteking makkelijker af te voeren.

2. Oefeningen

Er bestaan verschillende oefeningen tegen een slijmbeurs ontsteking. Ze zijn simpel en eenvoudig :
• Pak met de ‘goede kant’ de elleboog van de ‘slechte kant’ vast . En trek de elleboog naar de goede kant toe. Héél voorzichtig, tot aan de pijngrens. Doe dit een paar maal per dag.
• Ga rustig op de bank zitten, met de naar de zijkant gestrekte arm op de bank. En probeer centimeter-voor-centimeter de ‘slechte kant’ op de tillen. Ga héél voorzichtig tot aan de pijngrens. Doe dit een paar maal per dag.
• Wandel flink, een eind elke dag.

3. Goede voeding

Ons Westerse voedingspatroon werkt dergelijke ontstekingen in de hand. Het eten van voorbereide maaltijden, het eten van veel koolhydraten en de additieven in ons bewerkte voedsel voedt ontstekingen. En ook het schrappen van volvette producten, werkt deze ontstekingen in de hand.

Het zijn juist vis, volvette producten en Omega-3 vetzuren die goede voedingsmiddelen, voor onze gewrichten zijn. Schakel om naar verse, volvette en koolhydraat arme voeding. Het Mediterrane voedingspatroon (3) is uitstekend voor gezonde en soepele gewrichten.

Ook een bijzondere bron van deze furaanvetzuren is de groenlipmossel. De groenlipmossel is een weekdier dat in de zuivere wateren van de Nieuw-Zeelandse Marlborough Sounds leeft. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit schelpdier een mooie groen gekleurde schelprand.

Deze ” Groenlipmossel” heet met de Latijnse naam : “Perna Canaliculus’. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze mosselsoort een bijzondere samenstelling heeft. Inzicht in hoe de bioactieve verbindingen afgeleid van de groenlipmossel reageren en communiceren met het microbioom dat het darmkanaal, kan helpen bij het vergemakkelijken en begeleiden van het ontwerp van nieuwe therapeutische middelen voor het beheersen van gewrichts ontstekingen. Een veranderd darm microbioom profiel zou een belangrijke bijdrage leveren aan de therapeutische werkzaamheid van groenlipmosselen (2)

4. Groenlipmossel en Curcumine C3 

groenlipmossel-foto

Groenlipmosselen hebben een schitterende groene kleur,..

De Maori bevolking, aan de kust van Nieuw Zeeland, die van alle bevolkings groepen het meest vrij zijn van gewrichtsklachten, consumeren al vele eeuwen lang graag een bijzondere mosselsoort. De ‘groenlipmossel’. Het is een mosselsoort die een bijzondere samenstelling heeft, met diverse varianten van Omega3 vetzuren. Je kunt deze ook in capsules nemen, als je geen verse groenlipmossel kunt krijgen. Vers bij de viswinkel is dit er haast nooit, maar of er een pakket in de diepvries ligt ? Soms kun je geluk hebben.

Dit, in combinatie met ontstekingen remmende eiwitten en de natuurlijk ondersteunende ontstekingen remmende Curcumine C3 ‘Superieur’ hebt u een stevige aanval ingezet tegen de slijmbeurs ontsteking , dus ook wel bursitis genaamd.

Een gepubliceerd onderzoek (1) inderdaad leidt tot een duidelijke afname van gewrichtsklachten, zonder dat er bijwerkingen optreden. Ook de Curcumine C3 ‘Superieur’ ondersteunt de bacteriën in de darm, om de ontstekingen te helpen remmen.

Aanvallen van bacteriën kunnen de normale celstofwisseling verstoren. Deze reageert daarop door een waterval van chemische reacties op gang te brengen. Curcumine C3 activeert de NF-kB, die aan de basis ligt van deze chemische reactie, dus komt dan het verdedigings mechanisme van de cel in actie. Maar als deze dóórschiet, is het ook de Curcumine C3 die deze in toom houdt. Goed ondersteunend bij een (gewrichts) ontsteking.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29018060
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532649/
 3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/03/15/de-mediterrane-keuken/ 

Zoekt u de beste curcumine c3, groenlipmossel en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Al maanden pijn aan rechter bil, denk van rechter heup, door altijd heel veel pijn linker knie door een prothese in 2015 , is nooit goed geweest. Nu denk door steeds verkeerde houding, in rechter bil een slijmbeursontsteking zegt de dokter, maar doet er niets aan, zit wel geregeld met ijs tegen die bil, is wel erg onhandig, kan ik ’og iets doen om minder pijn te hebben aub?
  Groetje,
  Agnes

 2. Hallo Tieneke, ik neem al een tijdje curcumine C3 in van jou en dit 1 per dag. Voel me daar heel goed mee.Sinds kort kreeg ik last van een ontsteking aan de schouder met een verdikking van mijn schouderpees. Pijnlijke aandoening vooral omdat dit doorgetrokken werd naar mijn arm. Daarom toch de vraag aan jou gesteld wat ik het beste deed om de onsteking te behandelen zodat toch de pijn zou weg gaan. Met de gewone onstekingsremmers wou ik niet direct overgaan omdat dit op termijn toch niet goed is voor het lichaam. Je hebt me toen aangeraden om er 3 per dag te nemen en moet zeggen na 2 dagen voelde ik het verschil al en wat nog beter is dat ik al 15 jaar op de sukkel ben met wat waarschijnlijk een chronische luchtwegen infectie met als probleem het steeds schrapen van de keel . Ben daar al overal voor geweest en nu na 3dagen , probleem opgelost . Ongelooflijk eigenlijk .
  Bedankt Tieneke

  • Hallo, Viviane. Dank je wel voor jouw enthousiaste reactie. Ja, zó hoort goede Curcumine te werken. Soepel en zonder enig verdere bijwerking. Met een snel en goed resultaat. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.