Wat werkt het beste ? Kurkuma of Curcumine ?

Standaard

Wat werkt nou eigenlijk het beste ? Kurkuma of Curcumine ? Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Tussen deze beide soorten ligt een wereld van verschil. Het probleem zit er soms in dat aanbieders het verschil zelf ook niet kennen. We krijgen veel mails van mensen die ergens ‘curcumine’ denken te kopen, maar achteraf blijkt het gewone ‘kurkuma’ te zijn. Of een gemengde soort. Eigenlijk is de kurkuma longa de Moeder van de curcumine. Curcumine wordt geïsoleerd uit de kurkuma wortel. Het is de gele ‘ietwat plakkerige’ kleurstof. Hier vindt u een artikel over de werkzame stof uit kurkuma, genaamd curcumine. De Curcumine c3 ‘superieur’. Dit is de best werkende soort. Hier vindt u een artikel over de werkzaamheid en verschil tussen de kurkuma wen de curcumine. 

Een ingezonden brief over kurkuma en curcumine 

curcumine-en-kurkuma

Het verschil tussen kurkuma en curcumine kun je hier zien, curcumine is heldergeel

De laatste jaren zie je steeds meer dat de focus verschuift, vanuit de medische kant. Daarmee bedoelen we dat de kurkuma minder werkzaam ingeschat wordt dan de curcumine. In het bijzonder interesseren de onderzoekers zich voor de inhoudsstof van de kurkuma, dit is dus de ‘curcumine’.

Curcumine is een anti oxidant met veel goede eigenschappen. Met name noemt men het ondersteunende en beschermende effect op de lever, en daarnaast nog vele andere goede eigenschappen (zie onderstaand). Tussen kurkuma en curcumine ligt een wereld van verschil.

Ingezonden brief :

..”… Hallo, ik heb een hardnekkige ontsteking door mijn lichaam gaan, die ook niet door antibiotica weg wil. Dan weer kaak ontstekingen, dan weer oorontsteking. En nu dus ontstekingen in mijn been. Ik weet dat kurkuma een ontsteking remmer is maar dat er minstens voor 85 procent curcumine in moet zitten. Maar iedere website verkoopt wel een product met curcumine van een bepaald percentage. Hoeveel procent curcumine ondersteunt nu daadwerkelijk de remmende werking bij een ontsteking ? Groetjes R. v. G. …”…

Ja, ik begrijp uw vraag en uw verwarring volkomen. Het probleem is dat er veel aanbieders zijn die ZELF het verschil tussen kurkuma en curcumine niet eens kennen. En aangezien veel mensen, die het kopen, het óók niet kennen, kiest men maar wat.

Hoe zit dat nou precies met die kurkuma en curcumine ? 

Kurkuma, met 85% curcumine erin, bestaat niet. In kurkuma zit ca 2 tot 4 % curcumine. Van nature. De rest is ook waardevol, maar bevat géén werkzame stof : Curcumine is de werkzame stof. Vergelijk het maar met koffie, in de koffie zit ca 3 % caffeïne. Dit geeft de koffie zijn werking.
Met kurkuma is het net zo, in de kurkuma zit ca 3% curcumine. Dit geeft de kurkuma haar werking.
Als je de curcumine uit de kurkuma wortel haalt, dan heb je een sterk werkzaam en goed werkend product. Maar dit is géén kurkuma, die zit er niet meer in. Curcumine is hier dan de werkzame stof. Het probleem ligt in het volgende : Men denkt dat kurkuma en curcumine hetzelfde zijn :

 1. Er zijn aanbieders bij die ‘kurkuma’ verkopen, maar ‘curcumine’ op de website (en op het product) vermelden.
 2. Het woordje “met” doet het ook goed. Mét 95% curcumine. Dus : als men op een etiket schrijft “Mét 95% curcumine” zegt dat absoluut niets over het gehele product. Er hoeft maar 1 gram in te zitten en deze bewering klopt.

En zoiets kunnen wij óók niet voor u gaan controleren.

Het verschil tussen kurkuma en curcumine is dat er in de kurkuma een werkzame stof zit. Deze stof heet ‘curcumine’. Eigenlijk kun je het zo zeggen : In 1 capsule curcumine c3 ‘superieur’ , zit evenveel werkzame stof, als in 25 capsules kurkuma-longa. Dat is bij het curcumine c3 ‘superieur’ supplement het geval.

Hoe weet ik zeker dat ik zuivere curcumine van goede en hoge kwaliteit koop ?

Zuivere-curcumine-c3-superieur-tegen-leverproblemen

Loepzuivere Curcumine C3 ‘Superieur en Kurkuma-longa

Er zijn onderscheidingen voor goede curcumine. Dit heet een GRAS onderscheiding. Een zeer belangrijk punt.

In de Curcumine C3 “Superieur” zit 500 mg zuivere curcumine. En niets anders, behalve de bioperine, in de juiste verhouding. Curcumine C3 ‘Superieur’ heeft (sinds) 2013 vele onderscheidingen en prijzen gewonnen. Ook de GRAS onderscheiding. Onderscheidingen voor 100% natuurlijk geïsoleerde, ongemengde en onbehandelde curcumine. Een soort curcumine waarin ook 5% zuivere bioperine peper zit. Deze bioperine is voor een verlenging van de opname tijd, met 1000%. Als u dit in neemt met wat vettigs erbij, dus tijdens een maaltijd, verlengt de opname tijd zich nogmaals met 1000%. En hebt u een sterk werkzaam product. Dit is wat mensen zoeken. De curcumine c3

Dus ; Lees het etiket en/of de informatie eerst 10 maal goed door, en als men met de woorden ‘kurkuma’ en ‘curcumine’ door elkaar goochelt, dan klopt er iets niet. Of de aanbieder weet zelf het verschil niet.

Alcohol en het beschermende effect van curcumine op de lever

Herinner jezelf eraan dat alcohol heel ongezond is. Veel mensen die zich bezighouden met gezondheid hebben alle details wel op orde. Alcohol gedronken ? Zet regelmatig  curcumine  op je menu om te ontgiften. (1) Het water wordt gefilterd, zodat de toxines uit het water worden gehaald. Alcohol is echter één van de schadelijkste toxines die je maar kunt nuttigen. Wanneer alcohol in het lichaam komt, stopt de lever meteen met z’n taken om de alcohol uit het lichaam te werken. Het stoppen met alcohol gebruik, en het gebruik van goede curcumine, zijn de beste dingen die je maar kunt doen voor je gezondheid! Ook voor je spijsvertering (2).

Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne dag gewenst.

Zoekt u ook in 2020 de beste curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/ 
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/

Volgende »

 1. Hallo Tineke’

  Weet jij hoe het zit met Curcumine en Histamine. Ik heb een groot probleem met histamine en daardoor heel veel last van allergieën. Bevat Curcumine histamine en/of maakt het histamine vrij?
  Ik zou het graag gaan gebruiken, omdat ik ook veel last heb van ontstekingen, bvb artritis, maar weet niet of ik er goed aan doe. Ben ook heel gevoelig voor medicijnen en supplementen.
  Groet Janneke

  • Goedemorgen, Martine. Dank voor je reactie en je vertrouwen. Ja, dat mag. Maar geen méérdere capsules, hou het gewoon maar op 1 a 2 capsules per dag. Het beste is de combinatie van 1 kurkuma en 1 curcumine capsule per dag. Tenzij er ernstige problemen zijn, natuurlijk. Waarom geen meerdere per dag ? Niet dat het giftig of slecht voor je is, maar curcumine haalt zware metalen uit je lichaam. Prima dus. Echter ruimt het ook ijzer op. En dat hebben we wel nodig. Met een kleine hoeveelheid curcumine c3 ‘superieur’ is dit niet het geval. Met een hartelijke groet van Tieneke.

  • Goedemorgen, Anka. Zullen we je vandaag even bellen ? Was dat de bedoeling ? Ik heb je tel nr apart opgeschreven, zodat het niet in het openbaar bekend wordt. We bellen je even. Met een hartelijke groet van Tieneke.

 2. Hai Tineke ! Vraagje : is het gebruik van kurkuma samen met zwarte peper in het ontbijtgerecht ( havermout) net zo gezond als een capsule curcumine C3 ? Of moet je deze als extra slikkken ( bv 1 per dag ?)

  • Goedemorgen, Kees. Dank voor je reactie. Het verschil zit in de hoeveelheid werkzame stof. In 1 capsules curcumine c3 ‘superieur’ zit 25 maal méér werkzame stof dan in kurkuma. Dus dat is nogal een verschil. Alleen zitten er in de kurkuma méér stoffen zoals Vitamines, Mineralen en Sporenelementen. Die zitten er niet meer in de Curcumine C3 ‘superieur’. Meer vragen ? Mail me gerust op dekurkumaspecialist@gmail.com . Met een hartelijke groet van Tieneke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.