Zo’n zin in iets zoets ! (ayurvedische richtlijnen tegen een sterke suikerbehoefte)

Standaard
Soms overvalt je regelmatig het enorme ‘zin in iets zoets’. En het is zo sterk, dat je iets zoets, met veel suiker erin pakt en op eet. Chocolade, cake, gebak of koekjes. Frisdrank of iets anders met veel suiker. Kun je hier wat aan doen ? Is er een oorzaak voor ? Ik heb de afgelopen week een ayurvedisch arts bezocht. Uit nieuwsgierigheid naar mijn eigen gezondheid. Een leuk en krachtig informatief artikel voor iedereen die de ‘zin in iets zoets’ herkent. Met ayurvedische tips. 

Zo’n zin in iets zoets

Zin in iets zoets, ik heb dat ook. De afgelopen week heb ik een ayurvedisch arts bezocht, omdat hij ‘ toch in de buurt’ was. En het mij wel een goed

zin-in-iets-zoets

Zo’n zin in iets zoets, zoals chocola. En dan direct de héle reep ! Ja, ik herken het ook. 

idee leek, om eens naar mijn gezondheid te laten kijken. Mijn eigen huisarts ken ik niet, ik denk ook niet dat ze een goed antwoord op mijn ‘gezondheids’ vraag had geweten. Chemische hoge bloeddruk- en cholesterol pillen wil ik niet. Omdat ik vind dat je dat ook anders kunt regelen.

Maar dat terzijde, het was een consult van een half uur bij de ayurvedische arts. Hij was erg kundig en wist waar hij het over had.

Er was één ding duidelijk ..”…Ik was goed gezond. Géén hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Maar er was wel één stoorzender in mijn gezondheid..”.. zei hij. Ik had het veel-en-veel te druk. Ik moest de helft minder gaan doen. En óók niet zoveel ‘lekkere koeken en zoete repen chocolade eten’. Zijn advies aan mijn suikerbehoefte was duidelijk.  Waarvan ikzelf vond dat het wel meeviel, maar dat was niet zo.

Herken jij dat ook dat ? Het gevoel dat je een ‘beetje energie’ nodig hebt ? En je loopt alvast richting kast, waar de zoetigheden liggen.
De ayurveda zegt nu : ..”.. Hó, stop, wacht even. Ga even zitten..”..
Het beste kun je een dergelijk gevoel en situatie bij jezelf herkennen, want om nu (eigenlijk gedachteloos) naar de kast met zoetigheid te lopen ? Misschien kun je op dit moment je ware behoefte of wens even onderzoeken. Heb je dit nodig ? Nu ? Waar komt deze ‘zin in iets zoets’ eigenlijk vandaan ? Zijn er oorzaken voor deze behoefte ? Kun je deze behoefte kwijt raken ? En hoe doe je dat ?

Ja, die oorzaken zijn er, en tips ertegen ook ! 

De ayurveda geeft hiervoor een paar goede en eenvoudige richtlijnen. Het kan namelijk zijn dat je je erg moe voelt. En komt je ‘zoet behoefte’ dus van iets anders. Of omdat je te veel aan het denken bent geweest, vanwege stress of teveel gewerkt hebt, vermoeidheid ligt dan als basis voor de ‘zin in iets zoets’. Maar het kan ook gewoonte zijn, omdat je dit elke dag op hetzelfde tijdstip ervaart. En het uit een diep gevoel van ontevredenheid komt. Er kunnen eigenlijk meerdere oorzaken zijn.

Kun je wat aan deze behoefte naar suiker doen ? 

Ja, dat kan. Het begint ermee dat je de behoefte naar zoetigheden eens onder de loep neemt. Eet je graag chocolade ? Kijk maar eens naar chocolade. Chocola smaakt zoet, maar cacao smaakt bitter. Eigenlijk heb je dus zin in de suiker van de chocolade. Want zonder de suiker zou je de chocolade niet opeten. Je eet dus suiker in plaats van chocolade.
De ayurveda geeft de volgende richtlijnen. Zet een thermoskan met heet water vlak bij de plaats waar de ‘suikerbommetjes’ liggen. Mét een beker erbij. Loop verder en neem nu eens een glas warm water, in plaats van de zoetigheid.  Geen koud water, geen bruiswater, geen frisdrank. Schoon en Warm water. In plaats van de suikerbommetjes. Laat dat stuk gebak of de cake of koek eerst liggen. Want dit zijn loze calorieën die je echt wel kunt missen. Grijp dus niet te snel naar de bonbons, koekjes, gebak, cake of de chocolade.
Je zult direct voelen dat dit glas warm water een evenwichtige werking op je heeft.
En de zin in ‘iets zoets’ is verdwenen.

Zijn er nog meer ayurvedische tips ?

glas-warm-water

Een simpel glas warm water helpt direct. 

Mocht dit niet voldoende zijn? Dan kun je ook nog een stap verder gaan. En het warme water veranderen in een glas warme melk. Daar kun je iets van specerijen in doen. Een beetje Kurkuma of een theelepel Amrit Kalash. Dit zijn ‘op peppers’. Neem even rustig pauze voor jezelf om de warme melk op te drinken. En de specerijen hun werkt te laten doen. Eigenlijk om je weer stabiel te voelen.

Mocht je tóch nog zin in iets zoets hebben, dan kun je ook een theelepel honing in een glas warm water doen en opdrinken. Dan is de suikerbehoefte ook over, en heb je de ‘slechte gewoonte’ omgedraaid in een ‘gezonde gewoonte’.
(PS Neem dan wel goede honing, en geen goedkope suikerwater-met-melasse-siroop. Die vaak onder de naam ‘honing’ in de supermarkt wordt verkocht)
Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. U krijgt standaard 90 capsules, in plaats van de ‘gangbare Nederlandse norm van 60 capsules.  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

    • Hallo, Ja, dat was idd een goed idee. Ik wou weten hoe het met mijn gezondheid was. Hoge bloeddruk, cholesterol etc. Was allemaal prima. Een ayurvedisch arts controleert dat via een pols-diagnose. Met een hartelijke groet van Tieneke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.