Mosterd. Een bijzondere specerij. In iedere huishouding is er wel een potje te vinden. Mosterd maakt het eten beter verteerbaar en heeft veel goede eigenschappen voor onze gezondheid. En met mosterd kun je de heerlijkste dingen maken, van verschillende sausen en/of gerechten. En het zelf maken van mosterd is een leuke bezigheid. Daar zijn zo ontelbaar veel variaties mee mogelijk, dat je er een boek over kunt schrijven. Maar waar komt mosterd eigenlijk vandaan ? Hoe keek men in oude oude historie tegen mosterd aan ? Hier vindt je een leuk artikel over het koken mét en maken ván mosterd in al haar variaties. Weetjes over mosterd, met 15 heerlijke recepten voor mosterdsauzen.
Een artikel over mosterd ?
Gisteren zat ik achter mijn computer te denken. Wat zou een leuk en interessant onderwerp zijn om eens een artikel over te schrijven ? Na een lange poos naar buiten staren wist ik het nog steeds niet.
Dan maar weer een ronde door mijn ontelbare ‘plakboeken’ met recepten. Toen viel mijn oog op één klein papiertje. Met een recept van “Wilbrink”, van een paar jaren geleden. Hij schreef dat ieder lekker recept altijd begint met wat olie EN een klein schepje mosterd in je pan.
Sindsdien heb ik zijn tip opgevolgd en hij heeft gelijk ! Je gerecht krijgt een frisse diepte. Altijd lekker, en bij mij altijd het vaste begin van ieder recept. Ook voor taarten, ovengerechten en spaghetti enzovoort. Nu weet ik wat ik ga schrijven, een artikel over mosterd ! Met héél veel zelfmaak recepten !
Al sinds oude tijden hebben mensen in de gaten, dat de gerechten die je eet, door een klein schepje mosterd beter verteren. Zeker de iets zwaardere gerechten, zoals vet vlees, varkensvlees en vette vis.
Maar ook voedsel als bonen, komkommers en tomaten leven óp met een schepje mosterd. De ene houdt ervan, een ander absoluut niet, zegt ze. Maar het vreemde is, als de mosterd één maal in het gerecht is verwerkt dan vindt men het erg lekker.
Heeft mosterd ook een geneeskrachtige werking ?
Mosterd planten horen bij de familie van de ‘kruisbloemigen’. Broccoli en bloemkool behoren ook tot deze plantenfamilie. Al lange tijd geleden ontdekte de mens dat mosterd als kruid geschikt was om medicijnen van te maken.
Mosterdkorreltjes smaken op zichzelf niet scherp. Alleen als je erop kauwt, komt de pittige smaak los. Dat komt omdat er een stof in mosterd zit (Myrosin) die reageert op een beetje vloeistof. En dat geeft een scherpe smaak.
Al lang geleden in de geschiedenis werden de mosterdkorrels met azijn en water vermengd. En je had een mosterdpasta. Om het een scherpere smaak te geven, werden de mosterdkorrels éérst tot meel gemalen, en daarna pas met azijn en water vermengd.
Wist je dat mosterd misschien de redding van de westerse fastfood cultuur is ? De meeste voorverpakte, bewerkte producten en sauzen zijn het gezondste soort eten niet. Mosterd is hier een complete uitzondering op.
Mosterdzaad heeft al vele malen bewezen dat het wellicht de kanker stimulerende toevoegingen in slechte voeding kan compenseren. Ook is er bewezen dat mosterd de groei van bepaalde vormen van kanker zoals blaaskanker kan remmen. Mosterdzaad heeft dit te danken aan de aanwezigheid van de stof ‘Allyl Isothiocyanate’.
Naast de kankerwerende werking is mosterd ook zeer rijk aan allerlei voedingsstoffen. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het eten van mosterdzaden en mosterdbladeren of mosterd zélf een migraine aanval verlichten.
Mosterd in de oude geschiedenis
Hippocrates, een arts en geleerde uit het oude Griekenland, was op de hoogte van de geneeskracht van mosterdzaad. Deze Griekse wetenschapper heeft het fundament gelegd van de moderne geneeskunde. Een van zijn beroemde uitspraken is “Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding”. De antieke Romeinen hebben voor het eerst een mosterdzaadpasta gemaakt dat nu bekend is als onze mosterd.
Waar komt de naam ‘mosterd’ vandaan ?
De naam ‘mosterd’ is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse ‘mustum’, een vers geperste maar nog ongegiste sap van druiven of andere vruchten dat bij de bereiding van mosterd met gemalen mosterdzaadjes werd vermengd. In de Bijbel (Matteüs 13:31-32) wordt het mosterdzaadje vergeleken met de groei van het koninkrijk van de hemel, en ook in de Koran komt het mosterdzaadje voor.
De Franse stad Dijon kreeg in de 13e eeuw een alleenrecht op het maken van mosterd. Dat was een heel voorrecht en de stad gaf haar naam aan een soort mosterd. Dijonse mosterd is nog steeds een bekend en graag gegeten mosterdsoort. Ook de paus aan het hof in Avignon hield van deze Franse mosterd. Paus Johannes XXII benoemde zijn neef daarom tot de “grote mosterdmaker van de paus”, hij kreeg het toezicht houden op de productie van mosterd en de levering ervan aan het pauselijk hof.
Zowel de oude Grieken als de Romeinen gebruikten mosterd. Al vanaf de vierde eeuw v.Chr. gebruikten ze het als geneesmiddel, terwijl de Romeinen mosterd vanaf de eerste eeuw n.Chr. ook gebruikten als toevoeging aan de maaltijd, gemengd met wijn. De Romeinen brachten het recept voor mosterd met zich mee naar Frankrijk, waar het uiteindelijk geteeld werd door monniken. In de negende eeuw hadden kloosters een aanzienlijk inkomen met de verkoop van mosterd.
Mosterd na de maaltijd eten
In de Late Middeleeuwen werd at men mosterd tijdens de maaltijd, omdat het eigenschappen zou bezitten die de spijsvertering bevorderden. Mosterd eten ná de maaltijd was dus zinloos. Er is óók een Frans spreekwoord “servir de la moutarde après diner” dat betekende hetzelfde. Dit spreekwoord kennen we ook nog in Nederland.
Zelfs in Engeland kennen ze ook een soortgelijk spreekwoord. Omdat vlees in toenemende mate op het Engelse menu kwam te staan, veranderde deze uitspraak na verloop van tijd in “after meat, the mustard”.
Het wordt in Indiase traditionele ayurveda reeds eeuwenlang op de huid aangebracht om spierpijn te verzachten.
Wist je dat tante Sidonia soms een mosterdvoetbad maakte. Uit de Suske en Wise. Er zit een piepkleine hoeveelheid zwavel in mosterd en dat kan huidinfecties verminderen. De huid van je voeten kan dus wel degelijk opknappen na een voetbad met dit gele wondermiddel.
Of Tante Sidonia daadwerkelijk lekker rustig werd van een mosterd voetenbad ? Dat is niet wetenschappelijk bewezen.
Zijn er ook interessante weetjes over mosterd ?
Ja, er zijn wel een paar interessante weetjes over mosterd op te noemen :
- Mosterd verliest, onder invloed van warmte, snel haar scherpte. Zelfs na 3 maanden in een gewone keukenkast gestaan te hebben, is zelfs
middelscherpe mosterd haar scherpte kwijt. Dus mosterd hoort in de koelkast.
- Bij het koken van vlees, roulade of ovenschotels kun je het beste scherpe mosterd kiezen. Omdat door het verhitten de mosterd haar scherpte verliest.
- Men zei vroeger dat ‘mosterd dóm maakt’. Maar dat is onzin. Omdat er in mosterd een blauwzuur zou zitten, die de hersenen aantast. Maar deze stof komt er in mosterd helemaal niet voor ! Bakerpraatjes, heten dat
- De, in mosterd voorkomende mosterd oliën, hebben positieve stimulerende eigenschappen. Ze stimuleren de speeksel klieren, ze stimuleren de productie van het maagsap. En daardoor is onze vertering van het eten beter. Dit geldt vooral vette spijzen.
- Gek genoeg zijn de witte mosterdzaadjes alleen als meel te krijgen. De zwarte niet. Waarom ? Geen idee !
- Zelfgemaakte mosterd is écht veel en veel lekkerder als uit een potje. En je kunt experimenteren met je eigen smaak voorkeuren. Knoflook, noten, kruiden, wijn, bier, honing en sinaasappel enz geven je eigen mosterd een heerlijk ‘touch’.
- Het is écht een Engelse gewoonte om je eigen mosterd te maken
- Mosterd helpt de spijsvertering, vroeger smeerde men een klein beetje mosterdpoeder op vlees. Dit was voordat het werd gebraden. Gebruik niet teveel, dan moet u vaak naar het toilet. Dit laxeert.
- Een schep mosterdpoeder in warm water zorgt ervoor dat u direct moet overgeven. Een oud braakmiddel, misschien een effectief middel bij vergiftiging met als gevolg daarvan bijkomende ademhalings klachten.
15 Recepten voor bijzondere mosterd sauzen of mosterd gerechten
- Grove mosterd met hele korrels
- Gevulde eieren met mosterd
- Wortels met mosterd en koriander
- Franse Mosterdsaus
- Mosterd met dille saus op broodje gerookte zalm
- Normandische mosterdsaus
- Limburgse Zuurkool met grove mosterd
- Duitse mosterdsaus
- Rucola pesto met mosterd
- Sinaasappel Mosterdsaus
- Honing Mosterdsaus
- Groninger Mosterdsoep
- Stamppot rauwe andijvie met mosterd
- Mosterdboter
- Courgette soep met mosterd
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. De Kurkuma Specialist, de webshop met de gezondste klanten !
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
Link naar andere artikelen over mosterd van onze hand
Pingback: Italiaanse Zomerstoofschotel met dragon (subliem lekker !) | De Geneeskrachtige Keuken
Goedemorgen Tieneke,
Graag zou ik van jou willen weten of e ook een artikel hebt geschreven over een “hernia”. Vlgs mij wel, maar ik weet niet wanneer dat geweest is. Zou je mij dat kunnen schrijven?
Alvast, Hartelijk dank.
Vriendelijke groeten, Tony Bijloo.
Goedemorgen, dank voor je vraag. Tot zover heb ik niets over het onderwerp ‘hernia’ geschreven. Dat kan ik zeker een gaan doen, met als uitgangspunt goede voeding. Leuk om eens op onderzoek te gaan. Je hoort ervan. Met een hartelijke groet van Tieneke en een fijne dag gewenst