De Geneeskrachtige Kruiden serie (Munt)

Standaard

De Geneeskrachtige Kruidenserie foto

Meestal worden munt en andere kruiden alleen maar gezien als smaakmakers in het eten. Maar daarmee doen we deze natuurlijke medicijnen van Moeder Natuur tekort. Heeft munt ook een geneeskrachtige werking ? Welke zijn dat ? Maar wat is munt, en hoe gebruik je het in de keuken. Kun je het ook zelf kweken, en hoe doe je dat ?  Wist je dat Munt haar wortels heeft in de Griekse mythologie, er zijn vele vertellingen over. Munt komt van oorsprong uit het Midden Oosten en de Romeinen brachten het kruid mee naar Engeland. De Latijnse naam is  ‘Mentha Spicata’. Hier vind je een leuk en uitgebreid artikel in onze kruidenserie. Deze keer gaat het over munt.

Wat is munt ?

Munt 1 geweldige fotoMunt is een algemene plant, met een mentholachtige smaak. Het wordt veel gebruikt in tandpasta, snoep en ook in de thee smaakt munt prima. Munt heeft een verfrissende smaak. In Nederland zeggen we vaak ‘mint’, dat is het Engelse woord voor ‘munt’. Menthol is een natuurlijke insecticide die de plant zelf aanmaakt.

Munt wordt al eeuwenlang gebruikt om haar medicinale werking, onder meer tegen buikpijn. En recent onderzoek bevestigt dat munt écht kalmerend werkt op onze spijsverterings organen.

Bovendien heeft munt ook antimicrobiële eigenschappen. Onderzoekers noemen het een natuurlijk antibioticum (1).

We kennen allemaal het ‘pepermuntje’, een wit snoepje om de mond te verfrissen. Maar dit bestaat voor 99% uit suiker, en slechts 1% uit muntolie. De meeste munt komt uit Turkije en Marokko. En daar zijn ze niet zuinig met bestrijdingsmiddelen over de muntplanten. Wil je er thee van zetten ? Spoel het van tevoren even goed af met lauw water, en het beste kunt je biologische munt kopen. Deze moet je óók goed afspoelen, maar het is iets minder schadelijk.

Er zijn ca 20 soorten échte munt

Weetjes over munt in de keuken

Munt zou je kunnen méékoken in je gerechten, maar het lekkerste is om het vers toe te voegen. Vooral in Marokkaanse gerechten is munt een waardevolle toevoeging. Munt groeit van oorsprong in de landen rond de Middellandse zee.

Je hebt ook gedroogde munt in een potje. Laat die maar in de winkel staan, ze verkruimelen snel en hebben nauwelijks

munt in de keuken

Munt is lekker in je gerechten ! 

smaak meer. Bovendien lijken verse muntblaadjes ook veel mooier in je gerechten, om nog maar niet over de smaak te spreken.

Verse muntblaadjes moeten fris en groen zijn. En stevige blaadjes hebben. Er zijn heel veel verschillende soorten munt, je hebt zgn ‘chocolade munt’ en ook ‘Zwitserse munt’. Ik ben gék op de Zwitserse munt, ze heeft toch een heel andere smaak als de ‘gewone’ munt.

Maar het meeste gebruiken we de gewone groene munt, die heeft gekartelde stevige blaadjes.

Als de munt blaadjes gele randjes hebben, dan moet je ze weg gooien. Die zijn niet lekker meer.

Doe eens een paar blaadjes munt door een gewone salade, en je hebt een verfijnd andere smaak in je salade.

Hoe kan ikzelf munt kweken ?

munt in pot

Munt kun je prima in een pot kweken

Als je van munt takjes even de onderste blaadjes afhaalt en ze in een klein potje zet, met de steeltjes in het water, krijgen ze redelijk snel wortels.  Haal wel iedere keer de dode blaadjes eruit. Zorg er wel voor dat ze niet op de tocht staan, want dan heb je er snel luis in. Hebben ze worteltjes ? Dan kunnen ze in een pot met potgrond. En groeien maar

Munt is redelijk gemakkelijk om zelf op te kweken. Zet haar toch beter niet in de tuin in de volle grond. Munt kan flink woekeren, en overal overheen groeien. Want ze vermeerdert zich door lange uitlopers te vormen. Munt kweek je het beste in een grote pot. Ze houdt van wat vochtige en goed water doorlatende grond. En het snelste kweek je ze door ze door midden te delen.

Munt groeit het beste als je ook wat kleikorrels aan de grond toevoegt. En zet ze in een pot met een waterreservoir.

Munt is meerjarig, ieder jaar komen ze vanzelf weer óp.

Heeft munt ook een geneeskrachtige werking ?

Kruiden werden in de oudheid al door de mensen gezien en ingezet om onze gezondheid te behouden. Zoals we in de vorige afleveringen hebben gezien, stonden in de Middeleeuwen de kruiden bekend als medicijnen, en waren de vroegere artsen ook kok. Medicijnen en voedsel stonden vroeger op hetzelfde plan. Kruiden staan nog steeds centraal in de oude ayurveda en ook in de traditionele Chinese gezondheidskunde. Maar ook in oude gebruiken en tradities stonden sommige kruiden centraal. Munt is daar één van. 

De werking van munt is vochtafdrijvend, zenuwversterkend, krampwerend, stopt braak neigingen, antiseptisch, pijnstillend, verlicht indigestie en winderigheid en is antimicrobieel.

Er zijn mensen die beweren dat munt het oudste medicijn ter wereld is, omdat het op archeologische plaatsen van méér dan 10.000 jaren oud gevonden is. Er zijn teveel uitwerkingen van mungt op ons lichaam om ze allemaal op te noemen. Hier komen er een paar van  belangrijkste uitwerkingen.

In 2007 heeft een Italiaans onderzoek uitgewezen dat pepermuntolie de symptomen van gevoelige darmen in 75% van de gevallen verminderde.

  • Als je last hebt van spijsverterings problemen en winderigheid ná een maaltijd, neem dat 1 a 2 kopjes muntthee.kerk venster Vanwege de antimicrobiële werking zou munt actief kunnen zijn tegen de Helicobacter Pylori en schimmels van Candida.
  • Heb je altijd ‘trek in iets lekkers’? Doe 1 drupje muntolie op een tissue en inhaleer de geur. Het stilt de ‘lekkere trek’.
  • Munt verlicht misselijkheid en reisziekte, misschien tóch een rolletje pepermunt in de handtas doen ?
  • De medicinale muntthee kan gebruikt worden als gorgeldrank tegen keelpijn. En als mondspoeling tegen aften en tandvleesontstekingen.
  • Wist je dat studenten vroeger sterke thee van munt zetten ? Dit was niet om op te drinken, maar ze vernevelden dit in hun kamer. Dit was om het geheugen te verbeteren en geestelijk scherp te worden.
  • Hoofdpijn ? Een drupje (peper)muntolie op de slapen doen wonderen. Ook kalmeert munt onrust en opwinding.
  • Tegen sinusitis deed men vroeger een flinke eetlepel verse muntbladeren in een kom. Daarna goot men er heet water over. Af laten koelen en 15 minuten inhaleren.
  • Muntthee werd vroeger gebruikt tegen aambeien.

Medicinale muntthee zelf maken : Doe 1 flinke eetlepel verse munt bladeren in 250 milliliter koud water. Breng het aan de kook. Neem het weer van het vuur en laat het 10 minuten trekken. Giet het door een zeef. Drink ca 3 grote koppen van deze thee per dag en dat gedurende 3 weken.

Muntlotion zelf maken : Neem twee flinke eetlepels verse muntbladeren en kneus deze. Giet hierover over een halve liter kokend water. Dek het mengsel daarna af zodat er geen goede eigenschappen met de damp verdwijnen, en laat het een paar uur trekken. Daarna kun je het vocht zeven en overgieten in een flesje bij voorkeur van donker(bruin) glas. Deze mengsels zijn namelijk gevoelig voor licht. Daarnaast zijn ze beperkt houdbaar en ze blijven een paar dagen goed. Als je het in de koelkast bewaart, is het wat langer houdbaar.

Welke planten passen het beste bij munt op de vensterbank of in de tuin ?

Munt is een gemakkelijke plant, ze behoort tot de lipbloemigen. Je kunt dus het beste kruiden planten van dezelfde familie bij elkaar zetten.  Deze familie heet de ‘lipbloemen familie’ (Labiatae Lamiaceae) en ze passen op de vensterbank, of in de tuin of op je balkon, náást de andere ‘lipbloemen familie’.

Dat zijn salie, munt en rozemarijn. Het zijn allemaal kruiden met een houtige stam, waar de plant op groeit. Dus ze zijn sterk.

Wat smaakt lekker bij munt ?

Munt is de ‘frisheid’ in een gerecht. Dus (als je er niet teveel van gebruikt) past het bijna in ieder gerecht. Het is misschien een tip om zelf een muntsaus te maken, als je er véél van hebt. Het is dan een soort muntpasta. Was de munt even goed af, doe het in de blender en draai er een pasta van. Zonder iets anders erbij. Die muntsaus verdeel je in kleine delen, en vries ze apart van elkaar in. Zo heb je ’s winters ook een reserve voorraadje in je vriezer. En kun je ze in je gerechten doen.

  • Munt smaakt erg lekker bij aardbeien.
  • Munt en doperwtjes en/of sperziebonen zijn ‘vriendjes’ van elkaar qua smaak
    Munt muntthee met limoen foto

    Muntthee met limoen is erg lekker en verfrissend op een zomerse dag.

  • Munt smaakt ook erg lekker bij gebakken fruit (zie recepten) en bij sorbetijs
  • Munt is prachtig als garnering van een dessert
  • Munt en abrikozen zijn een goede combinatie
  • In India houden ze ook van de muntsmaak, ze gebruiken het vaak in een yoghurtsausje
  • Munt wordt in Engeland bijna standaard gebruikt bij lamsvlees
  • Munt en komkommer is een verfijnde combinatie
  • Munt over nieuwe aardappeltjes,.. Mmmm,…!
  • Een dipsausje van knoflook, kwark en komkommer is erg lekker
  • Maak je wel eens komkommersoep ? Doe er wat munt door.
  • Kaneel en munt passen bij elkaar als tomaten en basilicum. Verse munt reepjes en een beetje kaneelpoeder over een bolletje mozzarella zijn een traktatie. Beetje olijfolie erbij en een paar druppeltjes citroen. Zout en peper erbij. Mmmm,..!
  • Zomers warm ? Doe 2 schijfjes limoen en een takje munt in een glas koud bruiswater. En je hebt een zomerse traktatie.
  • Griekse tzatziki heeft haar verfrissende smaak door er munt aan toe te voegen. Yoghurt, munt en knoflook. En de Griekse ‘dolmades’ bevatten eveneens veel munt.
  • India kent haar ‘raita’s’, een verkoelend gerecht van yoghurt en munt voor bij de hete curry’s.

Er zijn muntsoorten met een ‘extra aromatisch bijsmaakje’, zoals sinaasappelmunt, chocolademunt, limoenmunt, citroenmunt, ananasmunt, grapefruitmunt en de Hemingwaymunt (die ook wel mojitomunt genoemd wordt) is een perfecte basis voor een longdrink. En er is appelmunt, bananenmunt, japanse munt, pepermunt, zwitserse munt, vietnamese munt, watermunt, mexicaanse munt en zo kunnen we nog wel even doorgaan !

Verder nog wat leuks of wetenswaardigs over munt ?

Ja, heel erg veel. Door alle eeuwen heen zijn er rituelen en gebruiken met munt.

Engelsen zijn gék op munt, en bijna iedereen kent de ‘After Eight’, in het donkergroene doosje. De platte chocolade plaatjes met een sterke witte zachte munt vulling. Daar kon je haast niet mee stoppen als je er ééntje had opgegeten.

Ook de Fransen zijn gek op ‘pastilles’ , dit zijn muntsnoepjes, en de Nederlanders losten vroeger veel op met een rolletje ‘pepermunt’. Alle Oma’s hadden er vroeger wel eentje in de handtas.

In de Bijbel wordt geschreven dat de Farizeeërs een tiende van de belastingen in munt, dille en komijn inden.

Amazon.com: Veronese Hades - Greek God of The Underworld with Cerebrus  Statue: Home & KitchenIn de Griekse mythologie was “Mentha” een nimf. Haar vader was de rivier Cocytus. Ze was heel erg mooi en werd geliefd door de Hades. Dit was de God van de onderwereld. Door de flirt werd de vrouw van Hades, genaamd Persephoné, erg jaloers. Ze vertrapte haar en veranderde haar in een plant. Munt. Ze groeide vanaf dat moment van oudsher langs de rivieroevers. Ze rook, als plant,  erg lekker en wekte daarmee onkuisheid op.

Bij de Grieken was dit kruid heilig, en daarom gaf men de doden een bosje munt mee. Dit gebruik is er nog steeds. In het Duitse Holstein legt men een bosje munt op de tombe van een gestorvene en werd er bij een begrafenis munt meegedragen door de jongeren.

In hele oude Egyptische graven van ca 1200 v. Chr. Zijn resten van munttakken gevonden.

In de 9e eeuw hebben de oude Romeinen de munt meegenomen op hun veroveringstochten, naar Engeland. Daar werd de munt plant als medicinaal kruid aangeplant in de kloostertuinen.

Hildegard von Bingen gebruikte de munt als mondspoeling. Munt heette toen Myntza of Rossemyntza. Het werd gebruikt tegen mondzweren. Ook werd het gebruikt tegen wespensteken.

Tijdens oude oorlogen was het verboden om munt te eten, omdat het tot onkuisheid aan zou zetten.

Vroeger kookte men munt in wijn. En gaf het aan hardwerkende vrouwen. Men dacht dat de vrouwen dan nog genoeg energie hadden om zwanger te worden. Ook werd muntpasta op pukkels en puisten op het hoofd gebruikt.

De geur van munt maakte de mensen vrolijk en blij, daarom werd het in kerken en in huizen gestrooid als er een feest was. Dit gebruik is bij de Joodse gemeenschappen en in de synagoge soms nog in gebruik.

In Middeleeuwse ziekenhuizen verbrande men muntkegels als de patiënten ademhalingsmoeilijkheden hadden. Dat was een goed gebruik, munt is een krachtig ontsmettingsmiddel. Zelfs de rook werkt antiseptisch.

In Italië is het een gebruik om een muntblad te verkreukelen, als men er eentje ziet. Men gelooft dat God hen bij zal staan in het uur des doods. Ook legt men, bij een stervende, onder één poot van het bed een bosje munt.

En zo zijn er honderden gebruiken omtrent munt, teveel om allemaal op te schrijven. Ik vond het zeer interessant om dit allemaal op te zoeken en te lezen.

Heeft munt ook Contra Indicaties ?

Ja, daar worden er toch een paar van genoemd. Maar alléén als je er erg veel van neemt. Men denkt dat een teveel aan munt een bloeddruk verhogend effect heeft. En de essentiële olie van munt en pepermunt heeft een sterke uitwerking. Daarom is dit geen onschuldig middel.

Ook staat er geschreven dat menthol uit munt beter niet gebruikt kan worden in combinatie met homeopathische middelen.

Bovendien is het pertinent afgeraden om kinderen, jónger dan 6 jaren, essentiële olie van pepermunt te geven. Ze kunnen in coma raken. Ook zwangere vrouwen mogen geen essentiële olie van pepermunt gebruiken. Het ontspant de gladde spieren in de baarmoeder, hetgeen een vroeggeboorte kan opwekken.

De lekkerste gerechten met munt                                                   

  1. Muntsalade met witlof, rucola, druiven en feta Mint, Mint Leaf, Green, Peppermint
  2. Mozzarella met munt en kaneel
  3. Muntpesto zelf maken
  4. Gebakken halloumi met ‘zah’tar’, gegrilde druiven en munt

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Meer artikelen uit deze De Geneeskrachtige Kruiden serie ? 

  1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/07/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-deel-1-inleiding/
  2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/14/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-tijm/
  3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/03/28/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-salie/
  4. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-rozemarijn/
  5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/04/25/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-oregano/
  6. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/09/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-basilicum/
  7. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/23/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dille/
  8. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/05/30/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-dragon/
  9. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/13/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-munt/
  10. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/06/27/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-peterselie/
  11. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2021/07/11/de-geneeskrachtige-kruiden-serie-koriander/

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: De Geneeskrachtige Kruiden serie (Dille) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: De Geneeskrachtige Kruiden serie (Peterselie) | De Geneeskrachtige Keuken

  3. Weer een erg leuk artikel in de kruidenserie. Op ons franse landje waar het gras in de loop van het jaar verdroogt, komt vanzelf munt op, waarschijnlijk diepe wortels. Het wordt niet gauw geel en heerlijk voor thee en door salades. Zonder gif en gratis uit je tuin. Je kunt het ook gerust in je grasveld zetten, niet teveel maaien, lekker tegen de muggen. Als je het kwijt wilt, gewoon weer wat maaien dan verdwijnt het wel weer.

    • Dank je wel voor je reactie. Ja, dat is een goed idee. Ik heb er al wel eens vaker aan gedacht. We zullen eens op zoek gaan naar iemand die hierin geïnteresseerd is. Wie weet of het lukt,.. Met een hartelijke groet van Tieneke

  4. Munt kent inderdaad een grote verscheidenheid in gebruik naar allerhande infuses, gerechten en desserts. Heel knappe log Tieneke en zeer informatief.
    Vriendelijke groet,
    Marc

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.