Griekse aardappel stoofschotel met zwarte olijven en witte wijn

Standaard

De  Griekse keuken is een Mediterrane keuken. Met haar vele lekkere recepten met olijfolie, knoflook en de héérlijke olijven. Wat een verschil met die potjes uit onze supermarkt. De interessante smaakcombinaties, die typisch Grieks smaken. In het stadje Rethymnon waren allemaal hele kleine straatjes en overal, maar dan ook echt overal mini restaurantjes op straat. Wat mijn volle interesse had, was de Griekse Mediterrane keuken zelf. En alles wat daarbij hoort. Omdat ik graag de gegeten recepten opschrijf, vond ik in één van deze notitie boekjes een páreltje van een recept. Een Griekse aardappel stoofschotel met zwarte olijven en witte wijn. Snel, lekker en simpel te maken. En hartstikke gezond. Hier vind je een leuk artikel over een Griekse stoofschotel en haar bijzondere en  gezonde ingrediënten. 

Spontaan naar Griekenland 

Een poos geleden, vóór de Corona problemen, zaten we thuis op de bank. We gaan ’s zomers eigenlijk nooit met

Griekse stoofblog rethymnon foto

Rethymnon, kleine straatjes en tientallen kleine restaurantjes op straat

vakantie. Maar er stond een advertentie in de krant, naar Kreta. In Mei. Moest je direct boeken, en dan over 4 dagen vertrekken. Doen ? Doen !

We gingen naar het ‘Golden Beach’ Hotel in het plaatsje ‘Adele Campos’. Een paar kilometer buiten het stadje  ‘Rethymnon’. Aan het strand, aan de Noordkust.  De meeste mensen denken bij Kreta alleen aan een party-eiland met overvolle stranden. Ik eerst ook, maar dat was niet zo. We hadden een klein autootje gehuurd, en gaan graag op stap met ons tweetjes.

Kreta is een prachtig stukje Griekenland. Kreta is natuurlijk ook ideaal voor een vakantie vol met zon, zee en strand. Het hotel lag aan een kiezelstrand, met kristalhelder water. We hebben enorm geluk gehad met het weer, en het eten was geweldig ! We zijn de bergen in gereden, velden vol grote artisjokken en overal de geur van verse kruiden. Sindsdien ben ik verzot op Griekse bergthee. De geiten en de schapen lopen samen, en waar ze maar willen, en ze zijn nieuwsgierig. Kleine dromerige dorpjes in de hete zon, met ieder hun eigen groenten tuin. Ik vond het erg fijn om te zien en te beleven.

De smaken van de verschillende Mediterrane keukens

De mediterrane keuken uit Italië, Spanje en Noord Afrika, of uit Syrië, Libanon, Frankrijk is toch anders dan de Griekse keuken. Er zijn vroegere handelsroutes, tussen Azië en de Mediterrane landen geweest. Deze zijn eeuwen geleden ontstaan zijn. En raakten veel specerijen en kruiden, maar ook vruchten en groenten, wijdverbreid.

Hier werd de basis gelegd voor de kleurigheid en veelzijdigheid van smaken de verschillende keukens uit het

Griekse stoofblog vissersboot foto

Een vissersboot, ze vissen voor één restaurant

Middellandse zee gebied. En vaak zijn er ook verschillen op regionaal gebied.

Je praat dan wel over “De Mediterrane Keuken”, maar toch hebben alle landen uit dit gebied hun eigen culinaire tradities behouden. Er zijn dus duidelijke verschillen tussen de kookmethoden en ingrediënten onderling.

Waar de Libanese keuken een geheel ander smaak en invalshoek heeft, dan de Italiaanse. Dat kun je duidelijk zien, ruiken, proeven en beleven.

Een voorbeeld : Waar mensen in Spanje al eeuwen kunnen genieten van een glas wijn of sherry en tapas in de vele tapasbars. Men kan er écht genieten van het aangename klimaat, van hun medemens en van het lekkere Spaanse eten. Typisch Spaanse recepten zijn de vers ingelegde olijven. En die zijn echt héérlijk ! Maar de pittige mosselen met groente zijn snel-klaar recepten en geschikt voor een gezellige avond met vrienden en familie. De warme Spaanse avonden lenen zich hier ook uitstekend voor.

In Italië is er een geheel andere keuken en eetcultuur ontstaan, evenals in de andere Mediterrane landen.  En de uitspraak “eten als een God in Frankrijk” is hier ook mooi op haar plaats.

Het eten in de Griekse restaurants

Op vakantie neem ik altijd een klein notitie boekje mee. Met ideeën voor recepten, en om de menukaart van de restaurants in over te schrijven. De Mediterrane keuken interesseert ons bijzonder. De geheel andere smaak combinaties, de kleine hapjes, de vegetarische recepten en gerechten. Wat er in de winkels ligt, qua eten. De boekjes

Griekse stoofblog restaurant

Wat een geweldige plek om lekker iets te eten

(in het Engels of Duits) over olijven en recepten met olijven en wijn.

En de camera op mijn telefoon is dan een absoluut géweldig ding ! Ik maak overal foto’s van, ook van de menukaarten en de prachtig opgediende schalen met lekker eten.

Voor mij is dit écht genieten van de Mediterrane sfeer. En, als we dan weer thuis zijn, is het een geweldig leuke ervaring om alles te ordenen en te rubriceren.

En in deze grote stapel informatie zat een páreltje : een aardappel stoofschotel, gekookt in witte wijn en met heel veel zwarte kalamata olijven. Glaasje retsina erbij, met een lekkere griekse feta salade met paprika. Genieten !!

De aardappel in de stoofschotel :

Wist je dat het woord ‘patat’ van het Spaanse woord patata komt ? Het is een oud woord van de Indiase volkeren uit het Caribisch gebied. Deze mensen noemden de zoete aardappel ‘batata’. En het oude Peruaanse Quechua woord, voor de échte aardappel uit de Andes gebied, was ‘papa’.  Ze groeiden van oorsprong in het koele en vochtige deel van Midden- en Zuid Amerika. En werden daar al 8000 jaren lang verbouwd.

Rond het jaar 1570 heeft Columbus de aardappel mee genomen naar Europa. Omdat aardappelen gehard en gemakkelijk te verbouwen zijn, waren ze niet duur en werden vooral door de armere mensen gegeten. Wereldwijd gezien zijn aardappelen de meest verbouwde groente en in de VS ook de meest gegeten groente.

  • Vitaminen per 100 gram aardappel :   B1:  0,12 mg, B2 : 0,04 mg, B3 : 01,2 mg, B5 : 0,36 mg, B6 : 0,07 mg, B11: C 10 mg
  • Mineralen per 100 gram aardappel : Natrium : 2 mg, kalium 450 mg,  calcium 6 mg, fosfor 60 mg, ijzer 0,5 mg, jodium 2,5 mg, magnesium 22 mg, koper 0,09 mg, selenium 1 mg, zink 0,37 mg.

De olijven in de stoofschotel 

Het is eigenlijk beter om de rijpe zwarte olijven te kiezen, deze zijn gefermenteerd. Je kunt de goede zwarte olijven herkennen aan de typische zure smaak, die de fermentatie eigen is.

Olijven zijn gezond. En goed voor onze ogen, wist je dat ? Een paar olijven bevatten al een gedeelte van de dagelijks aanbevolen Vitamine A. Door het regelmatig eten van olijven kun je ’s nachts beter zien. Ook schijnt deze Vitamine A goed te kunnen helpen tegen oogziekten, zoals staar, maculadegeneratie en glaucoom. Bovendien is de olijf goed voor ons gewicht en goed voor een gezonde lever.

De tomaten in de stoofschotel 

Ook de tomatenplant is door Columbus mee genomen, naar deze kant van de oceaan. En, hier in Europa aangekomen, dachten de mensen dat het een sierplant was.

tomaten2

Appeltjes van Goud, heetten de tomaten vroeger. Toen ze nog géél waren

Maar, hoe kan het ook anders, uitgerekend in Italië kwam men erachter dat de mooie gele tomaten eetbaar waren. En hebben ze de naam “Pomo D’Oro” gekregen. Gouden appels.

Pas veel later hebben de tomaten hun rode kleur gekregen, door veredeling van het tomaten ras. Italië is nog steeds het land van de tomaten

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, en ook aan de anti oxidant lycopeen. Dit is een carotenoïde en rood van kleur. Een recente grote studie heeft uitgewezen dat de stof lycopeen tegen prostaatkanker zou kunnen beschermen. En eveneens beschermt de tomaat tegen de zonnebrand schade. Dit komt omdat de tomaat zichzelf tegen de zon moet beschermen, en wij eten deze beschermstof met de tomaat mee op. Deze lycopeen stof wordt pas actief ná verhitting. Dat komt mooi uit in deze Griekse stoofschotel.

Wát een rijkdom aan gezonde stoffen in deze héérlijke, bijzondere en makkelijk te maken Griekse stoofschotel !

Griekse  aardappel stoofschotel met zwarte olijven en witte wijn

Nodig voor ca 4 personen :

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 700 gram aardappels, geschild en in 4 partjes gesneden
  • 3 a 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Ongeveer 250 gram hele zwarte kalamata olijven, zonder pit
  • 1 grote zongedroogde tomaat, geweld en in dunne reepjes gesneden
  • 250 gram verse kleine mini kerstomaatjes, in de lengte doormidden gesneden
    griekse stoofblog markt griekenland olijven

    En ze smaken heel anders als uit de potjes in onze supermarkten         

  • 120 ml droge witte wijn
  • 120 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 flinke eetlepel verse basilicum
  • Zout en zwarte peper uit de molen
  • Een lekkere Griekse salade om erbij te eten

Bereiden :

  1. Schil en snij de aardappeltjes.
  2. Doe de olijfolie in de pan, doe de aardappelpartjes erbij en hussel ze in het vet door elkaar
  3. Doe de knoflook erbij en bak dit alles is 3 a 4 minuten tot de knoflook goudbruin begint te worden
  4. Doe nu de kleine gesneden kerstomaatjes erbij en de zwarte olijven
  5. Roer dit goed door elkaar
  6. Giet de witte wijn en de bouillon erbij, nogmaals roeren
  7. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag
  8. En laat de aardappeltjes 25 minuten pruttelen, tot ze bijna gaar
    Griekse stoofblog salade mooi

    Met een lekkere feta salade erbij, Mmmm,…


    zijn.
  9. Doe dan de oregano en de tijm erbij
  10. En de gesneden grote gedroogde tomaat reepjes      
  11. Voeg dan naar smaak peper en zout erbij
  12. En laat het nog ca 10 minuten pruttelen
  13. Ondertussen maak je een lekkere Griekse salade erbij
  14. En klaar is de gehele Griekse stoofschotel

TIP : Misschien een glas échte Griekse retsina erbij ?

Eet smakelijk en een gezonde groet van Tieneke

PRINTVERSIE VAN DEZE STOOFSCHOTEL : 

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Meer artikelen over Mediterraan eten en Griekenland lezen ?

Volgende »

  1. Pingback: Olijven en olijfolie, een oude ‘volks apotheek’ (met veel bijzondere tips) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Herfst stoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen | De Geneeskrachtige Keuken

  3. Als ik dit lees krijg ik weer zin om naar Griekenland te gaan, waar ik in 1987 voor het laatst was. Mijn voorliefde voor de Griekse keuken is altijd gebleven, en deze stoofschotel ga ik zeker maken😋

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.