Waarom hebben we kalium nodig ? (met praktische voedingstips)

Standaard

Kalium is een mineraal, en het regelt heel veel in ons lichaam. Onze bloeddruk, onze vochtbalans en het zorgt ervoor dat de spierwerking goed is. Maar waar zit die belangrijke kalium nou overal precies in ? Wist je dat kalium goed werkt, in samenwerking met natrium ? Hoe werkt deze samenwerking ? Hoe zit dat met kalium en natrium ? Hoeveel kalium per dag is goed om binnen te krijgen ? Hier vind je een informatief artikel over de uitwerking van kalium en natrium.

Wat is kalium ? En wat doet het in ons lichaam ?

Kalium is een mineraal die een belangrijke rol speelt bij de vochtbalans in ons lichaam. Als je te veel vocht in je lichaam

kalium paranoten

Er zit veel kalium in paranoten

hebt, dan kan de bloeddruk stijgen. Ook zorgt het ervoor dat de spierwerking goed werkt. Het zorgt voor de samentrekking van de spieren. Dus ook van ons hart. En het regelt de bloeddruk. De inname van groenten en fruit zorgen ervoor dat je genoeg kalium binnen krijgt.

Verzwakte spieren, verminderde eetlust, slaperigheid, misselijkheid en braken,  lusteloosheid, hartritmestoornissen en onoplettendheid kunnen ontstaan als het erg warm is. Maar een tekort aan kalium geeft dezelfde klachten.

Ná calcium en fosfor komt dit mineraal het meeste in ons lichaam voor. Kalium is een mineraal die tot de ‘elektrolyten’ in ons lichaam behoort. Elektrolyten hebben een positieve of een negatieve lading, als ze in onze bloedbaan zijn opgelost. Zo bereiken ze onze cellen. Chloor en natrium zijn óók elektrolyten.

Deze elektrolyten staan in een bepaalde verhouding tot elkaar. En de balans waarin ze tot elkaar staan is belangrijk voor het goed functioneren van, onder andere, de impulsgeleiding van de zenuwen. Kalium regelt een groot gedeelte van je gezondheid (2).

We hebben, per dag, ongeveer 4 gram kalium per dag nodig.

Kalium is een belangrijk mineraal

Het grootste gedeelte van de hoeveelheid kalium in ons lichaam zit ons onze cellen. Dit is, in totaal, ongeveer 180 gram. Kalium komt onvoldoende voor in ons lichaam. Als de balans tussen kalium en natrium goed is, kan dit een goede bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk. (1)

Omdat het een elektrolyt is, zorgt het ook voor een goede prikkelgeleiding in het zenuwstelsel en in de spieren.

En, zoals gezegd, regelen de hoeveel kalium en natrium samen de vochtbalans. Ze moeten dus in evenwicht zijn.

Natrium zorgt ervoor dat we het vocht vasthouden, vandaar dat je niet te zout moet eten. En kalium zorgt ervoor dat je lichaam het te veel aan natrium wordt afgedreven.

Kalium levert eveneens een bijdrage aan het samentrekken van de spieren en speelt  een goede en belangrijke rol in het reguleren van een normaal hartritme. En dus aan het handhaven van de bloeddruk, want aderen zijn ook spieren. (3)

Kalium en ons hart

Kalium heeft een positief effect op ons hart. Er is veel onderzoek gedaan naar dit effect. Een recent onderzoek in Italië naar een verhoogde bloeddruk, heeft uitgewezen dat kalium de druk verlaagt.

Dit gebeurde als we per dag 1,5% méér dan gebruikelijk innemen. Met deze extra kalium inname verlaagde het de kans op een ictus. Een ictus is hartstoot. Je voelt je hart slaan, aan de onderkant van je hart die tegen de borstwand te voelen is. Bij hartritme stoornissen voel je dit op deze plaats.

Als  je genoeg kalium in je cellen hebt, verkleint zich de kans op een storing in het hartritme met 22%.

Een kalium tekort ?

Als je te weinig kalium in je lichaam hebt, zal je lichaam erop reageren door zo weinig mogelijk kalium uit te scheiden. Kalium komt voor in erg veel gezonde en verse voeding. Een tekort ontstaat niet zo snel, het kan ontstaan door een verstoord evenwicht tussen inname en uitscheiding.

Nou moeten we er wel bij vermelden dat er bij een “modern” en eenzijdig voedsel patroon wél een kalium tekort op kan treden. Ánders en vers eten is dan de oplossing. En nog iets : sporters kunnen hun kalium voorraad snel uitputten en moeten deze bijtijds aanvullen. Onderstaand zijn er een paar goede kaliumbronnen bij elkaar verzameld

Kalium in onze voeding

voedingswaarden-groenten-en-fruit

Verse groenten en fruit zijn voor ons lichaam erg belangrijk

De aanbevolen hoeveelheid kalium is ca 4 gram per dag. Dit is gemakkelijk te halen als we regelmatig verse groente en fruit eten. Dit houdt in dat we 5 porties groenten en fruit per dag eten. Grotere hoeveelheden kalium innemen heeft geen nut. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor mensen met nierproblemen. Het heeft geen enkele zin om kalium als voedingssupplement te nemen. Bijna al het kalium, in ons lichaam, wordt gewoon uitgeplast. En de rest van de kalium verlaat ons lichaam via de ontlasting.

Maar door het zweten verliezen we heel weinig kalium. Als je denkt dat je te weinig kalium inneemt kun je het beste even overleggen met de huisarts, die weet hoeveel je nodig hebt.

In welke voedingsmiddelen zit genoeg kalium ?

 1. Vis en vlees zijn een bron van kalium. De ‘zeebrasem’ levert zelfs 648 mg per 100 gram schoongemaakte zeebrasem.
 2. Sardientjes leveren 630 mg per 100 gram en kipfilet levert 497 mg per 100 gram.
 3. Uit de groenten tuin zijn het de aardappelen die je 570 mg per 100 gram. En het kruid salie levert 390 mg per 100 gram.
 4. Vers fruit levert ook véél kalium. Bijvoorbeeld kiwi (400 mg/100 gram), banaan (350 mg/100 gram), abrikozen (320 mg/100 gram), en meloen (333 mg/100mg)
 5. Ketchup voer de lijst aan met veel kalium. Er zit 5901 mg kalium in 100 gram ketchup. Dat zou betekenen dat je aan 2 eetlepels ketchup genoeg hebt voor de dagelijkse behoefte. Jammer dat er zoveel suiker in onze flessen ketchup zit. Anders was het een goede bron.
 6. Bonen zijn óók een uitstekende bron van kalium. Borlotti bonnen leveren 1478 mg per 100 gram.
 7. Als laatste de gedroogde abrikozen, deze geven je ook veel kalium. Je krijgt 1260 mg binnen, als je 100 gram gedroogde abrikozen eet.
 8. Nog meer voeding met kalium ?
 9. Cacao : 1500 mg per 100 gram
 10. Pistache nootjes 1100 mg per 100 gram

  kalium ketchup

  Aardappel friet met ketchup, een kaliumrijke combinatie

 11. Paranoten 1100 mg per 100 gram
 12. Amandelen 850 mg per 100 gram
 13. Linzen 800 mg per 100 gram
 14. Postelein 800 mg per 100 gram
 15. Pompoenpitten 720 mg per 100 gram
 16. Pinda’s 700 mg per 100 gram
 17. Spinazie 650 mg per 100 gram
 18. Hazelnoot 650 mg per 100 gram
 19. Feta kaas 620 mg per 100 gram
 20. Pijnboom pitten 600 mg per 100 gram
 21. Zonnebloem pitten 660 mg per 100 gram

Een kaliumrijk recept  ? (printversie) 

Spaanse gegrilde zeebrasem met aardappel

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Bronnen : 

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24001491/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18724413/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23674806/

Volgende »

 1. Beste Tieneke,

  Veel dank voor de leerzame en leuke artikelen die je altijd stuurt, ik lees ze met veel genoegen! Ik bedacht me dat ik je tot dusver nog nooit heb laten weten dat ik het erg waardeer dat je dit doet, dus bij deze!

  Ik hoop dat je nog lang doorgaat met schrijven!

  Hartelijke groet, Sytske Eringa

  • Goedemorgen,Sytske. Dank je wel voor je reactie. Dat geeft een mooie glans aan mijn dag. Ja, ik heb er ook veel plezier in om alle info samen te zoeken, te ordenen en te schrijven. Jij ook een fijne dag gewenst met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.